Resepi Kek Tok Gajah! (^_^)
Hari ni YY rasa seronok di atas kemenangan skuad Tok Gajah membenam Harimau Selatan dalam sepakan penalti sekaligus mengekalkan kejuaran untuk dua musim berturut-turut.Bila sampai ke sepakan penalti, ianya bergantung pada nasib. Skuad Tok Gajah bernasib baik pada hari tu. Lagipun bola tu bulat, apa sahaja boleh berlaku.
Encik suami yang juga malam tadi menyokong skuad Harimau Selatan, agak tension dengan Mat Yo. Tak apalah, nak buat camne, takdir dah kata Tok Gajah JUARA! (^_^)
O ale-ale, ale-ale Tok Gajahku! Hehe!
Disebabkan kegembiraan tu, maka YY nak belanja korang semua resipi kek turun temurun keluarga YY. Sebenarnya YY tak pasti nama kek yang YY pernah ceritakan di sini.
Disebabkan YY penyokong skuad Tok Gajah, maka kek ni YY namakan Kek Tok Gajah! Boleh tak macam tu? Hehe! Kalau tak minat dengan Tok Gajah, boleh juga tukar ke Harimau Selatan (^_^)
Bahan untuk kek Tok Gajah ni sebenarnya agak mudah. Kesemua bahan tu kebiasaannya ada di dalam setiap dapur. Mungkin perlu tambah here and there aje.
Bahan-bahan dia adalah:
- 7 biji telur (putih dan kuning telur)
- 5 biji putih telur sahaja
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan marjerin
- 1 tbsp baking powder
- 1 tbsp esen vanilla
- Pewarna mengikut citarasa
Extra note: Pastikan jenis cawan yang digunakan adalah sama saiz atau bersamaan dengan 250ml.
Cara membancuh adunan.
1. Ayak dua cawan tepung tepung gandum bersama dengan satu sudu besar baking powder. Letak ketepi setelah adunan telah di ayak. Masa ni oven dah boleh dipanaskan.
2. Pukul satu cawan marjerin bersama dengan satu cawan gula. Pukul sehingga lapisan berubah ke warna putih atau kembang. Campurkan dengan satu sudu besar esen vanilla.
3. Campuran 12 biji telur tadi dipukul sehingga telur kembang atau ringan.
4. Apabila telur dah kembang, masukkan ke dalam campuran marjerin, gula dan esen vanila tadi. Pukul lagi sehingga adunan sama rata.
5. Masukkan tepung gandum secara berperingkat.
6. Asingkan setiap bahagian campuran dengan warna yang ingin dicampur.
Extra note: YY biasanya hanya akan letak tiga jenis warna, Satu warna asal iaitu campuran esen vanilla dan selebihnya berdasarkan stok warna yang ada.
7. Pastikan dulang membakar telah disapu dengan marjerin di setiap dalam bahagian sebelum meletakkan campuran yang telah diwarnakan.
8. Letak campuran secara berlapis atau berselang seli sebelum meletakkan ke dalam oven. Bakar sehingga masak. Untuk suhu oven, YY kurang pasti sebab YY sendiri main hentam aje!
Lepas tu jadilah kek Tok Gajah!
Gambar yang dekat atas ni gambar yang YY pernah uploaded dalam entry pada awal tahun hari tu. Cerita dia korang boleh baca di sini.
Gambar yang atas ni pula dalam entry baru-baru ni. Korang boleh klik sini kalau nak baca ye.
I hope Vee Sandi, one of Harimau Selatan fans will be satisfied and happy with this recipe. Should you have any further enquiries, please do not hesitate to contact me.
Cehwah, speaking London you all! Hehe!
So rasanya itu ajelah bebelan YY bersempena kemenangan skuad Tok Gajah malam tadi. Encik suami dah janji nak belanja cendol kalau PAHANG menang.
Ni yang buat senyum sampai ke telinga! Till we meet again, Assalamualaikum (^_^)
Resepi lain yang harus dicuba
Cara Membuat Donat Simple
Resepi Kek Marble
Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan
thanks dah kongsi resepi . byk guna telor . tulah rahsianya ... waaa , sedih dgn JDT . serak suara sbb menjerit jer mlm tadi tau ...
ReplyDeletehehe...tulah kan, banyak telur
Deletesaya pun dok terjerit apabila pahang bagi gol penyamaan
rezeki meyebelahi pahang malam tu =)
Wahh sedapnya tengok.. Ni resepi tok gajah balun harimau selatan lah ni eh hehee.. Salam ceria hari minggu.. :)
ReplyDeletehehe...lebih kurang gitulah KK
Deletesalam ceria untuk KK juga
kalah menang tetap JDT di hati. Tahniah buat skuad Tok Gajah,memang layak mereka menerimanya. itu baru dia.
ReplyDeletep/s: sis,jom join Cabaran November kathy. ada detail kat GMBM..
rezeki pahang malam tu =)
Deletep/s-cabaran apa? tak sempat tengok lagi
klu tak,check je kat entry kathy kat belog CHGK..entri suka² aje..
Deleteeh..CHK..typo pulok..
Deletewaahh... sedapnya... :)
ReplyDeletecubalah buat mama =)
DeleteTentu vee dah puas hati dapat resipi ni YY...memang gebus pun...rajin YY...
