Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan

8:21:00 am Yana Yani 1 Comments

Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan | YY rasa semua pembaca blog Diari Seorang Mama sedia maklum yang jenama Enchanteur, pakar wangian dari Perancis, sering berusaha mencipta inovasi pada setiap barisan produk wangian mereka agar ianya sesuai digunakan dengan gaya hidup masa kini. Lebih-lebih lagi majoriti wanita gemar membawa wangian seperti Eau De Toilette (EDT) atau semburan wangian badan ke mana sahaja mereka pergi untuk merapikan semula wangian diri. Even YY pun termausk dalam golongan tu. Huhu!

Menyedari hakikat itu, Enchanteur memperkenalkan wangian terbaharu yang mesra beg tangan iaitu Enchanteur Paris Petite Parfum. Wangian dalam bentuk bebuli ini boleh didapati dalam saiz 9ml. Ia cukup kecil dan mudah dibawa ke mana sahaja.

Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan
Rangkaian wangian Enchanteur Paris Petite Parfum

Rangkaian wangian ini merupakan inspirasi personaliti gadis-gadis Paris yang feminin namun penuh dengan tenaga dan sentiasa menyerlah. Enchanteur kemudiannya menterjemahkan personafikasi keempat-empat gadis ini pada pek pembungkusan yang menarik dengan empat variasi wangian. Antaranya dua aroma paling laris dari rangkaian Enchanteur Paris, iaitu Belle Amour dan Adore; serta wangian baharu iaitu Cheri dan Jolie yang lahir dari inspirasi trend bunga semasa.

Apa yang YY rasa menarik mengenai wangian Enchanteur Paris Petite Parfum ini adalah ianya dirumus khas tanpa alkohol. Maknanya pengguna beragama Islam seperti YY tak perlu rasa was-was kerana ianya sesuai dibawa ketika sembahyang tanpa perlu mencuci wangian tersebut. Tambahan pula, formulasi berasaskan minyak Enchanteur Paris Petite Parfum ini membolehkan aromanya tahan lebih lama.

Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan
Anak dara YY cukup suka dengan wangian Enchanteur ni

Seperti yang korang sedia maklum, Enchanteur Paris Petite Parfum ini direka dengan aplikasi bebuli membolehkan pengaplikasian menjadi lebih pantas dan mudah pada bila-bila masa sepanjang hari. Cara penggunaan yang mudah ini secara tak langsung dapat membangkitkan deria seseorang secara halus disulami sentuhan keajaiban.

Dengan Enchanteur Paris Petite Parfum, korang akan sentiasa bersedia untuk mencipta saat penuh sensasi, di mana sahaja! Pembungkusan yang berbentuk kompak ini, cukup kecil untuk dimuatkan di dalam beg tangan korang kerana ianya sememangnya direka untuk kelihatan hampir sama dengan saiz gincu. Rekaannya juga mesra pesawat dan mudah dimuatkan di dalam beg kosmetik atau bagasi bimbit. Kini, kita sebagai wanita boleh membawa pelbagai wangian di dalam beg tangan tanpa perlu bimbang tentang lebihan ruang atau muatan. I like!

Rangkaian ini Enchanteur Paris Petite Parfum ini membolehkan para wanita meneroka kreativiti yang sememangnya ada pada diri mereka! Awesome bukan?

Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan
Saiz yang kecil membolehkan ianya dibawa ke mana sahaja.

Antara empat wangian baharu Enchanteur Paris Petite Parfum adalah

Jolie (Lovely) –  Merupakan kombinasi keanggunan Rose, Honey dan Pear yang amat sesuai dengan personaliti wanita yang gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan, atau insan instimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga amat sesuai digunakan untuk memberikan ‘mood’ tenang ketika bersama teman mahupun pasangan.

Cheri (Darling) – Wangian ini sesuai untuk korang yang berhati muda remaja. Ia mempunyai bauan yang enak dan manis untuk memastikan korang tersenyum sepanjang hari. Aroma Apple, Cherry Blossom dan Vanilla yang lazat ini mampu menyebarkan kegembiraan kepada orang-orang di sekeliling.

Belle Amour (Beautiful Love) – Ciptaan dari aroma yang menawan hasil campuran Apple Melon, Blackcurrant dan Pink Rose Paris ini amat sesuai dengan korang yang berpersonaliti romantis dan menawan. Daripada empat yang tersenarai, YY cukup suka dengan wangian yang ini.

Adore (Adorable) – Haruman ini mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan daya tarikan yang abadi. Ia mengandungi sensasi aroma Wild Jasmine, Pink Mimosa dan Golden Pear sepadan dengan korang sukakan gaya elegan, anggun dan manis. Bau wangian yang ni pun, best juga.

Wangian Terbaru Enchanteur Paris Petite Parfum Mesra Beg Tangan
Walau saiznya kecil, tapi haruman wangian dia sangat memukau!

ENCHANTEUR adalah rangkaian wangian dan produk penjagaan badan berasaskan wangian berkualiti, mengikut peredaran masa yang berinspirasikan keunggulan haruman Perancis. Wangian ENCHANTEUR direka dengan unik untuk menghidupkan detik-detik romantis harian di setiap perjalanan percintaan seseorang wanita.

Penggunaan Enchanteur Paris Petite Parfum adalah cukup mudah. Korang hanya perlu aplikasikan wangian ini ke nadi pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Apa yang buat ianya bertambah menarik adalah harga dia yang affordable.

Rangkaian wangian Enchanteur Paris Petite Parfum ini boleh dimiliki pada harga RM9.90 untuk Semenanjung Malaysia dan RM10.40 bagi Sabah dan Sarawak. Korang boleh dapatkan rangkaian wangian Enchanteur Paris Petite Parfum ini di Watsons, Guadian, AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasaraya dan pasar mini di seluruh negara. Kalau korang nak mengetahui maklumat lanjut mengenai Enchanteur ni, korang boleh layari laman sesawang berikut



1 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Sambutan Hari Lahir Aisy di Tabika KEMAS

5:28:00 pm Yana Yani 2 Comments

Sambutan Hari Lahir Aisy di Tabika KEMAS | YY dah memang lama rancang untuk buat sambutan hari lahir Aisy di tabika. In fact dari awal tahun YY dah semak kalendar walaupun birthday Aisy sebenarnya jatuh pada hujung tahun. Nampak tak sape yang lebih teruja di sini? Dah namanya Mama kan. Apa-apa berkaitan anak ni, memang dia punya level teruja tu semacam sikit. Haha! YY sebenarnya nak buat kenangan untuk Aisy di zaman tabika seperti mana Abang dia dulu. Ceh! Cover line! Haha! Anyway sambutan hari lahir Aisy terpaksa diadakan awal disebabkan birthday Aisy jatuh pada musim cuti sekolah.

Baca: Birthday Celebration Afif!

Sambutan Hari Lahir Aisy di Tabika KEMAS
Birthday girl yang macam cuak pun ye juga ni. Haha!

Untuk kek tu YY tempah dengan colleague YY. YY rasa macam senang sikit nak berurusan kalau dengan colleague. Yelah, dah kami satu office kan. Apa-apa senang nak cerita. Nanti dalam lain entry YY cerita pasal kek ni ye. Kalau rajinlah ye. Haha! So pagi tu, Aisy memang excited sangat. Biasanya, dialah manusia paling susah nak bangun pagi. Dalam rumah, Papa dia aje yang boleh kejutkan dia. Orang lain, termasuk YY kalau kejutkan, memang dia tak akan bangun walau dok spray air pada muka dia. Kalau dengan Papa dia, sebut nama aje dah terus bangun. Mengada tau.

Tapi hari tu, punyalah senang dia bangun pagi. Mandi pun tak buat perangai. Selalunya, macam-macam drama ada. Drama sedih ada, drama aksi ada, drawa lawak ada, pendek cerita, semua jenis drama lah ada! Tapi mungkin nak celebrate birthday punya pasal, dia sangat behave hari tu ditambah pula agaknya dengan rasa excited nak celebrate dengan kawan-kawan dia. YY pun jadi teruja dibuatnya. Haha!

Sambutan Hari Lahir Aisy di Tabika KEMAS
Agaknya time ni cikgu suruh tiup lilin kot. Kot lah kan. Haha!

Sampai aje sekolah, beria dia dok tolong YY angkat beg plastik yang mengandungi goodies bag. YY ni semenjak berbadan dua ni, kalau dah duduk, nak bangun tu sikit punya payah. Boleh pulak dak Aisy tu bising suruh YY cepat turun dari kereta. Sabar ajelah. Lepas tu dia terus berlari masuk ke dalam kelas. Tak salam peluk cium macam selalu dah. Punyalah excited katanya. Budak bertuah!

Apapun YY terharu bila cikgu dia sudi dok kongsi gambar-gambar ni dengan YY. Jadilah buat kenangan untuk Aisy di masa depan. Bukan semua orang dapat peluang macam dia rasa ni. Balik sekolah, bukan main excited dia bercerita macamana kawan-kawan dia nyanyikan lagu selamat hari lahir untuk dia. Tengok dia excited bercerita tu, memang priceless sangat. Tu lah tujuan YY buat semua ni untuk diorang adik-beradik. Pada usia camni, segala memori indah sudah mampu disimpan rapi. Harap dia juga tahu bahawa ini semua adalah tanda yang Mama dan Papa sayang pada dia.

