Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya | Sekarang ni kalau dok cerita pasal buat persiapan awal untuk Hari Raya, dah bukan satu benda yang pelik. Ramai dah mula buat cara camni sebab tak perlu nak hadap kesesakkan pada saat akhir. Lagipun kalau dah prepare awal, ibadah sepanjang Ramadhan pun boleh buat dengan tenang. Nak risau apa lagi kalau semua persiapan untuk Hari Raya kita dah settle awal. Membeli belah secara dalam talian pun dah jadi trend sekarang ni. Klik aje yang mana berkenan, terus barang tu sampai depan rumah. Mudah sungguh!

Cerita pasal membeli secara dalam talian ni, YY pun sekarang dah mula dok survey barang hiasan rumah. Lagipun masa macam sekarang ni dah memang sesuai sangat untuk kita mula dok cari barangan hiasan rumah bersempena sambutan Hari Raya. Anyway, nak dijadikan cerita, klik punya klik, YY terjumpa Carousell.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carousell adalah platform yang tengah menjadi perbualan hangat
Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Hiasan rumah yang murah banyak di Carousell

Carousell ni kalau korang nak tahu dilancarkan di Singapura sekitar bulan Ogos 2012. Ia kemudiannya terus berkembang pesat dan mendapat sambutan yang sangat menggalakkan di seluruh dunia. In fact, di Singapura, Taiwan dan Hong Kong, aplikasi Carousell ni tersenarai dalam kategori "Top Lifestyle and Shopping app". Tu aje dah cukup menggambarkan betapa gah nya platform yang disediakan oleh Carousell.

Menambahkan lagi keunikkan Carousell berbanding platform lain, korang bukan takat boleh membeli barangan baru dah terpakai pada harga murah. Carousell turut menyediakan platform untuk korang menjual barangan pre-loved. Hanya perlu ambil beberapa keping gambar dan boleh terus menjual! Mudah!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Bunga! My favorite untuk hiasan rumah

Carousell menyediakan pelbagai pilihan barangan yang pasti buat korang tertarik. Harga barang hiasan rumah yang dijual di Carousell juga murah berbanding platform lain. Lagipun, siapa tak suka harga murah kan? Nak dijadikan cerita, YY ternampak bunga hiasan dengan harga serendah RM15. Murah sangat pada YY weh! Korang tahulah kan, YY ni hantu bunga. Pantang nampak bunga. Mula terasa nak beli aje walau dah penuh bunga dekat rumah ni. Haha!

Nafsu YY tergugat korang weh! Tak beli kang ngences (terliur dalam Bahasa Jawa). Korang rasalah kan, MyChintaHati approve dak? Haha!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Nampak elegan pula tissue holder ni

Berdasarkan kajian yang telah YY lakukan. Cehwah! Kajian konon. Haha! Anyway, Carousell bukan sahaja menyediakan platform untuk korang membeli atau menjual pelbagai barang. Ia juga mudah untuk diakses dan yang paling penting selamat untuk korang melakukan sebarang transaksi jual beli. Bagi memastikan keselamatan proses transaksi, semua aktiviti berada di dalam pemantauan Carousel. Sebab tu korang tidak digalakkan untuk melakukan sebarang negotiation di luar Carousell.


Tapi bab pembayaran, hanya antara korang dengan penjual atau korang dengan pembeli. Carousell tidak terlibat dalam proses ni . Tapi ada beberapa teknik pembayaran yang disarankan guna seperti PayPal dan bank transfer. Yang paling penting, korang harus menjadi warga komuniti Carousell sekiranya ingin membeli atau menjual di Carousell. Pendaftaran sebagai warga komuniti adalah percuma!

Korang boleh tonton video di atas untuk lebih penerangan.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Cantiklah kerusi ni!

