Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?

5:56:00 pm Yana Yani 12 Comments

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu? | Anak merupakan anugerah yang cukup berharga pemberian DIA yang SATU kepada hampir ke semua pasangan yang telah mendirikan rumahtangga. Disebalik pemberian anugerah itu, ia juga diiringi dengan amanah yang amat berat harus dipikul sama rata baik bagi si ibu mahupun si bapa. Baru-baru ini YY terbaca cerita seorang ibu yang menjadi tular di media sosial. Cerita itu buat YY yang juga seorang Mama terasa amat sebak.

Cerita itu tular dalam masa beberapa hari setelah diceritakan. In fact ia yang telah dikongsi ribuan kali oleh warga media sosial. Boleh baca cerita itu di bawah ni


Kesian kan anak dalam cerita itu. Perbuatan dia itu menggambarkan betapa dahaganya dia dengan kasih sayang dari si ibu dan si bapa. Seriously menitik air mata YY dibuatnya. YY tidak berniat menghakimi ibubapa anak tersebut. Lagipun YY tidak tahu cerita sebenar. YY hanya orang luar yang menilai sesuatu cerita dari sudut yang berbeza. Untuk berlaku adil, sesuatu cerita memerlukan kefahaman dalam setiap sudut sebelum kita boleh buat sebarang justification.

Lagipun pekerjaan ibubapa anak terbabit merupakan pekerjaan yang menuntut pengorbanan yang tinggi. Bukan semua mampu melakukan apa yang mereka lakukan.

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Dua permata hati YY

YY adalah contoh manusia yang tidak mampu melakukan seperti mereka. Tahu tak yang YY pernah menguburkan hasrat untuk menyambung pelajaran ke peringkat ijazah kerana bimbang anak dan suami terbiar. Ia mungkin dianggap alasan bagi orang lain. Tapi YY tahu sejauh mana kemampuan YY. Sebab tu YY kagum dengan kawan YY yang mampu menyambung pelajaran secara sambilan. Level stress pastinya lebih tinggi disebabkan ada tiga penjuru kehidupan yang perlu ditempuhi.

Ia bermula dengan keluarga, tempat kerja dan ditambah pula dengan pelajaran. Kalau tak betul cara pengurusan, boleh gila dibuatnya!
Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Imej kredit http://bit.ly/2lZr6L5

Kehidupan YY setelah mempunyai anak memang berubah 100 peratus. Mungkin lebih tepat, masalah kesihatan merupakan penyebab tiada lagi istilah "SAYA" dalam kehidupan YY. Kehidupan ini YY rasakan begitu singkat sehinggakan dinner anjuran company YY tak pernah hadiri. Terasa tak tergamak untuk "berhibur" sedangkan anak sedang menanti di rumah. In fact, YY tak pernah ke mana-mana tanpa anak-anak kecuali bekerja. YY lupakan semua hasrat dan impian demi anak-anak.

Tak kisahlah apa pandangan orang pada YY. YY tahu apa yang YY lakukan.

Kesibukkan Kita Buat Anak-Anak Rindu?
Keluarga kecil YY

Jangan salah faham dengan apa yang YY sampaikan. YY yakin semua di antara kita menyayangi anak. Tak terlampau untuk YY katakan bahawa tujuan kehidupan kita adalah demi anak. Sebab tu kita bekerja dengan bersungguh demi kesenangan mereka. Kalau boleh kita nak beri semua kekayaan dunia pada mereka. Tapi  sedar tak kita, dalam keghairahan kita mencari harta, kita terlepas pandang kewujudan insan kecil yang rindukan belaian kita. Kasihanilah mereka.

Cuba untuk seketika tanyakan soalan ini pada diri sendiri. Bila kali terakhir kita peluk cium mereka? Bila kali terakhir kita dengar celoteh mereka? Kalau jawapan sudah agak lama, cubalah ambil tempoh berehat. Luangkan masa bersama mereka yang kita panggil anak.

Habiskan masa sebanyak mana boleh ketika anak-anak masih kecil. Semaikan sebanyak mana-mana memori manis yang kita mampu bersama mereka. Hayati setiap gelak ketawa mereka sebab rumah yang riuh pada hari ini, pasti akan sunyi satu hari nanti. Percayalah yang kita akan merindui saat rumah riuh rendah dengan gelak ketawa mereka. Menambahkan sakit hati, kita tak akan mampu memutarkan masa.

