Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja

9:27:00 am Yana Yani 7 Comments

Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja | Mengikut perkiraan, YY bekerja di tempat kerja sekarang belum pun sampai setahun. Tapi apa yang menarik, sepanjang tempoh tak sampai setahun tu, YY telah diberi peluang untuk menghadiri pelbagai jenis latihan berbentuk kemahiran. Sejujurnya YY terasa sangat teruja dan bertuah. Mana kan tidak, sepanjang hampir lebih sedekad mengerah tulang empat kerat mencari rezeki, tempat kerja sekarang merupakan satu-satunya tempat kerja yang memberi peluang kepada YY untuk menghadiri latihan.

Bagi orang yang sudah terbiasa menghadiri latihan, ia mungkin bukan sesuatu yang menarik untuk diceritakan. Tapi bagi first timer seperti YY, ia sangat mengujakan!

Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja
Bersama rakan sekerja dan trainer yang terlibat

Baru-baru ini YY menghadiri latihan berkaitan khidmat pelanggan selama dua hari di tempat kerja. Terasa seronok sebenarnya, pergi bekerja tapi tak bekerja. Haha!

Khidmat pelanggan bukanlah sesuatu yang asing bagi YY secara peribadi. Sebelum YY bekerja di tempat kerja sekarang, YY memang "mengabdikan" diri dalam bahagian khidmat pelanggan. Cumanya bila bekerja di tempat kerja sekarang, profession YY ditukar sedikit atas faktor desperate. Sekarang YY terlibat dengan sales. Ia sesuatu yang baru, tapi YY suka sebenarnya. Banyak benda baru yang YY belajar setiap hari. Lagipun kerja seperti ini sememangnya YY "dambakan". Haha!

Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja
Tak sah training kalau takde role play kan. Huhu!

Sepanjang dua hari kami menghadiri training yang bertajuk Customer Care Excellent, kami dipimpin oleh Encik Shahrukh Moghal yang merupakan seorang warganegara Pakistan yang menetap di Malaysia. Dia ni katanya ada belasan tahun pengalaman dalam bidang khidmat pelanggan. Even training yang dia kendalikan pun sangat menyeronokkan. Bahasa paling mudah, tak bosan. Dia tahu ke mana hala tuju dia perlu bawa training tersebut. First time pergi training tak rasa mengantuk. Haha!

Well done Mr Shahrukh!

Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja
Aktiviti "Si Buta" ini antara yang menyeronokkan sepanjang training
Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja
Giliran daku pula jadi "Si Buta"

Sebenarnya bukan latihan tu aje yang mengujakan YY. Peluang dapat beramah mesra dengan rakan sekerja secara peribadi juga pencetus rasa teruja. Bukan senang dapat peluang berborak secara santai dengan rakan sekerja walau kami duduk di dalam department yang sama. Kalau waktu bekerja, memang masing-masing fokus dengan kerja sahaja. So bila ada latihan ni, secara tak langsung YY mengenali mereka dengan lebih dekat. Bila dah borak punya borak, ada jiran taman sebelah rupanya.

Baru hari tu YY tahu. Haru betul. Haha! Tu lah perlunya beramah mesra dengan rakan sekerja. Lagipun dunia kita ni kecil aje. Tak guna sombong tak bertempat. Satu hari nanti kita mungkin perlukan pertolongan mereka.

Pengalaman Menghadiri Latihan Kemahiran di Tempat Kerja
Group discussion yang sangat happening


Apa yang pasti, pengalaman seperti ini memang menyeronok bagi YY secara peribadi. Looking forward untuk menghadiri latihan kemahiran seperti ini in the near future. Banyak benda kita belajar, dan ianya sebenarnya bagus untuk career development. YY dengar cerita akan ada latihan untuk team building tak lama lagi. Tempat yang digambarkan untuk pergi tu, buat YY rasa teruja. So sebelum bersalin ni, kita lanyak segala yang boleh. Nanti dah ada anak kecil, mula bermacam alasan diberikan sebab tak sanggup nak berjauhan dengan si kecil. Huhu!

Rasanya sampai di sini sahaja bebelan YY untuk kali ni. Semoga kita berjumpa di lain entry. Kalau korang berpeluang atau terpilih untuk menjalani latihan, pergi aje! Seronok tak seronok, belakang cerita. Yang penting kita belajar benda baru. Itulah yang sebenarnya mengujakan. At least, bagi YY (^_^)

7 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Keajaiban Kejadian Manusia

7:20:00 am Yana Yani 7 Comments

Keajaiban Kejadian Manusia | Disebabkan kesihatan YY yang sudah semakin stabil, mula terasa nak buat segala benda. Konon dah sihat kan. Hehe. So bebaru ni YY mengemas segala dokumen lama. Time mengemas tu, YY terjumpa keratan akhbar bertarikh 12 Febuari 2004. Tersenyum sendiri YY time dok baca keratan akhbar daripada The Malay Mail ni. Tak sangka naluri keibuan wujud dalam diri YY ketika itu yang kalau dikira baru mencecah 21 tahun. Keratan akhbar yang bertajuk The Miracle of Life tu ternyata menarik minat YY untuk terus menyimpannya sehingga kini.

Keratan akhbar tu sebenarnya merupakan review individu bernama Michael Hanlon mengenai sebuah buku bertajuk A Child Is Born hasil nukilan scientist yang bernama Lennart Nilson dan Lars Hamberger. Apa yang menarik mengenai buku tersebut adalah ia mengandungi pelbagai gambar yang menarik mengenai proses keajaiban seorang manusia sepanjang berada di dalam rahim ibu.