Kebanyakkan barang hiasan rumah yang dijual di Carousell memang menarik perhatian YY. Antaranya kerusi kayu seperti gambar di atas. Walau hak ni sudah berada dalam kategori barang terpakai, ia kelihatan masih elok. Tapi tu based pada gambar sahaja. Kondisi sebenar kalau betul nak beli, kena meet-up. Harga yang tercatat adalah RM500 untuk kerusi tu. Korang rasa mana satu yang berbaloi, terpakai or yang baru. Kalau baru mau cecah ribu juga ni. Emm, akan dipertimbangkan.

Karpet yang dekat gambar bawah ni pun nampak masih cantik walau dah berada di dalam kategori terpakai. Harga dia RM100 kalau tak silap. Okay lah kan. Not bad! Sesuai sangat dengan tema raya YY tahun ni. Adui! Geram pula tengoknya. Tapi kalau tanya YY, memang semua yang YY nampak, YY rasa geram. Haha! Dasar perempuan!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carpet ni nampak cantik

Jujur YY katakan di Carousell ni, ada pelbagai pilihan barang hiasan rumah yang boleh korang beli untuk persiapan Hari Raya. Serius memang boleh buat rambang mata. Harga yang ditawarkan pun pada YY sangat berbaloi

Lagi satu yang buat Carousell ni lain dari yang lain adalah kalau korang betul-betul berminat dengan sesuatu barang tu, korang boleh negotiate harga dengan penjual. Kalau keduanya setuju dengan harga barang tersebut, bolehlah terus ke proses seterusnya. Ingat ye, korang sangat digalakkan melakukan semua proses negotiation di dalam Carousell sahaja bagi menjamin keselamatan.

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Barang hiasan rumah yang baru
Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Barang hiasan rumah yang sudah terpakai

Sama ada korang nak beli barang hiasan rumah yang baru atau terpakai, terpulang pada pilihan masing-masing. Yang pasti Carousell menyenaraikan pelbagai pilihan barang hiasan rumah untuk Hari Raya. Paling best korang boleh miliki barang tersebut pada harga yang murah dan berbaloi. Cakap banyak letih, korang kena access Carousell Malaysia baru tahu kesahihannya.

Ni punya panjang lebar YY menaip semata-mata nak berkongsi maklumat berharga ni pada korang. Kalau korang rasa maklumat yang YY kongsikan ni bakal menarik minat sesiapa yang korang kenali, kongsilah dengan diorang juga. Jangan balun sorang je ye. Rasanya sampai sini ajelah bebelan YY untuk hari ni. YY nak pergi usulkan apa yang YY berkenan tadi pada MyChintaHati. Mohon doakan usul YY diluluskan ye. Haha!

Hiasan Rumah Yang Murah Untuk Hari Raya Di Carousell
Carousell, Sell in a Snap. Buy with a Chat

Bila Gigi Susu Tercabut

Bila Gigi Susu Tercabut | Walau dah punyai dua orang anak, jujur YY katakan, YY masih kurang arif hal-hal berkaitan tumbesaran anak-anak. Banyak yang YY masih belajar. Mostly segala ilmu diperolehi dari pengalaman peribadi atau perkongsian ibu bapa lain. Bab gigi susu lagi teruk, tak begitu ambil tahu. Sehinggalah baru-baru anak YY yang paling kecil, Aisyah tercabut gigi susu pada usia enam tahun. Kejadian tu pencetus perasaan ingin tahu YY mengenai bila gigi susu tercabut. Terasa macam terlalu awal untuk budak pada usia dia tercabut gigi susu. Bila sepatutnya gigi susu tercabut?

Gigi susu merujuk kepada gigi sementara yang kebiasaannya tumbuh ketika anak-anak kita berusia di antara usia enam bulan sehingga dua tahun. Tapi ada juga bayi yang tumbuh sebelum usia mereka menjangkau enam bulan. Untuk makluman korang, gigi susu secara keseluruhan hanya mempunyai 20 batang gigi. Ianya terdiri dari lapan batang gigi depan, empat batang gigi taring dan lapan batang gigi geraham.