Sambutan Hari Lahir Aisy di Tabika KEMAS
Bergambar kenangan dengan kawan-kawan sekelas

So begitulah cerita sambutan hari lahir Aisy di Tabika KEMAS. Tahun depan dia dah masuk darjah satu. Entah camnelah keadaannya. Dengan nak jadi kakak lagi. Ikutkan dia ni manja sangat sebenarnya. Kena marah sikit pun touching! Yelah, lama dia tak beradik. Enam tahun tu! Mana tak manjanya. Tup-tup, nak jadi Kakak dah. Harap-harap dia elok-elok ajelah nanti. Huhu!

Rasanya sampai di sini ajelah bebelan YY. Moga kita berjumpa di lain entry. Kalau rajinlah ye. Idea untuk menulis banyak aje sebenarnya. Tapi penyakit malas tu yang tinggi menggunung. Mungkin sebab tengah berbadan dua ni pun sebabnya. Atau mungkin alasan semata. Haha! Tapi disebabkan kemalasan tu, pageviews blog ni jatuh dengan sangat mendadak. Tapi lantaklah. YY dah malas nak fikir benda camtu. Menulis hanyalah sebagai satu hobi sampingan aje. Tak kuasa nak memberatkan fikiran dengan memikir pasal pageviews atau yang sewaktu dengannya. Semua tu perlukan effort. Disebalik effort, perlukan pengorbanan which YY dah tak mampu nak lakukan.

Okaylah korang. Assalamualaikum (^_^)

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall

5:30:00 pm Yana Yani 0 Comments

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall | Penah dengar Ohara Matsuri? Tak pernah? Tak apa, meh dok dekat sikit, YY kasi explain pada korang. Ohara Matsuri ni merupakan satu festival perarakan tarian yang diadakan di bandar Kagoshima, Jepun. Perarakan ini diadakan pada setiap minggu pertama November selama dua hari berturut-turut. Ia kebiasaannya disertai ribuan penari professional dari pelbagai latar belakang. Khabarnya, semua orang dekat bandar tu turut terlibat pada setiap kali perarakan. Dengar pun dah YY boleh bayangkan dia punya level happening tu.

Di atas sambutan menggalakkan yang diterima pada tahun lalu, CITTA Mall dengan berbesar hati, sekali lagi menganjurkan Ohara Matsuri 2.0. Acara ini akan bermula esok, 2 November sehingga 5 November 2017. Ada banyak aktiviti menarik yang korang boleh sertai tau! Korang kena teruskan pembacaan kalau nak tahu.

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Ohara Matsuri 2.0
Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Add caption

Bermula esok, ada pelbagai aktviti menarik yang korang boleh sertai. Kalau tengok aturcara di atas yang disediakan oleh CITTA Mall, memang padat dengan pelbagai aktiviti. Tinggal korang rajin dengan tak aje nak sertai. Haha!

Antara yang menarik perhatian YY adalah Sushi Rolling Workshop dan Children Bento Making Workshop. Dah nama pun Mama kan, of course benda-benda camni menarik perhatian. Especially bab belajar buat sushi tu. Kalau di Jepun, sushi ni merupakan nasi bercuka yang digabungkan dengan pelbagai jenis bahan lain seperti, makanan laut, sayur-sayuran dan juga buah-buahan.

Bento pula kalau mengikut kefahaman masyarakat kita, bekal makanan yang mengandungi makanan yang dihias cantik. At least itulah yang YY percaya selama ni. Haha! Tapi di Jepun, ia merupakan hidangan yang disediakan di dalam bekas makanan yang mengandungi hidangan makanan lengkap untuk sekali makan. So kalau nak belajar buat sushi dan bento, meh datang ke CITTA Mall!

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Sushi Rolling Workshop

Bab mewarna ni, YY yakin semua kanak-kanak suka. Even anak-anak YY pun suka sangat mewarna. Dia punya suka sampai dinding rumah pun diorang boleh jadikan kanvas untuk mencurahkan idea seni diorang. Sabar ajelahkan. Anyway bersempena dengan Ohara Matsuri, CITTA Mall sangat berbesar hati menganjurkan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak. Pelbagai hadiah menarik turut disediakan untuk para pemenang. So kalau korang rasa nak anak-anak korang sertai pertandingan ni, boleh isi borang melalui pautan yang YY sediakan di bawah

https://goo.gl/forms/FXWJ2tgsogUDRKGw2

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Ohara Colouring Contest

Yang ni paling best pada YY. Bukan selalu boleh tengok pertandingan cosplay kan? 5 November ni nanti korang boleh tengok Ohara Cosplay Competition di CITTA Mall. Kalau nak jadi peserta pun boleh dan sangat digalakkan. Yang menariknya, semua orang boleh sertai tak kira kerakyatan dan juga umur. Tapi, ada tapi ye. Kalau korang di bawah umur 18 tahun, perlu dapatkan pengesahan dari ibu bapa atau penjaga beserta dokumen yang berkaitan. Hadiah berupa wang tunai dan barangan tajaan akan diberikan buat para pemenang. Nak sertai? Isi borang di pautan di bawah ye.

https://goo.gl/forms/X5qocScOsPsh1SYC2

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Cosplay Competition
Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Cosplay Walkabout

Memang banyak aktiviti menarik yang bakal menanti korang bersempena Ohara Matsuri di CITTA Mall. Nak senaraikan pun, boleh lenguh tangan wohh! Haha! Ada Spicy Ramen Challenge, Japanese Tradisional Dance Workshop, Japanese Fusion Dance Workshop, Japanese Yukata Photo Op, Japanese Themed Arts and Crafts, Mini Japanese Street dan banyak lagi! Korang kena datang ke CITTA Mall baru boleh tahu betapa happening Ohara Matsuri 2.0 kali ni.

Ohara Matsuri Kembali Lagi di CITTA Mall
Japanese Fusion Dance Workshop

Dah panjang YY membebel ni, pastikan korang datang ke CITTA Mall bermula esok sehingga 5 November 2017 untuk mengalami sendiri keunikkan festival Ohara Matsuri. Maklumat lanjut mengenai festival ini boleh korang layari di pautan di bawah.

Ohara Matsuri 2.0 by CITTA Mall

Apa lagi korang, moh ler kita ke CITTA Mall!

0 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid

8:20:00 am Yana Yani 5 Comments

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid | YY disahkan mula menghidap penyakit hipotiroid ni setelah dua kali minum radioaktif iodin (RAI) pada tahun 2015. Secara jujuirnya ia adalah satu pengalaman yang berbeza di antara penyakit hipotiroid dan hipertiroid. Ini kerana hipotiroid berlaku apabila kelenjar tiroid tidak berfungsi secara optimum sehingga hormon tidak dapat dikeluarkan dengan secukupnya. Kondisi penyakit hipotiroid memang terbalik dengan hipertiroid. Nak bagi korang lagi mudah faham, secara ringkasan, hipertiroid berlaku apabila kalenjar tiroid terlalu aktif manakala hiportiroid pula adalah sebaliknya, Faham?

Harus diingat bahawa ubat yang dimakan, atau selepas menjalani pembedahan atau rawatan iodin radioaktif untuk merawat fungsi tiroid boleh menyebabkan penyakit hipotiroid. Lagi satu nak share, penyakit hipotiroid ni lazimnya adalah disebabkan keradangan pada kelenjar tiroid yang dipanggil tiroiditis. Tiroiditis ini boleh menyebabkan rasa sakit atau ia mungkin tidak mempunyai simptom langsung.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Imej http://bit.ly/2xKGrUK

Nama lain untuk hipertiroid ini adalah Hashimoto iaitu sejenis penyakit autoimun yang merangsang pertahanan badan supaya mengeluarkan antibodi terhadap kelenjar tiroid. Akibatnya, otak mengeluarkan isyarat melalui hormon perangsang tiroid supaya kelenjar tiroid berkerja lebih kuat. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar tiroid membesar dan ia dikenali sebagai goiter. Bila ia berterusan, kelenjar tiroid tidak lagi dapat mengeluarkan hormon yang diperlukan oleh badan.

Hipotiroid ini jika tidak dirawat, korang berhadapan dengan risiko sakit jantung kerana mengalami masalah kolesterol tinggi. Jika hamil, pesakit wanita berisiko alami preeklampsia (tekanan darah tinggi dan tanda kerosakan sistem organ lain, biasanya buah pinggang), anemia, kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan kurang berat badan, bayi meninggal dunia ketika dilahirkan dan pendarahan serius selepas bersalin. Keadaan ini semua boleh dielakkan kalau korang menerima rawatan yang betul.