Keajaiban Kejadian Manusia
Keratan akhbar bertajuk The Miracle of Life yang masih YY simpan

Menurut akhbar terbabit, gambar-gambar yang terdapat dalam buku tersebut diambil menggunakan pelbagai terknik bagi menghasilkan gambar yang menarik. Antaranya menggunakan kamera yang sangat kecil yang boleh dimasukkan di dalam jarum bagi mencatatkan perkembangan seseorang bayi dari mula sehingga ia dilahirkan. Menurut penulis review, walaupun buku ini mengandungi semua maklumat mengenai pembentukkan seorang manusia sepanjang tempoh 40 minggu kandungan, "It do not answer the tricky question of exactly when life begin"

Keajaiban Kejadian Manusia
Gambar yang menerangkan keadaan ketika proses conception

Selain gambar, ia juga turut menerangkan secara terperinci apa yang berlaku ketika proses persenyawaan, yang kemudian menjadi zigot, embrio, fetus sehingga kepada kelahiran seorang bayi. Antara yang menarik perhatian YY, ketika trimester kedua dan ketiga, fetus akan menyedut segala kalori, mineral, vitamin dan hormon daripada ibu melalui placenta. Placenta ni kalau tak salah kefahaman YY, uri lah kan?

Keajaiban Kejadian Manusia
Jantung akan mula beating pada hari ke 22 selepas conception

Buku tersebut juga mengatakan yang fetus mampu terus hidup walau lahir pada usia 24 minggu lebih awal atau dalam bahasa biasa kita dengar, kelahiran pra-matang. Ia turut mengatakan yang ia tidak menolak kecanggihan teknologi masa depan mampu menyelamatkan bayi yang dilahirkan lebih awal daripada 24 minggu. Siapa tahu, dengan teknologi dan yang paling penting, kuasa DIA YANG SATU, tiada apa yang mustahil. Seperti yang diceritakan di dalam Surah Al-Baqarah Ayat 117

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak (untuk menciptakan) sesuatu, maka (cukuplah) Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia.
Keajaiban Kejadian Manusia
Pada minggu keenam kehamilan dah ada bentuk manusia

Keratan akhbar itu masih YY simpan kerana mengagumi keajaiban kejadian manusia. Setiap gambar yang dikongsikan cukup jelas memperlihat betapa besar kuasa DIA. Malahan kejadian manusia itu cukup jelas diterangkan di dalam ayat-ayat Al-Quran. Antaranya di dalam surah Al-Mu'minun ayat 12 sehingga 14 yang bermaksud:

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia itu dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kokoh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah, Pencipta Yang Paling Baik.

Keajaiban Kejadian Manusia
Syahdu bila tengok gambar ni.

13 tahun dulu, ia mungkin angan-angan seorang gadis remaja. Kini setelah kali terakhir YY mengandung kira-kira enam tahun dulu, Alhamdulillah YY sekali lagi diberi peluang untuk merasai pengalaman mengandung. Agak lama YY menanti. Alhamdulillah, rezeki dan YY sangat teruja. Insya ALLAH panjang umur, YY bakal menyambut kelahiran bayi ketiga pada awal tahun depan, YY pohon doa dari kalian semua. Doakan keselamatan YY dan bayi dalam kandungan YY ye (^_^)

7 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Pelajar SMK Telok Panglima Garang Menyertai Program Kembara Jom Jimat Elektrik

7:09:00 am Yana Yani 3 Comments

Pelajar SMK Telok Panglima Garang Menyertai Program Kembara Jom Jimat Elektrik | Pada 27 Julai 2017 yang lalu, seramai 26 orang pelajar dan tiga orang guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjayakan program Kembara Jom Jimat Elektrik bersempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017. Apa yang membanggakan, SMKTPG telah terpilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut bagi peringkat kebangsaan.

Program Kembara Jom Jimat Elektrik ini telah dijayakan oleh pelajar SMKTPG yang terpilih selama tiga bulan. Kumpulan mereka dikenali sebagai Team Eco Panglima.

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Tujuan utama program Kembara Jom Jimat Elektrik ini diadakan adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Ramai yang tidak menyedari bahawa penggunaan tenaga elektrik yang berlebihan adalah antara punca kepada pemanasan global di mana ia turut mengganggu sistem cuaca dan iklim di negara kita. Sama ada kita sedar atau tidak, iklim Khatulistiwa yang dahulu dikenali sebagai iklim panas dan lembap sepanjang tahun kini tidak lagi berada pada paras yang normal akibat berlakunya peningkatan suhu ini.

Atas kesedaran itu, Team Eco Panglima mengambil langkah dengan menerangkan situasi ini dengan harapan ia mampu memberi kesedaran kepada penduduk mengenai kesan negatif terhadap penggunaan tenaga elektrik yang berlebihan. Malahan Team Eco Panglima juga turut memberi tips kepada penduduk Taman Seri Medan untuk menjadi pengguna yang bijak.

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Puan Norazimah Abd Talib yang ditugaskan sebagai guru pembimbing kepada Team Eco Panglima ketika ditemui berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik"

Tambah Puan Norazimah Abd Talib, "Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah sehingga RM200 ke RM500. Walau bagaimanapun,kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan

Puan Norazimah Abd Talib mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk di Taman Seri Medan dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik mereka disamping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar.

YY secara peribadi juga sangat menyokong program seperti ini. Selain membina keyakinan diri kepada pelajar untuk beramah mesra dengan penduduk setempat, ia juga memberi kesedaran kepada mereka kepentingan melakukan penjimatan elektrik. Diharap akan ada banyak lagi program seperti ini akan diadakan di masa hadapan..

3 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Benarkah menduduki Program LINUS Menandakan Anak-Anak Kita Bodoh?

7:01:00 am Yana Yani 1 Comments

Benarkah menduduki Program LINUS Menandakan Anak-Anak Kita Bodoh? | Sedar tak sedar kita sekarang sudah memasuki suku ketiga bagi tahun 2017. Kiranya sudah lapan bulan Aisyah menuntut ilmu di Tabika KEMAS. Sehingga ke hari ini, Aisyah masih belum mampu membaca. Menulis pun dia perlukan bimbingan. Kadang bila tengok dia buat kerja sekolah, YY rasa sebak sangat. Pada usia yang belum pun genap enam tahun, dia sudah perlu berhadapan dengan diskriminasi. Bodoh ke dia hanya kerana dia belum mampu membaca, menulis dan mengira seperti rakan sebaya?

