Kenapa Masih Setia Di Sini? (^_^)

1:16:00 pm Yana Yani 28 Comments

Hari ni kita dah menjejakkan kaki ke 17 Syawal 1435H. Aku belum habis lagi bercerita pasal raya. Ada banyak lagi cerita pasal raya yang aku belum cerita, semuanya masih dalam waiting list.

Belum berkesempatan untuk bercerita. Sibuk.

Sibuk dengan tugasan di tempat kerja yang entah bila akan sudah. Kadang rasa tak sabar nak balik ke rumah melayan karenah Afif dan Aisy.

Dok pandang jam aje. Tik tok...tik tok...


Tak sabar menanti tepat pukul enam petang. Nak hilangkan diri serta merta. At least hilang segala jenis stress hanya dengan mendengar gelak tawa Afif dan Aisy, penghibur hati aku.

Kadang pujuk hati, mana ada tempat kerja tak stress! Most of the the time, berjaya. Tapi mostly, tak.

Jujurnya aku dah malas nak bekerja. Nak jadi suri rumah. Rasa macam best aje jadi suri rumah tanpa perlu memikirkan masalah orang lain yang boleh buat biul kepala otak.

Tapi aku ada tanggungjawab lain yang memerlukan aku terus berkerja. Aku tak boleh pentingkan diri sendiri. Aku perlu terus bekerja no matter what.

Yang pasti bukan DI SINI!

Hampir menjangkau usia tujuh tahun usia perkhidmatan aku DI SINI. Kalau tanam pokok dah nampak hasilnya. Kalau ada anak, dah tersenyum dengan perkembangan anak.

Apa yang aku dapat dengan terus setia DI SINI? Bonus? Kenaikan gaji? Itu semua mimpi.

Atau mungkin dengan hanya berkelulusan Diploma tidak melayakkan aku memiliki semua tu? Atau kerana masalah kesihatan aku?

Mengarut! Itu hanya alasan setelah segala keringat aku diperah. Aku jenis manusia yang akan pastikan semua kerja yang diamanahkan siap walau aku tak reti langsung.

Macam cara nak buat coding HTML. Haram aku tak tahu! Tapi aku bangga mampu lakukannya. Off course dengan bantuan. Itupun dari seorang blogger yang namanya terpaksa aku rahsiakan.

Orang lain hanya buat separuh dari apa yang aku buat tapi pendapatnya cukup tinggi dari aku.

Adakah semua ni hanya disebabkan perasaan cemburu atau dengki yang memang semulajadi ada dalam diri manusia macam aku? Atau mungkin....arghhh, malas nak bercerita panjang.

Nanti orang kata aku racist walau jujurnya aku tak menafikannya. So what kalau aku racist? Semua manusia dalam dunia racist. Mengaku dengan tak aje.

Kenapa aku masih setia di sini? Kenapa susah sangat aku nak keluar dari comfort zone ni? Kenapa? Aku tak pasti jawapannya. Yang pasti semua ni must come to an end!

Emm, ada sesapa nak offer aku jawatan tak? (^_^)

P/S - Entry ni hanya satu bentuk luahan perasaan. Ini blog aku, suka hati akulah!

28 comments:

  1. kadang2 terpikir jugak bestnya kalau banyak duit.. boleh dok umh.. boleh tengok Emir membesar depan mata..tapi dalam mimpi jer la kot boleh jadi kenyataan..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan farah, kalau lah kan
      duduk rumah aje melayan anak
      best betul rasanya

      Delete
  2. Sabarlah... ALLAH tahu yg terbaik utk kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kah kadang alpa ALLAH sedang menguji

      Delete
  3. Saya lak belum habis puasa nam! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupalah...
      dah 18 syawal pula tu

      Delete
  4. Mmg stres kan kerja ni.. kena pulak berhadapan dgn org yg sengal huh... sabar jelah Yana... Semoga dipermudahkan segala kebaikan buat kita semua... aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...mereka memang sengal
      rasa cam dah lama bersabar en khir
      dah cuba berubah angin
      kalau pokok ni tak berbuah, tanam pokok lain la jawab nyer...hehe

      Delete
  5. Harap terus bersabar. .mungkin suatu hari akan ada sinar baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bunda
      saya mengharap demikian juga

      Delete
  6. aduh.....lieya plak touchign bace citer yana nie...sabar ye yana...yg penting rezeki yana halal .... tapi tu la kan kalo kite kejer dlm perasaan yg tak hepi pun tak best jugakkan...yana try2 le cari peluang lain....jgn putus ase okey..... doa tak putus2...in sya Allah...Allah maha mendengar.....

    yana, bonus pun tak dpt ke? kenaikkan gaji pun? bukan tu semua bende biase tiap tahun ke?...boleh plak pilih2 utk diberi bonus dan kenaikan gaji...pelik mcm tu..... yana sabar key...byk2kan doa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lieya janganlah touching, terharu pula rasanya
      tulah lieya, rasa macam dah lama bersabar
      kadang buat tak nampak, tapi bila ketakadilan tu wujud depan mata
      memang tak boleh nak buat tak nampak

      saya dah tujuh tahun lieya kat sini, sekali pun tak pernah merasa bonus
      kenaikan gaji tu merasa juga, tapi dah dekat tiga tahun sama aje
      tak bolehlah gitu kan, kita kerja untuk tampung kos hidup
      kos hidup naik, gaji gitu juga...mana tak stress
      nak kena cari jalan lain juga ni

