Orang Baik Sikit Dan Selalu Menang

3:52:00 pm Yana Yani 46 Comments

Baru-baru ni kami sekeluarga ke GM Klang Wholesale City sebab MyChintaHati nak beli barangan untuk perniagaan online dia. Afif pada mulanya enggan ke sini kerana dia beri alasan penat berjalan. Tapi sampai aje dekat sana, dia adalah manusia paling rambang mata! Nasib Papa mood baik time tu. Maka dia redha aje melayan segala permintaan anak-anak dia. Kebiasaanya kalau anak-anak minta mainan, dia jeling aje. Terus on the spot hilang ingatan bebudak tu nak minta apa. Hehe!

Rezeki Afif dan Aisyah pada hari tu dapatlah sorang satu set mainan. Aisyah dapat set mainan pizza. Perempuan biasalah kan. Afif pula dah memang aimed nak tambah koleksi askar mainan dia. So dapatlah dia set askar mainan idaman.

Lately Afif agak kemaruk dengan koleksi askar mainan. Ni semua gara-gara terpengaruh dengan saluran History yang sering menayangkan cerita mengenai kehebatan askar-askar pada zaman penjejahan Komunis dan juga Jepun di Tanah Melayu pada satu ketika dulu. Oleh sebab itu, cita-cita Afif yang dulunya ingin menjadi archaeology serta-merta bertukar kepada askar.

Orang Baik Sikit Dan Selalu Menang
Bukan main masing-masing bila Papa diorang bagi green light

"Mama! Besok besar Afif nak jadi askar lawan orang jahat!" kata dia selepas dia melihat ketangkasan pasukan VAT 69 yang cukup mahir dalam selok belok hutan dalam menangkis kegiatan Komunis satu ketika dulu di saluran History.

Kebiasaanya YY memang melayan apa sahaja minat anak-anak YY. Bila diorang main, memang most of the time YY akan ikut sama main. Niat di hati kononnya nak rapat dengan anak-anak. Tapi yang sebenarnya nak juga merasa main permainan diorang. Yelah kan, masa YY kecik-kecik dulu, mana merasa main camni. Tu yang peluang camni digunakan sepenuhnya. Dalam erti kata lain, mengambil kesempatan. Hehe!

Tapi bebudak memang seronok aje kalau YY main sama. Kadang tu YY tengah sibuk buat kerja rumah, Afif mahupun Aisyah beria dok ajak YY main sama.

Orang Baik Sikit Dan Selalu Menang
Set askar mainan baru Afif. Murah aje pun. Janji dia happy

Sebenarnya YY nak cerita bagaimana kecolotehan anak bujang YY bercakap dan sekaligus berjaya mengenakan YY untuk ke sekian kalinya. Camni ceritanya...

Malam tu sampai aje dekat rumah memang sudah tentunya masing-masing teruja untuk bermain dengan permainan baru. Ini termasuklah YY a.k.a the cutest Mama ever yang turut sama menyibuk membelek setiap inci mainan bebudak. Sambil tu buat jugalah muka comel walau memang dah comel dengan harapan YY turut diundang untuk bermain bersama (^_^)

Masa dok menyibuk tu YY perasaan dua set askar mainan Afif diletakkan secara berjauhan. Set yang baru dibeli diletakkan di atas peta, manakala set lama diletakkan agak jauh dari kawasan peta. Ikut logik akal YY ni, patutnya letaklah dekat bagi senang nak main. Aliran laut dalam peta tu boleh digunakan sebagai garisan pemisah antara dua set askar mainan tu. YY rasa idea itu cukup bernas dan dengan penuh confident YY usulkan idea tersebut pada Afif.

Obviously Afif punyai idea yang berbeza bila dia kata, "Mana boleh dekat-dekat! Matilah askar baik tu!". Adui! Kena lagi Mama yang cute ni! Takpe, jangan panik! Kita buat macam biasa, kata omputih tu cover line! Hehe!

"Mana askar baik, yang ni ke? Sikitnya. Memanglah diorang mati kalau camni" kata YY dengan penuh keyakinan untuk ke sekian kalinya. Tak mau kalah kononnya.

Orang Baik Sikit Dan Selalu Menang
Peperangan bermula antara baik (warna coklat) dan jahat (warna hijau)

"Mama ni tak fahamlah. Memanglah askar baik sikit, tapi diorang selalu menang! Mama ingat tak cerita yang kita tengok dulu? Kan askar baik sikit aje, tapi diorang menang. Tapi diorang tak duduk dekat. Diorang duduk jauh-jauh. Barulah menang!" jelas Afif panjang lebar.

Melopong YY dibuatnya bila dengar Afif mengulas mengenai askar baik dan jahat. Dalam hati dok kata, "Kau memang hobi kenakan Mama apa ke?"

Tapi apa yang digambarkan oleh Afif ada kebenarannya. Kebiasaannya pasukan yang punyai bilangan yang ramai terlalu yakin dengan kekuatan mereka tanpa menyedari kekurangan yang wujud. Berbeza dengan pasukan mempunyai bilangan ahli sedikit yang memang menyedari kelemahan mereka dan sedaya upaya memperbetulkan dan memperkuatkan jentera peperangan.

