Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Coklat Moist Bakar | Lama juga tak berupdate blog ni ye. Sibuk dua tiga menjak ni. Lagipun tak ada benda sangat nak diceritakan. Tapi ada banyak benda nak share. Hehe!YY bukan seorang yang hebat di dapur. Tapi kalau dah namanya perempuan, nak tak nak mesti perlu ke dapur kan. Macam tulah juga YY ni. Kalau boleh nak goyang kaki aje. Hehe! Semenjak dapat oven ni, boleh kata rajin jugalah YY dok buat macam-macam kek dengan biskut. Orang kata "batak". Maklumlah, barang baru! Hehe!
Hari ni YY nak share resepi kek coklat moist yang dibakar menggunakan oven. Kebanyakkan resipi yang YY jumpa untuk buat kek ni adalah kukus. Tapi hari ni kita kasi BAKAR! Untuk bahan yang digunakan di bawah ni, korang perlukan loyang bersaiz 8" x 8". YY juga ada peralatan menyukat bahan bagi memudahkan kerja sukatan.
Orang yang tak pandai masak macam YY, peralatan ni perlu! Boleh juga berangan jadi macam Anna Olson time dok baking. Hehe!
So meh kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kek coklat moist versi bakar ni. Untuk bahan yang perlu di ayak korang perlukan
- 2 cawan tepung superfine. Boleh guna tepung gandum kalau tak ada.
- 3/4 cawan serbuk koko
- 2 tsp soda bikarbonat
- 2 tsp baking powder
Sila rujuk gambar in case ada yang tak kenal bahan-bahan yang disebut di atas ye (^_^)
Satukan semua bahan-bahan tadi dalam satu bekas, diayak dan letak ke tepi. Time ni dah boleh ready panaskan oven ye dik non. Suhu berbeza pada setiap oven, cam YY punya oven 180C.
Bahan untuk mixer pula adalah
- 2 cawan gula kastor
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (boleh gunakan butter yang dicairkan)
- 1 cawan air suam
- 1 tbsp coklat emulco
- 3 biji telur gred A
Untuk kes malas, campak aje semua bahan tu dalam bekas. Lepas tu gunakan mixer atau apa sahaja alatan yang boleh pastikan kesemua bahan tu sebati campuran dia.
Lepas dah pastikan semua campuran dah sebati, masukkan sedikit demi sedikit campuran bahan yang diayak tadi. Kalau rasa malas, nak masuk semua serentak pun boleh juga. Tapi kalau berterabur dapur korang, bukan salah YY okay!
Lepas tu korang boleh letakkan di dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak masak ataupun butter. Masukkan dalam oven bukan dalam mulut ye. Belum masak lagi ni!
Bakar antara 40 hingga ke 50 minit bergantung kepada suhu yang korang gunakan. Kebiasaannya kek bila dah naik bau, dah menandakan masak. Boleh cucuk gunakan lidi yang bersih. Bila lidi tu ditarik bersih, confirm masaklah tu.
Inilah hasil kek coklat moist bakar yang sempat disnap. Tak sempat nak deco dah habis kena pulun dengan kami anak-beranak. Afif siap suruh YY meniaga lagi. Hehe!
Konon sedap sangat kek Mama dia buat (^_^)
Untuk topping plak kan,YY guna hak paling simple.
- 1/3 cawan susu pekat
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan minyak masak
Satukan aje semua bahan tu dan dimasak atas api yang kecil. Letak sedikit susu cair mengikut kecairan yang kita inginkan. Once kek dah sejuk, bolehlah dituangkan ke atas kek. Rasa dia, perghhhh! Terbaik! (^_^)
Bolehlah cuba pada sape nak cuba. Tak nak cuba pun ada aku kisah? Janji YY dah buat banyak kali kek ni. Antara faktor kenapa badan YY seperti dipam kebelakangan ni.
Ada sesape nak kongsi tips camne nak kurus tak? (^_^)
Resepi lain yang harus dicuba
Cara Membuat Donat Simple
Resepi Kek Tok Gajah!
Resepi Kek Marble Bakar
Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan
Sedapnya YY... Lama juga tak buat kek nih...
