Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell

7:38:00 am Yana Yani 2 Comments

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya | Sekarang ni kalau dok cerita pasal buat persiapan awal untuk Hari Raya, dah bukan satu benda yang pelik. Ramai dah mula buat cara camni sebab tak perlu nak hadap kesesakkan pada saat akhir. Lagipun kalau dah prepare awal, ibadah sepanjang Ramadhan pun boleh buat dengan tenang. Nak risau apa lagi kalau semua persiapan untuk Hari Raya kita dah settle awal. Membeli belah secara dalam talian pun dah jadi trend sekarang ni. Klik aje yang mana berkenan, terus barang tu sampai depan rumah. Mudah sungguh!

Cerita pasal membeli secara dalam talian ni, YY pun sekarang dah mula dok survey barang hiasan rumah. Lagipun masa macam sekarang ni dah memang sesuai sangat untuk kita mula dok cari barangan hiasan rumah bersempena sambutan Hari Raya. Anyway, nak dijadikan cerita, klik punya klik, YY terjumpa Carousell.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carousell adalah platform yang tengah menjadi perbualan hangat
Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Hiasan rumah yang murah banyak di Carousell

Carousell ni kalau korang nak tahu dilancarkan di Singapura sekitar bulan Ogos 2012. Ia kemudiannya terus berkembang pesat dan mendapat sambutan yang sangat menggalakkan di seluruh dunia. In fact, di Singapura, Taiwan dan Hong Kong, aplikasi Carousell ni tersenarai dalam kategori "Top Lifestyle and Shopping app". Tu aje dah cukup menggambarkan betapa gah nya platform yang disediakan oleh Carousell.

Menambahkan lagi keunikkan Carousell berbanding platform lain, korang bukan takat boleh membeli barangan baru dah terpakai pada harga murah. Carousell turut menyediakan platform untuk korang menjual barangan pre-loved. Hanya perlu ambil beberapa keping gambar dan boleh terus menjual! Mudah!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Bunga! My favorite untuk hiasan rumah

Carousell menyediakan pelbagai pilihan barangan yang pasti buat korang tertarik. Harga barang hiasan rumah yang dijual di Carousell juga murah berbanding platform lain. Lagipun, siapa tak suka harga murah kan? Nak dijadikan cerita, YY ternampak bunga hiasan dengan harga serendah RM15. Murah sangat pada YY weh! Korang tahulah kan, YY ni hantu bunga. Pantang nampak bunga. Mula terasa nak beli aje walau dah penuh bunga dekat rumah ni. Haha!

Nafsu YY tergugat korang weh! Tak beli kang ngences (terliur dalam Bahasa Jawa). Korang rasalah kan, MyChintaHati approve dak? Haha!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Nampak elegan pula tissue holder ni

Berdasarkan kajian yang telah YY lakukan. Cehwah! Kajian konon. Haha! Anyway, Carousell bukan sahaja menyediakan platform untuk korang membeli atau menjual pelbagai barang. Ia juga mudah untuk diakses dan yang paling penting selamat untuk korang melakukan sebarang transaksi jual beli. Bagi memastikan keselamatan proses transaksi, semua aktiviti berada di dalam pemantauan Carousel. Sebab tu korang tidak digalakkan untuk melakukan sebarang negotiation di luar Carousell.


Tapi bab pembayaran, hanya antara korang dengan penjual atau korang dengan pembeli. Carousell tidak terlibat dalam proses ni . Tapi ada beberapa teknik pembayaran yang disarankan guna seperti PayPal dan bank transfer. Yang paling penting, korang harus menjadi warga komuniti Carousell sekiranya ingin membeli atau menjual di Carousell. Pendaftaran sebagai warga komuniti adalah percuma!

Korang boleh tonton video di atas untuk lebih penerangan.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Cantiklah kerusi ni!

Kebanyakkan barang hiasan rumah yang dijual di Carousell memang menarik perhatian YY. Antaranya kerusi kayu seperti gambar di atas. Walau hak ni sudah berada dalam kategori barang terpakai, ia kelihatan masih elok. Tapi tu based pada gambar sahaja. Kondisi sebenar kalau betul nak beli, kena meet-up. Harga yang tercatat adalah RM500 untuk kerusi tu. Korang rasa mana satu yang berbaloi, terpakai or yang baru. Kalau baru mau cecah ribu juga ni. Emm, akan dipertimbangkan.

Karpet yang dekat gambar bawah ni pun nampak masih cantik walau dah berada di dalam kategori terpakai. Harga dia RM100 kalau tak silap. Okay lah kan. Not bad! Sesuai sangat dengan tema raya YY tahun ni. Adui! Geram pula tengoknya. Tapi kalau tanya YY, memang semua yang YY nampak, YY rasa geram. Haha! Dasar perempuan!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carpet ni nampak cantik

Jujur YY katakan di Carousell ni, ada pelbagai pilihan barang hiasan rumah yang boleh korang beli untuk persiapan Hari Raya. Serius memang boleh buat rambang mata. Harga yang ditawarkan pun pada YY sangat berbaloi

Lagi satu yang buat Carousell ni lain dari yang lain adalah kalau korang betul-betul berminat dengan sesuatu barang tu, korang boleh negotiate harga dengan penjual. Kalau keduanya setuju dengan harga barang tersebut, bolehlah terus ke proses seterusnya. Ingat ye, korang sangat digalakkan melakukan semua proses negotiation di dalam Carousell sahaja bagi menjamin keselamatan.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Barang hiasan rumah yang baru
Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Barang hiasan rumah yang sudah terpakai

Sama ada korang nak beli barang hiasan rumah yang baru atau terpakai, terpulang pada pilihan masing-masing. Yang pasti Carousell menyenaraikan pelbagai pilihan barang hiasan rumah untuk Hari Raya. Paling best korang boleh miliki barang tersebut pada harga yang murah dan berbaloi. Cakap banyak letih, korang kena access Carousell Malaysia baru tahu kesahihannya.

Ni punya panjang lebar YY menaip semata-mata nak berkongsi maklumat berharga ni pada korang. Kalau korang rasa maklumat yang YY kongsikan ni bakal menarik minat sesiapa yang korang kenali, kongsilah dengan diorang juga. Jangan balun sorang je ye. Rasanya sampai sini ajelah bebelan YY untuk hari ni. YY nak pergi usulkan apa yang YY berkenan tadi pada MyChintaHati. Mohon doakan usul YY diluluskan ye. Haha!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carousell, Sell in a Snap. Buy with a Chat

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Bila Gigi Susu Tercabut

3:27:00 pm Yana Yani 4 Comments

Bila Gigi Susu Tercabut | Walau dah punyai dua orang anak, jujur YY katakan, YY masih kurang arif hal-hal berkaitan tumbesaran anak-anak. Banyak yang YY masih belajar. Mostly segala ilmu diperolehi dari pengalaman peribadi atau perkongsian ibu bapa lain. Bab gigi susu lagi teruk, tak begitu ambil tahu. Sehinggalah baru-baru anak YY yang paling kecil, Aisyah tercabut gigi susu pada usia enam tahun. Kejadian tu pencetus perasaan ingin tahu YY mengenai bila gigi susu tercabut. Terasa macam terlalu awal untuk budak pada usia dia tercabut gigi susu. Bila sepatutnya gigi susu tercabut?

Gigi susu merujuk kepada gigi sementara yang kebiasaannya tumbuh ketika anak-anak kita berusia di antara usia enam bulan sehingga dua tahun. Tapi ada juga bayi yang tumbuh sebelum usia mereka menjangkau enam bulan. Untuk makluman korang, gigi susu secara keseluruhan hanya mempunyai 20 batang gigi. Ianya terdiri dari lapan batang gigi depan, empat batang gigi taring dan lapan batang gigi geraham.

