Adik Buli Abang! (^_^)

11:20:00 pm Yana Yani 24 Comments

Aisy memang dah nampak keligatan dia sejak dari dalam perut kalau nak dibanding dengan Afif, Abang dia. Bila dia dah dapat "kaki", keligatan dia bertambah dari hari ke sehari.

Kadang-kadang rasa malu bila ada dekat tempat orang dengan perangai dia yang tak reti dok diam. Yelah, orang kan bercakap. Jujur sometimes terasa dengan mulut orang ni.

Dekat rumah, dia selalu buli Abang dia! Kadang-kadang sampai bercalar muka Abang disebabkan cakaran dia. Ada sekali tu sampai berdarah pipi Abang kena gigit.

Baru-baru ni bengkak pipi Abang sebab dia tarik mulut Abang dia. Most of the times, memang bahagian muka dia tuju. Mungkin sebab senang nak capai.


Macam gambar dekat atas ni, Abang tengah duduk elok aje tengok TV time tu. Dia terpa belakang Abang dia sampai terjatuh orang tu.

Afif pula paling koman dia akan kata, "Abang tak nak kawan dengan Adik sampai pukul 10!"

Dari dulu sampai sekarang memang pukul 10 aje Afif tahu. Hehe! Afif jarang membalas perbuatan Adik dia. Kalau sakit, dia menangis. Kalau tak sakit, dia akan jerit macam tadi.

Tapi kalau Afif dah tak tahan, memang kaw-kaw dia bagi! Macam yang pernah aku ceritakan dekat sini. Bila time diorang okay pula, bumi bergegar pun diorang tak perasan.


Tapi tulah Dayana Hanna Aisy yang Mama tak faham kenapa mudah baran dengan Abang dia, Afif Haziq Fiqrullah. Kalau dekat luar pula, anak orang dia kerjakan.

Sepupu-sepupu dia semua dah jadi "mangsa" Aisy yang sekarang aku panggil Aisyah. Hopefully dengan gelaran Aisyah dia akan mempunyai pekerti seperti Aisyah R.A.

Insya ALLAH. Semoga diperkenankan (^_^)

P/S - Orang lain hari Rabu tunjuk gambar aje. Aku pula merapu panjang. Can't help myself! Suka betul membebel panjang. Hehe! (^_^)

24 comments:

  1. sinannya abang afif kena buli..apalah adik aisya,dah lah badan abang tu kecik je,asyik kena buli ngan adik lama2 abang pengsan kang hehe ! :)

    sesekali tengok anak2 bergulat bergusti ada gak bestnya.erm kalau dah 24 jam nak meroyan pon eya juga kan yana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pening kak tengok si adik yang tak padan perempuan tu
      brutal tak tentu pasal
      nasib baik tahap kesabaran abang dia tinggi

      sesekali sekala rasa kelakau, tapi kalau dah sepanjang masa
      mamanya pula yang jadi brutal kan...hehe

      Delete
  2. adoiii pompuan tu.. dh mcm abg plak.. heheh nk buek cmno ye x.. layankan jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah pasalnya
      geram plus lucu pun ada =)

      Delete
  3. FUHHH boleh tahan ligat si adik...sian abg jadi mangse selalu heeheheh...tapi bagus ...kirenye abangnye mengalah ngan adik...kalo due2 melawan lagi hiruk pikuk rumah dibuatnye kan yana...ni sebijik kes kat umah lieya gak...dayyan ngan kakak2nye laaa...mmg sabo jek laaaaa....kite laa penat jadi tarzan....heheeheh

    lieya rase aisy ni geram kot tgk abg dok baik jek...tu nak jugak di sakatnye heheeheheh...mcm dayyan laa tgk akak2 nye tgk tv dok baik, time tu laa die buat projek mega die ...abis kakak kene wrestling heheheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik juga ada sorang mengalah ye dak? hehe
      confirm pening kalau dua-dua tak nak mengalah
      mama sudah pasti menjadi tarzan!

      mungkin juga lah lieya, dia memang tak boleh duduk diam
      abang yang jadi mangsa
      sian abang, tapi abang pun boleh tahan juga kadang-kadang tu =)

      Delete
  4. Itu baru dua beradik...kalau dah berlima! Xtaulah macam mana kerenah dan gelagat mereka. Seronok kan... Tapi biasanya yg sulong akan bersikap demikian. Mengalah tapi ada limit juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...betul juga kan BM
      tulah, mak saya selalu kata enjoy moment sekarang ni
      bila diorang dah besar, tak akan rasa lagi

      mungkin betul kata BM tu sebab saya pun anak sulung
      hehe =)

      Delete
  5. Ya Allah sampai macam tuh sekali adik buli abang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, pening dah saya ni
      camne entah nak buat

      Delete
  6. Replies
    1. hehe...tulah yang biasa dia lakukan =)

      Delete
  7. penyabar betul afif kena buli.. tak melawan.. selalunya abang mesti beralah dengan adik perempuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya
      kagum juga dengan kesabaran dia =)

      Delete
  8. hehehehhe..kena gusti afif..hehehe..bvoleh tahan aisy yer?

    ReplyDelete
  9. afif ni dah mcm adam anak akak lak,kena pukul dgn adik mmg tak di balas,habis sgt mengadu je yg adik pukul...sabar je la dgn kerenah adik ye afif

    ReplyDelete
    Replies
    1. abang agaknya, pandai nak mengalah
      adik dia tahu dia kecil, tu yang buli
      hehe...takat ni memang dia sabo lagi

      Delete
  10. anak2 zura plk masa si adik kecik, dia selalu jadik mangsa buli abang. Skrg adk dh besar, dia plk buli abang nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. camtu pula ye...hehe
      alahai anak-anak, bikin pening kepala
      mak bapak aje =)

      Delete
  11. Mmg malu kalau ank2 mcm tu ble dpn org lain.mesti ada mulut2 yg kata eiii ank dia ni bole tahan.gerammnya..hihi kita sdri sbnrnya kena pandai mengawal anak2 kita,sentiasa nasihat yg mereka mudah faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya kak...orang bercakap sebab kata kita
      tak pandai jaga anak. malu rasanya
      umur dia belum nak faham lagi
      even pukul pun dia akan buat lagi
      pening! =)

      Delete
  12. Anak saya pun macam tu..asyik buli kakak dia..jumpa budak2 lain dia main terkam je lepas tu nak gigit..tapianak saya lelaki..hhehhe

    ReplyDelete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...