Antara simptom hipotiroid yang perlu korang tahu adalah  letih, naik berat badan, sembelit, sakit-sakit badan, rasa sejuk, kulit kering, badan bengkak atau sembab, kemurungan, pemikiran tidak cergas, suara serak, kedatangan haid tidak teratur atau pendarahan berlebihan, kurang subur, kurang keinginan seksual, kebas di tangan, kerap lupa dan mudah bingung. Tapi korang tak perlu bimbang sebab penyakit hipotiroid ini mudah dirawat, cuma korang terpaksa mengambil hormon tiroksin seumur hidup.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Imej http://bit.ly/2yPwvaZ

Yang best sikit nak dengar pasal penyakit hipotiorid ini adalah ubatan yang digunakan lebih selamat dimakan dalam tempoh lama berbanding ubatan yang digunakan untuk merawat hipertiroid. Rawatan yang diberikan oleh doktor untuk penyakit hipotiroid ini adalah bertujuan untuk meningkatkan semula paras hormon tiroid ke paras normal. Ubat-ubat yang digunakan juga menyerupai kedua-dua jenis hormon tiroid, iaitu hormon T3 dan T4. Sepanjang korang menjalani rawatan, berdasarkan pemantauan, dos ubat juga mungkin diubah bergantung kepada aras hormon tiroid korang.

Berikut adalah jenis rawatan yang digunakan untuk penyakit hipotiroid.

a. Levothyroxine

Ubat ini memang digunakan secara meluas sebagai gantian kepada hormon tiroid. Ia mempunyai kesan yang lebih panjang dan potensi yang lebih konsisten. Ubat ini diambil sekali sehari pada dos yang ditetapkan oleh doktor semasa perut kosong. Dos permulaan yang biasa ialah 50 sehingga 100 mikrogram. Daripada pembacaan, YY difahamkan bahawa dos ini perlu dikurangkan bagi pesakit yang lebih berusia atau mempunyai penyakit berkaitan jantung kerana mereka lebih sensitif kepada hormon tiroid. Dos permulaan bagi kumpulan pesakit seperti ini adalah 25 mikrogram.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Ubat gantian hormon, Levothyroxine

Kesan sampingan ringan untuk ubat ini adalah seperti rasa gelisah, tubuh bergetar, lemah otot, banyak berpeluh, jantung berdegup laju, penurunan berat badan dan beberapa keadaan lain yang hampir menyamai simptom hipertirod. Tapi keadaan ini kebiasaannya berlaku ketika kali pertama tubuh badan kita cuma menyesuaikan diri dengan dos ubat yang diberikan.

b. Liothyronine

Ubat ini ialah sediaan sintetik bagi hormon T3. Khabarnya ia mempunyai waktu bertindak yang lebih cepat berbanding levothyroxine. Oleh sebab itu, ia sesuai digunakan untuk kes-kes hipotiriod yang lebih serius dan memerlukan kesan T3 yang lebih pantas. Ubat ini jarang diberikan kepada pesakit hipotiriod kecuali untuk kondisi yang YY sebutkan tadi. No wonder YY sukar mendapatkan maklumat mengenai ubat ini. Anywaykorang boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC) di talian 1-800-88-6722 jika inginkan maklumat lanjut.

Sebelum YY mengakhiri blog entry ini, YY nak share sikit siapakah golongan yang berisiko mengalami hipotiroid sebab ada orang pernah bertanya. Surprisingly, ia lebih kerap berlaku kepada golongan wanita, iaitu tujuh kali lebih tinggi berbanding lelaki. Penyakit hipotiroid ini berlaku pada satu kes bagi setiap 50 wanita dan satu kes bagi setiap 1,000 lelaki. Mungkin statistik ini lebih tinggi sebab ramai tidak sedar mereka mengalami masalah hipotiroid. Walaupun masalah tiroid boleh berlaku pada bila-bila masa, kajian mendapati ia lebih kerap terjadi apabila umur kitra semakin meningkat.

So rajin-rajin buat pemeriksaan kesihatan. Jangan pandang remeh sebarang perubahan pada badan. Apapun YY harap perkongsian hari ini memberi manfaat buat semua pesakit hipotiroid (^_^)

Sumber artikel,http://bit.ly/2orImdb
Sumber gambar, http://bit.ly/2nRquH8

Entri lain yang berkaitan:
1. Aku dan Hipertiroid
2. Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid
3. Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid
4. Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
5. Pesakit Tiroid Harus Sertai Grup Ini
6. Makanan Yang Pesakit Tiroid Perlu Elak
7. Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
8. Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
9. Rawatan Untuk Penyakit Hipotirod

5 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng

8:31:00 am Yana Yani 3 Comments

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng | YY pasti korang semua mengenali Senheng kerana ia bukanlah satu nama asing dalam rantaian kedai penjualan barangan elektronik. Sejak ia mula ditubuhkan pada tahun 1989, Senheng sudah dikenali sebagai salah satu kedai rantaian barangan penggunaan elektronik yang terkemuka di Malaysia sehingga ke hari ini. Untuk pengetahuan korang, bermula pada 26 September sehingga 15 Oktober 2017, semua pengemar telefon pintar Vivo 7 Plus boleh membeli telefon berkenaan di mana-mana cawangan Senheng atau senQ. Menarik bukan?

Kalau korang nak tahu, ada beberapa tawaran menarik bakal korang perolehi dengan setiap pembelian telefon pintar Vivo 7 Plus. Tapi ada syarat! Syarat dia, korang harus membuat pembelian tersebut secara dalam talian di laman web rasmi Senheng. Macamana? Meh duduk rapat sikit, YY kasi explain sama korang.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Klik imej untuk info

Sepanjang tempoh promosi ni, korang boleh memiliki telefon pintar Vivo 7 Plus berdasarkan warna kegemaran korang (hitam atau emas), pada harga serendah RM1,499! Bukan itu sahaja, korang juga boleh memiliki backpack edisi terhad FIFA sempena Piala Dunia dan voucher Watson bernilai RM10 secara PERCUMA!

Nak tahu kenapa korang kena beli Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ? YY akan kongsikan pada korang bukan satu, tapi tiga sebab kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus ni secara dalam talian di Senheng.

1. Pilihan untuk membeli secara ansuran selama 24 bulan

Yup! Betullah apa yang korang baca tu. Selain itu korang juga boleh memilih untuk membeli telefon pintar tersebut dengan harga penuh dengan atau tanpa ansuran. Tapi kalau korang nak membuat pembayaran penuh pun takde masalah. Akan ada Extensive Installment Option untuk korang. Bagi yang membuat pembayaran secara ansuran selama 24 bulan, korang boleh gunakan bank seperti Maybank, Maybank AMEX, Public Bank, dan HSBC. Dengan cerita Citibank pun akan turut serta tak lama lagi.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Vivo V7 Plus Black. Klik imej untuk info
Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Vivo V7 Plus Gold. Klik imej untuk info

2. Warranty tambahan selama setahun di bawah Skim Keahlian PlusOne

Dengan hanya menjadi ahli PlusOne pada kadar keahlian serendah RM12, korang boleh menikmati warranty tambahan selama setahun! Betul tak tipu!

Dah lah warranty pembelian telefon Vivo 7 Plus ni korang memang dah dapat bila buat pembelian pre-order, dapat warranty tambahan pula lagi! Tak ke untung namanya tu! Bagi ahli PlusOne sedia ada pula, korang perlu log masuk laman sesawang senheng.com.my atau senq.com.my. Lepas tu korang perlu buat pembelian pre-order Vivo 7 Plus untuk memastikan korang layak mendapatkan warranty tambahan selama setahun seperti yang dinyatakan.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Spesifikasi Vivo V7 Plus

3. Kos penghantaran percuma

Inilah adalah sebab terakhir kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ. Sebab terakhir bagi YY antara paling best. Kalau YY lah kan, disebabkan kos penghantaran ni aje adalah penyebab YY tak akan teruskan pembelian secara dalam talian. Dasar kedekut! Haha! Tapi tak usah risau, di Senheng atau senQ penghantaran telefon pintar Vivo 7 Plus ini adalah percuma ke alamat yang korang sertakan di seluruh negara termasuk Sabah dan juga Sarawak. Best kan?

Tu dia tiga sebab kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ. Lagi satu YY nak share cerita best ni. Senheng ada menyediakan program yang dikenali sebagai Trade In Program. Program ini membolehkan korang menukar telefon lama korang untuk membeli telefon baru idaman korang. Tapi untuk sertai program ini, korang kena pergi ke mana-mana cawangan Senheng atau senQ berdekatan korang. Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari http://www.senheng.com.my/trade-in-rebate atau klik banner di bawah

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Trade In Program. Klik imej untuk info

Dah penat dah tangan YY ni dok menaip semata-mata nak bagi galakan korang membeli di Senheng atau senQ. Ni kalau tak tertarik juga, YY kena mandi air bungalah jawabnya! Haha! Anyway kalau korang berminat untuk membeli telefon pintar Vivo 7 Plus ni, korang boleh layari http://www.senheng.com.my/v7plus atau klik mana-mana imej di atas.