Bila Gigi Susu Tercabut
Ceria aje sebelum kejadian gigi susu tercabut

Gigi susu akan tercabut dan digantikan dengan gigi kekal secara berperingkat bermula ketika anak kita berusia enam ke tujuh tahun. Gigi susu akan berterusan tercabut sehingga anak-anak kita berusia 12 tahun. Kebiasaannya gigi susu yang akan mula tercabut adalah gigi depan dan diakhiri dengan gigi geraham. Lepas pada usia 12 tahun, kalau tercabut, dah memang gigi kekal. Bukan gigi susu lagi.

Berdasarkan pada cerita di atas, kiranya normal Aisyah tercabut gigi susu pada usia enam tahun. Hari tu masa gigi depan bahagian bawah tercabut, kecoh rumah jadinya. Aisyah takut bila Papa dia nak cabut gigi yang longgar tu. Yang MyChintaHati pula takut anak dara kesayangan dia tertelan gigi time tengah tidur. Kelakar pula teringat adegan berkejaran dua beranak tu. End up berjaya juga Papa dia cabut gigi susu Aisyah tanpa sebarang pendarahan. Drama betul dak Aisyah ni tau. Haha!

Baca: Afif Dah Rongak!

Bila Gigi Susu Tercabut
Muka cuak sebab gigi susu pertama tercabut. Haha!

Anyway, korang tahu tak bila gigi kekal tumbuh, ia akan jadi 32 batang gigi dan bukan lagi 20 batang gigi. Terdapat penambahan 12 batang gigi geraham yang tumbuh secara peringkat. Penambahan gigi kekal geraham ini sebenarnya dah bermula ketika kita berusia enam tahun. Kita perasan dengan tak aje. Gigi kekal geraham yang terakhir akan tumbuh pada ketika kita berusia antara 17 ke 21 tahun. Seriously YY baru tahu bab ni. Teruja sungguh bila dapat tahu. Mula dok kira gigi sendiri. Haha!

Umur tercabutnya gigi susu atau tumbuhnya gigi kekal seperti yang YY ceritakan di atas adalah hanya anggaran para dentist sahaja. Korang tak perlu rasa panik sekiranya umur anak-anak korang time gigi susu tercabut atau tumbuhnya gigi kekal terlebih awal atau lambat. Ia sebenarnya normal. Tapi korang boleh bawa anak korang berjumpa dengan doktor gigi untuk pemeriksaan sekiranya ada rasa was-was.

Bila Gigi Susu Tercabut
Yeah! Berjaya cabut gigi!

Kalau pergi klinik gigi kerajaan, lebih kurang RM4 untuk sekali sesi perjumpaan. Kalau tak silaplah ye, YY kurang pasti. Kalau nak pergi klinik gigi swasta, memang banyak pelaburan dia. Tapi kalau nak merasa rawatan klinik gigi swasta, YY recommend korang pergi klinik gigi swasta sepanjang bulan Mac setiap tahun. Sepanjang bulan tu takde sebarang charge dikenakan untuk pemeriksaan biasa. Diulang, pemeriksaan biasa. Kalau nak cabut ke apa ke, tetap kena charge ye. Korang boleh hubungi klinik gigi swasta berdekatan korang untuk maklumat lanjut.

YY memang setiap kali bulan Mac dok heret bebudak ni pergi klinik gigi. Saja nak bagi anak-anak biasa dengan doktor gigi. Lagipun Aisyah ni nanti YY nak bagi dia pakai braces sebab keadaan gigi dia tu. Doktor kata seawal usia dia sembilan tahun dah boleh mula pakai braces. Okaylah korang! Rasanya sampai sini aje bebelan YY untuk hari ini. Hari ini kita semua belajar pasal gigi susu dan gigi kekal disebabkan sifat curiosity YY. Kira not bad jugalah untuk orang yang baru nak ambil tahu kan. Haha!

Till we meet again, Assalamualaikum

Sumber: http://bit.ly/2pJ9ncY

4 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit

4:59:00 pm Yana Yani 1 Comments

Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit | YY dengan jayanya dah menghidap tiroid selama dua dekad. Bermula dengan hipertiroid ketika berusia 13 tahun disusuli dengan hipotiroid setelah menjalani rawatan radioaktif iodin ketika usia menjangkau awal 30 tahun. Sepanjang tempoh dua dekad tu, bermacam kata-kata yang mostly negatif, terpaksa YY hadap tak kira dari keluarga mahupun rakan-rakan. Acap kali perkataan, "KAU TAK NAMPAK SAKIT PUN" kedengaran. Perkataan itu bukanlah satu compliment kepada mana-mana pesakit yang menghidap invisible illness seperti pesakit tiroid.

Dengar aje perkataan tu, automatik ia membunuh semangat kami si penghidap invisible illness ni. Sebenarnya dengan kelihatan sihat secara fizikal, tidak bermakna kami sihat. YY secara peribadi tak marah orang cakap macam tu. Cumanya ia buat YY terasa yang orang memandang rendah sakit yang YY sedang hidapi. Perkataan "KAU TAK NAMPAK SAKIT" seolah menggambarkan yang YY langsung tak sakit sedangkan YY sedang bertarung dengan sistem hormon yang tak betul. To make it even worse, YY kena makan ubat seumur hidup YY! Still kata YY tak sakit? Seriously?

Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
Nampak sihat, tak bermakna kami sihat

Dulu YY mudah bercerita hal penyakit YY. Lepas tu, sikit demi sikit YY mengunci mulut. Tak larat nak hadap kata-kata orang. Terasa susah nak bagi orang faham mengenai invisible illness yang YY hidapi. Kalau ada yang tahu pasal penyakit ni pun hanya akan kata, "PENYAKIT TIROID NI TAK BOLEH ADA ANAK KAN". Bila ada orang kata camtu, raut wajah YY senyum, dalam minda pula tengah dok bayang cepuk kepala dia berkali-kali. Geram tau! Tak boleh ke agaknya dok hulur kata-kata positif. Sikit pun jadilah bukan luak pun. Ini kata-kata tak elok juga nak keluar. Kang ku cepuk, baru tau!

Ada juga yang kata, "EH BOLEH PULA SAKIT TIROID ADA ANAK YE". Ni lagi satu jenis soalan yang buat YY terasa nak ulang dialog Kassim Selamat dalam filem Ibu Mentua-ku, "Mengapakah kau diciptakan Tuhan menjadi manusia? Kan lebih baik kau menjadi haiwan?" Lepas tu cepuk kepala dia bertubi-tubi. Cerita pun tamat! Haha!

Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
Realiti kehidupan pesakit tiroid

Betul dengan pemakanan ubat yang teratur, pesakit tiroid boleh jalani hidup yang normal. Tapi sebenarnya, takdenya normal mana. Simptom tiroid tetap ada here and there. Contohnya dulu korang suka lari atau buat aktiviti lasak sebelum kena tiroid, try buat lagi aktivit yang korang suka tu masa hormon dah stabil. YY berani confirm yang korang akan pancit! Bukan nak mematahkan semangat, tapi ini hakikat yang terpaksa dihadapi oleh hampir semua pesakit tiroid. So janganlah ditambah bara.

Macam YY, walau hormon dah dikategorikan stabil, YY masih alami kesukaran untuk tidur, rambut pula gugur teruk, kulit kering, badan tak usah cakap, makin naik walau nafsu makan takde, lepas tu kaki mudah kena cramps, buat kerja sikit dah terasa penat dan rasa letih sangat. Anyway apa yang YY luahkan ni tak mencerminkan apa yang kesemua pesakit tiroid rasa. Lagipun setiap orang mempunya level motivation yang berbeza. Tapi rata-rata yang YY pernah kenali meluahkan perasaan yang sama. Rasa annoying giler bila ada orang kata "KAU TAK NAMPAK SAKIT".

Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
Jangan cakap camni kepada pesakit invisible illness
Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
Cakap camni pada pesakit invisible illness

YY percaya bila korang kata "KAU TAK NAMPAK SAKIT", mungkin ia melambang sebagai tanda sokongan. Mungkin juga korang tak tahu apa yang harus diperkatakan tapi ingin menzahirkan kata-kata semangat. Atau mungkin juga korang nampak yang kitorang memang tak sakit dan korang mahu kitorang feel good about ourselves. Terima kasih kerana trying to be supportive. Tapi jangan hanya bergantung kepada keadaan fizikal kami, selami juga apa kami rasa. Cuba banyakkan mendengar dan fahami kepada perkara yang korang tak nampak. Itu sahaja yang kami harapkan.

Sokong dan bantulah kami sama ada dari sisi luaran mahupun sisi dalaman. Lagipun apa yang kami rasa di sisi dalaman itulah yang membantu kami untuk keeps going.

Sumber: http://bit.ly/2pPH34W

Entri lain yang berkaitan:
1. Aku dan Hipertiroid
2. Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid
3. Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid
4. Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
5. Pesakit Tiroid Harus Sertai Grup Ini
6. Makanan Yang Pesakit Tiroid Perlu Elak
7. Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
8. Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit

1 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Mengenai Drama Menanti Februari

3:49:00 pm Yana Yani 7 Comments

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Mengenai Drama Menanti Februari | Drama Menanti Februari yang ditayangkan di slot Samarinda TV3 menjadi tular disebabkan jalan cerita yang dikatakan bercanggah dengan ajaran Islam. Drama bersiri 16 episod arahan Ayie Mustafa ini memang havoc walau telah melabuhkan tirai pada awal minggu ini. Sana sini orang masih bercerita mengenai drama tersebut. Pelbagai pandangan dan kecaman dikeluarkan oleh pelbagai pihak. Even YY yang tak mengikuti drama ini turut terasa curious, sama ada sah atau tidak pernikahan antara Fiza lakonan Fathia Latiff dan Edi lakonan Afiq Muiz.

Sebelum YY kongsikan dengan korang kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri mengenai drama ini, YY kongsikan dahulu sinopsis drama ini.

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Mengenai Drama Menanti Februari
Drama ini tular kerana kontroversi jalan cerita

Sinopsis Drama Menanti Februari

Drama ini mengisahkan perkahwinan antara Arie dan Fiza yang dibina atas dasar cinta. Ia menyebabkan Edi, rakan baik kedua mereka memendam rasa. Ketaksuban Arie dengan kerjanya menyebabkan Fiza terabai. Dalam drama ni, segala kejadian manis dan peristiwa pahit antara Arie dan Fiza berlaku dalam bulan yang sama iaitu Februari. Arie kemudian hilang dalam kemalangan di lautan. Dalam tempoh enam bulan kehilangan Arie, Fiza dan Edi semakin rapat dan akhirnya kedua mereka berkahwin. Tetiba mereka dikhabarkan Arie ditemui selamat tapi hilang ingatan. Bila ingatan pulih Arie terpaksa menghadapi hakikat yang Fiza dan Edi telah berkahwin. Tapi Arie tetap mahukan Fiza kembali kepadanya kerana ingin menebus kembali kesalahannya sebelum ini.

Disebabkan isu ni menjadi tular dan dibimbangi memberi fahaman yang salah kepada masyarakat, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri telah mengeluarkan kenyataan dan memberi penerangan yang cukup jelas terhadap isu ini.

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan

Setelah dibincangkan pendapat para ulama’ di atas, pendapat yang terpilih di sisi kami dalam isu tempoh mafqud adalah ianya bergantung kepada keputusan dan pertimbangan hakim. Ini selari dengan pandangan masyhur Syafi’iyyah dalam isu ini. Di samping itu, hendaklah meraikan akta yang ditetapkan di Malaysia melalui Mahkamah Syariah. Ini bermakna, jika penentuan hakim sehingga mengambil masa empat tahun dan lebih, maka si isteri perlu menunggu dan dibenarkan berkahwin lain selepas ‘iddah. Manakala jika selepas enam bulan (sebagai contoh) sudah dapat disahkan dengan bukti bahawa suaminya meninggal dunia, maka si isteri boleh terus berkahwin lain setelah tamat ‘iddah.

Sekiranya si suami yang hilang kembali semula setelah tamat tempoh mafqud, beliau berhak memilih untuk menikahi isterinya kembali, atau menerima pemulangan mahar (merelakannya dengan suami baru). Ini berdasarkan kenyataan Saidina Umar dan Saidina Uthman:

“Apabila suaminya kembali (setelah tamat tempoh mafqud), maka si suami diberi pilihan antara kembali memperisterikannya atau menerima pengembalian mahar isterinya tersebut” (Riwayat Ibn Abi Syaibah, no. 16723)

Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Mengenai Drama Menanti Februari
Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri

Isu Drama Menanti Februari

Berkenaan isu drama “Menanti Februari” yang timbul di media sosial baru-baru ini, jika suaminya hilang di laut (di Malaysia contohnya) maka keputusan tempoh mafqud itu tertakluk kepada keputusan hakim yang pastinya mengambil kira pandangan dan kajian Agensi Peguatkuasaan Maritim Malaysia, Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab melaksanakan tugas mencari dan menyelamat maritim di Zon Maritim Malaysia dan di lautan lepas.

Maka, kami berpandangan bahawa:

1. Pernikahan si isteri dengan suami baru adalah tidak sah kerana tempoh mafqud yang dinyatakan adalah enam bulan sahaja tanpa ada babak yang menunjukkan si isteri mendapat keputusan daripada mahkamah syariah berkenaan status perkahwinannya dengan suami yang hilang.

2. Isteri yang pertama masih dikira isteri yang sah bagi suami yang hilang kerana tempohnya tidak mencapai had tempoh mafqud.

3. Anak yang dikandung si isteri hasil hubungannya dengan suami kedua adalah anak syubhah yang lahir daripada persetubuhan syubhah dan dinasabkan kepada ayahnya serta berlaku hukum waris antara si ayah dan anak tersebut. Ulama juga sepakat wajibnya ‘iddah dan sahnya nasab dari hasil pernikahan yang disepakati batalnya seperti menikahi isteri orang lain, jika di sana ada syubhah yang menyebabkan gugurnya hukuman zina, iaitu dia tidak mengetahui haramnya pernikahan tersebut. Oleh itu, pernikahan (yang batal) yang tidak dikira zina, maka anak itu dinisbahkan kepada lelaki yang menyetubuhi ibunya.

4. Si isteri tidak boleh meminta fasakh kerana fasakh hanya boleh diminta kepada mahkamah jika suami hilang lebih daripada setahun sedangkan dalam drama berkenaan, suami baru hilang enam bulan. Rujuk Seksyen 52 Perintah untuk Membubarkan Perkahwinan Atau Untuk Fasakh Dalam Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 Akta 303

Penutup

Suami dan isteri perlu ada asas agama yang baik dan bertanyalah kepada mereka yang lebih arif dalam hal-hal kekeluargaan sekiranya tidak tahu. Nasihat kami kepada pengarah drama dan filem tanahair, sudah sampainya masanya pandangan pihak-pihak berwajib seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) diambil serius demi memartabatkan industri lakonan yang patuh syariah. Drama dan filem adalah satu medium yang sangat baik bagi menyebarkan pemahaman Islam dan nilai-nilai murni merentasi sempadan agama. Semoga Allah memberi kita pemahaman agama yang baik dan memelihara kita dan keluarga kita daripada sebarang hal yang menggoyahkan institusi rumahtangga.