Tak berapa lama dulu YY menghadiri Hari Terbuka. Walau ada banyak benda positif yang didengar, tetapi ada perkhabaran yang mengguris hati YY sebagai seorang Mama. Aisyah digambar oleh guru yang mengajar sebagai seorang yang mudah mesra dan digemari oleh rakan. Dia cuma dikatakan kurang fokus. Dengan keadaan Aisyah sekarang, YY dimomok dengan perkhabaran dia perlu menduduki Program Saringan Literasi dan Numerasi (LINUS) ketika di Tahun Satu kelak. So what? Hanya kerana Aisyah perlu menduduki Program LINUS, ia terus menandakan Aisyah bodoh?

Setiap individu mempunyai keunikkan yang tersendiri.

YY tak pasti niat sebenar guru tersebut. Tapi YY rasa tak perlu rasanya guru tersebut takutkan parent atau pelajar tentang benda seperti ini. Dunia tidak akan berakhir hanya kerana anak kita perlu menduduki Program LINUS.

YY secara jujurnya tak risau walau Aisyah dikatakan ketinggalan berbanding rakan seusia. YY sebenarnya yakin setiap di antara kita punyai keunikkan tersendiri. Hanya kerana Aisyah tidak pandai membaca atau menulis pada usia sekarang, ia tidak menggambarkan langsung level kecerdikkan dia. Lagipun Aisyah baru enam tahun kot! YY dulu umur macam tu sibuk main lagi! Tak akan YY nak paksa dia belajar sedangkan YY sebaya dia masih berseronok. Let her enjoy her childhood while she can.

YY punya prinsip kalau anak tak mampu buat, tak guna YY paksa. Paksaan tu hanya bagi tekanan pada diorang. Apa yang YY sebagai parent boleh lakukan adalah dengan sentiasa beri sokongan dan bimbangan. Insya ALLAH lama kelamaan mereka mampu lakukan. Lambat dengan cepat aje. YY yakin tu!


Tak perlu beri tekanan pada anak-anak kita. Dah lah mata pelajaran zaman sekarang ni sangat mencabar. Ditambah dengan tekanan yang kita berikan, boleh jadi gila anak-anak kita tau! Lagipun atas tujuan apa kita paksa diorang buat sesuatu yang kita memang dah nampak, diorang tak mampu lakukan? Nak diorang jadi Professor?

Tu belum cerita susunan jadual seharian yang padat. Mana nak pergi sekolah, kelas mengaji, kelas tambahan, makan, minum, buat kerja sekolah. Kita orang dewasa pun tak macam tu padat jadual. Ditambah dengan beg berat mengalahkan guni beras yang diorang terpaksa pikul setiap hari. So kenapa kita beria bagi tekanan kepada mereka? Untuk kepuasan diri kita sendiri?

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid - Albert Einstein


Percayalah yang anak-anak  tak bodoh hanya kerana mereka perlu mengikuti Program LINUS. Sekurang-kurangnya program tersebut bagi mereka pendedahan untuk mereka mengusai kebolehan membaca, mengira dan menulis. Anak sulung YY dulu pun mengikuti Program LINUS. Hanya ketika dia berada pada penghujung tahun Darjah Satu, barulah dia boleh membaca. Segunung kata pujian YY berikan sebab YY sendiri hanya mampu membaca dengan lancar ketika YY berusia lapan tahun.

YY punyai pandangan berbeza dengan pandangan parent lain. Lagipun kita harus sedar yang anak yang tak cerdik tu ujian dan yang cerdik tu pun ujian. Jangan lukai hati anak-anak hanya kerana mereka tak mampu menjadi apa yang kita harap. Mereka juga punyai hati dan perasaan. Cubalah untuk seketika renung wajah amanah yang diberikan kepada kita ini. Ingatlah di luar sana masih ramai yang belum diberikan nikmat menjadi ibu bapa. Bukankah kita sangat beruntung?

YY lebih suka mencorak kehidupan anak YY berdasarkan warna kegemaran mereka dan bukannya berdasarkan warna kegemaran YY. Apa yang pasti, kita sebagai parent tetap mahukan yang terbaik buat anak-anak kita. Hanya kerana didikan YY berbeza dengan anak-anak kalian, tak bermakna YY tak pernah ambil peduli tentang mereka. YY akhiri bebelan YY hari ini dengan video animasi di bawah. Cuba kita hayati dan fahami. Mungkinkah kita sama seperti video animasi ini?


1 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona

7:04:00 am Yana Yani 6 Comments

Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona | YY yakin semua pembaca blog Diari Seorang Mama mengetahui bahawa ENCHANTEUR adalah merupakan rangkaian wangian dan produk penjagaan badan berasaskan wangian berkualiti yang diinspirasikan daripada keunggulan haruman Perancis. Malahan setiap wangian direka dengan unik untuk menghidupkan detik-detik romantis dalam kehidupan seseorang wanita. Paling penting, haruman yang dihasilkan bersesuaian dengan peredaran masa dan dengan harga yang mampu milik.

Untuk makluman, ENCHANTEUR telah melancarkan semula rangkaian Eau de Toilette dan penjagaan peribadi. Bersempena pelancaran ini, satu haruman baharu yang memberi aroma keanggunan yang mempesona telah diperkenalkan iaitu, Stunning!

Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona
Stunning merupakan rangkaian haruman baharu yang diperkenalkan Enchanteur

Wangian mempesona ini merupakan gabungan Turkish Rose dan Magnolia.  Ia juga telah dipertingkatkan dengan kemanisan dari Blackcurrant Bud dan Raspberry serta dicampur dengan kelembutan Sandalwood. Sesiapa sahaja yang mencuba haruman Stunning pasti akan tertawan dengan aroma sensual yang wujud. Haruman ini pastinya mampu menyerlahkan penampilan dan personaliti seseorang wanita.

