Afif di Sesi Persekolahan 2014M (^_^)

11:43:00 pm Yana Yani 24 Comments

Hari ni bermulalah hari pertama Afif di sesi persekolahan bagi 2014M. Aku bercuti hari ni sebab nak monitor macam mana keadaan Afif pada hari pertama ni.

Afif bangun pagi senang aje. Kalau dulu ye, memang susah yang amat nak kejutkan dia. Waktu tu, most of the times aku jadi tarzan pagi-pagi. Hehe!


Jarak rumah kami dengan tadika di mana Afif belajar memang terlalu dekat. Selang beberapa biji rumah aje. Kalau hantar dia tu memang jalan kaki.  

Exercise sikit ye dak? Bolehlah hilangkan sikit lemak tepu dalam badan ni. Hehe!


Sampai aje dekat sekolah, Afif terus melulu masuk ke kelas.  

Tak toleh or salam aku langsung! Biasanya sebelum masuk ke kelas, dia mesti salam aku dulu. Excited punya pasal, sampai lupa dekat Mama dia!


Melihat dia yang langsung tak pedulikan aku dan Aisy, aku terus buat keputusan nak balik. Lagipun aku difahamkan yang Afif akan tamat kelas pada pukul 2:30 petang.

Kelas biasanya sampai pukul 12:00 tengahari aje. Tapi aku dan Encik suami putuskan untuk bagi dia sedikit pendedahan tahfiz. Tu yang dia balik lambat sikit daripada kawan-kawan dia yang lain.

"Afif, Mama dengan Adik balik dulu ye. Afif balik petang tau bukan tengahari macam dulu" kata aku cuba memberikan penjelasan pada Afif.

Dia punya jawapan senang aje, "Mama baliklah!"

Ee, sabar ajelah budak sorang ni tau! Eksyen sungguh!


Balik aje rumah, aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang isteri dan Mama sementara nak menunggu Afif balik daripada sekolah.

Tak lama lepas tu Encik suami ajak aku pergi daftarkan sekolah agama Afif untuk tahun 2015. Aisy pula bila Abang tak ada, manja semacam! Kata orang jawa, mentel!


Encik suami yang fetch Afif petang tu sebab aku dah hilang tenaga. Kena charge dulu, baru dia okay balik. Hehe! Afif pula, balik aje terus dok cerita keseronokan dia di sekolah.

Ada aje benda yang nak diceritakan. Riuh sekejab meja makan kami dengan pelbagai cerita Afif di hari pertama persekolahan.

Tak lama lepas tu, Encik suami ajak kemas kini buku pelaburan ASB kami. Mula-mula kami pergi ke Carrefour Jalan Kapar. Penuh gila umat manusia!

Sebab malas nak menunggu, Encik suami decided ke Tesco Setia Alam. Dekat situ pun ada Pos Mini


Sementara menunggu nombor dipanggil, aku melayan budak-budak berdua ni yang bermacam-macam karenah. Ada yang laparlah, hauslah, nak mainlah, macam-macamlah lagi!


Lama juga kitorang dekat luar ni. Tak lama lepas tu Encik suami ajak balik. Aku ingatkan dah settle, rupanya idak pun. Dia kata urus niaga ASB dah tutup bila pukul 5:00 petang.

Macam kerja sia-sia pula dok menunggu lama, but in the end tak settle pun. Tak apalah, mungkin ada hikmah disebaliknya. Lain kali ajelah pergi kemas kini.

Emm, Besok kerja! Alahai malas sungguh rasanya!

24 comments:

  1. kathy pun dah update ASB kat RHB tadi petang..ok tak mcm maybank dan pjbt pos..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...sekarang lecehlah
      tak boleh guna wakil
      guna tuan empunya badan pergi...

      tak faham kenapa buat prosedur gitu

      Delete
    2. ye sis..betul..nak thn lepas boleh lagi hantar wakil..sekarang sorang2 kena bagi buku..adeh..