Akhukum fillah

Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan
11 Mei 2017 bersamaan 15 Sya'ban 1438H

Diharap kenyataan yang dikeluarkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri ini menjawab segala kekeliruan yang timbul akibat dari jalan cerita drama Menanti Februari ini. Segala teguran yang diberikan oleh beliau, silalah dipandang dari sudut positif. Hal-hal yang berkaitan dengan agama, adalah amat wajar kita tanyakan kepada mereka yang lebih arif dalam hal agama supaya tidak wujud kekeliruan. Jangan dipandang remeh benda begini. Semoga dengan isu ini, ia dapat membuka mata industri drama atau perfileman negara untuk lebih peka.


".... maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui" (surah An-Nahl, ayat 43)

Sumber Kenyataan Mufti, http://bit.ly/2plZrGb

7 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah

7:50:00 am Yana Yani 7 Comments

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah | Hujung bulan ni, Insya ALLAH kita semua bakal menunaikan rukun Islam yang ketiga. Dalam dok sibuk menunaikan suruhan agama, menjelang waktu berbuka puasa, para ibu seperti YY adalah manusia paling sibuk. Laman carian seperti Google adalah teman setia sepanjang bulan puasa sebab dok cari resipi. Haha! So hari ni YY nak berkongsi cara membuat kek batik yang merupakan kek paling mudah dibuat berbanding resipi kek yang lain.

Even yang tak penah buat kek pun, boleh buat kek batik ni sambil pejam mata aje. Haha! YY cakap camtu sebab nak menggambarkan betapa mudahnya cara membuat kek batik ni. Tak perlukan mixer dan tak perlukan oven. Korang hanya perlu panaskan semua bahan dalam kuali aje. Memang mudah sangat selain sangat sedap.

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah
Bahan yang diperlukan

Untuk resipi kek batik versi YY, YY hanya menggunakan enam bahan mudah. YY tak gunakan telur atau esen vanila. Bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

- Dua bungkus biskut Marie
- Secawan mentega. Nak senang, beli terus yang bersaiz 250g
- Secawan Milo
- Secawan gula
- Secawan serbuk koko untuk lebih rasa coklat
- Secawan air

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah
Campak aje semua bahan dalam kuali

Memula sekali korang patahkan biskut Marie. YY suka patahkan kepada dua bahagian. Kalau patahkan empat, cam berderai pula nampaknya. Lagipun sooner or later kita tetap akan potong dia. Bayangkan orang yang korang geram time patahkan biskut Marie tu, hilang juga rasa tension. Haha!

Lepas semua biskut dah dipatahkan, korang panaskan kuali.

Semua bahan yang YY senaraikan dekat atas tadi kecuali biskut Marie, korang campak kan ke dalam kuali. Kalau korang rajin, korang masukkan mentega dulu. Bila mentega dah cair, masukkan air diikuti gula, Milo dan serbuk koko. YY ni jenis manusia malas nak menunggu. Memang semua YY campak sekali dalam kuali tu. Lantaklah! Haha!

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah
Siap! Boleh masuk dalam acuan

Agak dah cair cantik semua bahan, korang masukkan biskut Marie yang korang dah patahkan tadi. Kacau bagi semua tersalut dengan adunan. Lepas tu korang letak dalam loyang atau apa sahaja bekas yang sesuai. Tekan aje dengan sudu kasi mampat. Nanti nak potong senang. Biarkan sekejab sebab panas lagi. Kang dah sejuk, korang masukkan dalam peti sejuk. Biarkan dalam dua ke tiga jam.

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah
Hiasan comot atas kek batik YY

Siap dah kek batik korang! Mudah sangat kan?

Masa YY buat kek batik ni, sebenarnya hari lahir MyChintaHati. Disebabkan terlebih rajin, YY tambah decoration dekat atas kek batik tu. Memula YY letak dua aje ladybird. Datang Aisyah dengan Afif, diorang tambah lagi dua. Diorang kata itu diorang. Lepas tu diorang tambah lagi! Diorang kata itu Atuk, Nenek, Aki dengan Wan.

Penuh kek batik YY dengan ladybird! Sabar ajelah!

Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah
Rupa kek batik yang dah dipotong

Korang cubalah buat. Memang senang sangat. Tak tipu! Dah buat tu, bagi dekat bakal Mak Mentua, confirm dia sayang lebih dekat korang! Haha!

Semoga kita bertemu lagi di lain entry. Assalamualaikum (^_^)

Sesiapa yang memberi makan orang yang berpuasa (iftar), maka baginya (pemberi) pahala seperti orang yang berpuasa itu tanpa dikurangkan sedikit pun pahala orang yang berpuasa tersebut - (Riwayat at-Tirmizi, Ibn Majah dan Ibn Hibban menilainya sahih)

Resepi lain yang harus dicuba
1. Cara Membuat Donat Simple
2. Resepi Kek Tok Gajah!
3. Resepi Kek Coklat Moist Bakar
4. Resepi Kek Marble Bakar
5. Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
6. Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
7. Resepi Mudah Puding Roti Coklat
8. Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
9. Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan
10. Cara Membuat Kek Batik Yang Mudah

7 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House

11:05:00 am Yana Yani 4 Comments

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House | Cerita ni dah agak lama, dah kategori basi kata orang. Baru sekarang YY berkesempatan nak cerita. Nak buat camne. Janji tetap cerita buat memori di masa depan. Anyway ketika cuti bersempena Tahun Baru Cina baru-baru ini, YY dan keluarga berkesempatan menjelajah ke Kuala Lumpur Upside Down House buat julung kalinya. Ia suatu pengalaman yang mengujakan terutama buat my little prince, Afif yang sudah beberapa kali mengajak kami ke situ. Bila hajat dia terlaksana, memang seronok sangat dia.

Perjalanan kami pada hari tu bermula lewat pagi. Keadaan cuaca pula tak berapa baik. Gerimis sepanjang perjalanan. Jalan pun Ya Rabbi! Jem! Walau musim cuti, jalan di sekitar bandaraya Kuala Lumpur agak sesak. Bayangkan jem ketika menaiki bukit ke Kuala Lumpur Upside Down House, ngeri juga weh! Situasi tu buat YY teringat ketika belajar memandu satu ketika dulu. Dok terundur aje! Selalulah kena marah. Haha! Anyway ketika sampai di puncak, rezeki kami, parking mudah pula dapat.

Alhamdulillah, urusan kami dipermudahkan.

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Kuala Lumpur Upside Down House
Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Posing juga walau orang ramai

Masa hari YY dan keluarga berkunjung, manusia tersangatlah ramai. Memang sangat sesak dengan kunjungan pelancong asing dan warga tempatan. Tak sangka pula ramai yang menuju ke tempat yang sama pada hari yang sama. Mujur juga pihak pengurusan Kuala Lumpur Upside Down House telah menggunakan sistem nombor. Ia merupakan initiative yang sangat brilliant pada pandangan peribadi YY. Kalau tak, boleh roboh bangunan yang bersaiz rumah sebenar dengan ketinggian dua tingkat ni. Haha!

Apa yang menarik mengenai Kuala Lumpur Upside Down House yang berkonsepkan Cottage House ni adalah ia adalah bangunan rumah terbalik yang tertinggi di Malaysia dan yang pertama di Kuala Lumpur. Menambahkan keunikkannya, di bahagian hadapan Kuala Lumpur Upside Down House ni ada kereta antik Morris 1974 yang dipasang secara terbalik yang setia menyambut kedatangan korang. Korang pasti akan rasa nak snap gambar banyak kali dekat sini. Confirm punya! Haha!

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Jelajah Menara KL sementara menunggu

Tiket masuk ke Kuala Lumpur Upside Down House ni adalah RM15 untuk warganegara dewasa dan untuk RM10 kanak-kanak. Masa bayar duit tiket tu, kami terus diberikan nombor giliran dan masa anggaran yang kami dijadualkan masuk. Kalau tak silap sekitar jam 2:30 petang baru giliran kami. Jenuh juga nak menunggu selama tu. So kami decided berjalan ke Menara KL yang terletak bersebelahan aje dengan Kuala Lumpur Upside Down House ni.