Contohnya seperti peperangan Badar dan Uhud pada zaman Rasulullah SAW. Tentera Islam menang besar dalam kedua peperangan tersebut walau hanya dianggotai beberapa ratus tentera Islam berbanding pihak lawan. So dalam bahasa mudah, ramai tak bermaksud kuat dan sikit tak bermaksud lemah. Kita perlukan keyakinan dan kebijaksaan akal dalam mengatur strategi. Paling penting kerjasama berpasukan. Bak kata team Wonder Pets, "Apa yang penting, KERJASAMA!"

Anyway, lepas penjelasan panjang lebar dak Afif, YY beralih kepada Aisyah pula.Tak sanggup terkena untuk kesekian kalinya.

Orang Baik Sikit Dan Selalu Menang
Mata mengantuk, tapi ada hati nak masak pizza

Aisyah walau dah menunjukkan tanda-tanda mengantuk time tu, masih memaksa diri untuk bermain pizza. Pula tu dia gunakan microwave YY untuk masak pizza dia. Konon-konon dia hebat masaklah katanya. YY pun layankan aje. Rasa nak muntah bila dak Aisyah dok suruh makan pizza berpuluh kali. Bila main kedai makan, semua benda dia kata ada. Tapi dia tetap dok hidang pizza. Bila tanya mana menu kita order tadi, selamba aje dia jawab, "Ni kan kedai pizza"

Adui! Kau pun dah pandai kenakan Mama ye Dik. Sabar ajelah!

"Ni kalau orang kata Mama gemuk, salah Adik ye. Adik yang suruh Mama makan pizza aje" kata YY bila terpaksa makan pizza untuk sekian kalinya.

"Takpe. Mama kan comel" jawab Aisyah dengan senyuman meleret. Terus YY pun dengan rela makan pizza yang keras tu walau mata dah tak mampu nak buka sebab kena puji punya pasal! Hehe!

So begitulah cerita bagaimana seorang Mama yang kononnya nak main dengan anak-anak akhirnya terkena dengan kepintaran anak berkata-kata. Tolong ingatkan YY pakai perisai tebal sikit lain kali ye bila nak main dengan anak-anak. Hehe!

Okay korang, sampai di sini sahaja bebelan YY. Moga bertemu di lain entry. Assalamulaikum (^_^)

46 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Kerisauan Hati Seorang Mama

7:37:00 am Yana Yani 20 Comments

Bila menjadi seorang Mama ni, macam-macam benda boleh dok buat risau. Kadang tu mungkin juga kerana sifat paranoid menjadikan hati seorang Mama mudah risau hatta untuk perkara kecil sekali pun. Mungkin hanya mereka yang memegang status sama memahami. Lately YY agak risau dengan tabiat hisap jari Aisyah walau sebenarnya ianya bukan pertama kali YY mempersoalkannya, klik [Hisap Jari: Tabiat Buruk?].

Dimomokkan dengan pelbagai cerita mengenai pengakhiran akibat tabiat hisap jari memang menambahkan lagi kerisauan hati YY sebagai seorang Mama. YY bukannya tak cuba menghentikan tabiat tu, dah cuba banyak kali. Tak berhasil! Mungkin juga ianya tidak berhasil kerana YY tidak benar-benar bersungguh menghentikan tabiat Aisyah. Yelah, rasa kesian sebab anak kita tau! Bila cuba buat aje, dia menangis, lepas tu kita pun mulalah, "Alahai, kesiannya anak aku"

Susah bila melibatkan hati dan perasaan seorang Mama ni tau! Mungkin juga alasan.

Kerisauan Hati Seorang Mama
Aisyah dengan habit dia sejak bayi

Aisyah sebenarnya bukanlah terlalu kerap menghisap jari. Kebiasaannya bila dia nak tidur dia akan mula hisap jempol. Jempol kalau dalam bahasa Jawa maksud dia ibu jari. So kalau nampak dia hisap jempol tu, tu tanda-tanda dia nak tidurlah. Silalah sediakan ruangan untuk dia tidur. Sangat jarang tengok Aisyah hisap jempol kalau dia tengah leka dengan aktiviti harian dia. Atas faktor itu juga YY tak begitu bersungguh menghentikan tabiat dia menghisap jempol.

Lagipun rata-rata orang YY kenali yang juga menghisap jari tidak mengalami sebarang masalah menghentikan sendiri tabiat itu. Bah kan ada yang ambil masa sehingga belasan tahun untuk menghentikan tabiat tersebut dan mereka tidak mengalami sebarang kecacatan pada gigi. Contoh paling dekat adalah Mak YY sendiri yang hanya berhenti sehari sebelum dia bertunang dengan Abah. Gigi Mak pun tak ada sebarang masalah. Cantik aje walau dia sudah melewati five series.

Kerisauan Hati Seorang Mama
Kalau tengah main, Aisyah memang tak hisap jempol

Tapi pandangan YY mula berubah apabila YY perasan something tak kena pada gigi hadapan Aisyah tiap kali gambar dia YY ambil. Dia mengalami kesukaran untuk menutup keseluruhan gigi dia. Tiap kali dia tersenyum pun dua gigi hadapan akan kelihatan. Hancur tau hati seorang Mama dok tengok anak dara macam tu. Tetiba boleh bayangkan masa depan dia. Sedih tak tergambar. Sape tau Aisyah mungkin akan rasa down dengan keadaan itu. Lagipun kita bukan mampu tutup semua orang.

Apart of that YY sangat yakin keadaan ini bukan disebabkan tabiat hisap jempol dia. Ianya ada kaitan dengan cerita yang YY ceritakan dulu, di mana doktor ada mengatakan bahawa dia satu masa nanti perlu pakai braces. Klik [Aisy Jatuh Katil Lagi!].

