Cara Membuat Donat Simple
Cara Membuat Donat Simple | Hari ni aku nak ajar orang cara-cara membuat donat yang simple dan mudah. Ilmu yang ada elok dikongsi lebih-lebih lagi ada yang masih belum mahir membuat donat.Donat ni merupakan kuih kedua yang aku rasakan cukup simple untuk dibuat setelah kuih buah melaka. Kedua-duanya mempunyai method yang hampir serupa. Cuma buah melaka kena sumbat gula but still kuih tu kuih paling suka aku buat (^_^)
Untuk buat donat ni, aku tak guna sukatan yang begitu specific. Semuanya dibuat berdasarkan anggaran. Sebab tu kadang donat aku terlembik! So, apakah bahan dan cara membuat donat yang simple dan mudah?
Bahan yang korang perlukan adalah tepung gandum, yis segera (aku guna jenama Mauripan), marjerin (aku guna Planta) dan susu manis (aku guna jenama F&N)
Bahan buat donat |
Mula-mula sekali korang tuangkan kesemua yis tadi ke dalam cawan yang berisi air bersuhu biasa dan berkapasiti lebih kurang 200ml ke atas. Kak Haniza colleague yang mengajar aku buat kuih ni suruh aku tunggu sampai yis tu berbuih baru campur dalam tepung. Tapi aku tak rajin nak menunggu.
Aku campur aje lepas dah campur dalam air. Tak kuasa nak menunggu! Tapi kalau korang nak buat macam Kak Haniza ajar tu, dipersilakan. Jangan lupa letak secubit garam atau ikut macamana korang suka dalam air berisi yis tadi.
Air bercampur yis |
Lepas tu korang masukkan tepung gandum ke dalam apa-apa bekas bersaiz besar yang boleh ditutup. Gunakan separuh aje tepung dari pek 1kg tepung gandum tu. Biasanya aku ratakan pek tepung tu, lepas tu aku tekan bahagian yang aku nak macam dekat bawah ni. Lebih atau kurang, nasiblah! Hehe!
Tuang tepung gandum dalam bekas |
Lepas aku dah letak tepung ke dalam bekas tu, aku campurkan dengan air yang dah berisi yis tadi. Aku juga tambah dua sudu marjerin ke dalam adunan tu. Kalau adunan tak sebati, tambahkan air je lagi sikit demi sedikit. Sepatutnya ke masuk air aje dulu. Dah sebati, baru masuk marjerin, Tapi aku dah cakap dah, tak rajin aku menunggu.
Adunan bersama air dan marjerin |
Bila adunan dah sebati, last sekali korang letakkan satu sudu susu manis kena dalam adunan korang. Lepas korang dah campur susu ni, doh dia sepatutnya dah tak melekat kat tangan. Tapi kalau melekat juga, mungkin kurang tepung. Tapi kalau aku, tak ada kuasa aku nak adjust. Aku biar aje dia lembik. Janji boleh telan, udah ler! Hehe!
Adunan bersama susu manis |
Lepas tu korang biar ajelah dia dalam bekas tertutup untuk lebih kurang satu jam. Kalau aku boleh skip step ni, aku dah skip. Malangnya tak boleh. Memang korang kena tunggu dia kembang baru boleh digoreng.
Sebelum adunan mengembang |
Sambil dok menunggu dia kembang, korang boleh ler update blog dulu ke atau buat apa-apa yang patut bagi mengisi masa lapang untuk satu jam tu. Lepas dah satu jam, pergilah intai apa jadi pada doh korang. Kot ler pula dia bertukar jadi Godzilla, naya! Tapi kalau dia elok aje nampak kembang, tahniah korang dah berjaya.
Bagi aku sendiri, feeling yang paling seronok bila buat donat ni adalah apabila melihat doh dia kembang memenuhi setiap ruang bekas yang korang letakkan doh tadi. Memang buat aku rasa bangga sangat! Hehe!
