Gara-Gara Sayur Campur
YY boleh dikategorikan sebagai manusia yang cukup suka makan sayur. Tak ada sayur dalam menu terasa pelik. Tekak pun rasa macam ada yang tak kena.Walau suka makan sayur, YY bab masak masih dalam kategori beginner. Sebut masak aje pun kadang terasa macam nak demam. Tapi terpaksa juga buat, kang tak makan pula kan.
Tapi setakat masak untuk diri sendiri dan keluarga YY yang berapa ketul aje ni, bukanlah susah sangat. Tutup mata pun boleh siap, kononnyalah. Hehe!
Lagipun diorang dah terbiasa makan hasil dari air tangan YY. Sedap ke tak sedap, bedal ajelah! Cakap banyak kang, mau tak makan berminggu-minggu (^_^)
Nak dijadikan cerita, keluarga MyChintaHati merancang mengadakan kenduri tahlil yang diadakan di rumah Makcik MyChintaHati yang terletak di Kajang, Selangor.
Rancangan ini telah pun dibuat sejak awal bulan Mei. Part majlis tu tak ada masalah bagi YY. Setakat majlis tahlil, apalah sangat kan. Pergi ajelah kan.
Yang buat YY rasa macam nak demam ialah apabila dimaklumkan yang setiap keluarga dikehendaki masak sendiri menu yang ditetapkan dan dibawa ke majlis tersebut.
Check jadual yang diberikan, YY perlu menyediakan sayur campur. Fuh, lega! Kacang sangat ni! Nasib tak suruh buat rendang. Kalau tak, mau masuk ICU YY ni sebab terkejut (^_^)
Despite dari rasa lega sebab kena masak sayur campur aje, YY still rasa tak sedap badan sebab kena masak untuk orang lain. Selama ni sendiri makan, balun aje. Ni untuk orang lain, adeh!
Preparation nak masak sayur campur untuk majlis tu aje dah macam buat kenduri besar. Tak keruan YY dibuatnya sebab tak pernah masak banyak. Takut pun ada. Takut tak sedap.
Apa nak letak dalam tu pun YY main bedal aje. Biasanya kalau sendiri makan YY hanya letak lobak, kubis bunga, kacang buncis dan cendawan tiram.
Tapi disebabkan nak bagi nampak sedap dan exclusive, YY letak udang kertas dan cendawan kering atau bahasa canggihnya, cendawan shitake.
Oh ya pada sesiapa yang tak tahu macamana nak bagi lembik cendawan ni, korang just rendam aje dalam air panas. Biar ajelah beberapa ketika sehingga dia agak lembik dan mudah dipotong.
Aisyah mewarisi kegemaran YY bab pemakanan sayur. Dia paling suka lobak. Kadang kalau tengok dia makan lobak macam tu aje, teringat cerita kartun Bugs Bunny (^_^)
Masa YY potong lobak tu kan, tetiba terlebih rajin pula. Konon nak bagi cantik sayur campur tu. YY pun potong dia macam bentuk bunga. Dah separuh jalan terasa menyesal.
Tambahan pula bila MyChintaHati dok kata, "Ni agaknya besok baru siap masak"
Tapi disebabkan memikirkan bahawa sayur campur tu membawa nama baik YY, maka YY gagahkan juga diri menyiapkan potongan yang kononnya macam bunga tu.
Argh! Ini semua gara-gara sayur campur!
Akhirnya setelah mengambil masa berjam-jam menyediakan sayur campur untuk majlis tersebut, ianya pun siap. Fuh, lega! Lepas sikit keazaban menyediakan sayur campur.
YY tak tahu rasa dia macamana. Biasanya kalau masak, YY tak pernah rasa. Main buat ikut suka aje. Tapi YY tengok habis juga dibedal. Tu menandakan sedaplah kan? Hehe!
Kesimpulan dari cerita ini adalah yakin BOLEH! Selagi belum cuba, kita tak akan tahu sejauh mana kebolehan kita. Ingat, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan (^_^)
Setelah masak seperiuk sayur campur hari tu, YY rasa macam dah hebat masak sayur campur. YY macam nak buka business jual sayur campurlah. Ada yang nak beli ke? Hehe!