Seperti yang kita sedia maklum, wangian dan wanita tidak dapat dipisahkan. In fact, kajian menunjukkan wanita yang memakai haruman dilihat lebih sensual dan menarik. Minyak wangi dikatakan sebagai aksesori yang tidak menonjol, tetapi mampu untuk menyerlahkan sisi lain si pemakai dan sekaligus mencipta aura yang tiada tandingan.

You are never fully dressed without perfume - C.Joybell C
Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona
YY suka betul dengan haruman Stunning ni. Highly recommend!

YY sangat beruntung kerana diberi peluang untuk mencuba sendiri rangkaian haruman Stunning. Yang pasti ENCHANTEUR memang tidak pernah gagal dalam mencipta rangkaian wangian yang sangat menguja dan mempesonakan. Untuk pengetahuan korang, selain Eau de Toilette, variasi Stunning juga hadir bersama produk pelengkap melalui rangkaian penjagaan peribadi termasuk losyen, deodoran, dan bedak talkum yang membuatkan kulit terasa lebih lembut dan menawan.

Dia punya feeling tu buat kita rasa kulit sehalus satin. Ditambah pula dengan haruman wangian segar sepanjang hari. Memang best sangat!

Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona
Botol terbaru rangkaian Eau De Toilette

Sempena dengan pelancaran haruman Stunning, ENCHANTEUR juga telah melancarkan semula rangkaian Eau De Toilette dengan membaharui bentuk botol rangkaian Eau De Toilette. Ia berkonsepkan bentuk tubuh seorang wanita yang memakai gaun berlipat dengan potongan duyung. Manakala variasi warna pada botol adalah berdasarkan wangian flora di dalam setiap rangkaian wangian.

Penutup botol juga sangat unik kerana ianya berbentuk bunga mawar mekar dan pati bunga yang menjadi esen pelengkap di dalam botol wangian tersebut. Botol terbaru Eau De Toilette ini amat mudah dipegang dan boleh dijadikan hiasan di atas meja rias.

Enchanteur Stunning Memberi Aroma Keanggunan Yang Mempesona
Antara rangkaian penjagaan peribadi di bawah wangian Stunning

Paling YY suka mengenai rangkaian wangian ENCHANTEUR ini adalah kerana harganya yang mampu milik. In fact, kesemua produk wangian serta produk penjagaan diri ENCHANTEUR boleh didapati di semua rangkaian pasar raya, pasar raya besar dan farmasi di seluruh negara.

Jom kita semak senarai harga rangkaian produk ENCHANTEUR. Eau De Toilette boleh dimiliki dengan harga runcit RM28.20 bagi setiap botol 50ml. Losyen pula boleh didapati dalam pelbagai saiz bermula dari harga RM5.40 sehingga RM17.60. Deodoran yang hadir dalam pelbagai bentuk dan format seperti stik, bebola dan juga semburan pula berharga dari RM4.90 sehingga RM8.40. Manakala bedak boleh didapati dengan harga dari RM4.40 sehingga RM11.80.

Untuk maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR, sila layari laman sesawang yang YY senaraikan di bawah. Till we meet again, Assalamualaikum (^_^)

6 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Pergaulan Lelaki dan Wanita di Pejabat

5:04:00 pm Yana Yani 10 Comments

Pergaulan Lelaki dan Wanita di Pejabat | YY sudah terbiasa melakukan sebarang aktiviti bersendiri sejak dari zaman sekolah. Mungkin perwatakan YY yang pendiam tidak menyukarkan YY untuk melakukan apa sahaja secara sendirian. Bila bekerja juga, YY takde masalah untuk makan tengahari secara bersendirian. Tambahan pula di tempat kerja lama, kami perlu makan secara bergilir bagi memastikan pejabat sentiasa ada orang. Bila masuk di tempat kerja baru, waktu makan tengahari adalah serentak. So pada waktu ini rakan yang berlainan jantina dan bangsa bebas bergaul.

Bila dah berada dalam keadaan ini, YY nampak banyak keburukan wujud apabila batas pergaulan tidak dijaga. Atas dasar professional pekerjaan, pergaulan antara lelaki dan wanita itu perlu. Sebarang pekerjaan tak akan menjadi jika tidak dilakukan secara berkumpulan. Malahan YY tak nafikan buah fikiran antara lelaki dan wanita ada banyak perbezaan. So kerja secara berkumpulan antara lelaki dan wanita itu perlu bagi memastikan kejayaan sesuatu tugasan. Bab tu memang YY tak pertikaikan.

Cuma apabila melibatkan masa santai seperti waktu makan tengahari, soal professional sudah tidak timbul. Kebiasaannya pada waktu ini, kita lebih suka bercerita hal-hal santai. Dari gossip mengenai artis sehinggalah kepada hal melibatkan peribadi. Di sinilah wujud keburukan apabila batas pergaulan antara lelaki dan wanita tidak dijaga.

Pergaulan lelaki dan wanita di pejabat banyak keburukannya

YY pernah terdengar perbualan antara seorang rakan sepejabat lelaki dan wanita. Si lelaki bercerita tentang betapa buruknya fizikal isteri dia selepas bersalin. Dia mula membuat perbandingan antara rakan wanita YY yang juga baru lepas bersalin dengan isteri dia. Seriously YY rasa jijik bila overheard perbualan rakan lelaki YY tu. Yang si rakan wanita YY pun bila kena puji mulalah terasa diri di awang-awangan. Tak sedar yang kata-kata pujian tu datangnya bersama bisikan syaitan.

Sesungguhnya orang yang mendapat tempat paling buruk di sisi Allah pada hari kiamat kelak ialah orang yang melakukan hubungan suami isteri kemudian menyebarkan rahsia hubungan itu kepada orang lain - Riwayat Muslim

Bertepuk tampar antara lelaki dan wanita di sini ibarat perkara biasa. Lebih memalukan tiap kali menjelang Khamis mulalah masing-masing nak bercerita hal dalam kelabu. Ada sahaja benda yang dijadikan bahan gurauan yang kalau diteliti secara baik boleh dikategorikan sebagai gangguan seksual. Kita ni orang Islam dan orang Timur yang kaya dengan adab. Tak molek bergurau benda seperti ini dengan rakan yang berbeza jantina. Ia boleh buat orang pandang rendah pada kita. Cubalah ada sedikit rasa malu.