Semoga entri hari ini memberi manfaat kepada korang (^_^)

3 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam

7:56:00 am Yana Yani 2 Comments

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam | YY pasti ramai di antara korang, even YY sendiri tidak tahu bahawa dengan hanya meminum air sebanyak lapan sehingga sepuluh gelas sehari tidak mencukupi untuk meningkatkan tahap penghidratan pada kulit. Serius ni tau! Akibat dari kekurangan air ini, kulit akan mengalami dehidrasi dan menjadi kusam serta boleh membawa kepada masalah kulit seperti kegatalan dan alahan. Justeru, penggunaan losyen adalah digalakkan bagi mengekalkan kelembapan pada kulit. Menyedari keadaan ini, ENCHANTEUR telah memperkenalkan losyen baharu yang dikenali sebagai ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan.

Untuk pengetahuan korang, ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan ini telah dirumus khas dengan air mawar, ekstrak lily putih, dan minyak zaitun agar memastikan kulit kekal lembap, muda dan berseri sepanjang hari walau dengan hanya penggunaan sekali dalam sehari. Air Mawar merupakan bahan semula jadi yang menyubur dan menghidratkan kulit. Ekstrak Lily Putih pula kaya dengan asid amino dan mineral manakala Minyak Zaitun pula sememangnya terbukti dengan manfaatnya dalam mengekalkan kecantikan kulit. Melalui gabungan ketiga-tiga bahan semula jadi ini, ia meresap jauh ke dalam kulit agar dapat memelihara, melembap, dan menyuburkan kulit agar kekal lembut, licin dan awet muda!

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Apa yang menarik perhatian YY, kelembapan selama 24 jam yang dinyatakan oleh ENCHANTEUR bukanlah satu omong kosong. Ini kerana ianya telah terbukti secara klinikal bahawa hanya dengan sekali penggunaan ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, kulit korang dapat menikmati pelembapan segera dan penghidratan sehingga 24 jam. Menarik bukan? Ia juga membantu membekalkan kelembapan serta tekstur yang selesa pada kulit kerana ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan adalah produk berasaskan air dan tidak meninggalkan rasa berminyak dan melekit pada tangan mahupun badan selepas penggunaan.

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam
Kotak yang YY terima dari ENCHANEUR

Umum mengetahu bahawa ENCHANTEUR merupaka pakar dalam produk penjagaan peribadi dengan wangian. Justeru perkenalan losyen baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan di pasaran ini turut disulami dengan wangian inspirasi Perancis. Wangin yang terdapat pada losyen ini mampu menyemarakkan dan menghidupkan semula detik romantis. ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan bukan sahaja membuat kulit tangan dan badan kita kekal sihat bak sehalus sutera, ia juga mempunyai wangian inspirasi Perancis yang tahan lama dan mampu meningkatkan daya penarik kita. Nampak dia punya kehebatan? Haha!

Tapi serius, memang tak melekit bila kita sapu pada kulit dan yang pasti sangat wangi! YY suka sangat haruman hasil wangian pada losyen baharu ENCHANTEUR ni.

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam
Antara losyen baharu ENCHANTEUR yang YY terima untuk direview

Bagi memastikan kulit korang sentiasa lembut dan halus dengan kelembapan sehingga 24 jam serta wangian yang tahan sepanjang hari, ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan ditawarkan dalam tiga variasi haruman, iaitu Charming, Romantic, dan Alluring;

ENCHANTEUR Charming yang direka untuk wanita yang sensual, elegan dan sofistikated ini mempunyai wangian yang sepadan dengan personaliti sofistikated, kewanitaan yang bergaya melalui gabungan eksotik Rose dan Muguet (Lily) yang diserlahkan dengan Citrus dan Aldehydes. Ia kemudian digabungkan dengan bauan halus nota Musk dan Cedarwood yang mampu melengkapkan gaya dalaman korang.

ENCHANTEUR Romantic dicipta untuk membangkitkan keceriaan dan aura kewanitaan. Aroma keceriaan yang menyegarkan ini terhasil dari aroma Mandarin, bunga Violet dan Galbanum yang menjadi simbolik permulaan sebuah kisah cinta yang indah. Sama seperti cinta sejati yang tumbuh mewangi, haruman ini berkembang mekar dengan Bulgarian Roses dan White Jasmine yang dicampur dengan wangian Mimosa dan Orange Flower. Tarikan aroma Sandalwood dan Vanilla yang berkekalan ini bagai menghimpun kesemua aroma di dalam sebuah simpulan ikatan cinta yang penuh dengan keajaiban. YY paling suka dengan haruman yang ni! Sangat awesome!

ENCHANTEUR Alluring pula dicipta untuk gadis yang mempersona, penuh semangat dan misteri. Haruman eksotik menggoda yang terdapat pada haruman ini mampu memberikan aura pada si gadis. Ia menggabungkan nota Bergamot dan Passion Fruit, meresap jauh kedalam haruman Mawar dan Iris yang memukau, dihangatkan pula oleh aroma Vanila, Musk dan Vetiver yang mampu mencipta wangian tersendiri yang penuh dengan keberanian.

Enchanteur Memperkenalkan Losyen Yang Melembap Selama 24 Jam
YY paling suka dengan haruman ENCHANTEUR Romantic

ENCHANTEUR adalah rangkaian wangian dan produk penjagaan badan berasaskan wangian berkualiti, mengikut peredaran masa yang berinspirasikan keunggulan haruman Perancis. Wangian ENCHANTEUR direka dengan unik untuk menghidupkan detik-detik romantis harian di setiap perjalanan percintaan seseorang wanita.

Kini, korang semua dah tak perlu risau pasal kelembapan kulit. Disamping itu korang juga boleh menjaga kecantikan dan memanjakan diri sendiri dengan losyen wangian dari ENCHANTEUR ini pada harga yang mampu milik. Rangkaian baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan ini dijual pada harga hanya RM11.90 untuk setiap botol besaiz 220ml dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper, dan farmasi. Kalau korang nak mengetahui maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR, korang boleh layari laman sesawang berikut

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Hukuman Bagi Suspek Kes Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Dari Perspektif Perundangan

1:52:00 pm Yana Yani 1 Comments

Hukuman Bagi Suspek Kes Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Dari Perspektif Perundangan | Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah pada 14 September 2017 yang lalu adalah tragedi yang sangat mendukacitakan. Seramai 23 orang mangsa terkorban di dalam tragedi itu. 21 daripadanya adalah pelajar lelaki yang berusia di antara enam sehingga 17 tahun. Manakala dua yang lain adalah tenaga pengajar yang berusia 25 dan 26 tahun. Tragedi ini seolah mengulangi kejadian serupa yang pernah berlaku kepada Sekolah Menengah Agama (SMA) Taufikiah Khairiah Al-Halimiah atau lebih dikenali sebagai Pondok Pak Ya pada 22 September 1989 yang mengorbankan 27 orang pelajar perempuan.

Hasil ketangkasan pihak Polis Diraja Malaysia, dua hari selepas tragedi, tujuh orang suspek berusia antara 11 sehingga 18 tahun berjaya ditangkap. Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh, enam daripada suspek disahkan positif dadah jenis ganja dan dua suspek mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan kes rusuhan dan curi kenderaan. Hasil siasatan mengesahkan motif kebakaran pusat tahfiz sehingga mengakibatkan kehilangan nyawa adalah disebabkan ejek mengejek di antara pihak pelajar tahfiz dan suspek. Punca kejadian ejek mengejek masih dalam siasatan.

Hukuman Bagi Suspek Kes Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Dari Perspektif Perundangan
Imej http://bit.ly/2w3rqty

Tragedi yang berlaku di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah menjadi perbualan utama di media sosial. Apabila pihak polis mengesahkan kejadian yang berlaku adalah akibat perbuatan khianat, maka lagi dahsyat komen yang ditinggalkan. Tak kira jantina, agama mahupun usia, semua pakat meluahkan komen yang berbaur sadistik. Walau hukuman yang korang harapkan ke atas suspek, berbaur sadistik, harus diingat bahawa negara kita ada undang-undang. Berdasarkan tragedi ini, YY kumpulkan beberapa pandangan dari perspektif perundangan untuk rujukan korang.

Pandangan Farah Nini Dusuki

Sedikit pencerahan dari perspektif perundangan tentang kes kebakaran tahfiz yang sangat terkesan kepada kita semua. Beberapa tindakan undang-undang boleh atau wajar diambil terhadap pihak-pihak yang bertanggungan seperti di bawah:

1. Tujuh suspek (pada tahap ini mereka hanyalah suspek sehingga pertuduhan rasmi di buat) berusia antara 11 hingga 18 tahun.