Yakinlah bahawa kita mampu mengubah plot kehidupan kalau kita katakan kita mahu. Kalau kita boleh habiskan masa bersama kawan-kawan, kenapa tidak dengan anak-anak. YY bukan suruh tukar profession. Tak, bukan! YY cuma galakan kita semua jenguk seketika kehidupan anak-anak. Take part kata omputih. Hadiri peristiwa penting dalam kehidupan mereka contoh. Buat mereka terasa mereka juga sama penting dengan duit yang kita cari. Jangan kerana kesibukkan mencari wang ringgit buat anak-anak rindu.

Sekadar luahan dari hati seorang insan yang juga bergelar Mama. Sekian

12 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang

12:22:00 pm Yana Yani 16 Comments

Benarkah Mesin ATM CIMB Ambil Duit Orang | Sekarang ni kalau buka newsfeed Facebook tengah tular pasal ATM (Automated Teller Machine) CIMB Bank Berhad telan duit orang. Terutamanya kalau korang pemilik akaun Maybank. Katanya kalau korang pemegang akaun Maybank dan cuba keluarkan duit di mana-mana ATM CIMB memang arwahlah duit korang. Uniknya dekat Malaysia ni, asal benda melibatkan duit, memang orang mudah panik. Yelah, duit kan!

Tapi kan, pernah tak kita terfikir tak sejauh mana kebenaran cerita tu?

Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
ATM yang menjadi musuh rakyat Malaysia sekarang ni

Antara kandungan mesej yang tengah tular tu adalah seperti di bawah. YY ubah struktur ayat sebab YY pening nak baca. Haha!

Jangan cucuk duit dekat ATM CIMB kalau guna kad Maybank. Pendek cerita, kad Maybank cucuk dekat ATM CIMB. Semalam aku pergi pergi cucuk. Malam, cek duit. Baki kosong. Sabarlah wahai hati. So saya call Maybank. Dia cakap tolong bagi tahu kawan-kawan dan family. Jangan cucuk duit dekat ATM CIMB buat masa sekarang. Dah banyak kes. Ya Allah tabahkanlah hati. Duit sebulan gaji hilang macam tu je. So kawan-kawan yang lain ambillah langkah berhati-hati. Dalam bank tak boleh simpan. Bawah bantal tak boleh simpan. Lepas ni aku tanam ajelah duit.
Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
Mesej yang tengah tular


Rentetan dari kes ni, ada seorang kenalan YY yang memang bekerja dengan CIMB Bank Berhad memberi respond seperti di bawah. YY ubah juga mana yang patut. Haha!

Meh saya explain sikit. Mana-mana bank pun sama aje sebenarnya. Kalau keluar duit dekat bank lain kite guna line MEPS. So bila line tu problem maka akan timbul masalah cam gitu. Apa yang perlu anda buat adalah call aje call center bank masing-masing. Buat report dan bank akan refund back the money. Masalah jadi kalut bila kita nak pakai duit tu urgent dan bank belum refund duit tu. So akan jadi viral lah macam sekarang. Duit tak akan hilang ke mana pun. Apa yang penting bila buat report. Kena ada mesin nombor, masa dan tarikh transaksi tu dibuat. Faham ye di sini.
Benarkah ATM CIMB Ambil Duit Orang
Respond pekerja CIMB Bank Berhad

Apa yang dikatakan oleh kenalan YY tu memang benar. Walau tidak pernah melalui sendiri, tapi YY pernah melihat kawan YY menghadapi masalah yang serupa. Dia gunakan system MEPS. Maksudnya kad bank lain, tapi cucuk dekat ATM bank lain. Bila cucuk, duit tak keluar. Cucuk sekali lagi untuk check baki. Tengok duit dah tinggal sedikit. Seolah duit telah dikeluarkan. Padahal satu sen pun tak ambil. Mau tak panik dibuatnya. Ditambah time tu kita terdesak. Macam kes kawan YY tu, lagi beberapa hari nak raya. Memang menangis dia. Kesian weh!

The good news is, duit dia yang "hilang" tu dapat balik. Dia buat report di bank dia pada hari yang sama dengan menyertakan resit transaksi yang dia perolehi dari ATM bank terlibat. Tapi memang lama nak tunggu disebabkan ada banyak proses perlu dilalui. Nak tunggu dapat balik duit memang bikin sakit jiwa. Tapi terpaksa hadap. Nak buat macamana. Raya tahun tu tak seronok kata dia sebab tak boleh shopping. Tapi at least lepas raya, dia tak perlu makan serdak biskut raya sebab duit dah dapat. Haha!