Kerisauan Hati Seorang Mama
Aisyah sangat suka bergambar

YY mula rasa tak keruan dengan keadaan tu. Tengok malam dia tidur pun boleh pula YY menangis sebab dok memikirkan masa depan dia. Pendek kata membayangkah benda hak yang bukan-bukan aje YY ni tau! YY sebenarnya takut penerimaan dunia luar terhadap Aisyah. So atas ketakutan itu YY tekad meminta MyChintaHati terlibat sama dalam misi menghentikan tabiat menghisap jempol dak Aisyah.

Yang pasti, hati perlu kering kali ni.

So MyChintaHati memulakan misi dengan meletakkan minyak angin Cap Kapak pada jempol Aisyah. Malam pertama sangat mencabar sebab Aisyah menangis sepanjang malam. "Adik nak tidur! Adik nak tidur!" kata dia dalam esak tangis. Dia hanya terlelap sepenuhnya sekitar dua pagi. Misi tetap diteruskan walau bukan secara berturut-turut. Tiga kali kalau tak silap. Peliknya Aisyah berhenti serta merta menghisap jempol. Bila ditanya kenapa tak nak hisap jari, dia jawab, "Nanti Papa marah"

Kerisauan Hati Seorang Mama
Mama tetap sayang Adik walau apa kejadian sekalipun

Kami suami isteri bertekad untuk melakukan sedikit pelaburan demi masa depan Aisyah. Kena tunggu sehingga semua gigi kekal keluar sepenuhnya untuk melakukan misi seterusnya. Pelaburan tersebut agak tinggi nilainya tapi semuanya untuk kebaikan dak Aisyah. Apalah sangat kewangan dibandingkan dengan kebahagian seseorang anak.

Buat Aisyah, walau apa pun terjadi, Mama sayang Adik. Adik tahu kan Mama boleh halang semua nyamuk daripada gigit Adik, tapi Mama tak mampu nak halang mulut orang dari terus bercakap. So Aisyah kena kuat untuk beberapa ketika ni. Hang on ye. Kita mampu hadapi ni bersama-sama.

Just ingat walau apa orang cakap, ia tidak sekali mengubah sikit pun kasih dan sayang Mama pada Adik mahupun Abang. Ingat dan pegang itu aje.

20 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid

6:57:00 am Yana Yani 40 Comments

Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid | YY sudah menjadi pesakit hipertiroid selama 19 tahun sebelum ianya bertukar secara rasminya kepada hipotiroid sekitar Mei 2015 selepas menjalani rawatan radioaktif iodin, klik [Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid]. Penyakit hiper mahupun hipotiroid adalah penyakit seumur hidup. Itu hakikat. Kebiasaannya agak sukar memahami bebanan perasaan pesakit tiroid kerana diorang secara fizikal kelihatan normal. YY memilih blog sebagai medium untuk meluahkan perasaan. Hanya di blog YY terasa bebas menyuarakan suara hati.

Pengalaman selama 19 tahun menghidap hipertiroid YY pernah luahkan melalui, klik [Aku dan Hipertiroid] dan [Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid]. YY kemudian menyuarakan kebimbangan mengenai rawatan radioaktif iodin, klik [Radioaktif Iodin: Selamat Ke?]. Bab rasa radioaktif iodin juga YY pernah persoalkan, klik [Apakah Rasa Radioaktif Iodin?]. Berdasarkan pengalaman saat menjalani rawatan tersebut, YY kongsikan [Pengalaman Minum Radioaktif Iodin (ROI)] dan apakah persedian yang perlu dibuat, klik [Persediaan Selepas Minum Radioaktif Iodin].

Sejak perkongsian tersebut, YY menerima banyak email dari pesakit tiroid yang lain yang turut berkongsi bebanan perasaan yang sama. Ia buat YY rasa YY bukan keseorangan dalam menjalani kehidupan sebagai pesakit tiroid. Yelah kan, hanya mereka yang mempunyai sakit yang sama mampu memahami bebanan yang sama. Kebiasaannya penerimaan ahli keluarga merupakan topik popular dikalangan kami kerana respond ahli keluarga merupakan penyumbang kepada bebanan emosi yang dialami.

Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
Kiriman email ini buat YY sebak

Contohnya seperti screen shot di atas. First time membaca komen ini buat YY sangat sebak. Jiwa YY memahami rawan di hati manusia yang membahasakan diri sebagai Ida ini. Penolakan dari mereka yang bergelar ahli keluarga merupakan satu mimpi ngeri kepada sesiapa pun. Apatah lagi di saat kita disahkan sakit dan memerlukan keluarga untuk membantu. Kejam sungguh Abang Ida pada kaca mata YY. Kalaulah Ida ada di depan mata YY sekarang ni, YY pasti akan peluk dia kuat-kuat sebagai tanda sokongan.

Ketahuilah bahawa tiada sesiapa pun yang ingin sakit. Korang sebagai rakan atau ahli keluarga memainkan peranan penting dalam kehidupan seseorang pesakit tiroid. Bantulah kami hadapi semua ini. Berikan kami sokongan moral. Kami yakin kami mampu hadapi ujian ini, tapi kami perlukan sokongan korang. Kalau tak mampu fahami, cuba jadi pendengar yang setia. Itu sahaja! Atau cuba letakkan diri di tempat Ida. Apa agaknya korang rasa? Marah? Kecewa?