Kali terakhir YY ke Menara KL ni adalah sekitar tahun 1999. Kiranya dah hampir dua dekad YY tidak ke sini. Tak sangka dalam tempoh tu, terlalu banyak perubahan berlaku. Paling ketara ada banyak attraction dibina disekitar menara. Contohnya macam Blue Coral Aquarium, XD Theatre, Mini Zoo dan banyak lagi. Seingat YY, dulu hanya ada Menara KL ni aje. Sekarang, macam-macam ada. Tinggal keluarkan duit aje. Haha!

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Lakonan yang tak menjadi
Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Failed! Haha!

Harga tiket pula, masya ALLAH! Nak ke Sky Deck tu aje dah dikenakan harga RM60 seorang, itu pun katanya murah sebab ada diskaun sempena sambutan Tahun Baru Cina. Harga tu pada YY memang mampu tengok aje. Tapi nak lagi murah, boleh aje pergi ke Observation Deck. Separuh dari harga Sky Deck tadi, tapi nak menunggu turn tu memang tak sanggup! End up kami hanya lepak sekitar Menara Kuala Lumpur aje sementara menunggu turn kami.

Setelah hampir dua jam menunggu, baru kami dapat masuk. YY teringat petugas Kuala Lumpur Upside Down House memanggil kami mengikut nombor giliran. Terasa kelakar sebab cara dia panggil, dah macam nurse panggil masuk bilik doktor pula. Haha!

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Afif kata macam cerita Lord of The Ring
Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Bila Abang poyo, Adik be like, duhh! Haha!

Pada yang tak tahu, semua struktur dalam dan di luar Kuala Lumpur Upside Down House ni, dari bumbung sehingga lantai, perabot dan peralatan, berada di dalam keadaan terbalik sepenuhnya. Memula masuk tu terasa macam pening, sebab semua terbalik! Tapi lepas tu, excited sangat! Keadaan di dalam rumah ini sama macam rumah lain cuma ianya di dalam versi terbalik. Ada ruang tamu, bilik tidur utama, bilik tidur bayi, dining room, dapur, bilik mandi, tandas dan loteng.

Kami datang hanya berempat. So nak ambil gambar sekeluarga memang agak payah. Tapi mujur ada ramai petugas di dalam tu yang boleh bantu kita mengambil gambar. Even kita tak minta pun, diorang sendiri yang menawarkan diri untuk membantu. Siap ajar lagi teknik dan cara bergambar atau mengambil gambar. Cuma yang menjadi masalah, kami sekeluarga ni "kayu". Hasilnya gambar yang diambil tak nampak realistic walau kami tried so hard tau! Haha!

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Macam comel pula gambar ni. Haha!
Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Kelakar pula tengok gambar ni. Cer pandang omputih tu. Haha!

Nasihat YY kalau korang nak ke tempat sebegini, seeloknya bukan ketika musim cuti. Padat dengan umat manusia dari seluruh dunia! Korang nak ambil gambar pun tak selesa. Nak tergedik pun segan sebab ada banyak mata yang memandang. Itulah yang terjadi pada YY sekeluarga pada hari kejadian. Menunggu hampir dua jam hanya untuk masuk, tapi kami berada di dalam tu tak sampai setengah jam pun. Walau kami diberi ruang untuk bergambar di setiap sudut yang ada, tetap ada rasa awkward.

Tapi kalau tak pergi time musim cuti, memang tak dapat pergilah jawabnya. Haha! Sedih! So kesimpulannya, pandai-pandailah korang hadap situasi tu! Tapi sejujurnya penjelajahan ke Kuala Lumpur Upside Down House memang sesuatu yang menyeronokkan bagi YY dan keluarga. Lagipun ia adalah rumah terbalik pertama yang kami lawati walau ia bukanlah rumah terbalik pertama di Malaysia.

Menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House
Muka ceria lepas menjelajah Kuala Lumpur Upside Down House

Lepas kami masuk aje dalam kereta, hujan lebat serta merta! Rezeki kami. Yang pasti memang kami sekeluarga seronok sangat hari tu. Entah bila dapat menjelajah ke tempat sebegini lagi. Kalau korang belum pernah pergi ke Kuala Lumpur Upside Down House, YY sangat recommend korang pergi. Worth it terutama kalau ia adalah rumah terbalik pertama yang korang pergi. Kalau dah banyak yang korang pergi, mungkin expectation dia berbeza (^_^)

That's it! Semoga bertemu lagi di lain entry. Selamat berhujung minggu (^_^)

Tiket masuk ke KL Upside Down House
Dewasat: RM15 (MyKad)
Kanak-Kanak: RM10 (MyKad)
Masa operasi: Setiap hari dari 9 pagi sehingga 7 malam

Alamat:
Menara Kuala Lumpur
Jalan Puncak,
50250 Kuala Lumpur
Tel: +6 03 5523 0840 or +6 010 802 7547
Email: klupsidedown@yahoo.com
Facebook: https://www.facebook.com/klupsidedown/


4 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod

7:10:00 am Yana Yani 2 Comments

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod | Secara ilmiah, penyakit hipertiroid merujuk kepada keadaan apabila kelenjar tiroid terlalu aktif dan menghasilkan terlalu banyak hormon tiroksin. Bila kita mempunyai hormon tiroid yang banyak, banyak benda dalam badan kita juga akan bergerak cepat. Contohnya seperti kehilangan berat badan dengan cepat, degupan jantung yang laju, berpeluh banyak, atau terasa berdebar dan sentiasa moody. Dalam sesetengah kes, ada pesakit langsung tidak mempunyai sebarang gejala sehingga ujian perubatan mengesahkan sebaliknya.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Rawatan untuk penyakit hipertirod

Walau penyakit hipertiroid kedengaran agak kompleks, korang tak perlu bimbang. Penyakit ini boleh dirawat. Dengan rawatan yang betul dan pengambilan ubat yang teratur, Insya ALLAH korang boleh menjalani kehidupan yang sihat dan normal. Tapi perlu diingat, hipertiroid tanpa rawatan boleh memberi masalah yang serius kepada kesihatan jantung dan osteoporosis. Paling ditakuti adalah serangan thyroid storm yang boleh menyebabkan kematian. So, please take this seriously.

Secara umumnya, rawatan yang diberikan untuk merawat hipertiroid adalah sama ada untuk mengurangkan penghasilan hormon tiroid daripada kelenjar tiroid atau mengurangkan kuantiti hormon tiroid yang bergerak bebas dalam peredaran darah. Berikut adalah jenis rawatan untuk penyakit hipertiroid di Malaysia.

a. Ubat carbimazole atau methimazole

Carbimazole ialah sejenis ubat anti-tiroid yang biasa digunakan untuk rawatan hipertiroid dan ia bertindak untuk mengurangkan penghasilan hormon tiroid oleh kelenjar tiroid. Methimazole pula ialah bentuk aktif carbimazole dalam badan. Pada peringkat awal, dos tinggi akan diberikan untuk tempoh beberapa minggu sehingga hormon tiroid kembali ke paras normal. Ia kemudiannya akan dikurangkan secara beransur-ansur dengan pemberian dos yang lebih rendah.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Ubat anti-tiroid, Carbimazole

Menurut jurnal perubatan, kesan sampingan yang biasa dikaitkan dengan carbimazole termasuklah ruam kulit, rasa loya, sakit kepala, perubahan sistem gastrousus dan sesetengah pesakit akan mengalami pengurangan sel darah putih. Sekiranya ini terjadi, doktor akan mempertimbangkan rawatan alternatif. Keadaan yang disebut tadi akan kembali normal selepas ubat diberhentikan.