Bagi YY, MEPS (Malaysian Electronic Payment System) ni memang bagus sebab ianya memudahkan kita melakukan pelbagai transaksi perbankan. Contohnya pengeluaran wang, pemindahan wang, pertanyaan baki, pembayaran kad kredit dan banyak lagi. Kalau tidak, tak akanlah semua bank di Malaysia setuju menggunakan sistem berkenaan. Pasti mereka juga sedar kebaikan system berkenaan. Cuma dah namanya buatan manusia, pasti ada kecacatan di sana sini.

Tapi kalau YY, memang YY tak akan guna ATM bank lain kecuali dalam kes terdesak. Sebab utama adalah setiap transaksi pengeluaran akan dikenakan charge sebanyak RM1.06 termasuk 6% GST (Goods and Services Tax). Bagi YY setiap sen amat berharga! Kalau disimpan RM1.06 selama 365 hari, kita boleh kumpul lebih kurang RM386.90. Lepas sebulan punya belanja dapur okay! Nampak sangat dasar berkira kan. Haha!

Rumusan yang boleh dibuat, memang benarlah ATM CIMB bank ambil duit korang terutama pemegang akaun bank lain. Tapi hanya ketika MEPS mengalami gangguan dalam talian. Duit tu pula akan dapat balik. Cuma kena pastikan segala bukti disimpan rapi bagi memudahkan tuntutan kembali duit yang "ditelan". Paling penting tak usah panik. Ingat langkah yang disyorkan oleh mereka yang sememang arif dalam hal ini.

Alright, rasanya itu ajelah bebelan YY buat masa. Assalamulaikum (^_^)

16 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS

3:16:00 pm Yana Yani 14 Comments

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS | Sebelum YY cerita pasal penyata simpanan Tabung Warisan Anak Selangor atau singkatannya TAWAS ni. YY akan elaborate sedikit mengenai TAWAS. Untuk makluman, program ini dilancarkan secara rasmi pada 30 Ogos 2008 dan diuruskan oleh Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) di bawah naungan Kerajaan Negeri Selangor. Ianya terbuka kepada anak-anak kelahiran Negeri Selangor yang memenuhi syarat yang ditetapkan.

Bagi yang layak, RM1500 akan diberikan. Tapi bukan boleh terus ambil tau. Ia hanya boleh dituntut apabila ahli telah mencapai usia 18 tahun. Program ini telah melalui banyak penambaikan sejak ia mula diperkenalkan. Antaranya Skim Khairat Kematian TAWAS. Skim ini diperkenalkan pada 1 Mac 2014 di mana waris boleh menuntut RM1500 sekiranya ahli meninggal dunia sebelum mencapai usia 18 tahun.

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
Mesej dari TAWAS

Honestly, YY dah totally lupa mengenai program ini.

Lagipun dah agak lama MyChintaHati daftarkan Aisyah ke program ni. Masa Afif kami tak daftar sebab tak tahu langsung kewujudannya. Tahu pun lepas Aisyah dah lahir. Sebab tu masa Aisyah kami daftar cepat. Tapi lupa terus sebab tiada sebarang maklumbalas diterima setelah pendaftaran. Assumed tak layak aje. Haha! Tetiba dapat mesej. Excited juga weh! Bab duit ni, memang tak tolak punya! Lagipun RM1500 tu!

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
Borang yang perlu diisi untuk mengambil penyata simpanan TAWAS

Makanya, gagahlah kami anak beranak bangun pagi ketika weekend untuk ke Pulau Indah. Jarak merupakan antara faktor kami bangun awal. Agak jauh jugalah jarak perjalanan ke Pulau Indah tu. Faktor lain adalah kebetulan hari tu ada jemputan kenduri yang perlu kami hadiri. Tapi sejujurnya kalau weekend ni memang lambat aje memasing bangun. Duit punya pasal, tetiba masing-masing jadi rajin. Haha!

Mujur tak begitu susah mencari. Waze kan ada! Haha!

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
Banner TAWAS

Proses untuk pengambil penyata simpanan pun tak lama. Tak sampai 10 minit untuk keseluruhan proses. Sampai aje, kami terus diminta mengisi borang. Lepas tu hanya perlu berbaris menunggu giliran untuk mendapatkan penyata tu. Penyata ni penting sebab ia diperlukan ketika membuat tuntutan nanti. Awal-awal ibubapa atau penjaga diingatkan supaya menyimpan penyata simpanan tersebut bagi membolehkan ahli membuat tuntutan apabila mereka mencapai usia 18 tahun.