Pertubuhan Tiroid Antarabangsa mengesahkan bahawa terdapat lebih 300 juta penghidap tiroid di seluruh dunia dan hampir separuh daripada angka tersebut tidak menyedari bahawa mereka adalah penghidap tiroid, klik [Looking For 300 Million Thyroid Sufferers Across The Globe]. Penyebab utama kepada situasi ini adalah kegagalan penyakit ini dikenali kerana simptom tiroid hampir sama dengan penyakit lain dan semua pesakit tiroid tidak mempunyai kombinasi simptom yang sama.

Bagi kebanyakkan kes, pesakit diberikan rawatan yang lain sebelum akhirnya rawatan yang betul diterima. Bayangkan kesengsaraan pesakit. It is a tragedy!

Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
Over 150 million unaware of their thyroid condition

Melalui kajian yang dilakukan, terdapat lebih 300 simptom penyakit hipotiroid. Seriously YY terkejut bila baca. No wonder para doktor sukar mengenal pasti penyakit ini. Klik [300+ Hypothyroidism Symptoms…Yes REALLY]. Tapi yang pasti, penyakit tiroid sama ada hiper mahupun hipo sekiranya tidak mendapat rawatan yang betul akan mempunyai pengakhiran yang tidak menyenangkan. So jangan percaya kepada sebarangan supplement tanpa pengesahan professional healthcare. Kadang ianya mungkin baik untuk seseorang tapi tidak untuk seorang lagi.

Apart of this, YY sangat bersyukur kerana punyai keluarga terutama sekali MyChintaHati yang sangat memahami dan memberi sokongan tanpa berbelah bagi. Sokongan mereka banyak membantu YY menjadi siapa YY pada hari ini. YY tak risau untuk jatuh lagi dan lagi sebab YY tahu akan sentiasa ada yang menyambut dan menghulur tangan. Kerana mereka yang bernama keluarga inilah yang menyebabkan YY mampu menguntumkan senyuman sepanjang masa.

Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
Positif itu bermula dengan diri kita - Yana Yani a.k.a Minah Sengih

Buat semua pesakit tiroid di luar sana, ketahuilah yang korang tak keseorangan. Berkongsilah bebanan emosi dan kesengsaraan itu dengan orang yang disayangi dan paling penting memahami. Kalau ianya tidak cukup, kongsikan dengan stranger. Contoh kawan di media sosial. Kadang tu, bercakap dengan stranger lebih mudah berbanding dengan orang yang kita telah kenali bertahun lamanya. Betul tak?

Atau boleh juga kongsikan dengan YY, klik [Contact Me]. Hanya pesakit tiroid memahami pesakit tiroid yang lain. Sekurang-kurangnya itu yang YY percaya (^_^)

Yang penting jangan lupa ALLAH dan STAY POSITIVE! Permulaan untuk sikap positif adalah kita harus menerima apa yang dianugerahkan ini seadanya. Kita boleh mulakan dengan mendekatkan diri pada DIA yang SATU. Aura positif akan muncul sooner or later. Kemudian kita akan mampu melihat kehidupan pada perspektif berbeza. Bila kita positif, benda di sekeliling secara automatik akan turut positif.

Ingat, kita tak boleh paksa semua orang untuk memahami kita. Hater will always be haters. Tapi once kita dah positif, kita mampu persetankan semua orang yang memandang rendah kepada pesakit tiroid seperti kita. So be positive dan bersandarlah kepada ALLAH. Dengan izin DIA, you will get there (^_^)

Entri lain yang berkaitan:
1. Aku dan Hipertiroid
2. Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid
3. Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid
4. Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
5. Pesakit Tiroid Harus Sertai Grup Ini
6. Makanan Yang Pesakit Tiroid Perlu Elak
7. Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
8. Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit

40 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Maajun Anggun Bistari Membantu Mengekalkan Kecantikkan

7:25:00 am Yana Yani 24 Comments

Maajun Anggun Bistari Membantu Mengekalkan Kecantikkan | Lumrah semulajadi bagi setiap wanita di dalam dunia ini untuk sentiasa kelihatan cantik dan berseri. Malahan ada yang sanggup berhabis ribuan ringgit hanya untuk kelihatan cantik dan berseri. Kebiasaanya hanya kecantikkan luaran dititik beratkan. Sedangkan kecantikkan dalaman juga perlu dijaga kerana ia refleksi bagi kecantikkan luaran. Sepertimana perlunya kita menjaga kecantikkan luaran, begitu juga pentingnya kita menjaga kecantikkan dalaman.

Hari ini YY sangat berbesar hati untuk memperkenalkan produk yang mampu menjaga dan membantu menyelesaikan masalah kesihatan dan kecantikkan dalaman wanita pada harga mampu milik. Menarik bukan? Produk yang YY maksudkan adalah Maajun Anggun Bistari atau lebih dikenali sebagai MAB.

Maajun Anggun Bistari Membantu Mengekalkan Kecantikkan
Maajun Anggun Bistari (MAB) rahsia kecantikkan wanita

Bagaimana Maajun Anggun Bistari (MAB) menyelesaikan masalah kesihatan dan kecantikkan dalaman wanita? Huh! Tu yang nak cerita tu. Meh dekat sikit!

Selain daripada bertindak sebagai perancang keluarga bagi yang ingin menjarakkan kehamilan atau family planning, Maajun Anggun Bistari (MAB) juga merawat segala masalah dalaman wanita seperti masalah keputihan, kegatalan teruk dan bau yang tidak menyenangkan di bahagian kewanitaan. Ia juga membantu wanita selepas bersalin dengan memberikan kehangatan pada badan, mengetatkan kembali bahagian kewanitaan dan mengempiskan juga menegangkan otot-otot perut.

