Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah

Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah | Setiap wanita mengandung pasti akan melalui pengalaman berbeza untuk setiap kandungan. Begitu juga YY. Ketika mengandungkan Aisyah, anak kedua, uri YY disahkan ke bawah atau dalam istilah perubatan ia dikenali sebagai Placenta Previa. Ia pengalaman yang cukup sukar dilupakan dan YY pasti teringat setiap kali ulang tahun kelahiran Aisyah. So hari ini bersempena dengan ulang tahun kelahiran Aisyah yang kelima, YY ingin berkongsi pengalaman uri ke bawah yang pernah YY lalui.

Bagi wanita yang mengandung, kedudukan uri yang normal adalah di atas. Kedudukan uri dikatakan abnormal apabila ianya berada di bawah. Harus diingat bahawa kedudukan uri ke bawah pada trimester pertama dan kedua masih dianggap normal. Ini kerana kedudukan uri akan berubah mengikut pergerakkan bayi. Ia hanya dianggap abnormal atau paling tepat bahaya apabila kedudukan uri tersebut masih di bawah walau usia kandungan sudah memasuki trimester terakhir, trimester ketiga.

Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah
Uri ke bawah atau placenta previa

Uri YY disahkan berada di kedudukan bawah ketika usia kandungan YY sudah memasuki minggu ke 32. Maknanya YY sudah pun berada dalam trimester terakhir kehamilan. Ketika itu YY tak begitu memahami reaksi doktor yang seakan panik ketika dia mengarahkan YY masuk ke wad dengan kadar segara selepas melakukan scan. Ya, doktor memang ada menerangkan, tapi YY berada dalam keadaan blur. Hanya ketika berada di dalam wad barulah YY faham makna uri ke bawah yang sebenar.

Uri ke bawah atau placenta previa merupakan keadaan di mana kedudukan uri berhampiran atau menutupi sepenuhnya pintu servik. Kedudukan tersebut menghalang jalan keluar bayi dan ianya adalah sangat bahaya. Uri ke bawah boleh mengakibat kematian kepada ibu dan juga bayi sekiranya tidak berada di bawah jagaan pegawai perubatan. Terdapat empat jenis keadaan uri ke bawah iaitu:

Jenis 1 (Low Lying Previa) - Uri berada di dalam kedudukan bawah rahim tetapi tidak melindungi bukaan atau pintu servik.

Jenis 2 (Marginal Previa) - Uri berada di dalam kedudukan bawah rahim dan berada di pinggir bukaan atau pintu servik.

Jenis 3 (Partial Previa) - Uri berada di dalam kedudukan bawah rahim dan hampir menutupi bukaan atau pintu servik.

Jenis 4 (Complete Previa) - Uri berada di dalam kedudukan bawah rahim dan menutupi sepenuhnya bukaan atau pintu servik.

Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah
Jenis-jenis placenta previa

Menurut doktor, peluang untuk melahirkan bayi secara normal adalah tinggi sekiranya kedudukan uri berada pada jenis 1 dan 2. Tetapi keadaan sebaliknya sekiranya kedudukan uri berada pada jenis 3 dan 4. Pada jenis ini, pembedahan cesarean adalah perlu. Ketika itu YY disahkan berada pada jenis 3 iaitu partial previa. Perasaan takut mula mengusai diri bila YY mula mengetahui tahap risiko yang YY sedang alami.

Berdasarkan jenis kedudukan uri itu, YY dikehendaki berada di wad sehingga usia kandungan berada pada minggu ke 38. Menurut doktor yang merawat YY, pembedahan cesarean mungkin diperlukan sekiranya scan masih menunjukkan uri berada di kedudukan bawah pada minggu ke 38. Tuhan sahaja yang tahu betapa tertekannya YY pada waktu itu. Membayangkan YY perlu menghabis masa selama sebulan di wad dan terpaksa meninggalkan Afif yang masih kecil ketika itu, sangat menyakitkan.

Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah
Partial Previa antara jenis placenta previa yang berisko tinggi

YY tekad menandatangani Surat Akuan Discaj Atas Risiko Sendiri. Itupun setelah YY memahami risiko yang bakal dihadapi. Tapi bukan senang punya cerita. Pelbagai soalan diajukan oleh doktor bagi memastikan keselamatan YY seperti berapa jarak dari rumah ke hospital. YY juga dinasihatkan segera ke hospital sekiranya berlaku pendarahan walau tidak terasa sakit. Hubungan kelamin juga dilarang sama sekali. YY dan MyChintaHati diingatkan bahawa tindakan kami ketika itu adalah high risk.

YY juga dinasihatkan untuk tidak berurut kerana ia akan meningkatkan lagi risiko pendarahan. Menurut doktor, kedudukan uri tidak boleh berubah dengan urutan. Ia hanya berubah mengikut pergerakkan bayi dalam kandungan. Segala nasihat yang doktor berikan YY take note secara seriously. Takut juga. Tapi minda YY cuma nak berada di rumah. Sebab hanya di rumah aje hati rasa tenang. The good thing is, YY diberikan surat cuti sakit sehingga tarikh dijangka bersalin.