Bagi wanita yang mengandung, penggunaan ubat carbimazole perlu diberi lebih perhatian, terutamanya jika korang mengambil dos yang tinggi. Kebiasaanya doktor akan mempertimbangkan rawatan alternatif. Sekiranya korang menyusukan anak, please take note yang dos carbimazole boleh masuk ke dalam kelenjar susu. Sila dapatkan nasihat doktor untuk meneruskan penyusuan.

b. Ubat propylthiouracil (PTU)

PTU merupakan ubat yang bertindak dengan cara yang sama seperti carbimazole. Ia memberi kesan tambahan kepada hormon tiroid yang terdapat di bahagian periferi badan. Disebabkan ubat ini memberi kesan sampingan kepada fungsi hati, penggunaannya hanya dihadkan untuk pesakit yang tidak boleh mengambil carbimazole atau iodin radioaktif sahaja, termasuk wanita yang mengandung pada trimester pertama dan yang menyusukan anak.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Ubat PTU

Bagi ibu yang mengandung, PTU perlu ditukar kepada carbimazole selepas kandungan memasuki trimester kedua dan ketiga. Mengupas mengenai kesan sampingan PTU, ia mempunyai kesan sampingannya adalah hampir sama dengan carbimazole. Dapatkan nasihatkan doktor sekiraya korang mempunyai alahan pada ubat ini.

c. Ubat perencat reseptor beta adrenergik (beta blocker)

Perlu diingat bahawa ubat yang berada di dalam kumpulan ini tidak memberi kesan kepada paras hormon tiroid. Ubat tersebut hanya membantu dalam mengurangkan simptom hipertiroid seperti memperlahankan degupan jantung, mengurangkan getaran dan mengurangkan rasa gelisah dengan merencatkan reseptor beta adrenergik. Contoh ubat dalam kumpulan ini yang sering diberikan oleh doktor adalah propranolol.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Ubat beta blocker, Proponolol

d. Iodin radioaktif (Iodine - 131)

Rawatan iodin radioaktif yang digunakan bagi memusnahkan sebahagian kalenjar tiroid ini hanya akan dicadangkan apabila ada kes sperti ubat tidak dapat mengawal masalah hipertiroid, pesakit mengalami kesan sampingan ubat atau keadaan pesakit tidak stabil untuk menjalani pembedahan pembuangan tiroid (tiroidektomi). Rawatan ini mengandungi iodin, prekursor untuk penghasilan hormon tiroid.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Radioaktif iodin

Apabila iodin diserap masuk ke dalam kelenjar tiroid, ia akan mengeluarkan sinaran beta dan menyebabkan sel tiroid yang menghasilkan hormon musnah. Ada pesakit hipertiroid, sembuh sepenuhnya selepas rawatan ini. Tapi ada juga yang bertukar menjadi hipotiroid seperti YY. Malahan ia merupakan antara tujuan rawatan ini diberikan kerana ubatan untuk hipotiroid lebih selamat berbanding hipertiroid.

Perlu diingat bahawa rawatan ini tidak boleh dilakukan kepada ibu yang mengandung dan khabarnya juga ia tidak sesuai digunakan untuk pesakit yang berusia kurang daripada 30 tahun. Sila dapatkan nasihat doktor untuk maklumat lanjut.

e) Pembedahan

Pembedahan juga adalah salah satu daripada kaedah rawatan untuk peyakit hipertiroid. Tapi pembedahan hanya sesuai untuk pesakit hipertiroid jenis multinodular di mana pesakit perlukan pengawalan hormon pada kadar segera. Ia juga sesuai untuk kelenjar tiroid yang besar dan menyebabkan kesan tekanan atau kesakitan. Maksudnya bukan semua pesakit tiroid perlukan pembedahan. So korang tak perlu risau.

Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
Gambar pesakit yang baru melakukan pembedahan

Tapi satu yang pasti, once korang dah melakukan pembedahan, seumur hidup korang kena makan ubat. Kenapa? Sebab korang dah takde kalenjar tiroid untuk produce hormon. So pengambilan ubat tu sangat perlu. Sila dapatkan nasihat doktor untuk maklumat lanjut mengenai pembedahan bagi merawat hipertiroid. YY takde pengalaman langsung tentang hal ni.

Please take note, walau kesemua rawatan di atas untuk penyakit hipertiroid tapi bukan semua rawatan di atas akan diberikan kepada korang. Rawatan hanya akan diberikan berdasarkan kesuaian atau diagnose yang doktor lakukan. Yang pasti, jangan skip rawatan yang disarankan doktor. Ianya untuk kebaikan korang juga. Kalau korang ada sebarang pertanyaan berkaitan ubat-ubatan, korang boleh hubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC) melalui talian 1 800 88 6722.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat pesakit hipertiroid (^_^)

Sumber artikel, http://bit.ly/2orImdb
Sumber gambar, http://bit.ly/2nRquH8

Entri lain yang berkaitan:
1. Aku dan Hipertiroid
2. Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid
3. Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid
4. Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
5. Pesakit Tiroid Harus Sertai Grup Ini
6. Makanan Yang Pesakit Tiroid Perlu Elak
7. Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
8. Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu

7:14:00 am Yana Yani 2 Comments

Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu | Ikan kerisi atau crimson jobfish ni merupakan ikan yang cukup mudah diperolehi. Pada YY ikan ni masih dalam range affordable berbanding ikan lain. Kalau korang nak tahu, ikan kerisi atau nama saintifik dia, pristipomoides filamentosus ni merupakan ikan kegemaran keluarga YY. Ikan kerisi ni mempunyai rasa yang manis dan sedap walau hanya digoreng bersama sedikit garam dan kunyit. Kalau dalam keluarga kecil YY ni, ikan ni kebiasaannya YY masak taucu. So hari ini YY nak berkongsi resepi ikan kerisi masak taucu.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk resipi ini adalah:

1. Digoreng
- Dua (2) ekor ikan kerisi
- Sedikit serbuk kunyit dan garam

2. Ditumbuk
- Sebji bawang besar
- Dua ulas bawang putih
- Beberapa biji cili padi (ikut suka rasa)

3. Bahan tambahan
- Sebungkus taucu
- Sekeping asam keping
- Cili merah untuk hiasan
- Sedikit gula

Resipi Ikan Kerisi Masak Taucu
Bahan yang diperlukan

Mula-mula sekali korang kena goreng ikan kerisi yang dah dibuang sisik. Level garing ikut korang punya suka. Sementara menunggu ikan siap digoreng, korang boleh tumbuk bahan-bahan yang perlu ditumbuk. Hebat jadi perempuan kan, multi tasking gitu. Haha! Anyway, bahan yang ditumbuk tadi tak perlu terlalu lumat. Agak-agak hancur aje. Ikan yang dah siap digoreng, korang put aside dulu. Tumis bahan yang ditumbuk tadi. Campak sekali asam keping dalam tumisan korang.

Resipi Ikan Kerisi Masak Taucu
Tumis bahan yang ditumbuk

Agak dah ada bau, masukkan taucu dengan sedikit air. Letak sedikit gula bagi sedikit rasa manis. Masukkan juga kicap sedikit untuk bagi warna pada masakan tadi. Biarkan sekejab. Lepas tu korang masukkan ikan kerisi yang dah siap digoreng tadi. Campak cili merah atau bawang untuk hiasan. Kacau kejab lepas tu, tutup api. Taraaa! Siap dah ikan kerisi masak taucu korang. Senang aje kan?

Selamat mencuba (^_^)

Resipi Ikan Kerisi Masak Taucu
Ikan kerisi masak taucu dah siap!

Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan, karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu : Surah Al-Baqarah, Ayat 168
Cuba resepi ini juga:
1. Resepi dan Cara Membuat Lemang
2. Resepi Kari Ayam Mudah
3. Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas
4. Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak

7:42:00 am Yana Yani 0 Comments

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak | Dahulu, perkataan sexual abuser atau pendera seksual merupakan sesuatu yang sangat tabu untuk dibincangkan. Kini, seiring dengan peredaran zaman, masyarakat lebih terbuka terutama dalam melindungi kanak-kanak dari pemangsa seksual. Jadi tidak hairanlah jika kebelakangan ini terdapat banyak kes-kes yang melibatkan serangan seksual terhadap kanak-kanak didedahkan media. Bahkan pelbagai tips dan panduan dikongsikan bagi membantu ibu bapa melindungi anak-anak dari pemangsa seksual.

Cuma yang menjadi masalah, sesiapa sahaja di sekililing kita boleh jadi pemangsa seksual. Sama ada kita kenal atau tidak. Ditambah pula pendera seksual merupakan seorang yang bijak memanipulasi. Tapi kita juga tak boleh main serkap jarang. Ia boleh menimbulkan chaos dalam masyarakat dan paling kejam akan menyebabkan gangguan emosi kepada tertuduh. Lagipun korang harus ingat bahawa bukan semua pedophiles adalah pendera seksual. Bunyi macam pelik, tapi itu fakta tau!

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Lindungi anak-anak kita dari pemangsa seksual

YY sebagai seorang Mama juga sangat concern dengan hal ini. Sentuhan selamat (akan YY bincangkan di dalam blog kelak) sering YY dedahkan pada Afif dan Aisyah sebagai salah satu cara YY melindungi mereka dari syaitan bertopengkan manusia. Di bawah ini YY kongsikan lima cara untuk membantu ibu bapa seperti YY mengenali profil pontesi pendera seksual kanak-kanak.

1 - Sesiapa sahaja boleh menjadi pendera seksual

Pendera seksual tidak berkongsi ciri-ciri fizikal, pekerjaan, hobi mahupun jenis personaliti yang sama. Mereka mungkin wujud di dalam mana-mana kaum, jantina mahupun agama. Kebanyakkan pendera seksual adalah mereka yang disenangi di dalam masyarakat. Mereka ni dari segi appearance kelihatan menarik dan baik, tapi pemikiran Nauzubilah!

Jangan ketepikan sebarang keraguan atau syak wasangka pada bahawa seseorang yang kita rasakan boleh menjadi pendera. Terutama apabila anak kita menunjukkan rasa resah atau gelisah dengan kewujudan atau kehadiran mereka. Ingat, "ALL CHILDREN who disclose about their abusers SHOULD BE BELIEVED"

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Sesiapa sahaja boleh jadi pendera seksual

2 - Kebanyakkan pendera seksual dikenali kanak-kanak

Menurut statisti yang YY baca, 30 peratus daripada kanak-kanak didera adalah oleh mereka yang mempunyai pertalian darah seperti bapa kandung, bapa saudara, datuk kandung dan tiri. Manakala 60 peratus kanak-kanak pula didera oleh dewasa yang tidak biasa tetapi sangat dikenali oleh mangsa seperti pengasuh, guru dan jurulatih. Lebihan 10 peratus daripada kanak-kanak pula diserang oleh orang yang tidak dikenali.

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Pendera seksual kebiasaannya dikenali

Berdasarkan statistik di atas kita boleh rumuskan bahawa 90 peratus kanak-kanak didera oleh orang yang mereka kenali. YY sangat sarankan korang tanamkan sedikit rasa syak wasangka terutama apabila melibatkan keselamatan anak-anak. Video di bawah adalah bukti kesahihan statistik di atas. Ia menceritakan seorang bapa tiri yang sangat baik di mata si ibu merupakan pendera seksual.

Antara yang menarik perhatian YY dalam petikan video tersebut di mana Catherine mengatakan, "They are the people we trust with our kids EVERY DAY"

3 - Ciri-ciri seorang pendera seksual

Walaupun sesiapa sahaja boleh menjadi pemangsa seksual, kebanyakkan ciri yang hampir sama yang wujud pada pendera seksual adalah mereka pernah menjadi mangsa dera sama ada secara fizikal atau seksual. Ada juga yang mempunyai masalah mental seperti gangguan personaliti. Ada sumber yang YY baca mengatakan bahawa hanya lelaki yang mengamalkan homoseksual lebih cenderung menjadi pendera.

Malangnya maklumat berkenaan tidak tepat. Semua lelaki berkemungkinan equally mempunyai pontesi menjadi pendera. Begitu juga dengan wanita.

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Lelaki mempunyai potensi besar menjadi pendera

4 - Tingkah laku pendera seksual

Pedophiles mungkin mempunyai pekerjaan yang membolehkan mereka untuk berada di persekitaran yang dikelilingi kanak-kanak, atau mencari jalan untuk menghabiskan lebih banyak masa dengan mereka. Manakala pendera seksual pula cenderung untuk bercakap atau melayan kanak-kanak seolah-olah mereka adalah orang dewasa. Mereka juga sering mendakwa bahawa mereka sangat menyayangi kanak-kanak atau mereka berasa seolah-olah mereka masih kanak-kanak.

Ingat ye, ada beza antara pedophiles dan pendera seksual kanak-kanak.

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Pendera seksual cenderung melayan kanak-kanak seperti orang dewasa

5 - Perhatikan kepada tanda

Di dalam bahasa Inggeris, perkataan "grooming" digunakan sebagai merujuk kepada kepada taktik yang digunakan pendera untuk mendapatkan kepercayaan kanak-kanak (dan kadang-kadang ibu bapa) untuk menjadi mangsa seksual mereka. Pendera seksual akan berusaha untuk menjadi rakan kepada keluarga mangsa, adakala menawarkan diri untuk menjaga kanak-kanak, mungkin membelikan sesuatu atau menghabiskan masa lapang bersama.

Kebanyakkan pendera seksual tidak akan melakukan sebarang serangan sehingga mereka mendapat kepercayaan kanak-kanak terbabit.

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
"Grooming" sering digunakan bagi mendekati kanak-kanak

Pendera seksual kebiasaannnya akan menggunakan pelbagai teknik atau taktik untuk mendapatkan keyakinan kanak-kanak, seperti menyimpan rahsia (rahsia penting bagi kebanyakan kanak-kanak kerana mereka menganggap diri mereka seperti seorang dewasa dan rasa berkuasa). Selepas mendapat keyakinan, pendera seksual mungkin akan mendedahkan kanak-kanak dengan permainan berbentuk seksual dan bahan berunsur lucah. Sentuhan fizik akan bermula seperti peluk dan cium.

Mereka juga sedaya upaya mewujudkan rasa kasih sayang pada diri kanak-kanak disusuli dengan peras ugut mahupun rasuah. Perlu diingat bahawa taktik ini pada dasarnya digunakan untuk mengelirukan kanak-kanak. Video di bawah adalah contoh bagaimana penjenayah seksual (jiran dan rakan baik keluarga) menggunakan taktik untuk mendapatkan kepercayaan kanak-kanak bernama Komal sebelum menjadikan Komal mangsa kepada jenayah jijik jiran tersebut.


Berikut pula adalah maklumat tambahan yang korang perlu ingat :

1. Jika kanak-kanak seorang yang suka menyendiri atau sentiasa keseorangan, ia menjadikan mereka sasaran mudah pemangsa. Take part dalam kehidupan anak-anak. Boleh mulakan dengan bertanya tentang sekolah mereka atau kenali rakan-rakan mereka. Ingatkan mereka untuk sentiasa berada di dalam kumpulan. Ia adalah sangat penting dan dalam kebanyakkan kes, ia boleh menyelamatkan anak kita.

2. Pedophile adalah seseorang yang mempunyai keinginan atau minat secara seksual terhadap kanak-kanak. Manakala seorang abuser adalah mereka yang mengambil kesempatan ke atas kanak-kanak secara seksual tanpa mengira alasan.