Masalah sengugut juga boleh diatasi dengan pengambilan Maajun Anggun Bistari (MAB) secara teratur kerana ia membantu melancarkan peredaran haid dan mengurangkan kesakitan ketika haid. Ia juga membantu menyihatkan badan disamping menambah tenaga, mempertingkatkan kembali imun ketahanan badan sepanjang hari dan juga melambatkan proses menopous terutama bagi golongan wanita yang telah berumur.

Maajun Anggun Bistari Membantu Mengekalkan Kecantikkan
Maajun Anggun Bistari (MAB) produk kecantikkan mampu milik

Kalau ditanya dari segi rasa dan bau berdasarkan pengalaman peribadi YY yang turut mencuba, ianya sama seperti maajun yang sedia ada di pasaran. Tapi Maajun Anggun Bistari (‎MAB) mempunyai kandungan bahan yang lebih baik daripada apa yang terdapat di pasaran. Maajun Anggun Bistari (‎MAB) diadun secara turun temurun dari 100 peratus herba asli hasil khazanah alam semulajadi seperti manjakani, senduduk, inai, kacip fatimah, serapat, habatussauda dan madu.

Maajun Anggun Bistari (‎MAB) juga disahkan bebas dari bahan merbahaya yang boleh merosakkan badan seperti steroid dan merkuri oleh pihak Makmal Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Maajun Anggun Bistari Membantu Mengekalkan Kecantikkan
Sebiji Maajun Anggun Bistari (MAB) mampu memberikan hasil yang memberangsangkan

By now, kita dah tahu kebaikan dan kandungan terbaik yang terdapat di dalam setiap botol Maajun Anggun Bistari (‎MAB), jadi siapa pula yang sesuai untuk consume produk yang sedang hangat di pasaran ni?

Maajun Anggun Bistari (‎MAB) boleh diambil oleh anak dara seawal usia 18 tahun ke atas, ibu-ibu yang ingin menjarakkan kehamilan menggunakan kaedah semulajadi tanpa bahan kimia, wanita yang mengalami kedatangan haid yang tidak menentu, wanita yang telah lama mendirikan rumahtangga dan menanti kehadiran zuriat, ibu-ibu yang menyusukan anak dan ingin menambah bekalan susu, isteri yang ingin menjadi dambaan suami, wanita yang menghampiri monopouse dan ingin mengurangkan symptom pra monopouse dan lain-lain

Maajun Anggun Bistari (‎MAB) mempunyai 21 biji setiap botol dan korang perlu mempunyai disiplin yang tinggi untuk mendapatkan peluangan yang lumayan. Tapi jangan bimbang kerana guideline akan diberikan selepas pembelian Maajun Anggun Bistari (‎MAB). Yang penting kalau korang juga ingin kekal sihat dan anggun, korang hanya perlu keman atau kunyah atau telan sebiji Maajun Anggun Bistari (‎MAB) setiap hari selama 21 hari mengikut guideline yang diberikan.

Untuk makluman lanjut mengenai produk Maajun Anggun Bistari (‎MAB) ni, korang boleh hubungi atau klik pautan di bawah


Telefon: Lily Alin +6012 658 7052

24 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Tak Logik Betul!

7:01:00 am Yana Yani 26 Comments

Panjang cuti hujung minggu ni kan? Seronok dapat bercuti panjang ni. Tak kisahlah apa sahaja aktiviti yang dilakukan, janji kita dan family seronok. Betul dak? YY dan family pun tak ke mana cuti panjang ni. Pergerakan kami agak terbatas untuk beberapa ketika ni atas sebab-sebab tertentu. Tapi tak kisahlah sebab boleh habiskan masa dengan anak-anak dengan melayan karenah diorang yang pelbagai ragam.

YY suka berborak dengan anak-anak dan YY pasti korang juga melakukan benda yang sama. Walau kita acap kali terkena balik dengan kepintaran mereka bila berkata-kata. Tapi itulah yang menyeronokkan. Suatu waktu nanti pasti kita akan teringat kembali moment tu. Sebab tu waktu seperti sekarang ni memang YY akan layan "kepetahan" diorang semampu boleh.

Afif paling banyak mendominasi kalau bab bercerita berbanding Aisyah. Mungkin disebabkan masih kecil, Aisyah kurang bercakap. Afif pada usia ni memang sangat talkative. Seriously! Kadang tak terlayan. Semua benda yang ada di sekeliling dia mampu dijadikan subjek untuk dia mulakan bicara. Dari situ akan timbul persoalan demi persoalan. Kadang YY pun terpaksa berfikir ratusan kali untuk berikan jawapan yang memuaskan hati dia. Selagi tak puas hati, selagi tu lah dia akan tanya lagi dan lagi.

Macam semalam ketika kami tiga beranak sedang rancak bercerita tentang pelbagai topik, suasana yang riuh dengan bunyi gelak ketawa tiba-tiba sunyi sepi. "Eh, kenapa semua senyap ni?" tanya Afif memecah suasana.

Tak Logik Betul!
Gambar tiada kena mengena dengan cerita.