ReplyDeletecoklat kan cikgu, sape tak suka =)
Deletecubalah...bahan pun mudah tu
Sedap ni.. Lamanya tak baking..
ReplyDeletecoklat kak, pasti sedap! hehe
Deletewah....
ReplyDeletehehe...apa yah wah nyer MKL
DeleteSedap.. :)
ReplyDeletemmg sedap! =)
DeleteHaha.. buat kek tapi nak kurus ya.. jangan makan kek tu..buat je bagi orang lain makan, tipsnya... haha..
ReplyDeleteSaya suka tgk anna olsen masak je..buat sendiri mmg malas.. oven hiasan je.
hehe...nice tips cikgu AN =)
Deletekan..cam best aje tengok dia baking
tapi tengok ajelah best, nak buat tu cam nak pitam plak =)
kena banyak minum air putih dan rajinlah exercise klu jenis yg rajin makan ni..hehe..
ReplyDeleteJangan lupa detok selalu.. tip mudah ja nak kongsi..Makan kena lah jaga jugak klu x susah nak slim..heheheeee
by day way.. sedap kek..suka sangat kek coklat ni..huhuu.. i ambik resepi.. cuba yg versi sis wat lak..
hehe...tips yang ni agak susah diamalkan...hehe
Deletenak control makan tu yang payah walau pada masa sama nak kurus...hehe
entah apa-apa kan... =)
cuba jangan tak cuba
sedapnyaaa kek coklat. :D
ReplyDeletenama pun kek coklat, mestilah sedap
Deletehehe...komen riak dan takbur ni =)
Wahhhhhhh.....membaking nampak. OKje ni sama spesis gak dgn awak YY, tp sudu sukatan kat rumah ni mmg tak pernah beli hihi....lagii teruk!
ReplyDeleteOhhh senang je buat topping dia yek....
Teringin gak nak menerai nanti...
One fine day hihi....
hehe...tiba time rajin OKje
Deletemaklum nak membasikan oven baru, kang dia dah basi...peram aje lah =)
saya tak beli juga, adik saya bagi! wahaha! kantoi!
toping tu hak paling senang saya cuba,
yang lelain cam payah, cubalah kalau tiba rajin ye =)
Rajinnyer semenjak ada oven baru ni.. Bukan batak kak yana, jakun je..
ReplyDeleteAhaks...
hehe...memang boleh tahanlah rajinnyer =)
Deletekalau boleh semua nak guna oven...hehe
tak sama ke batak dengan jakun...hehe
Cantik, gebu dan menyelerakan kek YY tuh! Terliur akak dibuatnya dinihari begini :)
ReplyDeletehehe...tu belum sepenuh jiwa buat kak
Deletekalau sepenuh jiwa, mau kalah resipi rahsia! hehe
Hahahah tekstur kek kelas pertama! Akak bagi 5 bintang!
Deletehehe...akak ni memuji lebih sangat la pula
Deleteni mula terasa macam di awang-awangan ni =)
bhn nya sama je dgn kek coklat moist kukus . kekadang sis bakar kadang kukus . sama je masaknya . sis lbh suka guna susu pekat manis gantikan gula kastor dan gunakan coklat yg dicairkan menggantikan serbuk koko ... suka ubah resepi ... heeeee
ReplyDeleteyeke? ingatkan lain...hehe
Deletesaya dah cuba buat gantikkan susu manis tu, kurang sedaplah
bab coklat plak, tak rajin nak cairkan
saya maleh tahap KLCC punya tinggi...hehe
Fuhhh sedap ni.. lebih2 lagi klu baru keluar dari oven.. fuhhh..mmg best.. :) :)
ReplyDeletekan...
Deleteanak-anak saya pun suka time panas tu
bila sejuk diorang kuang layan...hehe
slurpp..sedapnya..
ReplyDeletefeberet asya nih
cer buat tuk dia, mesti suka =)
DeleteBatak tu bukan ke nama kaum? Tapi 'batak' kat sini maksudnya macam jakun ya?
