Bila Lama Sangat Bercuti (^_^)

11:50:00 pm Yana Yani 52 Comments

Macam korang sedia maklum, aku agak lama bercuti dari jumpa orang dan paling best tak buat langsung kerja rumah selama lapan hari.

Memang rasa marvelous dok berguling atas katil sambil main games kat laptop ni atau pun merapu meraban kat blog. Makan pula Encik suami uruskan.

Bahagia sungguh hidup rasanya. Tapi tak best juga bila terpaksa berjauhan dari anak-anak. Tu paling menyeksakan especially bila tertengok gambar budak-budak tu. Rindu betul.

Tapi sekarang semuanya dah back to normal. Dah boleh jumpa Afif dan Aisy. Paling best dah boleh peluk cium diorang. Kerja rumah pun of course dah kembali buat.

Part paling aku malas tapi terpaksa juga buat ialah melipat kain baju. Tengok aje pun dah rasa macam nak demam. Kalau masak tu walau aku malas juga, tapi seronok juga buat.

Ni melipat kain baju, alahh! Sakit segala sendi badan dibuatnya. Tu kira untung Encik suami dah tolong basuhkan sebab dia rimas nampak kain baju kotor tinggi menggunung time aku bertapa.

Dia yang basuh. Kerja aku, melipat aje. Tu pun malas juga. Ni aku tengah dok pikir macamana nak meratakan kain baju yang tinggi menggunung ni.

Ada ke mesin lipat baju? Senang sikit kerja aku, tinggal masuk mesin aje. Hehe!


Anak-anak aku pula dengan perangai memasing. Kembali rock my world. Jujurnya aku suka dengan suasana kelam kabut tu walau kekadang terasa pening. Hehe!

Maklumlah aku manusia biasa yang tak sempurna.

Malam ni Afif dah lama berlayar. Agak awal berbanding biasa. Atas lantai pula tu dia tidur. Memang lost weight kalau hari-hari aku angkat dia masuk bilik.

Tu lah tugasan aku bila Encik suami bekerja. Contohnya macam malam ni lah.


Si Aisyah pula, masih belum menunjukkan tanda-tanda nak tidur. Sibuk ajak aku main tu lah, main ni lah. Aku ambil kamera tadi dia macam faham pula. Posing mengalah retis.


Nampak tak photobook yang Aisyah pegang tu? Mak aku kata sepanjang ketiadaan aku, diorang berdua beradik asyik dok belek aje photobook tu.

Afif pernah tidur sambil peluk photobook kepunyaan dia. Rindu sangat kat Mama dia ni gamaknya. Photobook tu memang aku buat sorang satu untuk diorang dua beradik

Pengalaman laptop rosak, cukup mengerunkan aku sebab semua gambar diorang dari first day sampai sekarang ada dalam laptop tu.

Hilang memang confirm menangis. Tak ada kenangan.

Tu yang aku ambil initiative printed semua dalam bentuk photobook walau terpaksa berhabis agak mahal untuk semua ni. Tak apalah, bukan selalu dak? (^_^)
  

Malam ni pula agak dull dengan ketiadaan Encik suami. Aisyah baru aje tidur. Kain baju yang tinggi menggunung tu agak malas aku nak ratakan. Entah bila datang rajinnya.

Tu yang mengadap laptop walau aku tahu line internet semput bila malam cam gini. Nak buat entry ni aje dah dekat dua jam. Habis masa menunggu dia loading.


Aku rasa itu ajelah bebelan aku untuk hari ni. Nak kena lipat juga kain baju yang tinggi menggunung tu sambil layan Supernatural dekat channel AXN walau malas.

Aku suka dengan watak adik beradik Winchester tu. Especially si Dean walau jalan cerita memang mengarut. Aku menganggap cerita tu hiburan yang melalaikan tapi tengok juga! Hehe!

Okaylah korang, take care tau. Sebelum terlupa, SELAMAT HARI MALAYSIA buat semua warganegara MALAYSIA. I am a proud MALAYSIAN and a proud MAMA (^_^)

52 comments:

  1. Saya pun sama dan pasti ramai orang pun begitu...melipat baju memang malas nak buat. Basuh baju lagi senang. Salah satu penyelesaian...beli hanger byk2, semuanya main gantung jer...so, sikit jer la nak dilipat, hehe! Tapi kena ada almari besau ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan BM, leceh sungguh meli[at kian baju ni
      hanger memang banyak kat rumah sampai tak ada tempat nak simpan
      masalahnya almari beso pula tak ada...hehe

      Delete
  2. Malas nak melipatkan sis? Hehe.wah,peminat Dean juga ye? Kathy pun sama,suka tengok wajah encem dia tu. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang malas sangat bab lipat kain
      tapi memang diri dasar pemalas pun...hehe
      kutuk diri sendiri
      ha'a minat giler dengan dean Winchester tu. dah lah handsome
      kalakar pula tu...hehe
      tapi bila belek balik, handsome lagi Encik suami =)

      Delete
    2. Suami,ayah,anak lelaki dan adik beradik kita yang paling hensem kan sis? Hehe..