Adunan sudah mengembang |
Lepas tu korang bentukkan dia ikut suka korang. Nak jadikan dia Ultraman ke, Power Rangers ke, suka koranglah. Aku tak rajin nak bagi dia berbentuk donat atau yang lagi advance. Aku buat bulat aje. Ala setakat gentel, lepas tu gelek dia bagi bulat. Senang sangat. Lagipun tetap nama dia donat. Sama ajelah kan. Sebab tak rajin aje, dia jadilah bulat! Hehe!
Masa untuk membentukkan donat |
Gorengkan pula dalam minyak panas ye. Bukan main letak aje. Bila dah kuning keemasan, angkat dan toskan. Bagi sejuk kejab. Jangan skip step ni kalau tak nak cedera tangan (^_^)
Lepas dah agak sejuk, barulah sadurkan donat yang sudah siap digoreng tadi dengan gula atau apa sahaja perasa yang korang suka. Enak di makan ketika panas. Cehwah! Ayat dah macam chef!
Proses menggoreng donat |
So semua anak murid cikgu dah faham? Bagus! Lepas ni bolehlah cuba buat ye. Senang aje kan? Jangan lupa klik banner Nuffnang tu sebagai tanda terima kasih pada cikgu.
Hehe! Boleh gitu ye. Apapun selamat mencuba korang (^_^)
Resepi lain yang harus dicuba
Resepi Kek Tok Gajah!
Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Marble Bakar
Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan
Kalau orang tak tahu ni, mesti ingat kak Yana goreng cekodok.. mwahahaha..
ReplyDeletecekodok beso tau, gurun juga orang =)
Deletebelum habis makan pun dah kenyang rasanya ni. hehe ^^
Deletehehe...dahsyat tu
Deleteada perewang apa ko ni =)
Wah...nk ambik resipi ni. Kathy ni sll failed bab mendonat..tq sis..suka suka suka..
ReplyDeletehehe, glad entry ni boleh membantu
DeleteCikgu, cikgu, nak tanya?
ReplyDeleteErk, tak jadilah...lupa soalan dah. Panjang sangat 'pengajaran' cikgu ni so kita hi light mana yang patut ajelah. Tak sangka sekarang cikgu dah jadi chef. Walla, donut bulat pun bulatlah janji sedap. Buat 30, habis semua. Padanlah tak sampai pun kat rumah kita!
tak adalah sampai chef
Deletesetakat buat donat ni, expert dah...tu yag perturunkan ilmu
cehwah ayat, riak
alahai kalau dah sikit, camne nak hulur
bentuk bulat2 ni kan macam jemput2 manis yang mak saya selalu buat sebagai breakfast kami masa sekolah dulu..
ReplyDeleteapsal..sekarang ni dah jadi donut ek??..hehe
nama pemalas, memang gitulah rupa dia...hehe
DeleteSedapnya donat...suka makan donat tapi kadang buat tak menjadi pula...hehe.InsyAllah nak try resepi donat ni...
ReplyDeletedulu saya pun rasa susah, tapi lepas ikut ajaran kawan saya
Deletemenjadi pula
tu yang asyik buat donat guna resepi ni je =)
Tetiba teringin mak nak buat donat esok hehe....
ReplyDeleteMak ni gelojoh jugaklah YY tapi masih sangguplah jugak tunggu yis tu berbuih hehe....Rupanya ada org lagi gelojoh haha....
Cantik kuali ko nak .......rajin menyental ni hehe
baca dah entry pagi tadi, senang kan nak buat
Deletenampak dia naik gebu tu yang bertambah geram =)
saya tak sanggup nak menunggu dia berbuih, saya tuang aje
kembang juga jadinya apa...hehe
pasal kuali tu, perli saya ke apa ni
tak cukup tenaga nak menyantal...hehe
Eh...tak perli ni .....betul cantik kuali tu. Awak tak tengok kuali Okje, legam dik haha
Deletehehe...tu pun saya rasa dah habis kuat sental
Deletemak kata jangan sental, kuali nipis katanya
tapi saya buat juga, tak lalu tengok itam sangat
Wahh best ni makan sambil menonton tv mlm2.. :)
ReplyDeletebest juga kan makan malam donat ni
Deletetapi rasanya saya tak sanggup pula kalau mengdonat
time malam...hehe
baik makan chips je =)
Wahhh gebu dah donat tu... :) nak sikittt!! :D
ReplyDeletedah selamat masuk perut lah idah
Deletekena buat sendiri tu jawab nyer =)
okok.... insyaallah nanti kita buat ekk... nak dapat mood tu bukan senang... hehehe...