Baca Paedophilia - Semua ibubapa patut TAHU!

3. Terdapat perbezaan yang jelas antara istilah pedophile dan pendera seksual kanak-kanak. Bukan semua pedophiles merupakan pendera seksual kanak-kanak dan begitu juga sebaliknya. Selalunya, terdapat motif tersembunyi untuk tingkah laku tidak bermoral tersebut dan ada yang secara tiba-tiba. Sumber yang YY baca mengatakan, ramai pedophiles mempunyai ketakutan pada minat mereka sendiri.

4. Ini tidak bermakna bahawa kita harus mempunyai rasa simpati kepada pedophiles. Apa yang mereka lakukan tetap sesuatu yang salah dan tidak normal.

5 Cara Mengenali Pendera Seksual Kanak-Kanak
Stop sexual abuse

YY harap apa yang YY kongsikan hari ini dapat membantu korang melindungi anak-anak korang dari syaitan bertopengkan manusia. Masih belum terlambat untuk bertindak. Mulai hari ini kita perbetulkan semula keadaan ni dengan memberi perhatian kepada anak-anak kita. Lindungi mereka dari pedophiles. Antara yang paling mudah adalah berhati-hati memilih gambar anak untuk di upload di media sosial. Ingat, pedophile adalah seseorang yang mempunyai keinginan seksual terhadap kanak-kanak.

Bagi melindungi anak-anak kita dari pemangsa seksual pula, ajar anak-anak mengenai sentuhan selamat. Pastikan mereka faham bahagian badan yang tidak boleh disentuh oleh sesiapa pun. Badan mereka adalah hak mereka. Mereka berhak untuk berkata tidak kepada sesiapa pun termasuk diri kita sendiri. Korang juga perlu wujudkan komunikasi dua hala antara korang dan anak-anak. Paling penting, percaya pada setiap cerita anak-anak korang terutama apabila melibatkan sesuatu yang agak sensitif.

Ya Allah, Ya Tuhanku, aku memohon perlindungan dengan kalimat-Mu yang sempurna dari segala gangguan syaitan, binatang atau serangga berbisa, dan segala pengaruh mata jahat terhadap anak-anakku. Tuhanku, turunkan keberkatan-Mu pada anak-anakku. Jangan izinkan sesuatu kecelakaan kepada mereka. Aamiin


Sumber: http://bit.ly/2ohL0i7

0 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Afif Bercerita Tentang Gadis dan Kahwin

7:59:00 am Yana Yani 3 Comments

Afif Bercerita Tentang Gadis dan Kahwin | Terasa agak lama YY tak bercerita perihal Afif dan Aisyah dalam blog. Sebenarnya memang sengaja YY "sorokkan" diorang dari dunia maya ni. Diorang ada aje, sedang membesar dan makin aktif. At this moment, masing-masing tengah sibuk dengan rutin sebagai pelajar. Tapi kan, YY terasa cepat betul masa berlalu. Nak suruh diorang kecil balik, memang mission impossible. Nampaknya gayanya nak kena consider penambahan ahli baru ni. Haha.

Afif, pada usia yang menghampiri sembilan tahun, boleh dikategorikan sebagai seseorang yang talkative. Ada sahaja cerita yang nak diceritakan. Kalau ambil dia balik sekolah, dah macam reporter melaporkan sesuatu berita ditempat kejadian. Time ni memang kebiasaannya segala benda dia akan ceritakan. Dari tak puas hati dengan harga makanan yang dia rasakan sangat mahal sehingga ke cerita betapa teruknya kawan-kawan dia yang mengejek dia tak pandai main badminton.

Kalau hari tu dia tiba-tiba senyap, something must going on. Sejak dah jadi Mama ni, YY pun dah dianugerahkan kuasa psikik. Don't play play!

Afif Bercerita Tentang Gadis dan Kahwin
Kompang dipalu, pengantin malu...ewah!!

Anyway, bercerita tentang tajuk yang YY share ni. YY nak ceritakan perbualan antara YY dan Afif yang berlaku baru-baru ni. Dua dialog di bawah, sekali dengar terasa nak marah. Yelah, umur camtu dah pandai nak cerita bab serius. Tapi at the same time terasa agak kelakar. Hilang pula rasa nak marah tu. Haha

Dialog nak kahwin

Afif: Mama, Afif rasa nak kahwin lah

(Terlopong Mama ni dok dengar respond dia camtu. Tapi cover line lagi. Cuba mengawal emosi dan minda dan jawab dengan setenang yang mungkin)
Mama: Ingat senang ke kahwin tu

Afif: Senanglah! (Eh, dengan tak bersalah dia jawab. Ada yang makan siku ni kang!)

Mama: Senang? Cuba cerita senang macamananya.

Afif: Pakai baju cantik-cantik, ambil gambar, ada kompang, bagi orang makan. Lepas tu pergi hospital, dah dapat baby (Amboi, senang betul kahwin rupanya ye)

Mama: Dah tu, camne nak bagi isteri dengan anak Afif tu makan?

Afif: Banklah!

Mama: Mana pula datangnya duit dari bank tu

Afif: Mama dengan Papa lah! (Ni memang nak kena makan siku tau! Kuang asam betul!)

Afif Bercerita Tentang Gadis dan Kahwin
Posing di majlis perkahwinan bebaru ni

Dialog ada gadis

Afif: Mama! Afif ada berita gembira!

(Mak tak sabar ni nak! Ni mesti nak bagitau result periksa giler gempak ni!)
Mama: Berita gembira? Apa dia?

Afif: Afif dah ada gadis baru! (Dengan muka excited dan langsung tak rasa bersalah)

(I was like, what? Gadis? Gadis merujuk kepada girlfriend bagi pemahaman Afif)
Mama: Amboi! Bukan main kau ye. Makan pun Mama suap lagi...bla...bla...bla...ada hati nak ada gadis! Mama dulu kecil-kecil tak pandai pun nak ada pakwe ke, makwe ni!

Afif: Mama kena menjiwai. Baru Mama rasa (Selamba badak kau jawab camtu ye! Memang nak makan siku budak ni tau!)

Mama: Ewah! Bla....bla...bla...(dan leteran pun bersambung)

Afif Bercerita Tentang Gadis dan Kahwin
Afif dan Aisyah

Pada usia macam Afif ni, mereka sangat naïve. Apa sahaja minat kebanyakkan dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Mungkin tak keterlaluan untuk YY katakan yang dia sebenarnya tak faham langsung apa yang dia katakan. Sebab tu rumusan yang dia berikan seolah sangat mudah. Of course sebagai seorang Mama YY cuba memberi nasihat sebaik mungkin. Penekanan tentang baik buruk tu perlu terutama dalam zaman yang penuh cabaran ni. But then, why so serious?

Kadang YY layankan juga cerita pasal pakwe makwe diorang ni. Haha

Dialog Aisyah suka Iqmal

Adik: Adik suka Iqmal

Mama: Siapa Iqmal?

Adik: Alah, dia naik van Cik Normah dengan Adik

Mama: Oh! Lelaki ke perempuan?

Adik: Lelaki macam Abang. Tapi Iqmal lagi handsome! (Penuh confident dia jawab dengan senyuman macam gambar dekat atas)

(Afif bengang, lepas tu terus menyampuk)
Afif: Jahatlah Adik ni! Abang banyak gadis pun tak pernah kata Adik tak comel!

Adik: Alah! Memang Abang tak handsome! (Okay, ni buat Mama nak gelak guling-guling)


Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang berserah diri kepada-Mu dan (jadikanlah juga) di antara keturunan kami umat yang berserah diri kepada-Mu, dan tunjukkanlah kepada kami manasik (cara-cara dan tempat-tempat ibadat haji) kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat, Maha Penyayang - Surah Al-Baqarah Ayat 128

3 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...