Bila Gigi Susu Tercabut
Ceria aje sebelum kejadian gigi susu tercabut

Gigi susu akan tercabut dan digantikan dengan gigi kekal secara berperingkat bermula ketika anak kita berusia enam ke tujuh tahun. Gigi susu akan berterusan tercabut sehingga anak-anak kita berusia 12 tahun. Kebiasaannya gigi susu yang akan mula tercabut adalah gigi depan dan diakhiri dengan gigi geraham. Lepas pada usia 12 tahun, kalau tercabut, dah memang gigi kekal. Bukan gigi susu lagi.

Berdasarkan pada cerita di atas, kiranya normal Aisyah tercabut gigi susu pada usia enam tahun. Hari tu masa gigi depan bahagian bawah tercabut, kecoh rumah jadinya. Aisyah takut bila Papa dia nak cabut gigi yang longgar tu. Yang MyChintaHati pula takut anak dara kesayangan dia tertelan gigi time tengah tidur. Kelakar pula teringat adegan berkejaran dua beranak tu. End up berjaya juga Papa dia cabut gigi susu Aisyah tanpa sebarang pendarahan. Drama betul dak Aisyah ni tau. Haha!

Baca: Afif Dah Rongak!

Bila Gigi Susu Tercabut
Muka cuak sebab gigi susu pertama tercabut. Haha!

Anyway, korang tahu tak bila gigi kekal tumbuh, ia akan jadi 32 batang gigi dan bukan lagi 20 batang gigi. Terdapat penambahan 12 batang gigi geraham yang tumbuh secara peringkat. Penambahan gigi kekal geraham ini sebenarnya dah bermula ketika kita berusia enam tahun. Kita perasan dengan tak aje. Gigi kekal geraham yang terakhir akan tumbuh pada ketika kita berusia antara 17 ke 21 tahun. Seriously YY baru tahu bab ni. Teruja sungguh bila dapat tahu. Mula dok kira gigi sendiri. Haha!

Umur tercabutnya gigi susu atau tumbuhnya gigi kekal seperti yang YY ceritakan di atas adalah hanya anggaran para dentist sahaja. Korang tak perlu rasa panik sekiranya umur anak-anak korang time gigi susu tercabut atau tumbuhnya gigi kekal terlebih awal atau lambat. Ia sebenarnya normal. Tapi korang boleh bawa anak korang berjumpa dengan doktor gigi untuk pemeriksaan sekiranya ada rasa was-was.

Bila Gigi Susu Tercabut
Yeah! Berjaya cabut gigi!

Kalau pergi klinik gigi kerajaan, lebih kurang RM4 untuk sekali sesi perjumpaan. Kalau tak silaplah ye, YY kurang pasti. Kalau nak pergi klinik gigi swasta, memang banyak pelaburan dia. Tapi kalau nak merasa rawatan klinik gigi swasta, YY recommend korang pergi klinik gigi swasta sepanjang bulan Mac setiap tahun. Sepanjang bulan tu takde sebarang charge dikenakan untuk pemeriksaan biasa. Diulang, pemeriksaan biasa. Kalau nak cabut ke apa ke, tetap kena charge ye. Korang boleh hubungi klinik gigi swasta berdekatan korang untuk maklumat lanjut.

YY memang setiap kali bulan Mac dok heret bebudak ni pergi klinik gigi. Saja nak bagi anak-anak biasa dengan doktor gigi. Lagipun Aisyah ni nanti YY nak bagi dia pakai braces sebab keadaan gigi dia tu. Doktor kata seawal usia dia sembilan tahun dah boleh mula pakai braces. Okaylah korang! Rasanya sampai sini aje bebelan YY untuk hari ini. Hari ini kita semua belajar pasal gigi susu dan gigi kekal disebabkan sifat curiosity YY. Kira not bad jugalah untuk orang yang baru nak ambil tahu kan. Haha!

Till we meet again, Assalamualaikum

Sumber: http://bit.ly/2pJ9ncY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...