Deletehehe...betul juga tu
Deletekalau tak ada mood, memang buat apa pun tak jadi
Bila ntah nak buat lagi... Lama dh x buat donat nih..
ReplyDeletenanti mesti ada masa nak buat
Deletesebab senang je nak buat ni
seronok ni lau dpt bt hr ni...hnm xsempat2..
ReplyDeletesempat aje kalau arini nak buat
Deletesekejab aje jarak masa pun =)
Haha... donat senang ni... bulat2 kan je... ;D
ReplyDeletehehe...donat orang malas =)
DeleteMenarik juga buat donut bulat2 macam tu... tak perlu nak terap bagai... Tetiba rasa nak mendonut juga...
ReplyDeletetulah nur, tapi ni sebab malas
Deletekalau rajin, cantik juga rupa dia =)
akak tak pernah buat donat..hehehe
ReplyDeletesenang aje kak, cer buat
Deleteakak kan pandai masak =)
walau mcm mana rupa dan bentuknya..janji tetap rasa donat,kan..:)
ReplyDeletehehe...betul-betul =)
DeleteMudah betul ni yana, main campur2 je, nampaknya boleh lah sis try tuk juadah ailadha nanti :-)
ReplyDeletememang JM, campak aje bahan dia
Deletesaya ni tahu pun sebab orang ajar
tapi confirm menjadi! =)
ooo sedap jer nak buat nie..nnti free boleh try buat..=D
ReplyDeleteboleh farah, memang senang sangat rasanya
Deleteespecially untuk beginner ler =)
hahaha comei jer donut.. haha cam sama jer kita malas nak tunggu tunggu tu sampai sekarang tak pernah buat donut lagi.. hehhee
ReplyDeletehehe...comel ye
Deletetapi saya rajin juga nak buat
malas nak tunggu aje...hehe
saya dah ada bahan ni, cuma nak buat ja duk ber'lagu' tak menjadi-jadi..haha
ReplyDeletemaaf, baru perasan komen ni
Deleteawatnya? tak payah sangat rasanya ni
kuih paling senang ni pada saya
bila tengok donut teringat big apple.. hehe
ReplyDeleteJemput Singgah : Contest Review Lynk.My 2015
hehe...saya punya resipi belum sampai level tu =)
Deleteasaalmm nk tanye .yang air letak yis dengan garam tu tunggu berapa minit ye?
ReplyDeletewalaikumussalam
Deletetunggu sehingga yis berbuih
tak lama...kalau tak silap antara 10 ke 15 minit
atau mungkin juga cepat dari tu
guna air biasa aje tau, jangan guna air panas
4 Bahan jer ? So simple.. boleh try ni..thank for sharing..=)
ReplyDeleteyup 4 bhn aje dan insya allah jadi
Deletesaya dulu first time buat pun terus jadi =)
takde masalah. ilmu berguna kan =)
Bourg try ni.. thank for sharing..=)
ReplyDeletetakde masalah =)
Deletesimple bahan dan nmpk mudah cara nak buat..nanti boleh try..kena beli yis dulu..hihi
ReplyDeletememang simple aje cik tom
Deletebanyak juga tau kalau buat dengan 500g tepung tu
jenuh nak perabih. nanti cuba ye
aduhh membacanya bikin perut jadi lapr nih....
ReplyDeletejadi mau cicipi dikit saja heheheh
kena cuba buat, baru rasa kenyang
Deletehaha