      Delete
    3. tu lah pasalnya
      kalau nak guna wakil juga, kena isi borong
      siap dengan salinan ic bagai
      tiap kali pula tu...leceh

      Delete
  2. nampaknya afif dah pandai sesuaikan diri.. tak perlu lagi kena temankan dia.. selamat bekerja esok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...gitulah nampaknya
      tahun lepas pun tak temankan dia
      anak sulung kot, berani lebih sikit...hehe

      hehe...terima kasih =)

      Delete
  3. owh dh thn kedua..tentulah dia eksyen..hahah..sng hatilah kan..xperlu risau dia dh pandai bw diri...
    tadika pasti ke ni..hijau je..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a tahun kedua dah, dulu time 5 tahun pun hantar tempat sama
      yup, hantar dia dekat PASTI
      saya dulu pun belajar dekat PASTI
      lain tempat aje =)

      Delete
  4. untung laa yana sekolah dekat....jalan kaki pun leh hantar kan...org kate dpt exercise pagi2 secara percuma hahahaahah

    alhamdulillah...good boy laa afif..... senang hati kan yana kalo gini....mmg afif ni jenis cepat sesuaikan diri....lieya tgk pun dah tau...muke berani gitu....jenuh gak kalo die menangis ke ape kan...mau tak balik kite dibuatnye.....tapi nampaknye afif dah memudahkan kerja yana....paling penting nampaknye die seronok kat sekolah ....moga jadi anak yg bijak dan terang hati yeak afif...belajar rajin2 tauuuu heheheheeheh

    wahh dah kalut nak update buku nie...tak sabar nak tgk dividen yeak yana heheheeh...leceh kan skrang takleh kirim tuk update...kene tuan puney bawak sendiri atau kene isi borang khas...lieya nak gi laa esok ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya, syukur sangat sekolah tadika dia dekat
      idaklah bersusah payah nak hantar. jalan kaki aje, exercise pagi-pagi...hehe

      tulah, syukur sangat dia boleh sesuaikan diri
      dia dari tahun lepas gitu, senang juga dia nak berkawan
      mungkin sebab dia anak sulunglah sebab saya dulu pun gitu...hehe perasan
      terima kasih kak lieya, mudahan begitulah =)

      yelah, saya baru tahu sekarang tak boleh buat on behalf lagi
      entah apa-apa punya prosedur
      leceh tau macam tu
      kalau cepat tak apa, lama gila nak menunggu

      Delete
  5. sama sekolah dgn anak abg aku kalau x silap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh ke, PASTI AL-HIKMAH
      siapa nama anak abang kamu

      Delete
  6. wah encem boy sekolah tadika pasti ye..comel je dia berunifom siap peacee yo lagi semangat sungguh nak pi sekolah :)
    senang kan yana tak yah nak guna transport pi sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...memang trademark dia kak
      tiap kali ambil gambar, peace mesti ada
      budget handsome la buat gitu

      alhamdulillah kak, ALLAH permudahkan urusan saya =)

      Delete
  7. Comel dan bergaya Afif dgn uniformnya. Dah bijak dan pandai berdikari...mudahlah.
    Semoga dipermudah segala urusan ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak sulung kot BM
      terima kasih, amin! mudah-mudahan =)

      Delete
  8. Hahaha...sbr jela afif nih eksited punye psl die xsalam mama die. .siap suh balik tuh..dh brni la tuh kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tu lah pasalnya
      eksyen sungguh

      berani mungkin sebab dia dah tahun kedua di situ
      jumpa kawan lama, tak kekok gamaknya =)

      Delete
  9. seronok ye afif dpt jumpa kawan2 terus suruh mama balik ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tula pasalnya
      sabo ajelah! =)

      Delete
  10. Xcited sungguh..dah 6 tahun ke 5 ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...dah 6 tahun dah
      tu yang dia excited

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...