(a) Mereka MUNGKIN dipertuduhkan di bawah kesalahan bunuh yang membawa hukuman mati mandatori dengan niat bersama (Seksyen 34 Kanun Keseksaan) dan/atau menyebabkab kemudaratan dengan kebakaran (causing mischief by fire),

(b) Jika pertuduhan adalah bunuh, perbicaraan akan dijalankan di Mahkamah Tinggi dan bukan Mahkamah bagi Kanak-kanak kerana pertuduhan membawa hukuman mati,

(c) JIKA didapati bersalah, hanya yang berusia 18 tahun boleh dikenakan hukuman mati. Lima yang lain berusia antara 15 hingga 17 tahun akan ditahan di penjara sehingga perkenan YDP Agung menurut Seksyen 97(1) Akta Kanak-Kanak (AKK). Bagi yang berusia 11 tahun saya tidak fikir dia akan dituduh bersama kerana telah pulang lebih awal. Tetapi kalau pun dituduh bersama, dia tidak boleh ditahan di penjara mahupun di Sekolah Henry Gurney kerana berusia bawah 14 tahun. Institusi yang boleh diperintahkan adalah Sekolah Tunas Bakti di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

2. Ibu bapa atau penjaga mereka wajar dikenakan tindakan undang-undang sama ada di bawah Seksyen 33 kerana telah meninggalkan kanak-kanak dalam keadaan yang tidak berpatutan memandangkan semua hal keadaan (parental neglect) dan jika disabit boleh dikenakan denda tidak melebihi 20 ribu ringgit dan boleh dipenjarakan tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali dan juga dikenakan perintah khidmat masyarakat (menurut pindaan terkini pada 2016, berkuatkuasa Januari 2017);

3. Mereka yang membocorkan maklumat berkenaan suspek boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 15 AKK (sudah banyak dikongsi di FB);

4. Pemilik atau pentadbir Tahfiz yang tidak menyediakan tempat tinggal dan belajar yang mempunyai ciri-ciri keselamatan yang sewajarnya terutama sekali di waktu-waktu genting seperti insiden yang baru berlaku? Persoalan yang lebih sukar untuk dijawab kerana melibatkan status tahfiz itu sendiri.

It is timely that we enforce the laws that we have since 2001; rujuk nombor 2 dan 3. Sudah terlalu banyak kes-kes yang berlaku walaupun tidak se'extreme' kes ini. Undang-undang digubal bukan sahaja untuk menghukum tetapi untuk mencegah kes-kes akan datang dan melindungi mereka yang mungkin menjadi mangsa termasuk mereka yang di bawah umur yang melakukan kesalahan. Semoga undang-undang yang dikuatkuasakan dengan ketat boleh menjadi pencegahan di masa hadapan.

Sumber: http://bit.ly/2wCtbgI

Hukuman Bagi Suspek Kes Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Dari Perspektif Perundangan
Imej http://bit.ly/2xdOF5w

Pandangan Naufal Antezem

* Bolehkah kesemua suspek bagi kes kebakaran pusat tahfiz tempoh hari dihukum gantung sampai mati?

* Pihak polis telah memaklumkan bahawa kes disiasat di bawah Seksyen 302 & Seksyen 435 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman berbeza mengikut seksyen.

* Bagi seksyen 302, hukuman bagi matikan orang dengan salah dan dengan niat adalah diseksa dengan hukuman mati. Di Malaysia, adalah digantung.

* Bagi Seksyen 435, buat khianat jahat dengan api, boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan juga denda. Semuanya ada ditulis di dalam akta.

* Persoalan hangat adalah, apakah hukuman yang bakal diterima suspek yang belum mencapai umur 18 tahun? Difahamkan hanya seorang sahaja yang berumur 18 tahun.

* Juga ada beberapa suspek yang berusia di bawah 14 tahun. Jadi aku pecahkan kepada umur 18 dan ke atas, bawah 18 tahun dan juga bawah 14 tahun

* Sebelum bergerak lebih lanjut, aku baru tamat pengajian dalam Ijazah Undang-Undang UKM. Takut ada yang bash aku acah-acah tahu je.

* Seksyen 2, Akta Kanak-Kanak tetapkan bahawa kanak-kanak adalah individu di bawah usia 18 tahun. Jadi jelas ada enam suspek kanak-kanak dan satu suspek dewasa.

* Aku juga bertanggungjawab untuk ingatkan prinsip penting iaitu tiada sesiapa adalah bersalah selagi belum dibuktikan bersalah. Harap korang jelas.

* Explanation aku hanya untuk share kepada korang apa yang telah undang-undang kita tetapkan. Tiada hukuman rejam di Dataran Merdeka setakat ini.

* Baiklah, bagi kesalahan Seksyen 300 yang dihukum di bawah Seksyen 302 kemudiannya, maka adalah gantung sampai mati. Ya, sampai mati.

* Namun begitu, di bawah Seksyen 97 (1) Akta Kanak-Kanak, hukuman mati tidaklah boleh dijatuhkan kepada pesalah kanak-kanak (bawah 18 tahun)

* Kemudian selanjutnya, sebagai ganti maka hukuman penjara boleh dijatuhkan mengikut perkenan YDPA atau Yang Dipertua Negeri.

* Jadi, jelas di sini bahawa tiada hukuman gantung sampai mati kepada pesalah jenayah kanak-kanak di bawah undang-undang negara kita.

* Setakat ini, hanya penjara dan sekolah Henry Gurney alternatif kepada pesalah laku jenayah kanak-kanak. Penjara mereka juga tidak boleh dicampur.

* Twitter bukan medan yang sesuai untuk bincang hukuman apa yang wajar. Tapi aku nak kita berdoa semoga Timbalan Pendakwa Raya yang hebat lead case ni

* Jangan berhujah menggunakan emosi. Kalau ikut emosi, aku pun nak join hukuman yang barbaric kepada jebauk semua. Tapi sabar. Kita bertamadun dan berilmu.

* Sebagai orang yang ada setitik je ilmu undang-undang, aku pun tak puas hati dengan hukuman tapi masa hadapan bukan terletak di dalam tangan kita

* Pesalah kanak-kanak ini tidak boleh direkodkan jenis kesalahan mereka. Kiranya habis sahaja hukuman, mereka ibarat kain putih semula

* Tapi hidup menjadi kain putih tak mudah. Kecaman, makian dan doa ibu bapa mangsa serta kemarahan mereka mengiringi semua pesalah sepanjang hidup.

* Banyak kesalahan boleh dituduh kepada semua suspek. Tak masuk isu ceroboh, dadah dan banyak lagi. Tapi kita perlu pilih yang paling jelas dan berat.

* Ada yang kurang jelas, bahawa dalam jenayah, yang paling jelas acfus reus, mens rea serta berat hukumannya itulah impian Timbalan Pendakwa Raya

* Actus reus adalah perbuatan jenayah atau jahat. Mens rea adalah niat jahat. Kedua-dua ini perlu ada untuk kata sesorang itu bersalah.

* Actus reus agak mudah untuk dibuktikan kerana perbuatannya kita nampak. Contohnya bakar bangunan. Tapi nak buktikan niat adalah sedikit sukar.

* Kebiasaannya, tindakan akan membantu mahkamah untuk melihat sama ada jahat atau tidak, wujud atau tidak niat perlakuan itu tadi.

* Sebagai contoh, A kata dia tak tahu B boleh mati sebab termakan sandwich racun tikus yang dia bagi. Tapi mahkamah akan lihat sedalam-dalamnya

* Mahkamah akan melihat apakah kesan racun tikus dimakan manusia. Adakah A tahu kesannya. Adakah A well prepared dengan jenayah 'gurau-gurau' nya

* Dari situ, mahkamah dapat tafsirkan sama ada A memang berniat membunuh ataupun tidak. Bermotif ataupun tidak, tidak begitu diambil kira

* Dalam kes ini, aku melihat motif dari segi tindakan mereka. Kalau hanya sekadar bakar, cukuplah sekadar bakar kawasan sekitar, gate ke

* Tapi jika siap dibocorkan gas, kemudian pintu dihalang dengan tilam dan khusus kebakaran hanya di tingkat bilik tidur, amat jelas wujud mens rea

* Tapi itu cuma pendapat dan analisis aku semata-mata. Marilah kita bertenang dan rasional. Jangan risau. Keadilan tak pernah lelap.

* Kecuaian pemilik tahfiz tetap wujud kerana gagal sediakan pelan kecemasan kebakaran atau alat pemadam kebakaran. Tapi dilihat dalam sudut lain.

* Kerana persoalan utama adalah, siapakah yang memulakan kebakaran tersebut. Bukannya siapakah yang bina bangunan dengan satu pintu sahaja.

