Perlu Ke Google Friend Connect?

7:13:00 am Yana Yani 50 Comments

Baru-baru ini ada seseorang bertanyakan kepada YY bagaimana menyertai giveaway atau segmen apabila syarat wajib penyertaan adalah FOLLOW blog yang menganjurkan.

Terkejut juga dengan soalan tu. Mesti dia blogger baru. Anyway, YY dah jawab accordingly soalan dia. Hopefully dia faham steps yang YY berikan.

Apa yang pasti, soalan dia tu buat YY teringat entry yang sudah sejak sekian lama terperuk di dalam Draft. Rasanya baru sesuai untuk dikeluarkan sekarang (^_^)

YY sejak dari dulu lagi mempersoalkan apakah relevannya mempunyai Google Friend Connect atau widget Follower. Perlu ke Google Friend Connect pada sesebuah blog?

Ianya seolah tidak memberikan sebarang fungsi kepada sesebuah blog kecuali memaparkan jumlah followers pada blog. Jumlah followers tu pula tak memberikan sebarang impak kepada page views.

Maksudnya kalau followers korang dah beribu, belum tentu page views korang juga akan beribu dalam sehari. Kadang followers korang ciput tapi page views sikit punya rancak naik.

Persoalan YY itu berasas apabila disokong oleh saudara +HASRUL HASSAN


So kesimpulannya terutama buat blogger yang baru berjinak di dalam dunia blogging, tak perlulah terlalu berkejar dengan jumlah followers sebab ianya memang tak berikan sebarang pulangan.

Apa yang penting adalah dengan memperkasakan entry yang dihasilkan. Rupa bentuk blog adalah added advantages. Kadang blog buruk tapi entry cantik, orang tetap akan singgah.

Once kita dan gained trust dari kita punya readers, pastinya diorang akan berkunjung kembali. Kena selalu juga melakukan blog walking. Itu juga salah satu cara memperkenalkan blog kita.


Kalau boleh cuba juga pastikan URL blog korang tersenarai di dalam blog list mereka yang mempunyai "nama". Sebabnya merekalah antara penyumbang trafik ke blog korang.

Cuba buat kalau tak percaya.

YY berani cakap macam ni sebab blog YY kerap dapat pulangan trafik dari blog +Azie Azah dan Daddy Ziyyad. Kedua mereka dah lama dalam dunia blogging.

Terima kasih tak terhingga buat mereka berdua sebab sudi meletakkan URL blog YY yang comel ni dalam blog list mereka. Sekaligus menjadi penyumbang trafik ke Diari Seorang Mama (^_^)

Terima kasih juga buat korang yang sudi meletakkan URL blog YY dalam blog korang. Besar maknanya pada YY tau. Appreciate sesangat!

Last but not least, terima kasih kerana sudi membaca bebelan YY pada hari ni (^_^)

50 comments:

  1. Setuju dgn entry kali ni. Nice sharing ! Kipidap YY

    ReplyDelete
  2. betul....setuju....yg penting kena rajin terjah blog rakan2 yg lain....bilangan follower xmenjanjikan trafik yg tinggi....kalau blog tersenarai dlm bloglist blog lain pn dh kira bersyukur kan...sy pun selalu dapat pulangan trafic dr blog rakan2 yg senaraikan sy dalam bloglist mereka...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan, bilangan follower tak membuktikan apa-apa
      kena rajin buat BW, tapi kalau dah popular...tak payah pun tak apa =)

      Delete
  3. Saya bab-bab ni memanglah tak pandai. Sebenarnya tak ambil kisah. Macam widget follower. Berabad nak belajar letak. Orang dah penat ajar, tetap juga tak buat! Google Plus pulak sebab hal yang sebelum ni. Ingat nak aktifkan balik tapi entahlah...ingat aje buatnya tidak juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa MD, slow-slow
      saya dulu pun tak tahu, tapi akhirnya bolehlah
      tapi MD tak payah widget follower, ramai selalu terjah nampaknya tu
      dah popular dah MD sekarang kan =)

      Delete
    2. Nampak aje... mana ada popularnya.... Follower yang pandai mencelah masuk entah dari mana (mereka tak ajar saya pulak macamana mereka dapat menyelinap masuk jadi follower) pun 11 orang aje. Itu tak termasuk owner blog iamaproudmama tau (dalam erti kata lain, pi lah menyelinap masuk jadi follower I, barulah dapat sedozen ^_^)

      Delete
    3. alahai...celah mana nak jadi follower u MD
      kalau widget follower tak pasang
      kalau ada, gerenti terus jadi follower punya! =)

      Delete
  4. betul tu.. ianya tak membantu pun.. sebab tu I tak kesah bab tu.. saja letak utk suka2.. kadang ada follower yg dtg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...dari segi page view memang tak membantu langsung
      follower tu macam numbering aje =)

      Delete
    2. saya letak sekadar nak keep track kalau ada follower baru.senang nak follow balik

      Delete
    3. betul juga tu
      cuma masalahnya, bukan semua blogger letak profile page diorang
      sebab tu nak follow balik susah