Kalau kita dah berumahtangga, kita perlu menjaga maruah diri, pasangan dan keluarga kita tak kira kita lelaki mahupun wanita. Kita perlu jauhkan hubungan yang boleh menimbulkan fitnah dan syak wasangka. Sebab tu YY nasihatkan sesiapa pun termasuk diri YY sendiri untuk tidak keluar berdua sahaja dengan rakan sekerja yang berlainan jantina. Jangan ambil mudah hal seperti ini kerana ia mungkin berkesudahan dengan sesi luahan perasaan dan perkongsian jiwa yang boleh berlarutan. Ingat ye, di antara dua lelaki dan perempuan yang bukan mahram, wujud syaitan di tengah-tengahnya.

Menurut suatu laporan akhbar pada tahun 2004, Unit Kaunseling Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat ketika itu menganggarkan sebanyak 75 peratus daripada penceraian yang berlaku dalam masyarakat adalah berpunca daripada kehadiran orang ketiga. 80 peratus daripada angka orang ketiga tersebut tersebut adalah rakan sekerja. Mengejutkan bukan? Tapi itulah adalah hakikat.

Statistik di atas jelas membuktikan yang hubungan sesama rakan sekerja ini sekiranya tanpa batasan akan berkesudahan dengan penyakit sosial yang menjalar dan sekaligus mampu merosakkan institusi kekeluargaan secara halus. Ia ibarat anai-anai yang perlahan-lahan merosakkan asas sesebuah bangunan. So beringatlah. Tak salah sekiranya kita berkawan tapi kita perlu beringat yang tujuan kita bekerja adalah untuk menambah pendapatan keluarga dan bukan sebaliknya.

Sumber: http://bit.ly/2vEXPcH

10 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Tanda Sokongan Kepada Blogger Suria LekatLekit

5:15:00 pm Yana Yani 8 Comments

Tanda Sokongan Kepada Blogger Suria LekatLekit | Sejak dua tiga bulan kebelakangan ni, YY memang agak kurang aktif dengan media sosial. Apa sahaja yang berkaitan dengan dunia blogger memang YY tinggalkan sejenak atas faktor kesihatan. Bila sekali sekala buka media sosial, terkejut bila dapat tahu bahawa blogger +Suria Lekatlekit disaman oleh pengasas kepada satu jenama produk. Walaupun butiran saman tidak dikongsi, YY dapat mengagak siapakah pengasas yang dimaksudkan.

Jujurnya YY sangat bersimpati dengan dugaan yang menimpa blogger Suria. Ia pastinya satu tamparan hebat buat beliau yang hanya bergantung sepenuhnya dengan dunia blogger untuk menjana pendapatan keluarga.

http://www.lekatlekit.com/

Untuk makluman korang, blogger Suria mungkin dikenali kerana kelantangan beliau dalam melahirkan pendapat tentang sesuatu isu. Habis semua isu mampu dikupas dengan menarik mengikut rentak penulisan beliau yang tersendiri. Disebabkan kelantangan beliau, YY pernah terdengar ada ramai blogger yang kurang senang dengan beliau. Pun begitu, YY melihat beliau dari sisi yang berbeza. YY sangat hormati beliau. In fact, beliau adalah antara blogger yang tak pernah menolak tiap kali YY meminta pertolongan untuk viralkan sesuatu cerita.

Sekarang dia dalam kesusahan. Atas dasar semangat rakan sesama blogger dan sebagai tanda sokongan buat beliau, YY terbit blog entry ni. Ini adalah sumbangan kecil yang mampu YY lakukan untuk beliau.

SAYA TIDAK MEMFITNAH

Assalamualaikum. Saya yakin ramai di antara kawan-kawan dalam friend list saya dah tahu tentang saya di saman oleh satu founder produk ni. April lalu KKM tengah mengeluarkan laporan terdapat bahan merbahaya dalam produk mereka.

Sebagai seorang blogger surirumah yang menggunakan konsep penulisan secara 'OutSpoken' saya ada menulis isu itu dalam beberapa entri di blog saya dengan lampiran bukti akhbar dan bukti pengakuan pengguna.

Akibat dari perkara tu saya di saman fitnah/malu oleh pihak mereka. Saya merujuk kepada beberapa peguam sebelum ni untuk memastikan penulisan saya samada ada unsur fitnah atau tidak dan kesemua peguam memberi pandangan tiada unsur fitnah. Penulisan saya lebih kepada 'fair comment' namun pihak mereka menggunakan alasan ulasan saya bersifat melampau sebab itu saya di saman.

Di sebabkan saya tidak berkemampuan dari segi untuk menyediakan kos bagi mengambil peguam untuk membela diri, saya terpaksa berkerja keras mencari bantuan sehingga ke hari ini. Saya tahu saya tidak menulis fitnah dan saya takkan berputus asa. Saya akan terus berusaha mencari apa saja yang boleh membantu saya selagi Allah memberi kemampuan saya berbuat demikian.

Sebagai seorang manusia dan sebagai rakyat Malaysia walau saya bukan orang kaya tapi saya tetap rasa saya berhak untuk membela diri. Apa yang saya perjuangan bukan hanya untuk membela diri, malah pengguna yang teraniaya tanpa pembelaan juga. Jadi saya perlukan sokongan dari semua pihak.

Saya harap post ini dapat di panjangan (like/share) jika anda sudi membantu saya mencari bantuan untuk saya membela diri di mahkamah nanti. Kes ini di failkan di sebuah negeri yang sememangnya jauh dari tempat tinggal saya. Kekangan kewangan dan masalah anak saya yang masih perlu perhatian rapi kerana dia seorang kanak kanak mild autisme yang sedang bersekolah membuatkan pergerakkan saya semakin terbatas.