ReplyDeleteSaya ni bila nampak orang tulis resepi lepas tu ada perkataan 'bakar' tetiba aje teringat kat jiran sebelah, YY. Silalah jangan ambil trademarknya itu *sambilmelututmerayuni* ~_^
Kira YY rajin 'banyak sikit' daripada saya. Saya peralatan membaking ni complete ada tapi jangan ditanyalah ya bila kali terakhir menggunakannya. Rasanya ada yang tak pernah guna kot. Beli tepung kek pun silap haribulan sampai dah tamat tempoh satu kek pun tak muncul atas meja tau!
Kalau dah seisi keluarga kata sedap, bolehlah buat side income jual kek coklat moist lepas ni. Saya tolong jadi pelanggan pertama tapi dengan syarat, beli satu percuma satu. Hahaha!
P.S. Kalau tak nak update blog pun takpa. Tapi bila sesekali update tu, lebih afdal kalau cerita pasal Aisyah. Takdalah sia-sia I come here you know *_*
batak dan jakun tu dua2 nama puak MD
Deletedah dari turun temurun dok guna terms tu nak menggambarkan yang betapa
excitednya seseorang tu pada sesuatu perkata
tapi saya tak maksudkan kaum mana2 =)
sikit aje ye, ala...ingat banyak!
baru nak berlagak!
ala...belum berani nak meniaga, sendiri makan bolehlah
kalau kak ton nak, boleh sangat saya buatkan
tak payah bayar pun, free of charges!
p/s - hehe...takde cite nak cite lah kak ton!
wah sedapnya yana kek tu..
ReplyDeletetak sehebat kek buatan akak lah
Deletesaya baru belajar
Thanx.. mmg sedapp
ReplyDeletedah cuba ye? sedapkan =)
DeleteI'll try this cake by tomorrow jugak :)
ReplyDelete#excited
you should! it's easy! =)
DeleteNk try wt eah . Msty sdap nim ��
ReplyDeletetry jangan tak try
Deletemesti nak buat banyak kali nanti =)
assalam sis..salam perkenalan....dah try buat kek ni ....terbaikkkk.....terima kasih kerana berkongsi...
ReplyDeletewalaikumussalam
Deletesalam perkenalan =)
senang dan yang pasti sedapkan? =)
Assalamualaikum. U guna suhu tu berapa eh
ReplyDeletewalaikumussalam
Deletesaya guna suhu 180 untuk 40 minit
Susu cair ideal tu bole tukar dgn bahan lain tak?
ReplyDeleteni nak maksudkan brand lain ke apa?
Deletekalau brand lain tak ada masalah
kalau bahan lain saya kurang pasti
buat kek ni nak kena pandai measure bahan
idak dia tak jadi kek =)
Salam kak,
ReplyDeleteterima kasih utk resipi ni..memang moist sgt kek ni.Saya buat untuk family day, nasib baik jadi..hehe ..Cuma masa utk bakar kek ni jd 1 jam 30 mnit utk oven sy..tp msih jdi.hehe
walaikumussalam
Deletetak ada masalah...kalau ikut semua yang dinyatakan tu
memang insya allah jadi =)
akak pun dah berapa kali buat. sedap kan? mesti best dapat makan reramai =)
mak ai!! lamanya masak. tapi yelah...lain oven lain tempoh dia
mungkin next time boleh tinggikan sikit suhu tu
Kak, guna telur biasa ke ataupun kena guna gred A
ReplyDeleteyang ni akak guna gred A yunk
Deletebiasa kita kukus je..
ReplyDeletesaya takde pengukus =)
DeleteSis, thnx kek mmg sedap.. Tp toping sy buat slalu xmnjadi..nk msak atas api tu lebih krg brp lama ek..
ReplyDeleteAlhamdulillah, seronok dengar =)
Deletetak jadi macamana ye? berketul-ketul ke?
kalau saya buat, koko tu saya ayak dulu pastu campur aje dengan semua bahan tu
kacau aje sampai semua sebati. agak dah sebati, cam gambar tu...kira okay la tu =)
A'aa sis..jd berketul dan keras.. Then sy tambahkan susu pekatuntuk bg cair blk..
DeleteNak confirmkan bhnnya sis
1/3cwn susu pekat
1/2cwn serbuk koko
1/2cwn minyak
Btol ke sis? Takut sy silap..
betul. bahan tu
Deletetak ada salahnya
YY,, kalau tiada coklat emulco tu bole jdi jgk kak???