* Malang tidak berbau. Pusat tahfiz tetap perlu bertanggungjawab cuma kita jangan lari fokus kepada pemula kebakaran tadi dan meletak halangan pada pintu

* Kemudian, janganlah kita lari fokus. Adik tahfiz kita benar atau tidak mengejek. Tapi yang pasti, suspek memang ambil bahan terlarang. Itu pasti

* Kepada semua, pusat tahfiz janganlah diminta tutup. Kalau mereka tak sempurna, dekati dan bantu sempurnakan. Bukan herdik dan caci

* Kita pandai cakap je tapi seposen pun tak pernah kita sedekah pada pusat tahfiz ini. Kalau dah sumbang berjuta tapi masih tak selamat, baru boleh bising

* Ini satu wake up call buat kita. Pusat tahfiz itu adalab sekolah. Sekolah. Pusat tahfiz bukan tempat buangan. Jangan ada double standard

* Tengok impaknya. Berapa ramai gatal tangan terus hentam pusat tahfiz sebab imagine pusat tahfiz sebagai tempat sampah yang takkan pernah selamat

* Bila siasatan keluar pasal isu bukan litar pintas, kita corner lagi cari salah pusat tahfiz. Sampai bila? Ada yang tergamak suruh tutup

* Tahniah kepada sukarelawan yang mula begerak dekati pusat tahfiz swasta dan persendirian. Anda hero sebenar. Semoga kita semua dapat berbakti

* Akhir kata, dadah musuh negara. Ibu dan ayah, biar anak menangis air mata darah akibat didikan kita, jangan kita menangis kemudian hari

* Ibu dan bapa adalah tuan kepada anak-anak. Bukan anak-anak tuan kepada kita. Anda tak hirau anak-anak hari ini, tengoklah nasib anda di masa depan

Sumber: http://bit.ly/2wsE0Hm

Hukuman Bagi Suspek Kes Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Dari Perspektif Perundangan
Imej http://bit.ly/2xMG90z

Dua pandangan di atas YY ambil kerana hanya dua ini sahaja (setakat ini) yang menilai hukuman ke atas suspek dari perspektif perundangan tanpa bercampur dengan emosi. YY tak akan menyentuh dari aspek perundangan kerana ianya bukan bidang YY. YY hanya akan mengulas dari sudut pandangan YY sebagai seorang ibu.

Di satu pihak, kematian anak dalam tragedi yang tak diduga pastinya sesuatu yang sangat berat untuk ditanggung. Lebih parah, kejadian itu disahkan adalah angkara perbuatan jenayah. Hati ibu mana yang mampu hadapi kesedihan ini. Bila ada statement yang dikeluarkan keluarga mangsa bahawa mereka tak akan memaafkan, ada juga yang menghukum. Come on lah, mereka baru kehilangan insan tersayang. Berilah mereka ruang untuk bertenang. Dari segi phycology, grieving akibat kematian anak mengambil masa yang agak lama untuk pulih berbanding kematian spouse. So, berikan mereka masa. Siapalah kita untuk mengadili keimanan mereka.

Di satu pihak yang lain pula adalah ahli keluarga kepada suspek. Entah kenapa terasa kesian pula hati ni bila mengenangkan betapa teruk kecaman masyarakat terhadap mereka di media sosial. Bukan main seronok kita mencela anak orang. Lupa yang kita belum ada anak atau anak-anak kita masih kecil. Kalau Tuhan nak duga kita, anak yang kononnya kita didik dengan ilmu seluas lautan sekalipun, belum tentu lagi dia akan membesar menjadi anak yang baik. Even Nabi Nuh Tuhan telah uji dia dengan anak yang derhaka. Lagikan kita manusia biasa. So jangan mudah menghakimi orang seolah korang tidak pernah membuat dosa.

Nasihat YY untuk kita-kita yang tak terlibat secara langsung ni, jagalah kata-kata. Tak payah dok sibuk cela anak orang. Apa yang kita boleh buat adalah mengambil pengajaran dari tragedi ini. Lihat di mana lompongnya. Fikirkan bagaimana cara terbaik bagi melindungi anak-anak kita daripada melakukan sebarang jenayah. Setelah segala usaha telah dilakukan, berdoa dan berserahlah pada DIA yang SATU. Semoga zuriat keturunan kita terhindar dari sebarang musibah dan perlakuan jenayah. Aamiin.

1 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Ibu Mengandung Mudah Sensitif, Tolonglah Jaga Mulut

4:34:00 pm Yana Yani 7 Comments

Ibu Mengandung Mudah Sensitif, Tolonglah Jaga Mulut | Mana-mana wanita di dunia ni (yang sah berkahwin) bila dapat perkhabaran yang dia mengandung, pasti tersangat gembira. Kalau boleh, satu dunia dia nak hebahkan yang dia sedang menanti kelahiran zuriat tercinta. Excited bukan main. Despite rasa gembira tu, terdapat banyak cabaran dan dugaan yang si ibu harus tempuhi sepanjang 40 minggu kehamilan. Disebabkan dugaan dan cabaran itu, hati si ibu yang mengandung ni mudah sensitif.

Perasaan sensitif tak bertempat yang dilalui oleh ibu mengandung juga dikenali sebagai mood swing. Mood swing ketika mengandung mungkin disebabkan oleh tekanan fizikal, letih, perubahan dalam metabolisme, atau perubahan hormon estrogen dan progesterone. Perubahan ini yang menjejaskan tahap neurotransmitter (bahan kimia di dalam otak). Tu yang korang nampak ibu mengandung ni kejab happy, kejab lagi macam singa kelaparan. Sebab tu YY strongly recommend korang untuk jaga mulut bila deal dengan ibu mengandung.

Ibu Mengandung Mudah Sensitif, Tolonglah Jaga Mulut
Imej http://bit.ly/2gZW98h

Berdasarkan pengalaman, YY akan senaraikan beberapa situasi yang menyebabkan hati YY sebagai seorang ibu mengandung ni terasa. Ini hanya pengalaman YY semata-mata. Mungkin apa yang YY rasa tak sama dengan mana-mana ibu mengandung yang lain. Mungkin juga hanya YY yang terlebih sensitif, orang lain tak pun. Tapi moral yang YY cuba sampaikan tetap sama, jagalah mulut kerana kadang apa yang kita katakan mungkin akan berbalik kepada kita. We never know kan?

1. Alahan di Awal Kehamilan

Mabuk atau muntah di awal kehamilan adalah antara yang perlu dihadapi oleh ibu mengandung. Tapi ada juga ibu mengandung tak mengalami sebarang alahan ketika mengandung. Hanya kerana kita tak pernah alami sebarang alahan, tak bermakna kita kuat dan yang mabuk tu lembik. Pleaselah! Itu semua disebabkan perubahan hormon! Korang ingat yang keluar masuk hospital sampai berpuluh kali disebabkan kurang air dalam badan tu, sesaja ke? Lagi satu nak kabo, kalau korang belum pernah ada pengalaman mengandung, jangan sesedap mulut kata macam-macam bila orang mabuk ye. Memang daku ingat kamu dalam doaku.

2. Penggunaan Minyak Angin

Penggunaan minyak angin memang kerap digunakan ibu mengandung bagi menghilangkan rasa mabuk. Ada yang makan sesuatu yang masam untuk hilangkan rasa kurang sedap pada tekak. Bila korang nampak ada ibu mengandung dok tercium-cium minyak angin, boleh tak jangan pepandai bagi nasihat macam korang pakar sakit puan. YY pernah kena dengan seorang mahkluk Tuhan ni, dia suggest YY cium minyak aroma terapi instead of minyak angin yang menurut dia tak bagus untuk baby. Eh hello! Laki daku pakai minyak wangi pun daku dah mengamuk, lagi nak suruh daku cium benda wangi. Ko nak makan kaki apa ke apa?

Ibu Mengandung Mudah Sensitif, Tolonglah Jaga Mulut
Imej http://bit.ly/2wlZBfG

3. Berat Badan Menurun

Bila dah selalu muntah, of course berat badan kita makin menurun. Ada yang naik mendadak even tak ada selera makan. Ibu mengandung biasanya steady aje faced semua ni, janji baby sihat dan doktor sendiri mengesahkannya. Tapi ada juga yang terlebih concern! Yang terlebih concern ni kan, YY rasa nak kerat-kerat dia into pieces! Geram tau! Ada seorang makhluk Tuhan ni dok kata, "Eh, macamana berat ko boleh turun mendadak ni? Ko kan makan banyak!" Eh shaiton! Daku bukan hari-hari jumpa ko. Baru sekali dua jumpa dan kebetulan time tulah daku makan banyak, ko dah berani claim daku makan banyak? Keshaitonan apakah ini?

4. Minum Kopi atau Berais

Betul minum kopi tu tak bagus bukan sahaja untuk ibu mengandung bahkan yang tak mengandung pun tak digalakkan mengambil terlalu banyak. Banyak di sini adalah lebih dari tiga kali pengambilan dalam sehari. Nak dijadikan cerita, mengandung kali ni YY hanya mampu telan air sejuk yang berais atau dari peti sejuk. Air bergula langsung tak boleh telan, tekak terasa pahit. Ada satu hari tu, terasa teringin nak minum kopi, so gigihlah pergi pantry bancuh kopi. Pantang nampak, ada aje mahkluk Tuhan yang nak menegur. "Orang mengandung mana boleh minum kopi, bahaya!"

Adui! Baru tulah nak rasa air kopi, dah kena sembur? Ko nampak tiap masa daku minum kopi ke? Terasa macam nak debik orang aje tau! Bab minum ais pun sama. Doktor cakap takde masalah pun. Ada juga yang memandai-mandai. Lagipun memang tu aje yang daku boleh diminum, tak akan nak biar dehidrasi semata-mata nak layan korang punya boleh tak boleh. Facepalm.