      Delete
  5. ada yg follow tapi sekali pun tak masuk blog kita :)
    kita pun sama jugak la kan. sekadar join ga ke segmen ke...
    apapun, atas diri sendiri sebeno nyer :) kita ikhlas, org pun ikhlas la kat kita.
    masukkan dlm bloglist. yes itu penting :)
    apapun, blogging ni sekadar hobi aje. aida x amik serius pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tu biasa berlaku. sebab tu saya kata ianya tak membantu
      saya juga berbog sebagai hobi
      tapi perkara seperti ini perlu juga kita ambil tahu
      at least sebagai guideline ke mana hala tuju kita dalam dunia blogging =)

      Delete
  6. nice sharing.. Sekurang2nya terjawab juga persoalan sebelum nie..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, hye!!
    Athirah jalan jalan sini sambil baca entry dan follow blog ni.
    Salam mahabbah dari Athirah buat pemilik blog :)

    http://duniamahabbah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam
      terima kasih singgah ye

      Delete
  8. Betul la tu sis..tak guna follower ribu riban bagai,tapi tak aktif ke blog kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak kathy
      diorang just join the site, tapi singgahnya idak pun =)

      Delete
  9. betul..jumlah follower tu sekadar angka je..saya pernah di tanya oleh seorang akak ni..dia nak iklan kan barang dia..lepas tu tanya jumlah follower blog.bila saya kata tak banyak..dia kata susah la sebab dia nak blog yang ramai follower..pelik pulak..sepatutnya dia tanya berapa UV dan PV sehari sebab itu yang penting.Jumlah follower tu tak de apa2 pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan diana, memang ianya sekadar angka yang tak beri sebarang pulangan
      pelik akak tu ye, dia paham ke idak fungsi blog =)

      Delete
  10. betul tu...sokong komen diatas..sebab tu yan lebih suka buat GA tanpa syarat follow...

    teknik blogwalking memang berkesan ...tapi kena ada masa terluang lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke yan buat gitu? first time dengar ni =)
      blogwalking memang cara paling penting berbanding cara yang lain

      Delete
  11. aha...baru tahu..nasib baik sis JM dah add Google Plus tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lagi better guna Google+ tu JM

      Delete
    2. Akak pakai dua2. Tapi kat blog tak letak pun profile G+. Guna selalu utk promote entri je :)

      Delete
    3. saya pun guna dua2 kak
      lagi mudah sebenarnya google+ ni

      Delete
  12. Saya pun dah lama tak letak.. buat penuh blog je hehee.. skrng blogger dah dibawah google, so kita ikut tok google je lah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...saya masih letak lagi
      tunggulah samapi seru nak remove..hehe

      Delete
  13. betul tu.. Google plus mmg bnyk manfaatnye... Tak rugi pun tukar kan..

    Blogwalking sini :-

    Panduan Lengkap Cara Setup Domain Dot My di BlogSpot

    ReplyDelete
  14. blog personal saya , saya lbh suka guba gfc . mcm krg selesa nak dedah kat g+ lak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya masih lagi guna juga vee
      taoi google+ pun saya guna juga =)

      Delete
  15. Betul tu.. Jumlah follower bukan lagi keutamaan dlm berblog skrg ni... Yg penting entry dan ilmu yg berkualiti dan bermanfaat.

    ReplyDelete
  16. betul tu yy
    perkongsian entry yg mjdi keutamaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu
      perkongsian entry yang berkualiti
      antara penarik trafik

      Delete
  17. Followers ramai satu bonus. Tetapi betul cakap YY, followers ramai tak menjamin pageviews mencanak tinggi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. it is just a number. tak ada apa pun boleh dibuktikan di situ =)

      Delete
    2. yup, sebab orang takkan nya nak baca semua dua ratus blog yang dia follow.tapi kalau orang tu rajin bw, insha allah dibalas kunjungan

      Delete
    3. blogwalking salah satu faktor tuk pekenalkan blog =)

      Delete
  18. blog lama dulu ramai juga follower akak hehehe...tapi sekarang akak tak kisah sgt pasal follower,asalkan ada pembaca tetap yang selalu singgah itu dah memadai sbb akak pun hanya cerita pasal anak2 je sekarang, xde pun info dalam blog akak tu...

    nak blogwalking pun akak baca blog yg biasa akak kunjungi je..hehehe masa sgt sukar dicari untuk ke blog2 lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak pandang sangat kak sebab takde impak sangat pada blog
      hehe...saya blogwalking yang mana sempat aje kak
      memang susah nak lakukan, tapi tu adalah rules penting dalam blogging =)

      Delete
  19. Sy tak kisah sangat pun pasal pageviews ataupun followers. Sebab itu bukan tujuan asal sy berblogging. Tapi pageviews dan followers sangat penting to those yg menjana pendapatan melalui blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun tak kisah sangat. sesuka aje pun =)
      followers tu tak ana. tapi pageviews ye kalau cari pendapatan melalui blog

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...