      Delete
  7. Sesi luahan perasaan ni, Yana...
    Selagi boleh bertahan, tahankan dulu... try2 lah cari juga yang lain... kot2 ada peluang lagi baik... dapat baru lah pegi tempat lain...
    Sabar ye, Yana.... K nurul pun kat opis ni bertahan jugalah dekat 10 tahun... ada time stress jugak... sikit2 je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...memang tengah meluahkan rasa kak
      rasa macam dah lama bertahan, cam dah tak boleh
      tapi sebenarnya, banyak kali juga cakap camtu
      tu yang sampai tujuh tahun kat sini...hehe

      nak kena cari tempat lain juga kak
      tak boleh gini

      Delete
  8. Dok panjang jam ke pandang jam heheh...saje je kan akak nih
    Apa boleh buat..sabar je lah..ttp kalau di fikir2 balik mmg stress sbb akak pun pernah alami simptom yang sama stapi bila lihat lepasan graduan ni bertungkus lumus cari kerja tapi tak dpt..ada yg dpt pun x selari dengan kelulusan..ada Degree tapi kerja kerani..kesian dorang..event adik sendiri dah habis belajar dari UPSI masih menganggur..so buat Yani sabar ye maybe ada jalan penyelesaian nya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...typo error ler JM
      betulkan dah, terima kasih =)

      rasa cam dah lama sabar sebenarnya, terasa macam orang ambil
      kesempatan di atas kesungguhan saya
      tapi saya setuju juga dengan pendapat JM tu
      cam kerja kerani dekat mana-mana pejabat kerajaan tu semua ada kelulusan
      tapi kerja tak selari dengan kelulusan, contoh mudah adik saya

      saya rasa saya perlu berani aje, tu aje jawapannyer
      saya dah malas nak toleh belakang
      saya dah tekad. INI KALILAH! =)

      Delete
  9. Ahah, faham sangat kes begini. Adat bila bekerja makan gaji ni, Yana. Kalau boleh pendam, memang pendam ajelah segala kemenyampahan dengan sikap sesetengah manusia ni. Kalau tak boleh, apa lagi cari jalan nak blahlah. Insya Allah, akan ada caranya untuk kita menampung hidup. Saya ni pun dah lama di tempat kerja ni. Dah jadi senior dah pun... tapi masih lagi rasa tak puas hati. Nak cari kerja baru rasa macam malasnya nak bermula semula di tempat baru. Nak duduk di rumah, rasa macam best (sebab tak pernah dapat jadi surirumah) tapi kalau ya pun, mungkin ke saya puas hati? Untung memang untung dapat ulit permata hati, dapat jaga famili tapi banyak benda juga nak kena fikir. Suami kata kalau saya di rumah, mulut berkicau tak berhenti. Habis satu rumah kena dok tegak je tak leh buat apa-apa sebab banyak sangat 'kepantangan' saya nanti. So, rasanya satu rumah tak happy kalau saya 24-7 di rumah. Bersabar ajelah nampaknya ....kerjalah selagi terdaya :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tulah kan nasib kita makan gaji ni
      saya pun senior dekat sini, ex-staff dok pelik kenapa saya dekat sini lagi
      masing-masing suruh saya tinggalkan kerja yang kalau saya cerita
      pun tak akan ada yang percaya.

      tulah yang saya fikirkan juga, rasa tak sanggup menghadapi
      semula episod untuk memulakan kerjaya
      tapi saya rasa tak ada gunanya terus setia
      kesetiaan saya tak dihargai di sini

      kalau suami saya pula suka sangat saya duduk rumah aje
      cuma saya ada tanggungjawab lain yang memerlukan saya terus bekerja

      Delete
  10. Laaaaa....nape lak dah ni meroyan pulak.....
    OKje kerja satu company selama 16 tahun ....situlah start sampailah berhenti....sebabnya takut nak interview tempat lain hehe...rasa tak confident ...tapi sebab lain, tempat kerja pun strategic tak jauh ngan rumah, benefit pun banyak..
    So nasihat okje kalau ada peluang tempat lain yg lebih baik....apa salahnya.... cubalah sementara masih muda, jangan jadi penakut mcm okje......susah nak maju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sekali sekala meroyan okje, manusia biasa kan =)
      samalah saya ni pun, takut nak pergi interview
      takut nak memulakan kerjaya, macam-macam dok pikir
      tapi saya rasa tak ada kesudahannya
      sebab tu saya dah tekad, saya tetap nak pergi
      kecuali permintaan saya dipenuhi...hehe

      apapun terima kasih atas nasihat tu
      sangat membantu =)

      Delete
  11. kadang2 kita rasa tak happy tapi terpaksa menghappykan diri untuk meredhakan & mengikhlaskan apa yg kita buat..kita hanya manusia biasa yg mempunya macam2 perasaan..
    sabar ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mar, tu lah yang berlaku pada saya
      kita manusia biasa kan
      kali ni saya dah tak boleh sabar, saya nak pergi juga

      Delete
  12. kadang rasa tak berbaloi kerja yg kita buat dgn hasil yg kite terima kan??buat sehabis baik tp pe yg kita dpt??mengecewakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah mimi, nak buat camne kan kerja makan gaji
      lagilah saya ni bekerja dengan swasta, tu yang payah
      tapi saya dah tekad, saya nak pergi juga

      Delete
  13. Kathy puji dengan semangat sis. Sangat² tabah. Cubalah untuk bersabar selagi termampu k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya terharu pula baca komen akak ni
      cam nak nangis pun ye juga ni
      terima kasih kak

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...