Ibu Mengandung Mudah Sensitif, Tolonglah Jaga Mulut
Imej http://bit.ly/2wmlhId

5. Perut Besar

Mengandung kali ni, paling banyak orang tegur pasal keadaan perut YY. Rasa macam nak gantung signage aje pada perut. Letih nak jawab. Please be informed that this is my third pregnancy, and of course lah my belly besar! Dah dua orang membesar dalam rahim yang sama sebelum tu kot! So bila sampai turn si Adik, selesa gilerlah dia dalam perut sebab ruang dah besar. Bukan pasal kembar or whatsoever! Janganlah nak compare time ko mengandung dengan daku. Memang sah-sah tak sama sebab badan lain-lain. Yang ko dok risau perut daku besar tu dah kenapa?

Ye, tak salah mengambil berat tapi biarlah bertempat. Mungkin masalah yang orang tu hadapi serupa dengan kita, tapi berkemungkinan ianya tidak sama. Teguran kita mungkin buat hati seseorang terluka. Jadi tengoklah keadaan. Terutama apabila melibatkan ibu mengandung. Jangan buat diorang panik tak bertempat. Bagi ruang dan peluang untuk mereka menikmati moment ini. Kalau mereka buat sesuatu yang bahaya, barulah menegur dengan berhemah. Kalau setakat makan banyak, biarlah. Nafsu makan time mengandung memang macam ko ada saka dalam badan tau tak?

Kalau tak boleh bersimpati, jangan tambah bara di hati. Sekian bebelan daripada Mama yang tengah mengandung anak ketiga dan mudah sentap.

7 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Gara-Gara Mamee Monster

5:19:00 pm Yana Yani 6 Comments

Gara-Gara Mamee Monster | Semalam anak dara YY, Aisyah mengikuti rombongan sekolah. Ikutkan hati seorang Mama ni, memang berat nak benarkan Aisyah pada usia sebegitu pergi tanpa YY mahupun MyChintaHati. Tapi disebabkan pihak sekolah dah tegaskan yang ibu bapa tidak dibenarkan turut serta supaya memberi ruang untuk anak-anak berdikari, YY terpaksa relakan. Despite rasa seronok yang Aisyah ceritakan sepanjang dia mengikuti rombongan tersebut, ada juga sesuatu yang buat hati seorang Mama ni tersentuh.

Ni semua gara-gara snack Mamee Monster.

Imej&http://bit.ly/2xfNmGn

Baca: Lawatan Ke Kilang Coklat Beryl's

Semalam bila dia turun dari bas, ayat pertama yang keluar dari mulut Aisyah bila dia nampak YY adalah, "Mama! Adik seronok sangat!"

Masuk aje ke dalam kereta, lagi bertubi-tubi cerita yang Aisyah ceritakan. Sampaikan YY tak dapat nak fokus cerita yang dia ceritakan. Semua bercampur aduk. Entah di mana permulaan dan entah di mana pengakhiran. Dia paling banyak bercerita pengalaman dia mandi-manda di kolam di dalam sebuah resort. Yang pasti dari gaya dia bercerita, ternyata dia memang sangat seronok. Afif yang turut sama berada di dalam kereta hanya tersengih mampu mendengar cerita adik dia. Dia mungkin tumpang gembira.

Tapi dalam seronok Aisya bercerita, dia ada menyebut Mee Mee Monster (Mamee Monster). Tapi YY tak begitu fokus dengan apa yang cuba dia sampaikan. Tambahan pula waktu tu sudah kedengaran azan Maghrib. YY hanya nak cepat balik ke rumah sebab YY sukar memandu dalam keadaan suasana yang terlalu gelap. Dan cerita mengenai Mee Mee Monster tamat begitu sahaja.

Muka ada sedikit cuak bila nak meninggalkan YY. Hehe!

Baca: Lawatan Ke Farm In The City!

Pagi tadi ketika YY menyapu krim pelembab ke badan Aisyah untuk masalah ekzema dia, sekali lagi kedengaran cerita mengenai Mee Mee Monster. Mungkin masa berdua di antara kami tadi digunakan sebaik mungkin untuk Aisyah meluahkan rasa hati dia. Ternyata kali ini cerita yang dia sampaikan jelas, terang dan nyata. Tersentuh juga hati YY bila mendengar cerita dia tadi pagi.

Aisyah: Mama, boleh tak Mama belikan kita Mee Mee Monster? Kita nak makan

YY: Kenapa pula tiba-tiba nak makan Mamee Monster?

Aisyah: Semalam Aisyah (kawan dia) makan Mee Mee Monster. Dia tak bagi kita pun

YY: Kenapa Aisyah yang tu tak nak bagi Aisyah anak Mama ni makan Mamee Monster? Aisyah gaduh dengan dia?

Aisyah: Tak. Dia bagi Intan dengan Aqilah aje. Kita, dia tak bagi pun

YY: Aisyah sedih ke?

Aisyah hanya menggeleng kepala. Tapi dia masih meminta YY belikan Mee Mee Monster. Tak sampai hati YY nak kata tidak bila melibatkan makanan ni. Lagipun ia sesuatu yang YY mampu adakan. Kalau tak mampu tu, lain cerita.

Bila nampak kelibat bas, baru ceria muka dia

Aisyah: Nanti Mama belikanlah kita Mee Mee Monster ye

YY: Okay. Nanti kita beli ye. Tapi Aisyah kena janji dengan Mama. Aisyah kena kongsi dengan semua orang yang ada dekat rumah Wan tau.

Aisyah: Okay kita janji! Nanti kita bagi Mee Mee Monster tu dekat Ika, Asha, Iman dengan Umar.

YY: Bagus anak Mama! Kalau kita kongsi rezeki, nanti kita lagi dapat banyak apa?

Aisyah: Rezeki!

So pagi tadi sebelum YY ke tempat kerja, YY singgah 7Eleven semata-mata memenuhi kehendak si anak dara. YY yang suruh dia pilih dan bayar sendiri di kaunter. Priceless bila teringat riak wajah dia yang terlalu excited bila apa yang dia inginkan dipenuhi.

Muka happy sungguh bila dapat beli Mee Mee Monster

YY mendidik anak YY untuk sentiasa berkongsi terutama apabila melibatkan makanan. Kalau makanan tu sedikit, YY memang tak bagi diorang bawa keluar rumah. Kalau banyak, baru boleh bawa keluar rumah itupun dengan syarat ia harus dikongsi. Sebab dah jadi tabiat, mereka dah terbiasa dan tiada masalah untuk berkongsi makanan dengan orang di sekeliling. Sejujurnya bukan sesuatu yang mudah menerap nilai sebegitu dalam diri anak-anak. YY dan MyChintaHati harus juga menunjukkan contoh supaya pembelajaran moral seperti ini mudah difahami.

Dalam kes semalam, mungkin Aisyah kecewa apabila benda yang sudah menjadi kebiasaan dalam diri dia, tapi tidak dilakukan oleh orang lain. Gara-gara melihat kawan dia makan Mamee Monster atau Mee Mee Monster mengikut bahasa Aisyah, dia teringin. Moral daripada cerita ini, ajarlah anak-anak kita berkongsi. Dengan cara ini, kita juga mampu mengajar anak kita menghormati atau menghargai orang di sekeliling. Berkongsi tak akan menyebabkan kita menjadi miskin (^_^)

6 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis

2:39:00 pm Yana Yani 4 Comments

Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis | Baru-baru ni YY terbaca perkongsian seorang doktor yang bernama Dr Hafsah Sazali mengenai perbezaan antara penyakit kulit ekzema dan psoriasis. YY sangat tertarik sebab YY sendiri ada masalah psoriasis dan anak dara YY, Aisyah ada masalah ekzema. Kebiasaan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal akan dilakukakan bagi menentukan sama ada pesakit ada masalah ekzema atau psoriasis. Seperti yang pernah YY dan Aisyah alami ketika kami menemui pakar kulit. Nampak sama, tapi sebenarnya ada banyak perbezaan.

So untuk entry hari ini, perbezaan di antara kedua penyakit kulit ini dinilai berdasarkan keadaan fizikal kulit bagi memudahkan pembacaan korang.

Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis
Imej http://wb.md/MCehRq
Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis
Imej http://bit.ly/2x3Zwlu

Ciri-ciri Psoriasis

1. Sempadan bagi ruam psoriasis biasanya jelas (well demarcated) berbanding kulit normal di sekelilingnya.

2. Psoriasis, terutamanya jenis chronic plaque psoriasis mempunyai lapisan sisik berwarna putih yang kering dan tebal di permukaannya.

3. Ruam psoriasis juga kadangkala gatal, tapi ia bukan ciri utamanya.

4. Kulit yang mengalami psoriasis tidak dikaitkan dengan pertambahan risiko jangkitan kuman yang ketara, kecuali dalam keadaan tertentu seperti psoriasis jenis erythroderma.

5. Ruam psoriasis lazimnya dikenalpasti di lokasi 'extensors' seperti siku, lutut, kulit kepala, di bahagian bawah belakang badan, bahagian sulit dan pusat. Harus diingat bahawa psoriasis juga boleh berlaku di mana-mana bahagian kulit.