Kalau korang nak tengok camne rupa penyata, klik pautan ni ye http://tawas.org.my/tawas/about.php

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
Afif dengan maskot TAWAS.

In case korang tak sempat ambil pada tarikh seperti mesej yang YY kongsikan di atas, jangan risau. Kalau permohonan korang lulus, penyata tu korang boleh ambil di alamat yang YY kongsikan di bawah pada setiap hari Isnin hingga Jumaat bermula jam 8:30 pagi sehingga 5:30 petang. Sabtu, Ahad dan juga cuti umum, tutup tau. Tapi jangan lupa bawa MyKid atau Sijil Lahir anak.

Bagi sesiapa yang belum berdaftar dan berhasrat mendaftar boleh berbuat demikian dengan melayari laman sesawang rasmi TAWAS. Nak semak status pun boleh.

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
MyChintaHati dengan isi boring mengambil penyata

Tapi harus diingat bahawa tarikh tutup pendaftaran program ini adalah pada hari ulang tahun kelahiran anak korang yang ketiga. Maksudnya, sebelum anak genap tiga tahun dah kena daftar. Selepas tu dah tak boleh. Macam kes Afif lah kiranya. Rugi aje. Haha!

Program ini terbuka kepada semua anak kelahiran Selangor berdasarkan beberapa syarat yang tertentu. Antaranya pemohon haruslah warganegara Malaysia dan lahir di Negeri Selangor atau di luar Negeri Selangor mulai 1 Januari 2008. Kalau korang nak maklumat lebih lanjut mengenai syarat permohonan, korang boleh layari http://pawas.yawas.my/page_main/syarat.php

Mengambil Penyata Simpanan TAWAS
Keseluruhan proses yang tak sampai 10 minit

Permohonan TAWAS ni boleh dilakukan secara dalam talian. Tapi borang yang sudah diisi haruslah dicetak dan dihantar dalam tempoh empat minggu dari tarikh pendaftaran secara dalam talian. Jangan lupa untuk sertakan dokumen sokongan seperti berikut:
● Salinan MyKid dan Sijil Lahir Anak
● Salinan MyKad Ibu dan Bapa

Borang dan dokumen sokongan boleh dihantar ke alamat berikut :
Yayasan Warisan Anak Selangor
Aras 5, Kompleks Belia Dan Kebudayaan Negeri Selangor,
Lot 4, Jalan Platinum 7/52, Seksyen 7,
Persiaran Kayangan,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Itu ajelah yang YY nak bebelkan hari ini. Semoga bermanfaat (^_^)

14 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist

7:19:00 am Yana Yani 14 Comments

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist | Rambut dikategorikan sebagai aset yang berharga terutama bagi kalangan wanita. Sehinggakan wujud istilah “Rambut Adalah Mahkota Wanita”. Istilah tersebut jelas menunjukkan rambut merupakan salah satu bahagian penting dari segi penampilan seseorang. Rambut yang indah dan terawat pastinya akan menambah daya tarikan seseorang. Tapi lagi cantik kalau kita sebagai wanita melindungi mahkota itu dengan pemakaian tudung yang sesuai.

Ustazah YY dulu pernah kata, "Wanita yang baik adalah wanita yang mampu menjaga keistimewaan yang dia miliki" So dekat sini kita boleh rumuskan bahawa seseorang wanita sekiranya ingin menjadi Muslim yang baik, harus mampu menjaga rambut yang digelar mahkota ini dengan dengan sebaik-baiknya. Tapi itu tidak bernakna kita tak boleh kelihatan cantik dan berasa segar walau bertudung.

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist
Hajarose Hair Mist mampu menyegarkan rambut

Sebab tu Hajarose Kuala Lumpur memperkenalkan hair mist yang berfungsi memberi kesegaran kepada rambut. Terdapat dua wangian bunga yang boleh dipilih iaitu melor dan juga teratai. Kalau tanya YY, YY suka wangian melor. Wangi sangat!