      Delete
    3. hehe...betul sangat ler tu =)

      Delete
  3. limat jangan tak lipat..saya pon malas bebenau nak melipat kain nih..

    ReplyDelete
  4. Alahai, memang comel si Aisy ni. Jom kita berbesan! Sep, sep, sep ek... Erk, merajuk pulak si PK tu nanti sebab dah booked anak dia sejak kenal emaknya di alam maya. Huahahaha....

    Ni saya ada sikit confused. Berapa ramai orang dalam dunia ni yang tak suka lipat baju? Saya suka sangat bab-bab melipat ni apatah lagi membasuh. Nak meraung dah mesin basuh kat rumah tu kalau saya ada di rumah. Tak tahan didera katanya .... kalau mesin tu boleh berkata-katalah, saya agak jek!

    Oh, maknanya masa cuti 8 hari tu memang betul-betul cuti satu melesyalah ya? Langsung tak buat apa-apa kat rumah? Oh, indahnya.... tapikan lagi indah kalau dapat buat semua kerja yang anak-anak kita mulakan sampai haru-biru hidup kitakan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai hati MD menduakan anak saya ye...hehe
      tak apalah, saya p booked anak orang lain ler pula

      saya dengan bangganya mengatakan yang saya tak suka lipat baju
      cer perhati sape yang tinggal komen, MD sorang aje suka lipat kain
      pelik tu...hehe

      ha'a memang tak boleh buat kerja langsung
      kena kuarantin
      betullah, ada anak-anak lagi meriah hidup =)

      Delete
    2. Hai, belum apa-apa dah tak sanggup terima dugaan. Macamana nak berbesan ni? Pi lah tunjuk gambar kat si Aisy dulu. Kalau dia tersengih je sambil cakap pelat makin laju, kira onlah dulu....Ni maknya pulak say no sikit punya cepat. By the way, memang sekarang mak si perempuan yang book anak lelaki orang ke? Hahahaha.....

      Delete
    3. bukan apa MD, maleh nak lukakan hati orang lain
      ewah, ayat tak boleh blah...hehe

      si aisyah ni dengan sape pun dia tegur, peramah tak bertempat
      berniat nak bagi tengok juga tapi malas
      kang dia sibuk dengan pojen dia, alamat tak dapat ler mama dia berblog...hehe

      awat tak boleh ke mak si perempuan p book anak lelaki orang
      kalau sedap mata menengok nyer, boleh ajelah
      tumpang bangga katanya....hehe

      Delete
    4. ohhhhh cannot disturb....besan to be's talk hehe

      Delete
    5. hehe...MD tak bagi saya usha anak dia
      camne nak jadi besan to be ni...hehe

      Delete
  5. selamat berpeluk cium & berpeluh ketiak dengan anak2 & kerja rumah & selamat melipat baju jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...mekacih ler cik lekit
      bersemangat dengar ni...hehe

      Delete
  6. tu kira belum cukup menggunung lagi tu yana. heheh.. masih ada harapan nak ratakan. kena beli bakul besar la utk letak baju bersih yg belum lipat. Nanti senang tak kacau tempat untuk duduk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas sungguh nak kasi dia rata
      tulah masalahnya sekarang...hehe

      Delete
  7. kerja rumah apa pun saya boleh buat masa tu jugak kecuali lipat klain..suka bertangguh2..dulu la..sekarang dah ada caranya..semua baju pakai hanger..sapu tangan,tuala atau selimut dan kaian yang besar2 je saya lipat.mudah kerja..ekekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...samalah kita
      malangnya saya tak ada almari beso nak simpan
      hanger aje yang banyak =)

      Delete
  8. Sama la kita yana.. bab membasuh memang tak dak masalah.. berbakul2 pun tak pe..tapi bab nak melipat baju tue.. adoiii malas bebenor..=D

    ReplyDelete
  9. Haaa amekaw nak lipat baju hehee... antara kerja saya klu di rumah tu. Tolong isteri lipat baju.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kalau suami saya, rajin basuh baju
      lipat baju memang dia serah bebulat bini dia

      Delete
  10. Samalah ngn adik bunda kat kampung tu...bertimbun kain baju tak berlipat...cuci rajin....