Saya ingin membela diri dan saya boleh membuat permohonan untuk menukar mahkamah namun semua itu tetap memerlukan kos. Ini adalah salah satu usaha saya mencari bantuan bukan mengaibkan mana mana pihak. Saya berharap ada mana-mana pihak sudi membantu.

Moh lah kita beramai-ramai memberi sokongan moral kepada blogger Suria. Bantulah dia mengikut kemampuan korang. Contoh paling mudah adalah share status beliau di bawah ni. Lagi ramai yang share dan like, siapa tahu lagi mudah urusan beliau kelak kan. Bak kata pepatah, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit


Buat blogger Suria, YY harap Suria tabah menghadapi ujian ni. Kekalkan sifat positif dalam diri. Insya Allah dengan dengan sifat positif itu mampu membawa manfaat buat Suria dan orang-orang di sekeliling Suria. Apapun, Suria jangan rasa gundah gulana ye, yakin yang sesungguhnya Allah bersama kita (^_^)

Sumber: http://bit.ly/2t4mthU

8 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Selamat Menyambut Hari Raya Buat Pembaca Setia Diari Seorang Mama

7:35:00 am Yana Yani 8 Comments

Selamat Menyambut Hari Raya Buat Pembaca Setia Diari Seorang Mama | Lama sungguh blog Diari Seorang Mama ni tidak berupdate. Blog ni memang sengaja YY biarkan sepi. YY hanya akan belek apabila ada tuntutan dari client untuk melakukan review. Kalau tidak memang tidaklah mengadap blog. YY kurang sihat sepanjang Ramadan kali ni. Nikmat sihat ditarik dari YY buat seketika. Pun begitu YY reda kerana memang YY idamankan keadaan ini hampir sekian lama. Insya ALLAH jika diberikan kekuatan untuk menulis lagi, YY akan ceritakan

Selamat Menyambut Hari Raya Buat Pembaca Setia Diari Seorang Mama
Selamat menyambut Hrai Raya Aidilfitri

Dikesempatan ini, bersempena Syawal yang bakal menjelang, YY dan keluarga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua pembaca setia Diari Seorang Mama. Tanpa sokongan kalian, tidak ke mana pun blog ni.

Mana yang dapat pulang ke kampung halaman tu, berhati-hati di jalan raya. Sambil seronok beraya tu, jangan dilupa pada orang yang tak dapat cuti raya. Contoh orang macam YY. Dapat cuti raya sehari aje. Rasa nak meraung dibuatnya. Nasiblah jadi pekerja baru. Hadap ajelah ye dak. Haha!

Selamat Menyambut Hari Raya Buat Pembaca Setia Diari Seorang Mama
Tema raya kami tahun lepas (^_^)

Insya ALLAH kalau sihat dan panjang umur, YY akan bercerita mengenai cerita raya kami nanti. Till then, semoga bertemu di lain entry. Assalamualaikum (^_^)

8 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung

3:28:00 pm Yana Yani 3 Comments

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung | Perkataan rambut adalah mahkota bagi setiap wanita acapkali didengari sebagai menggambarkan bahawa rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada empunya diri. Oleh itu, penjagaan rambut yang rapi harus dititik beratkan bagi memastikan rambut kelihatan cantik dan menawan. Bagi wanita bertudung, penjagaan rambut perlu lebih diberi perhatian agar rambut sentiasa kekal sihat dan bermaya.

Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla yang merupakan rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. Terdapat lapan variasi yang diformulakan daripada Habbatus Sauda dan mempunyai 1001 kebaikan. SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung.

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung
SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung

"SAFI bukan sekadar sebuah jenama untuk pengguna. Ia punya jiwa dan hubungan akrab serta kepercayaan seperti keluarga dan teman bersama para pengguna. SAFI SHAYLA adalah kesinambungan kembara cantik jenama ini dalam inovasi produk menzahirkan manfaat terkitab khasiat Habbatus Sauda. Kami berbangga dan bersyukur kerana diberi ruang untuk memperkenalkan bukan sekadar syampu tetapi rangkaian lengkap produk penjagaaan rambut khusus untuk wanita bertudung”, jelas Pengurus Kumpulan Produk SAFI, Mahsuri Sulaiman.

Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk terus berdiri gah. Ini terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul tiga emas dan satu perak bagi kedua-dua anugerah tersebut.

Anugerah yang diterima ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu SAFI Shayla mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung
Terdapat pelbagai pilihan variasi mengikut citarasa dan kesuaian pengguna

Baca: SAFI Shayla Pek Fleksi Lebih Jimat

Memahami keperluan wanita bertudung dan keadaan ekonomi semasa, SAFI Shayla memperkenalkan satu solusi penuh inovasi iaitu pek fleksi. Dengan keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Disebabkan itu SAFI Shayla memperkenalkan pek flesi.

“Dengan SAFI Shayla Pek Fleksi, pengguna boleh mengguna terus, atau digunakan sebagai pek isian semula, ataupun sebagai pek kembara. Kami mengekalkan kualiti syampu agar keberkesanannya boleh dinikmati pada harga yang lebih jimat.” Jelas Puan Mahsuri Sulaiman, Pengurus Pemasaran SAFI.

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung
Pelbagai pilihan pek mengikut citarasa pengguna

Sama dengan format asal, SAFI Shayla Pek Fleksi mempunyai lapan variasi dengan pelbagai fungsi seperti

1. Hitam Menawan: dihasilkan bagi menyerlahkan kilauan rambut hitam yang sihat dan lembut
2. Segar Bermaya: dicipta bagi membuatkan rambut kelihatan segar dan bermaya
3. Anti Kelemumur: dihasilkan bagi menghilangkan kelemumur dan kegatalan kulit kepala
4. Itch-Kontrol: dicipta bagi mengawal kulit kepala berkeruping dan menyamankan
5. Kawalan Minyak: dicipta bagi mengawal lebihan minyak serta menyamankan
6. Kawalan Rambut Gugur: dihasilkan bagi mengawalkan keguguran rambut akibat kerapuhan
7. Kawalan Rambut Rosak: dicipta bagi merawat dan mengawal rambut rosak dan kasar
8. Licin Terurus: dihasilkan bagi melembap dan melicinkan rambut