YY tergelak kecil mendengar persoalan Afif tu. Terus otak yang tak berapa muda ni memutarkan kembali memori zaman sekolah rendah ketika persoalan sama pernah diajukan. "Masa Mama kecik-kecik dulu kan, kawan Mama kata kalau kita tiba-tiba senyap macam tadi, diorang kata malaikat lalu!" jelas YY.

"Malaikat lalu?" tanya Afif.

YY terdiam seketika sebelum YY kata, "Yelah. Tadikan kita bising kan? Bila tiba-tiba senyap, kawan Mama dulu kata Malaikat lalu. Sebab tu kita senyap"

"Tak logik betul! Kita senyap sebab takde idea. Takde kena mengena dengan malaikat!" kata Afif dengan nada tegas.

"Betullah tu" jawab YY ringkas. Sebenarnya tak tahu bagaimana harus jelaskan antara mitos dan kebenaran.

"Ustazah Afif kata, malaikat selalu ada. Kalau sebab malaikat, mesti kita dah selalu senyap kan Mama? Kita senyap tadi sebab takde idea aje!" jelas Afif menegaskan apa yang dia percaya.

Adui! Ligat kepala otak ni dok memikirkan apa yang harus diperkatakan, Terlajak perahu boleh diundur, terlajak bercerita kena hadap ajelah wei! Seriously YY stuck ketika itu. YY hanya mampu katakan, "Wah! Pandainya anak Mama ni bercakap! Ni yang buat Mama bangga ni. Dah macam Ustaz bercakap"

Kata-kata YY itu disambut dengan senyuman meleret Afif.

Siapa sangka anak si kecil Afif boleh mengatakan ianya tidak logik. YY secara jujurnya tidak pernah memikirkan bahawa keadaan senyap seketika itu sebagai tiada idea. Memang idea malaikat lalu tu sering digunakan sehinggalah Afif muncul dengan memberikan idea dia yang tersendiri.

Benarlah proses pembelajaran itu tidak pernah mati walau ianya diperolehi dari seseorang bernama anak (^_^)

26 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Suami Adalah Penentu Syurga Bagi Isteri

7:09:00 am Yana Yani 20 Comments

Sebagai seorang wanita Muslim, kita perlu mengetahui bahawa menjadi tanggungjawab seorang isteri untuk sentiasa taat dan patuh kepada suaminya melebihi segala ketaatan kepada sesiapa pun termasuk ibu dan ayah kandung si isteri itu sendiri selagi mana ianya tidak melanggar ajaran Islam. Ini adalah kerana insan bernama suami adalah penentu pengakhiran bagi seorang isteri.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Sekiranya aku boleh menyuruh seseorang supaya sujud kepada orang lain tentu sekali aku akan menyuruh isteri sujud kepada suaminya" – Hadis Riwayat Abu Daud dan al-Hakim.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :
"Apabila seorang wanita (isteri) itu telah melakukan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, menjaga maruahnya dan mentaati perintah suaminya, maka ia dijemput di akhirat supaya masuk Syurga mengikut pintunya mana yang ia suka (mengikut pilihannya)" – Hadis Riwayat Ahmad, Ibnu Hibban dan Thabrani.

Di hari Jumaat yang mulia ini, YY nak bercerita mengenai dua orang kenalan YY yang mana didikan suami menjadikan mereka sepertimana mereka pada hari ini. Diharap kita semua boleh mengambil iktibar daripada kisah yang YY ceritakan ini.

Suami Adalah Penentu Syurga Bagi Isteri
Bersama-sama berusaha menjadi pasangan yang diredhai ALLAH SWT

--------------------------------------------

Kisah Insan bernama A

A yang YY kenali diberikan didikan agama yang cukup oleh kedua ibubapa dia. Malahan A menjadikan kebanggaan guru-guru agama kerana kelancaran dia membaca dan menghafaz Al-Quran. Perwatakan A sangat menyenangkan dengan raut wajah yang bersih dan hanya menyaluti pakaian yang menutupi aurat. Kisah A berubah setelah mendirikan rumahtangga. A hari ini bukan lagi A yang YY kenali dulu.

Perubahan mendadak A sejak berkahwin mengejutkan ramai pihak yang mengenali dia. Daripada seorang wanita yang bertudung labuh, dia kini tanpa segan silu memakai pakaian yang kadang bukan Islam pun tak sarung. A sekarang sudah pekak dan tuli. Dia tidak menghiraukan teguran orang lain yang ingin dia kembali seperti dulu. A kerap menggunakan alasan, "Suami aku tak kisah"

Sedih melihat perubahan drastik A. Malahan YY tak nafikan betapa kecewanya YY kepada suami A. Pastinya kekecewaan itu lebih lagi buat kedua ibubapa A. Sia-sia sahaja segala ajaran dan didikan agama yang mereka berikan selama lebih dua dekad. Semuanya berubah hanya melalui seorang insan bernama suami.

Kisah Insan bernama B

B yang YY kenali seorang yang baik dan lemah lembut dari segi tutur bicara dan tingkah laku. Berbeza dengan A, B seorang yang lebih "terbuka" dari segi kehidupan terutama pakaian. B pernah dimarahi dengan teruk kerana kegagalan membaca dengan sempurna doa Iftitah ketika amali solat. Mungkin kerana kecewa dimalukan dikhalayak, B sering skip kelas pengajian agama. Kisah B berubah setelah mendirikan rumahtangga.