    Bila bunda balik bundalah tukang lipat...tak boleh pulak mata nengoknyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci senang tau bunda, tu yang rajin
      kalau melipat tu memerlukan masa untuk berfikir
      tuk yang tak rajin...hehe

      Delete
  11. alhamdulillah...dah lepas le tempoh kuarantin ni yeak yana...legaaaa dengar...bende pertama nak terjah harus le anak2 kan yana..rindu kot....nak puas2 gomol peluk cium....dieorg pun rindu sgt tu kat yana...mujur semua berakhir......

    yana take care okey...takpe kain tu slow jek lipat...tak pun lepas mandi korek kat situ baju2 haahahah jimat dah tak yah lipat byk sgt haahahahah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...mestilah lieya, lama sungguh tak jumpa
      berakhir juga tempoh kuarantin tu
      terima kasih lieya ye
      saya memang bercadang nak buat gitu aje
      lepas tu rasa rimas pula dok tengok rumah bersepah
      gagahkan juga diri ni untuk melipat...hehe

      Delete
  12. Sungguh indah rasanya bila dapat rehat atas katil sambil bermalas malasan sambil makan semua org hidang sambil tak payah basuh baju walaupun lepas tu kena lipat baju hehe....
    OKje boleh jer lipat baju sambil nonton...tp tulah nak menyimpan tu agak malas....

    Manalah tak rindu mak...dah tentu maklah yg paling rapat sejak kecikkan YY...
    Weyh OKje teringin nak buat photobook tu tau.... entah bilalah agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang indah bangat moment tu OKje, terasa dunia ni ana yang punya! hehe
      saya kadang buat juga gitu, tapi biasanya malas yang lebih
      tak sanggup dok duduk berjam lamanya sebab nak melipat aje
      kadang buat sikit-sikit, janji habis! hehe

      tulah kan, diorang tak biasa terpisah...rindulah jadinya
      samalah dengan mama diorang ni
      buat photobook tu kena time rajin OKje
      sebab nak design dia, memang berzaman =)

      Delete
    2. Erkkk... tumpang lalu, tumpang lalu. Nak ngutuk!

      Eleh, OKje tu nak buat photobook khas dia dengan PakJilap jek, bukan anak-anak dia....

      Delete
    3. hehe...ok ler tu walau dengan pak jilap je
      ada juga kenangan =)

      Delete
    4. Weyh YY......jiran mak tu mmg dengki tau .....yelah sebab dia tak dpt pegang tengkuk sambil bergambo huahaha....

      Delete
    5. hehe...adeh geli perut dok gelak
      tapi serius romantis gambo tu
      biarlah jiran sebelah dengki =)

      Delete
  13. Dah lepas saat2 tu ye Yana...
    Harap beransur baik...
    Memang best lah kalau boleh goyang kaki camtu je, x buat apa keje langsung... dok ngadap laptop je siang malam...
    tapi yang x syok tu bila x boleh nak jumpa sesapa... lebih2 lagi anak & suami... huhu... memang bertabah 8 hari tu...
    Haa,bab lipat kain tu k nurul pun malas sikit, kalau ada mesin lipat kain memang beli dah, hik hik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak
      lepas dah melalui episod terpaksa berjauhan tu
      tulah pasalnya kak, tak rasa seronok juga pun
      samalah kita kak, sep sikit

      Delete
  14. mama pun sama gak, tu kain dah menimbun... yang kat ampai pun maaih ada... bilalah kerja rumah nak selesai ye... ada sesaje memanjang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja rumah memang tak akan beres mama wei
      setiap masa akan ada juga...hehe

      Delete
  15. assalam ..

    salam perkenalan. jemput ke blog saya . kisah saya dalam menurunkan berat badan serta bekerja dari rumah.

    thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam wbt
      salam perkenalan juga ye

      Delete
  16. Hehe.. Mmg mslh rata-rata suri rumh bab lipat baju tuh..

    ReplyDelete
  17. sama mcm saya . x suka lipat baju . rasa dah mcm org bodoh jer . dah lipat ambil semula utk dipakai ... saya lbh suka sangkut jer ... heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, leceh ler lipat baju ni
      rasa menyidai or membasuh tu, 10x lebih senang
      bezanya saya tak ada almari besar nak sangkut =)

      Delete
  18. idah suka melipat baju.... tapi tak suka sidai baju... tapi jarang buat pun... sebab ada yg buatkan... kui3x...

    ReplyDelete
  19. ahahaha...sisi JM pun minat supernatural

    ReplyDelete
  20. ye paling malas melipat baju,kdg2 sampai 2 bakul

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..samalah kita kak
      sep sikit =)

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...