SAFI Shayla Syampu Yang Sesuai Untuk Wanita Bertudung
Perapi rambut SAFI Shayla

Korang nak tahu tak apakah pandangan pengguna terhadap syampu untuk wanita bertudung? Jom tonton video di bawah


Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI Shayla, korang boleh layari

Facebook: 

Instagram: 

YouTube: 

Laman sesawang rasmi SAFI:

3 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction

1:20:00 pm Yana Yani 6 Comments

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction | Baru-baru ni, YY dan keluarga berpeluang berbuka puasa di Next Food Junction yang terletak di Klang Parade. Ni kiranya pertama kali kami berbuka di luar untuk Ramadan kali ni. Kebiasaanya kami hanya berbuka di rumah. Sekali sekala berbuka di luar, apa salahnya dak? Haha! Anyway, jarak antara Klang Parade dengan rumah YY sebenarnya tak berapa jauh. Lebih kurang dalam 20 minit perjalanan sahaja.

Sampai aje Klang Parade, kami terus menuju ke tingkat lima di mana terletaknya Next Food Junction. Di Next Food Juction terletak banyak pilihan gerai makanan yang menawarkan pelbagai pilihan makanan dari makanan western sehingga ke makanan tempatan. Memang sesuai sangat bawa seisi keluarga ke sini.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Muka happy aje dapat makan kat luar
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Comel pula MyChintaHati buat duck face gitu.  Haha!

Masa kami sampai di Next Food Junction, orang belum begitu ramai walau dah nearly waktu berbuka. Tapi the moment masuk aje waktu berbuka, tetiba penuh pula umat manusia. Entah dari mana diorang di semua datang. Dah macam semut hurung gula pula. Nasib kami dah order awal. Kalau tak, menangislah! Haha!

Selain dari pelbagai pilihan menu yang lazat, suasana di Next Food Junction ni juga sangat selesa. YY suka sangat dengan persekitaran dia. Tak begitu kelam kabut berbanding food court di tempat lain. Sebab tu YY kata sesuai sangat kalau korang nak bawa seluruh keluarga ke sini. Ruang dia luas, paling penting sekali, bersih! Sejuk mata memandang persekitaran yang bersih tu. Nak makan pun selesa aje.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Dua beradik ni kalau dapat benda yang diorang suka, memang tak toleh kiri kanan dah
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Dah kenyang, bukan main happy aje memasing

Selain dari menu yang lazat, kebanyakkan gerai di Next Food Juction ni menawarkan harga makanan yang sangat affordable. Memang rambang mata nak pilih menu makanan. Semuanya nampak sedap dan paling penting murah, okay! Hari tu total keseluruhan yang kami empat beranak belanjakan adalah lebih kurang RM30.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Mini Wok
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Ayam paprik bersama nasi putih

Macam yang YY cakap sejak dari awal, banyak gerai yang ada di Next Food Junction ni dengan pelbagai pilihan menu yang menyelerakan. Salah satunya adalah gerai Mini Wok yang bukan sahaja menawarkan menu tempatan, tapi juga menu antarabangsa. Kalau nak merasa makan dalam kuali, meh la singgah gerai Mini Wok ni.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Star Recipe
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Terjejas iman weh tengok sizzling ni!

Mee sizzling adalah antara makanan kegemaran YY. Biasanya kalau nampak mee sizzling, memang YY tak tolak. Kalau tekak korang teringin nak makan sizzling, bolehlah singgah di gerai Star Recipe ni. Memang mantap I tell you!

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Claypot
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Bubur Telur Masin tu macam best pula

Gerai Claypot ni pun tak kurang hebatnya. Ada pelbagai pilihan menu yang menyelerakan. Mau pening korang nak pilih menu apa yang korang nak makan. Tapi bubur telur masin tu macam best pula. Next roundlah YY nak cuba makan bubur tu.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Selera Thai Food
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Nasi Goreng USA yang menyelerakan

Kalau dah nama gerainya Selera Thai Food, pastinya ia menawarkan pelbagai seleksi menu sajian Thai yang menyelerakan. Korang kena cuba sendiri baru tahu betapa marvelousnya menu yang ditawarkan.

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Western Food
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Pizza dan Chicken Chop yang mengiurkan

Baca: Kehangatan Pertandingan Karaoke 1Min2Fame Vol.2 di Klang Parade

Hari tu YY dah rasa dah makanan di gerai Western Food ni. Tapi repeat lagi sebab tak boleh move on dengan rasa Chicken Chop dia. Kat gerai ni memang segala makanan western di jual dengan harga yang affordable. Paling penting, sedap!

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Gerai Claypot Chicken Rice
Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Tak tau nama makanan ni tapi nampak yummy kan

Kalau korang suka makanan dalam claypot, jangan lupa singgah di gerai Claypot Chicken Rice. YY secara jujurnya belum pernah rasa, tapi tengok gambar memang, perghhh! Bikin gegar keimanan gitu. Haha!

Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Pilihan pelbagai jus yang menyegarkan

Minuman pula tak usah cakaplah! Memang ada pelbagai pilihan jus dan air yang pasti menyegarkan. Terasa lega tekak bila dapat minum air sejuk time berbuka puasa.

So begitulah sedikit sebanyak yang YY boleh kongsikan pengalaman YY dan keluarga berbuka puasa di Next Food Juction. Siapa yang belum pernah ke sini, YY sangat sangat sarankan untuk korang mencuba. Untuk maklumat lanjut mengenai Next Food Juction, korang boleh layari laman sosial mereka seperti berikut


Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Bermacam koleksi baju yang menarik di Next Ladies

Sebelum balik tu, sempat jugalah YY singgah di Next Ladies yang terletak di tingkat satu bangunan Klang Parade. Saja cuci mata sebab dekat sini ada banyak koleksi baju yang cantik-cantik dan mengugat keimanan. Haha! Harga pun dalam range mampu milik. Untuk maklumat lanjut mengenai Next Ladies ni, korang boleh layari laman social yang berikut


Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Lazat di Next Food Juction
Warna-warni Aidilfitri di Klang Parade

Oh ya, YY dapat tahu yang Klang Parade akan mengadakan Warna-Warni Aidilfitri bermula 11 Jun ni bersama kemunculan artis popular tanah air seperti Adibah Noor, Misha Omar dan Baki Zainal. Diikuti 18 Jun dengan kemunculan Ayda Jebat, De Fam, Dina Nadzir dan Baki Zainal. Bukan setakat kemunculan artis-artis hebat ni sahaja tau.