Bertemu semula dengan B buat YY rasa bahagia. Tutur bicara dan tingkah laku B masih seperti dahulu, lembut dan sentiasa menyenangkan. Tapi pakaian B dah berubah. B sudah menutup aurat sepenuhnya sekaligus menambahkan lagi kecantikkan dia. Suami B yang juga kenalan YY merupakan "budak nakal" satu ketika dulu. Tapi hari ini dia merupakan seorang Iman di salah sebuah masjid di ibu kota. Beruntungnya B.

Seronok melihat B sekarang. Ketika orang lain sibuk berusaha memantapkan pencapaian akademik anak-anak, B pula sedang kalut menyiapkan anak-anak dia yang berusia lingkungan lapan ke tiga tahun menjadi al-Hafiz dan al-Hafizah. Perubahan ketara B hari ini adalah juga kerana influence seorang insan bernama suami.

--------------------------------------------

Kedua kisah di atas jelas menunjukkan tidak mudah menjadi seorang insan bernama suami. Berat tanggungjawab yang harus digalas selepas lafaz ijab dan qabul. Ianya seperti satu akujanji atau perjanjian peralihan tanggungjawab dari seorang ayah kepada suami. Suami bukan sahaja perlu menanggung segala nafkah zahir dan batin tapi kesemua dosa-dosa yang dilakukan oleh isterinya seperti tidak menutup aurat, meninggalkan solat dan sebagainya.

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda:
Ajarilah wanita itu dengan cara sebaik-baiknya kerana sesungguhnya perempuan itu dijadikan (seumpama) dari tulang rusuk. Dan tulang rusuk paling bengkok ialah yang di atas sekali. Jika engkau memaksa meluruskannya, nescaya (patah) dan jika engkau biarkan saja, sentiasa ia akan bengkok. Sebab itu, nasihatilah perempuan itu dengan cara yang sebaik-baiknya" – Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim

Suami Adalah Penentu Syurga Bagi Isteri
Semoga ALLAH merahmati hubungan kami dan memberkati cinta kami sehingga ke akhir hayat. Aamiin.

Untuk para isteri pula, kasihanilah suami kita. Bantulah mereka. Janganlah disebabkan dosa atau kelalaian kita sebagai seorang isteri menjadi penyebab atau faktor suami yang kita sayangi ke Neraka. Nauzubillah min zalik. Marilah kita (suami dan isteri) tanam di dalam hati masing-masing untuk saling bantu-membantu ke arah menjadi pasangan yang diredhai ALLAH.

Rasulullah SAW bersabda:
"Dunia adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah" – Hadis Riwayat Muslim.

Apa yang YY titipankan pada hari ini adalah peringatan untuk diri YY sendiri yang juga tidak pernah lekang daripada melakukan kemungkaran. YY harap perkongsian ini memberi kebaikan buat semua yang membaca. Wallahu a’lam.

20 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Telekung Cantik Antara Teknik Mendidik Anak Solat

7:20:00 am Yana Yani 22 Comments

Telekung Cantik Antara Teknik Mendidik Anak Solat | YY pasti ramai parents yang menyedari bahawa mendidik anak-anak kecil bersolat tidak semudah menyebut ABC. Banyak cabaran yang perlu ditempuhi terutama dalam menarik minat mereka untuk bersolat. Kadang perbezaan jantina juga antara cabaran yang perlu dihadapi seperti yang YY pernah ceritakan sebelum ini, klik [Kenapa Mama Tak Sembahyang?]

Kebiasaanya tak sukar mengajak Afif dan Aisyah solat bersama terutama apabila YY dan MyChintaHati sudah berada di tikar sembahyang. Yang menjadi masalah adalah Aisyah yang enggan memakai tudung ketika bersolat. Dia lebih selesa memakai songkok atau ketayap sepertimana Papa dan Abang dia. Puas dok pujuk. Macam-macam cara dah dok guna. Malangnya ketayap dan songkok tetap jadi pilihan Aisyah berbanding tudung.

Atas dasar tanggungjawab sebagai seorang Mama, YY berusaha mencari telekung semata-mata untuk menarik minat si comel Aisyah sehingga YY kemudiannya secara kebetulan menemui page Telekung 4 Kids.

Telekung Cantik Antara Teknik Mendidik Anak Solat
Sangat puas hati dengan servis Telekung 4 Kids

YY terus PM admin page yang membahasakan diri sebagai Kak Mas. Masa tu telekung yang YY nak takde stok. Kecewa juga mulanya sebab Aisyah sangat suka warna pink. Tapi bila Kak Mas kata stok hanya akan ada pada minggu berikutnya, YY terus booking! Sanggup tunggu beberapa hari semata-mata nak kan warna yang disukai Aisyah. Manalah tahu dengan membeli telekung mengikut warna yang dia suka akan menarik minat Aisyah untuk terus bersolat.

The moment dapat tahu stock ready, terus buat payment. Besoknya telekung yang dibelikan khusus untuk Aisyah selamat tiba. Of course Aisyah sangat teruja bila dapat tahu bahawa telekung tersebut dibeli untuk dia. Dalam kereta dok bising nak pakai juga telekung tu. Punyalah tak sabar (^_^)

Telekung Cantik Antara Teknik Mendidik Anak Solat
Aisyah seronok dengan telekung yang dibeli khusus untuk dia

Alhamdulillah sehingga ke hari ini telekung itu adalah pencetus untuk Aisyah terus mengikut kami bersolat tanpa lagi dok kalut cari ketayap mahupun songkok. Jujurnya rasa sejuk hati YY sebagai seorang Mama dok tengok anak yang dikandung sama-sama dok ikut tunduk sujud pada Pencipta. Sebak pun ada juga.