ReplyDeleteCoklat emulco tu bukan bahan asas buat kek
Deletetakde pun mesti jadi punya =)
benda tu kalau tak silap saya bertimdak lebih kurang cam pewarna
nampak kek kita warna dia cantik sikit =)
nak tanya... kalau kek x nak naik tapi dah bubuh baking powder ikut resepi...agak2 pa punca dia ya..
ReplyDeleteada banyak faktor kek tak naik
Delete- Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
- Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul
- Ketika memasukkan tepung ke dalam adunan, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
- Kemungkinan telur yg digunakan sudah tidak elok.
- Tepung sudah tidak elok atau sudah luput tarikhnya.
- Mentega yang dicampurkan dalam adunan mungkin terlalu panas, menyebabkan kek rosak.
- Suhu ketuhar terlalu rendah.
Waa..sedapnye nampak..nk cuba la..sy ambik resepi nye ye..😊
ReplyDeleteinsya allah sedap
Deletecubalah ye =)
Assalammualaiku...
ReplyDeleteNmpk menarik sgt kek tu..terpikat..hehe
.nk tnye la..klu sy nk guna loyang 10×10,kene tmbah lg setengah adunan atau tmbah 1 adunan lg?
Tq
walaikumussalam
Deletesebenarnya ada orang buat lagi menarik..tu orang malas buat...hehe
maafkan saya. saya kurang pasti. ini bukan kepakaran saya
saya buat kek hanya suka-suka...kena tanya lebih arif
apa yang saya tahu, penggunaan loyang yang kurang sesuai
boleh sebabkan kek mendap dan tak naik sekata.
biasanya untuk loyang yang lebih besar
kalau terlalu kecil dari size sepatutnya pula, kek jadi merekah.
kena pandai main measurement. saya memang tak berapa tahu
sorry ye =)
salam, bleh tanya di mn akk bli set ukuran bancuhan tu..yg 1 cup =250ml dan lain2 tu?
ReplyDeletewalaikumussalam
Deleteakak tak beli set tu, beli separately
eh senang aje cari yunk wei! mana-mana pasaraya ada jual
cari dekat section peralatan buat kek, mesti jumpa
tapi kalau nak murah, beli dekat Mr. DIY
salam akak..hai..terliur tgk kek akak..mengidamnyeee nk kek ceklat..sekali jmpa blog akak..terus folo..hehe..nnt nak try buat..mcm sng..hrp2 menjadi la.. =}
ReplyDeletesalam...camtu punya rupa pun kamu boleh terliur ke...hehe
Deletecubalah buat ye...memang senang dan insya allah jadi
all the best ye
Kek coklat moist kukus memang my favorite. Yang bakar ni mesti lagi sedap kan?
ReplyDeletehehe...rasanya sama aje
Deletebeza cara pembuatan, maksud saya cara ia dimasak
Coklat emulco tu kalo xde boleh skip ke atau vanila boleh....kalo teknik kukus sy letak vanila 1ttp
ReplyDeletecoklat emulco hanya bertindak sebagai pewarna.
Deletetak letak pun takpe
as for esen vanila, terpulanglah
lagipun ia bertindak sebagai pewangi pada kek
kurangkan hanyir telur
Akak, apa beza susu cair and susu pekat? susu pekat tu susu sejat eh?
ReplyDeletebeza dik dari segi tekstur
Deletesusu cair tu yang biasanya dilabel susu sejat atau krimer sejat
ini pun sebenarnya berbeza
tapi untuk kegunaan sendiri, akak pun hentam aje ;)
susu pekat yang biasa orang guna buat air and kuih
biasanya dilabel susu pekat manis atau krimer pekat manis
sedapsedapsedap!!! hehehe dah bnyk kali cuba mudah je nak buat x bnyk keje hihihi mekasih ye share resepi ni ^_^ share ler lgi resepi yg mudah2 sesuai tuk pmalas mcm sy ni kihkihkih
ReplyDeleteni testimoni paling awesome! muah ciked ;)
Deletesebab mudah ler dok share
bukan kategori rajin juga..haha
banyak juga resipi mudah cuma empunya blog malas nak post. haha.
tunggu mood rajin sampai
apapun mekacih :)
Tumpang tanya, kena kek saya jadi kering and dia jadi macam piramid ditengah kek dan dia merekah? adakah 160C oven saya tu panas sangat?