6. Majoriti kes psoriasis terjadi pada kalangan orang dewasa.

Ciri-ciri Ekzema

1. Dalam kes ruam ekzema, sempadan ruam selalunya kurang jelas (poorly demarcated).

2. Sisik kulit kering di permukaan ekzema tidak tebal seperti chronic plaque psoriasis.

3. Berbeza dengan psoriasis, ekzema diiringi simptom kegatalan kulit.

4. Kulit ekzema lebih terdedah kepada jangkitan kuman kerana lapisan pelindungan kulit terjejas.

5. Ruam ekzema biasanya dapat dikenalpasti di lokasi 'flexors' seperti pelipat lengan dan belakang lutut. Namun ia juga boleh terjadi di mana-mana bahagian kulit.

6. Ekzema biasanya bermula dari peringkat bayi atau kanak-kanak.

Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis
Imej http://wb.md/21fzLoZ
Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis
Imej http://bit.ly/2eAYDsW

Persamaan antara psoriasis dan ekzema:

Walau ada banyak perbezaan di antara kedua penyakit kulit ini, terdapat juga beberapa ciri persamaan. Antara persamaan paling ketara adalah berikut:

1. Ruam keduanya berwarna kemerahan.

2. Sejarah keluarga yang menghadapi masalah yang sama.

3. Permukaan kulit kering.

Dalam kes tertentu, ciri-ciri perbezaan antara psoriasis dan ekzema tidak jelas dan agak sukar untuk para doktor membuat diagnosis. Faktor penyebab adalah seperti berikut:

1. Pesakit mempunyai ruam di satu bahagian sahaja. Tiada corak lokasi tipikal ruam yang dapat membantu untuk mengenalpasti diagnosis.

2. Kedua-duanya mempunyai permukaan kering. Walaupun sisik putih di permukaan psoriasis khususnya chronic plaque psoriasis biasanya ketara, ada kalanya ia tidak berapa tebal dan ketara.

3. Ada sejenis psoriasis yang dinamakan 'flexural psoriais' di mana lokasi ruam bertumpu di bahagian 'flexors', sama seperti ekzema.

4. Berbeza dengan psoriasis di bahagian kulit lain, psoriasis di bahagian sulit tidak mempunyai sisik putih dan rupanya hampir sama dengan ekzema.

5. Ada sejenis ekzema yang dipanggil 'discoid eczema' di mana ia berbentuk bulat dengan sempadan yang jelas. Ia boleh menyerupai psoriasis.

6. Ruam psoriasis dan ekzema boleh berlaku di mana-mana bahagian kulit. Erythroderma (ruam yang berlaku di hampir seluruh bahagian badan) pula boleh terjadi dalam ekzema atau psoriasis.

Perbezaan Antara Ekzema dan Psoriasis
Imej http://bit.ly/1qvrRZW

Menurut Dr Hafsah Sazali, terdapat juga diagnosis lain yang boleh menyerupai ekzema dan psoriasis, contohnya seperti mycosis fungoides iaitu sejenis kanser darah yang berlaku dalam kulit. Kebiasaanya jika pakar kulit mempunyai keraguan mengenai diagnosis mereka, dan berkemungkinan pesakit mempunyai masalah lain, ujian lanjut seperti biopsi kulit akan dilakukan. Tapi korang tak perlu risau sebab kebiasaannya masalah ekzema dan psoriasis tidak memerlukan biopsi kulit.

Dari segi rawatan pula, kedua ekzema dan psoriasis adalah sama terutama bagi rawatan permulaan asas. Pun begitu jika masalah masih tidak dapat dikawal, ada kaedah lain yang akan diaplikasikan, dan ianya tidak sama bagi keduanya. Perbezaan ini adalah kerana keradangan kulit untuk kedua-dua penyakit adalah berpunca daripada sel-sel putih yang berlainan jenis, dan jejak perjalanan sel yang berbeza. Contoh paling mudah adalah penggunaan tar bagi rawatan ke atas pesakit psoriasis yang terbukti berkesan, tetapi tidak pada ekzema.

So moralnya, apa yang korang baca ni, berdasarkan penerangan Dr Hafsah Sazali, hanya boleh dijadikan panduan sahaja. Untuk maklumat lanjut, konsultasi dan pemeriksaan bagi mengenalpasti diagnosis serta mendapatkan rawatan yang betul, korang adalah sangat digalakkan untuk berjumpa dengan doktor sepertimana yang YY dan Aisyah sudah lakukan.

Sumber : http://bit.ly/2wwWSTN

4 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Perbezaan Sambutan Hari Raya Aidilfitiri dan Hari Raya Aidiladha

3:54:00 pm Yana Yani 2 Comments

Perbezaan Sambutan Hari Raya Aidilfitiri dan Hari Raya Aidiladha | Alhamdulillah, hari ini kita semua sudah pun memasuki 13 Zulhijjah 1438H dan merupakan hari terakhir kita menyambut Hari Raya Aidiladha. So hari ini YY nak berkongsi dengan korang semua mengenai perbezaan antara sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Perkongsian ini pun selepas YY terbaca status Hamka (Kereta Mayat) di Facebook. Sejujurnya, YY pun baru tahu perbezaan antara keduanya. Selama ni main sambut aje. Takpe, hari ni kita sama-sama belajar ye (^_^)

So apakah perbezaan sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha?

Imej http://bit.ly/2vEp2xd

1. Sambutan

Aidilfitri - Sambutan Hari Raya Aidilfitri atau juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa adalah bermula pada setiap 1 Syawal mengikut kalendar Hijrah. Hari Raya Puasa ini disambut bagi meraikan kejayaan umat Islam yang telah menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari pada bulan Ramadhan.

Aidiladha - Hari Raya Aidiladha juga dikenali sebagai Hari Raya Korban di sambut bermula pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah mengikut kalendar Hijrah. Hari Raya Korban ini disambut bagi memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. yang menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s kerana taat akan perintah oleh ALLAH S.W.T. Pada hari 11, 12 dan 13 Zulhijjah, ia dikenali sebagai Hari Tasyrik. Hari Tasyrik ni kalau nak mudah faham adalah hari selepas hari pertama sambutan Aidiladha. Pada Hari Tasyrik ni, kita dilarang berpuasa.

Baca: Sejarah Ringkas Hari Raya Korban

2. Makan Sebelum Solat Sunat Hari Raya

Aidilfitri - Sebelum kita pergi ke masjid untuk melakukan ibadah solat sunat Hari Raya Aidilfitri pada 1 Syawal, kita disunatkan untuk makan dahulu.

Aidiladha -Berbeza dengan Hari Raya Aidiladha, sunat untuk kita makan selepas melakukan ibadah solat sunat Hari Raya Aidiladha pada 10 Zulhijjah di masjid.

3. Solat Sunat Hari Raya

Aidilfitri - Solat sunat Hari Raya Aidilfitri dilambatkan bertujuan untuk memberi peluang kepada sesiapa yang belum menunaikan zakat fitrah untuk melakukannya. Harus diingat bahawa pembayaran zakat fitrah boleh dilakukan sepanjang Ramadhan dan paling lambat adalah sebelum melakukan solat sunat Aidilfitri.

Aidiladha - Berbeza dengan solat sunat Hari Raya Aidiladha. Ia lebih awal kerana bertujuan memberi masa atau waktu yang lebih panjang bagi melakukan aktiviti penyembelihan korban. Ini adalah antara hikmah kenapa kita disunatkan makan selepas solat sunat Hari Raya supaya makanan pertama yang kita makan pada Hari Raya Aidiladha adalah daging korban.

Ringkasan perbezaan sambutan Aidilfitri dan Aidiladha

6. Takbir Hari Raya

Aidilfitri - Takbir Hari Raya bagi Aidilfitri adalah bermula pada waktu Maghrib terakhir Ramadhan  sehinggalah selesai imam berkhutbah pada solat sunat Aidilfitri.

Aidiladha - Takbir bagi Hari Raya Aidiladha pula bermula pada waktu Subuh 9 Zulhijjah sehingga matahari terbenam pada 13 Zulhijjah.

5. Sembelihan Korban

Aidilfitri - Pada sambutan Hari Raya Aidilfitri, tiada sembelihan korban disunatkan.

Aidiladha - Sunat untuk melaksanakan ibadat korban ketika Hari Raya Aidiladha bermula selepas solat sunat Hari Raya pada 10 Zulhijjah sehingga Asar 13 Zulhijjah. Tujuan kita disunatkan untuk menyembelih binatang seperti unta, lembu atau kambing adalah untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Ia bertepatan dengan ayat 2 di dalam surah Al-Kautsar yang bermaksud: Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu; dan berkorbanlah

6. Ibadah Haji

Aidilfitri - Tiada ibadah haji dikerjakan ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri

Aidiladha - Ibadah haji adalah rukun Islam kelima yang wajib dilaksanakan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup bagi mereka yang berkemampuan. Ia dilakukan pada bulan terakhir dalam kalendar Hijrah iaitu bermula pada 8 sehingga 13 Zulhijjah.

So begitulah perbezaan sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha yang dapat YY rumuskan. Kita sama-sama belajar ye. Lagipun tiada tarikh luput untuk menuntut ilmu. Nak dengan tak nak sahaja. Apapun, semoga apa yang YY kongsikan hari ini bermanfaat buat semua (^_^)

2 dah komen (^_^):

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...