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikian jugalah zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku” - Surah Ibrahim Ayat 40.

Anyway pada sesiapa yang masih mencari teknik untuk mendidik anak perempuan untuk bersolat, maka boleh cuba dengan membelikan telekung yang cantik dan menarik perhatian si kecil. YY sangat recommend korang dapatkan di Telekung 4 Kids. Ada banyak lagi jenis, warna dan size yang boleh dimiliki dengan harga mengikut kemampuan masing-masing.

Untuk makluman lanjut mengenai telekung yang cantik dan menarik untuk kanak-kanak di bawah jenama Telekung 4 Kids ni, korang boleh hubungi atau klik pautan di bawah

Telefon: Kak Mas +6012 234 7520

22 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah

6:42:00 am Yana Yani 24 Comments

Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah | Tahun ini rutin harian untuk persekolahan Afif agak terurus berbanding tahun sebelumnya. Ada banyak tangan yang membantu dan Afif juga sudah boleh diharap terutama dalam menyusun buku mengikut jadual sekolah. Tahun lepas tugas ini digalas sepenuhnya oleh YY dan waktu itu terfikir juga apakah teknik yang lebih mudah untuk menyusun buku yang agak banyak ini.

Ada banyak cara yang YY pernah nampak dilakukan oleh orang lain. Salah satunya adalah dengan menyediakan rak mengikut hari persekolahan. Ianya kedengaran menarik pada mulanya tapi tidak begitu praktikal disebabkan sistem pembelajaran di Malaysia memerlukan subjek yang sama diajar setiap hari terutama untuk subjek teras seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.

Dalam banyak-banyak teknik yang disyorkan, YY lebih tertarik dengan teknik menampal sticker atau melabel buku mengikut hari. Ianya lebih relavan berbanding teknik yang lain. So ketika membeli peralatan tulis untuk Afif, sticker berwarna merupakan antara yang tersenarai dalam benda yang perlu dibeli. Jenuh juga YY dok cari sticker berwarna. Hampir setiap pelusuk kedai yang menjual peralatan tulis YY terjah tapi kelibat benda yang dicari tidak ditemui.

Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah
Buku yang telah siap dilabelkan mengikut warna

YY terjumpa sticky label yang ada empat warna di Daiso, Terus dok beli sebab dah malas nak cari di tempat lain. Misi melabelkan buku sekolah Afif YY buat malam tu juga. Malangnya sticky label ni tidak begitu sticky. Jadi kerja pula nak kena tampal dengan cellophane tape. Demi kemudahan di masa depan, YY gagahkan juga diri buat benda ni untuk semua buku sekolah Afif baik untuk Sekolah Agama mahupun Sekolah Kebangsaan.

Untuk satu hari yang takde, YY gunakan kertas putih biasa yang YY gunting mengikut size sticky label yang sedia ada. Pada jadual waktu juga YY tampal sticky label tersebut bagi memudahkan Afif memahami buku apa yang perlu dibawa. Afif hanya perlu merujuk warna tanpa perlu melihat subjek pada jadual waktu secara terperinci.

Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah
Afif tengah tekun menyusun buku

Pertama kali Afif buat benda ni agak bising juga mulut dia. Nanti cikgu marah adalah ayat yang sering dilontarkan. Jenuh nak yakinkan budak yang sudah pandai berdebat, Kita kata macam tu, dia kata macam ni. Hilang sabar juga kadang tu. Hehe!

Setelah bergunung kata pujian yang dilontarkan setiap kali dia berjaya menyusun buku, Afif akhirnya memahami tujuan utama jadual waktu dan juga buku-buku dia dilabelkan sedemikian rupa. In fact ketika berlaku perubahan jadual waktu untuk Sekolah Kebangsaan baru-baru ini, dia adalah orang yang pertama minta YY "warnakan" buku dia. "Mama warnakan buku Afif nanti ye. Nanti senang Afif nak susun" kata dia ketika menghulurkan jadual baru dia beberapa minggu lepas.

Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah
Anak bertuah Mama (^_^)

So rutin ini sekarang dipikul sepenuhnya oleh Afif. Setiap hari sebelum dia ke kelas mengaji, YY akan pastikan dia menyusun buku. Mula tu susah jugalah nak suruh dia buat. Beribu alasan dia bagi. Anak bertuah YY ni bab bagi alasan memang hebat. Kadang tu rasa kelakar pun ye juga. "Mama tahu tak Abang ni penat, Dah lah kelas Abang tu tinggi, takde lif, penat Abang ni sebenarnya" kata dia bila tiba mood malas dia. So kalau keluar benda macam ni, Mama pun kenalah pandai twist and turn.

Setelah sebulan teknik ini diamalkan, nampaknya ianya berjaya. At least ringan sikit kerja YY. Tidaklah terkejar-kejar macam sebelum ni. Pada sesiapa yang belum pernah cuba, YY sangat syorkan buat teknik ni. Terutama untuk budak seperti usia Afif. Disamping ianya memudahkan, sebenarnya secara tak langsung kita mendidik anak-anak kita untuk berdikari.

So begitulah tips yang YY nak share pada hari ini. Harap bermanfaat buat korang semua. Semoga kita bertemu lagi di lain hari. Assalamualaikum (^_^)

Entri berkaitan
Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah
Surat Rasmi Tidak Hadir Ke Sekolah
Tips Membeli Kelengkapan Persekolahan


24 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...