Pengalaman Mengandung Uri Ke Bawah
Dah besar pun orangnya sekarang (^_^)

Masuk minggu ke 38 kehamilan, YY agak nervous untuk menghadiri temujanji yang ditetapkan. Takut kedudukan uri masih di bawah dan pembedahan cesarean harus dilakukan. Tapi kuasa ALLAH, selepas scan, doktor mengesahkan bahawa kepala bayi sudah berada elok dipintu servik. YY juga disahkan boleh bersalin secara normal. Tuhan ajelah yang tahu betapa terujanya YY ketika mendapat perkhabaran tu. Terasa seolah hilang segala bebanan yang ditanggung sebelum itu.

YY bersalin secara normal sehari lebih awal dari tarikh dijangka bersalin. Syukur Alhamdulillah. Hari ini bayi yang berada dalam kandungan tu dulu sudah pun genap berusia lima tahun. Dia membesar dengan sihat dan boleh tahan bijaknya. Haha!

Apapun, Aisyah, in case you read this in the future, ketahuilah bahawa Mama sangat menyayangi kamu. Mengingati saat mengandung dan melahirkan kamu membuat kasih sayang Mama semakin menebal. SELAMAT HARI LAHIR sayang. Semoga suatu hari nanti kamu juga akan menjadi Mama. Di saat itu pastinya kamu akan lebih memahami apa yang Mama ceritakan ini. Love you (^_^)

Please take note bahawa apa yang dikongsikan di atas adalah berdasarkan pengalaman peribadi semata-mata. Sekiranya ia bercanggah dengan mana-mana pendapat pengamal perubatan yang arif, korang sebagai pembaca adalah highly recommend untuk mengikut nasihat mereka. YY sebagai penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang isu berbangkit melalui artikel ini.

Luahan Hati Seorang Pengasuh

Luahan Hati Seorang Pengasuh | Pengasuh merupakan perkhidmatan yang sangat diperlukan dalam dunia hari ini. Disebabkan ramai parents yang bekerja, perkhidmatan pengasuh memang terpaksa digunakan. YY faham meninggalkan anak-anak dengan orang lain merupakan sesuatu yang agak sukar dilakukan. Ditambah pula cerita yang kurang enak yang didengari mengenai pengasuh khususnya yang melibatkan kematian dan kecederaan. Perasaan berat dan takut pasti membelenggu saat meninggalkan anak di bawah jagaan pengasuh.

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Perkhidmatan pengasuh sangat diperlukan ketika ini

Mungkin tidak keterlaluan untuk YY katakan bahawa meninggalkan anak dengan orang lain sama ada dikenali atau tidak adalah satu pertaruhan yang sangat tinggi nilainya. Tapi sedarkah kita kes-kes yang melibatkan kematian atau kecederaan di bawah pengasuh adalah sangat jarang berlaku. Hanya kerana tindakan tidak berakal sesetengah pengasuh, tidak wajar untuk kita samakan bahawa semua pengasuh adalah sama. Pengasuh juga manusia, sama seperti kita yang punyai hati dan perasaan.

Cerita mengenai pengasuh yang sering dianiaya oleh parents dalam pelbagai aspek hampir tidak pernah kita dengari. Kalau kita dengar pun, kita tetap akan kata mereka yang salah. Yang sentiasa betul adalah kita sebagai parent yang menghantar anak-anak kepada pengasuh. Hari ini, YY nak perdengarkan luahan hati seorang pengasuh. Semoga beri manfaat buat kita semua.

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Budak macam-macam perangai

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Jangan berkira dengan pengasuh

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Bukan senang jaga anak orang

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Ambil berat perihal anak. Jangan harapkan pengasuh sepenuhnya

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Tanggungjawab mendidik anak adalah parents, bukan pengasuh

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Jangan berkira dengan pengasuh

Luahan Hati Seorang Pengasuh
Bukan semua pengasuh jahat

Screen shoot di atas adalah luahan pengasuh yang YY sangat kenali secara peribadi. Seorang wanita pertengahan 50-an. Berpengalaman puluhan tahun dalam perkhidmatan pengasuh. Adalah sangat wajar sebagai parent kita mengambil teguran yang diberikan secara berlapang dada. Ada benarnya apa yang diluahkan di atas. YY sendiri menjadi saksi. Memang ada parent kalau datang ambil anak selepas seharian bekerja akan dok belek anak, takut kena dera depan pengasuh.

Jujur YY katakan, sangat biadap apa yang dilakukan itu. Kalau ada rasa tidak percaya dengan pengasuh tersebut, carilah pengasuh lain. Jangan dilukakan hati pengasuh tersebut. Kadang apa yang terjadi pada anak kita ada kemungkinan disebabkan kelakuan kita sendiri. Kalau kita sememangnya elok melayan pengasuh, perkara yang tidak diingini masih terjadi, ianya ujian DIA. Pengasuh yang melakukan hal tidak elok itu memang hanya mengasuh disebabkan duit semata.

Tapi jangan menghukum semua pengasuh hanya disebabkan kelakuan segelintir pengasuh. Tidak adil hukuman sebegitu. Percayalah, ramai pengasuh yang baik dan mampu mengasuh anak kita dengan baik, wujud di luar sana. Mereka tidak wujud di mata media sahaja. Apa yang perlu kita sebagai parent lakukan adalah menghormati pengasuh sepertimana kita mahu diri kita diihormati. Insya ALLAH kebaikan yang kita lakukan akan dibalas dengan kebaikan. Selebihnya berserahlah pada DIA.

Don't condemn everyone for the actions of a few.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...