ReplyDeletesaya ni bukan mahir sangat buat kek saudari
Deletetapi best pada apa yang saudari cite, kek tu merekah
kebiasaan suhu buat kek adalah 180c dibakar antara 40 ke 50 minit
tapi itu bergantung pada jenis oven
perliu try n error
dalam kes saudari ni kemungkinan size acuan tak sesuai
suhu terlalu tinggi pun blh jadi faktor
kek kering pula mungkin disebabkan kekurangan cecair atau terlebih tepung
saya bukan mahir, ni semua berdasarkan pengalaman aje.
Saya guna loyang 7" x 7" x 2", tapi itupun baru pakai separuh dari sukatan yg diberikan diatas. Kena Pakai Loyang yg berapa tinggi? Saya baru cuba sekali lagi, kali ni tak kering sangat tapi, masih menjadi bukit ditengah dan merekah, dan lapisan atas dia keras, tapi kek dalam dia lembut.
Deleteapa yg perlu saya perbaiki?
terima kasih
maafkan saya saya tidak tahu bagaimana harus saya bantu
Deleteseperti yang saya maklumkan sebelum ini, saya hanya amatur
kemungkinan pengurangan bahan penyebab keadaan ini
saya juga kurang pasti
molek bertanya kepada yang lebih arif
maaf ye, saya tak dapat bantu
Thank you YY utk kek yang cantik kemenjadiaanya ini. Sy cuba utk buka puasa arini.. Alhamdulillah..
ReplyDeleteKek merekah sb suhu tinggi. 5min yg pertama tu memang dah gelembung kek sy, terus adjust turunkan suhu. Alhamdulillah jadi cantik x gelembung bila masak. Sy modified utk suhu sy tukar kepada 150 darjah celcius, 55min masak cantik dia.
wah! buka posa dengan kek coklat! marvelous!
Deleteglad kek jadi. biasa suhu oven mmg berbeza
cam saya untuk kek memang kena 180C
nanti dah rasa lagi puas hati ;)
ni kek pertama saya buat masa ada oven ;)
tak sangka ramai dapat manfaat
ermmm sedapnya tengok kek coklat..
ReplyDeletetu baru tengok...cer rasa pula...hehe
Deletetak pandai sangat buat kek tapi nampak macam mudah... mungkin boleh try nanti
ReplyDeletesaya pun tak pandai sangat
Deletetapi ok jugalah kejadiannya..hehe
Terima kasih kakkk.. Coklat ni sedaaapppp sangat... Cuma sebeb kat kawasan saye susah nak cari coklat emelco.. soo sye tukar denga coklat paste..
ReplyDeletedah cuba ye. senang kan
Deleteemelco just act macam pewarna aje
tak beri kesan pun kalau takde =)
boleh try buat ni. Thanks ye share resepi :)
ReplyDeletetakde masalah. saya pun belajar juga =)
Deletetuk acuan bulat size 6 slices tu brpe degree ea tuk set masa sis? mmg klau pkai tpung naik sndri still kne pkai srbuk bikarbonat tu ke? mohon bantu sis :(
ReplyDeletebab tu saya tak pasti pula saudari
Deletesaya ni tak mahir bab kek ni
saya buat sebab suka-suka aje.
bab tepung naik sendiri tu, saya tak letak dah soda bikarbonat
tapi ada setengah orang dia letak aje
try n error lah saudari
saya pun camtu juga =)
Thanx share..tgh buat kek coklat ni ...resepi buku..tapi dbl confirm kat internet.
ReplyDeleteLama dah tak baking cake.last sekali buat kek permaisuri.Siap bagi dekat lecturer and kawan kolej lg.
ReplyDeleteNmpk menarik sngtt.. And mudah.. Kebetulan mlm ni jugak perlu buat kek sbb ada family event esk, bolehlah try resepi ni... Thank you so much kak YY
ReplyDeleteKalau letak minyak jagung boley ke ??
ReplyDeleteentahlah. tak penah try
Delete