Cara pembuatan produk ni juga sangat teliti. Tau tak yang Hajarose hair mist ni dihasilkan di dalam facilities yang mempunyai pengiktirafan GMP (Good Manufacturing Practice) dan Halal! Ia jelas meletakkan penanda aras kepada pengguna bahawa produk ini adalah selamat dan sangat berkualiti. Ia juga mesra wuduk dan sesuai digunakan oleh lelaki mahupun wanita.

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist
Kredit imej http://bit.ly/2kTpe1J

Pihak Hajarose juga memberi jaminan bahawa mereka tidak menggunakan sebarang bahan dari haiwan atau melakukan ujian ke atas haiwan. Yang pasti tiada paraben.

Hair mist dari Hajarose ni juga bukan sekadar wangian rambut. Ia mengandungi vitamin B5 yang membantu menyuburkan rambut sekaligus mengurangkan masalah keguguran rambut. Hair mist ni juga mengandungi vitamin E yang membantu melembapkan rambut dari luar dan dalam. Keistimewaan ini yang pastinya menarik pelakon popular Mia Ahmad menjadi duta Hajarose.

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist
Imej kredit http://bit.ly/2kTpe1J

Cara pemakaian Hajarose hair mist ni pun senang aje. Hanya perlu semburkan di atas tapak tangan. Lepas tu tambahkan setitik essential oil kegemaran dan sapu di rambut. Cara ni bukan sahaja melembapkan rambut, ia juga membantu merangsangkan minyak semulajadi pada rambut untuk menambahkan kelembutan dan sinar rambut. Nak lagi senang, sembur aje terus ke rambut pada bila-bila masa.

Segarkan Rambut Dengan Hajarose Hair Mist
Imej kredit http://bit.ly/2kTpe1J

Harga untuk sebotol Hajarose hair mist yang berisipadu 50ml adalah RM39.90.

Pembelian boleh dibuat terus pada website rasmi Hajarose. Tapi kalau nak tahu lebih lanjut mengenai produk yang sangat awesome ni, korang boleh klik mana-mana pautan di bawah atau hubungi terus nombor telefon yang YY sediakan.

Facebook: @hajarosekl
Instagram: @hajarosekl
Phone:  +6012 707 1725 (Pengasas, Puan Hajar)
atau +6011 3174 7371 (Shimah)

14 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Mengenali Watak Ultraman - Part 4

9:22:00 am Yana Yani 19 Comments

Mengenali Watak Ultraman - Part 4 | Seperti yang dijanjikan, hari ini YY sambung lagi pengenalan secara ringkas watak Ultraman berdasarkan sumber-sumber yang YY perolehi. Bukan apa, senang untuk YY sendiri rujuk if in the near future anak bujang dok bertanya. Anywhere setakat ni YY dah kongsikan 30 watak Ultraman. Hari ni YY akan sambung lagi 14 watak. Ni kira bahagian akhir tau. Jenuh weh nak kumpul semua pasal 44 watak Ultraman ni!

Anyway, siapa yang terlepas bahagian sebelum ni, don't worry. Dekat bawah ni nanti YY akan letakkan link untuk ke bahagian-bahagian yang lepas. Nanti korang baca ye.

Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Keluarga besar Ultraman

31) Ultraman Justice - Tak banyak maklumat yang YY perolehi mengenai Ultraman yang ni. Yang ada pun adalah pertalian keluarga antara dia dengan Ultraman Cosmos. Selain tu dia pernah muncul dalam dua filem iaitu Ultraman Cosmos 2: The Blue Planet dan Ultraman Cosmos Vs Ultraman Justice: The Final Battle
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Justice

32) Ultraman Noa - Ultra yang ni dikatakan berasal dari dimensi yang berbeza berbanding Ultra yang lain. Dia juga mempunyai Ultra sisi jahat yang dikenali sebagai Dark Zagi. Kuasa dia juga dikatakan hebat di mana dia boleh memasuki pelbagai ruang zon masa alam semesta

Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Noa

33) Ultraman Nexus - Ultra yang ni sebenarnya adalah Ultraman Noa punya bentuk yang kedua. Maksudnya Ultraman Noa boleh bertukar menjadi Ultraman Nexus. Faham tak? Tak faham? YY pun tak faham. Haha!
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Nexus

34) Ultraman Max - Dia muncul buat pertama kali pada tahun 2005. Tahun lepas adalah kali terakhir dia muncul dalam filem Ultraman X The Movie: Here Comes! Our Ultraman. Dia juga dipercayai mempunyai kelajuan terpantas berbanding Ultra lain
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Max