ReplyDeletehopefully vee suka =)
Deleteni teringin punya pasal bunda, idak tak rajin juga
haha..kelas nama keknya.. semangat kesukanan sekali dengan kegembiraan nak makan ya.. kalau buat kat rumah saya kena banyak warna pink, naim suka sangat makan benda yang warna pink
ReplyDeletehehe...tulah kan kebetulan
Deletelagipun memang berniat nak publish entry kek ni even pahang kalah pun =)
cubalah, manalah tahu naim suka =)
Eleh, walaupun tak minat bola tapi menyampah sungguh kalau orang eksyen-eksyen menang setakat sepakan penalti ni tau! Hangat membara je tengok Tok Gajah kecikbesarkecikbesar dibuatnya. Eh, YY kenapa en. suami sokong Southern Lion? (nak letak tiger cam tak sedap pulak bunyi nye...)
ReplyDeleteMentang-mentang Pahang menang, dan-dan nak buat kek meraikan kemenangan ya. Ish, mahu seminggu ni dia dok hentam kek pelbagai! Tapi takpa, walaupun Harimau Selatan sudah terkulai layu dek sepakan penalti, saya tetap gak dapat makan cheese cake ^_^
eleh, orang tu jealous lah tu
Deletesepakan penalti pun bukan senang punya cite tau
bikin putus napas bila diorang dok tendang tu, tapi bila mat yo failed
memang seronok tak ingat dunia!
encik suami punya alasan, tahun lepas dia dah sokong pahang
so tahun ni dia sokong johor pula. lalang sungguh dia tu tau!
hehe...saya idaklah fanatik sampai gitu MD wei
walau tak dinafikan seronok tu memang berkekalan agak lama
ditambah dalam rumah saya pun ada penyokong JDT =)
nama resepi sungguh awesome
ReplyDeletehehe...saja bikin panas penyoking JDT =)
DeleteAmboi, nama resepi pun tak mudah.
ReplyDeleteTok Gajah terus! Hehehe..
Yihuuuu Pahang menang!!
Thank you Mat Yo! *tetibe
hehe...suka-suka hati aje kan
Deletelantaklah, tok gajah dah menang!
memang kita harus berterima kasih pada dia =)
Huhuhu... cantik nyer Kek Tok Gajah niee... colourful... :D budak2 mesti suka nie...
ReplyDeletehehe...anak-anak saya memang suka
DeleteNampak sedap! teringin sangat nak belajar buat kek.. >__<
ReplyDeletebuat kek ni sebenarnya mudah aje tau
Deletekena ada semangat bola aje! eh silap
semangat baking aje...hehe
Go ale-ale..ale-ale tok gajah ku....Pahang menang!!!
ReplyDeleteBest plok tengok kek tu....boleh cube nanti...
hehe...penyokong pahang juga ye
Deletesep sikit! setakat ni susah nak jumpa pembaca blog ni penyokong pahang =)
Ohhh ini dia resepi Kek Tok Gajah....tp kenapa mcm kek merak jer haha kalerfullll....Yg bawah tu nampak mcm gebu yg atas tu nampak moist....Apa pun ada masa tak M nanti mcm teringin pulak nak try ....
ReplyDeletehehe..saja aje bagi nama gitu
Deletekan pahang menang! saya ni pahang supporter
haruslah ada kek tok gajah...hehe
Last skali buat kek mmg lama dah.
ReplyDeleteTapi x jadi..
Lepastu sampai sekarang x buat.
Alasan xde mixer.
Cehhh..
tak ada mixer memang susahlah nak buat
Deletekalau pakai tangan, mau hilang tangan pula...hehe
kek minyak ehh kak?
ReplyDeletewallahh.
feberet sy nih.
suka tengok kek gebu2
kek minyak guna minyak
Deletehak ni tak guna minyak pun =)
Ada juga usha2 mixee ni.
DeleteTapi semua rege ratus2.
harga dia memang agak mahal
Deletesaya dulu pun dapat sebab cabutan bertuah =)
macammana boleh jadi kaler mcm tu cantik belang2 dia,masa tuang adunan tu letak macammana ye?akak fail bab tu la..hehehe, patut masukkan sekali gambar masa tuangkan adunan tu..hahaha lebih2 lak permintaan ye
ReplyDeletesaya main letak aje kak
Deletemaksud saya color pertama saya kasi pusing satu loyang
saya teruskan dengan color seterusnya, camtu aje =)
tak sempat nak snaplah kak
lagipun sendiri yang buat, susah nak ambil gambar
wah kek tetap gebu gebas tanpa guna ovalette... Ada masa nak cuba guna jugak lah resepi ni.... Mmg bahan2 tu selalu ada kat dapur.... Terima kasih sebab berkongsi resepi :)
ReplyDeletesaya menatang ovalette tu pun tak tahu
Deletearitu baru nampak adik saya guna untuk buat aiskrim...hehe
senang aje sebenarnya, cubalah =)
walau tak skng sesapa KA happy sgt bila pahang menang hehehe, tq share resepi juga yer
ReplyDeletekenapa tak sokong sesapa pun KA suka bila PAHANG menang?
Deleteorang pahang juga ke =)
tak ada masalah, resipi MAK saya ni pun
wah kemain kek tok gajah ni yem hihi..
ReplyDeleteada masa blh la cuba..kena membaking di malam hri le skrg.. hihi
hehe...saje bersempena kemenangan tok gajah aritu
Deleteada anak kecil memang gitulah
YY ni memang berbakat lah buat kek..nampak cam yg jual di kedai..
ReplyDeletehehe...berbakat katanya?
Deletemungkin sebab minat aje tu...hehe