Klang Parade turut menawarkan sampul Raya edisi Klang Parade PERCUMA dengan setiap pembelian bernilai RM50 dan ke atas dalam satu resit. Korang juga boleh dapat bekas ekslusif dengan setiap pembelian bernilai RM100 dan ke atas. Kalau rasa nak dua-dua pun boleh juga. Tapi korang kena ada resit pembelian minima bernilai RM200. Kesemua ni boleh didapati bermula 2 Jun sehingga 2 Julai 2017.

Syok kan? Moh ler beramai-ramai kita ke Klang Parade (^_^)

6 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Bila Diri Disayangi

7:51:00 am Yana Yani 9 Comments

Bila Diri Disayangi | Minggu lepas adalah ulang tahun ke 34 tahun kelahiran YY. Tak sangka YY dah melalui lebih tiga dekad kehidupan dengan dua per tiga darinya dilalui sebagai seorang pesakit tiroid. Mula-mula dulu memang YY sering persoalkan kenapa YY "terpilih" menjadi seorang penghidap invisible illness. Tapi semakin bertambah usia, semakin berbeza penilaian YY tentang kehidupan. Slowly, YY belajar untuk menghargai. Syukur Alhamdulillah YY tidak terlambat untuk menyedari betapa beruntungnya YY.

Terasa beruntung bila dikelililing dengan orang-orang yang sangat menyayangi YY. Bahagia tau rasa hidup bila diri disayangi. Cehwah!

Bila Diri Disayangi
Nasi lemak dalam format kek

Bersempena dengan ulang tahun kelahiran YY, YY dapat banyak "hadiah" yang sangat membahagiakan dan pada masa yang sama buat YY rasa terharu sangat

Seriously YY rasa sangat terharu bila adik YY yang nombor dua, si Angah bersusah payah menyediakan nasi lemak dalam format kek. Rasa tak tergambar dia punya rasa seronok bila tengok ianya terhidang di depan mata. Anyway Angah memang seorang yang hebat bab masak kalau dibanding dengan YY. YY hebat bab makan aje. Haha!

Emak YY kata, Angah dah bangun seawal jam empat pagi semata-mata nak menyediakan nasi lemak yang istimewa ni untuk YY dan MyChintaHati. Punyalah dia sayang sangat dekat Kak  Long dia yang jelita ni, Haha! Terima kasih sangat Angah atas kegigihan kamu. Love you so much! Lain kali buat lagi tau. Muah sikit!

Bila Diri Disayangi
Kad ucapan dan hadiah lain dari Afif

Paling buat YY terharu adalah pemberian hadiah dan kad ucapan dari anak bujang YY, Afif. Afif memang sejak dia pandai menulis tak pernah gagal memberi kad ucapan pada YY. Sebenarnya bukan YY aje, dia akan berikan hadiah atau kad pada sesiapa sahaja yang dia rasakan bermakna dalam hidup dia. Kiranya dia berjiwa romantik gitu! Haha!

Dah lah kad tu dihasilkan sendiri. Anak patung berbentuk bear tu pun dia buat sendiri. Afif kata dia belajar buat teddy bear tu dalam kelas Pendidikan Seni. Patutlah sebelum tu dia asyik dok tanya dekat YY sama ada cantik atau tidak teddy bear tersebut. Siap tanya YY suka ke tak sebelum tu. Rupanya dia nak bagi pada YY. Sweet sangat tau!

Bila Diri Disayangi
Mama yang cantik tu! Sweet sangat! Haha!
Bila Diri Disayangi
Abang yang kacak? Okay, tu sangat perasan! Haha!

Kadang bila kita diberikan ujian, contoh sakit. Kita mudah lupa siapa orang yang menyayangi kita. Sehinggalah kita diberi peluang untuk melihat sendiri kasih sayang ahli keluarga kita yang wujud walau dalam pelbagai bentuk. Kebanyakkan kasih sayang itu ditunjukkan dari perbuatan, bukan kata-kata manis.

Ada yang sanggup mendaki sehingga ke tingkat tujuh wad hospital semata-mata nak berikan air kesukaan kita. Ada yang tak tidur malam semata-mata nak menemankan kita. Ada yang kelam kabut keluar mencari barang permintaan kita sedangkan ketika itu sudah tiada kedai dibuka. Kalau itu bukan kasih sayang, then apakah dia?

Penyakit ini berikan YY kesedaran betapa pentingnya ahli keluarga dalam kehidupan YY. Ahli keluarga adalah orang yang sentiasa berada di sisi YY sama ada susah dan senang, Bersama mereka buat YY terasa sangat disayangi. Kasih sayang yang diberikan mereka buat YY mampu meneruskan kehidupan despite terpaksa berhadapan dengan invisible illness ni untuk seumur hidup YY. So, sayangilah keluarga korang.

Tetiba teringat rangkap lagu Ukay's

Bila ku sedari diri disayangi, langkah kaki ini semakin berani, bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku kembali dipandu - Bila Diri Disayangi (Ukay's)

Imej dari http://bit.ly/2rXVmVv

Anyway, besok kita semua akan berpuasa di bulan Ramadhan. Malam ni dah mula terawih untuk malam pertama. So dikesempatan ini, YY nak ucapkan SELAMAT BERPUASA buat semua pembaca blog DIARI SEORANG MAMA. Semoga ibadah kita sepanjang bulan yang mulia ini diterima oleh DIA yang SATU.

9 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...