35) Ultraman Xenon - Dia juga dikenali sebagai Ultraman Zenon, bukan Zainon ye. Kira macam bos pada Ultraman Max. Dia banyak menolong Ultraman Max dan merupakan Ultra yang berikan Max Galaxy kepada Ultraman Max
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Xenon

36) Ultraman Mebius - Kalau dalam Part 1 dulu YY hanya senaraikan sembilan ahli dalam Ultra Brothers. Ultraman Mebius ni pula merupakan ahli yang kesepuluh. Mula muncul pada tahun 2006 dalam Ultraman Mebius The Series
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Mebius

37) Ultraman Hikari - Dia merupakan bekas sainstis di Biro Sains Teknologi Angkasa dan pernah menjadi Pahlawan Pemburu Tsurugi. Dia juga mempunyai tanda bintang di dadanya seperti Ultraman Zoffy. Ia merupakan pingat penghormatan kepada bangsa Ultra sekaligus membuktikan bahawa dia adalah Ultra yang sangat dihormati.
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Hikari

38) Ultraseven X - Siri ini khabarnya hanya diterbitkan untuk tonton orang dewasa kerana ianya agak ganas berbanding siri Ultra yang lain. Menurut review yang YY baca, banyak adegan darah dan orang terputus badan ada dalam siri tersebut.

Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraseven X

39) Ultraman Ginga - Untuk Ultra yang sekor ni, takde siapa yang tahu dari mana dia berasal. Katanya dari masa depan. Dia juga mempunyai sisi jahat yang dikenali sebagai Dark Lugiel. Anyway, Ginga dalam Bahasa Melayu bermaksud Galaksi.
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Ginga

40) Ultraman Victory - Dia dikatakan Ultra purba yang lahir dari kuasa batu Victorium. Dia juga merupakan penjaga kepada bangsa Victoria dan juga penjaga batu Victorium.
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Victory

41) Ultraman Zero - Dia ni anak kepada Ultraseven. Pernah dilatih di bawah Ultraman Leo selepas beliau dicampak keluar dari Land of Light oleh bapanya sebab nakal. Haha! Dia akhirnya berjaya membuktikan yang dia telah berubah dengan menewaskan Belial (Ultraman jahat). Dia juga dikatakan Ultraman terkuat dalam sejarah Ultra.
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Zero

42) Ultraman X - Dari segi penampilan, dia ada banyak persamaan dengan Ultraman Tiga. Tapi banyak bezanya. Contoh macam telingaPenampilan pertama pada tahun 2015 dalam siri Ultraman X
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman X

43) Ultraman Orb - Ultra yang ni mula muncul pada 2016 dan digambarkan sebagai seorang wanderer. Maksudnya dia suka wander dari satu tempat ke satu tempat lain tanpa ada "rumah" yang tetap. Dia juga mampu menggunakan kebolehan Ultra yang lain untuk mengubah dan mendapatkan kuasa mereka
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Orb

44) Ultraman Ribut - Yang ni kalau tak kenal tak patut! Ultraman Ribut tercipta melalui kerjasama pencipta watak Upin dan Ipin, Les' Copaque dan Tsuburaya. Ultra yang ni merupakan Ultraman pertama dari Malaysia! Dia juga merupakan yang ketiga dicipta di luar Jepun selain dari Amerika dan Australia. Bangga weh! Malaysia pun ada Ultraman!
Mengenali Watak Ultraman - Part 4
Ultraman Ribut

Yeah! Dah habis! Jenuh nak buat research pasal semua watak Ultraman ni tau. Tu pun anak bujang kata ada Ultraman jahat! Dia suruh YY cerita apsal Ultaman jahat pula. YY was like, what? Really? Matilah nak! Tak tahulah mampu ke tidak memenuhi impian Afif untuk cari pasal Ultraman jahat. Mungkin buat juga. Tapi tak tahu bila. Haha!

So dengan ini YY mengesahkan secara rasminya bahawa korang telah berjaya menamatkan pembacaan dalam mengenali watak Ultraman. Well done! Sila tepuk bahu sendiri. Lepas ni bolehlah berlagak dengan anak masing-masing ye. Haha!

Entri berkaitan:
Mengenali Watak Ultraman - Part 1
Mengenali Watak Ultraman - Part 2
Mengenali Watak Ultraman - Part 3

Sumber maklumat Ultraman: http://bit.ly/2iyRUjo
Sumber gambar Ultraman: http://bit.ly/2hQ0pTK

19 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...