=)
ReplyDeletesuka sayur campur camni.. makan camtu je pun boleh.. heheheee
ReplyDeletetulah kan. suka juga =)
DeleteSaya pun penggemar sayur, tak sah makan kalau takde sayur..:)
ReplyDeleteCendawan shitake tu selalunya kami gunakan utk meal western..buat sandwich chicken + shitake + cheese grilled ...sedapppp
sep doktor! kita serupa =)
Deletesaya tak penah masak western kat rumah
mychintahati tak doyan.
dah doktor, tak payah beria cite sedap tu, bikin lapo aje ni
Haha.. kami pun family wajib ada sayur.. kalau kami punya sayur campur sedap kalau ada leek dan biasanya minimum 7 jenis sayur. Kalau buat kat rumah MIL biasnya usahakan ada 10 jenis sayur..sedap.. letak kicap masin untuk perasa..
ReplyDeletewah...banyaknya jenis sayur
Deletesaya kalau orang masak sedap aje
sendiri masak yang tak sedap =)
Ops bukan kicap masin, tapi kicap cair.
ReplyDeleteapa beza kicap masin dengan kicap cair?
Deletekicap juga kan? ke lain? confuse jab
saya biasa letak sos tiram
Kicap ni lain2 nama lain rasa.. saya baru perasan juga.. kalau utk sayur sedap letak kicap cair, warna masakan takkan bertukar sangat dan ada rasa masin dan lemak tu sesuai dengan sayur. Try la.. sejak pandai bezakan kicap ni, rumah saya ada 4 jenis kicap.. haha.. tak agak kan? Tapi suami dh biasa makan gitu, jadi ikutkan sebab lain rasa.. kalau tak dulu kicap manis je apa2 pun..
DeleteSos tiram pun ada juga masuk..
wah dahsyat lah cikgu AN, sampai 4 jenis kicap!
Deletesaya ada satu aje, tu pun guna bila nak masak ayam masak kicap aje
nak kena belek jugalah bab ni. dah lebih 3 dekad hidup, benda gini tak tahu. hehe
al-maklumlah, saya ni bab masak memang hampeh! hehe =)
wah , boleh geng dgn aisy la . sis pun suka makan carrot mentah . manis je rasanya ... saya klu masak sayur campur selalunya guna sos tiram ala2 masak chap chai ...
ReplyDeleteaisyah suka sangat makan lobak =)
Deletememang boleh sangat berkawan ni vee ni
saya pun biasa guna sos tiram juga
hehe..menu sihat yang sedap...sayur-sayur camni saya suka makan
ReplyDeletesamalah saya pun mar
Deletesuka sangat makan sayur campur ni =)
Memang rajin betul dok jadikanbunga tu.. Hehe.. Kalau MF suka potong panjang2 je..
ReplyDeletekalau sendiri makan, saya memang buat gitu juga maria
Deletetapi kononnya tuk majlis ni, bagi nampak vogue sikit
sekali tu, terasa menyesal sebab banyak sangat nak kena buat bunga
padanlah muka kan...hehe
Kita kalau masak carrot mesti buat bunga. rasa mcm x sedap carot tak brbunga. Luth pun suka sayur lobak merah..sayur lain dia kure sikit..
ReplyDeletehah, kita lepas buang kulit carrot tu, kita terus potong ukir tepi, lepas tu baru potong slice by slice..tak payak lah bunga satu2..
biasa tak buat bunga pun
Deleteselalu potong panjang or bulat aje
aritu plak boleh terlebih rajin, kan mendapat!
camtu ye? saya tak terfikir, lagipun time tu dah potong siap
baru rasa cam nak buat bunga =)
Bunda pun suka makan sayur...apa lagi sup sayur campur...tak payah banyak2 lauk lagi...goreng telo mata jer dah...
ReplyDeleteLobak tu kan kalu bunda lah.. setelah dibuang kulitnya...dipotong dua dan dilarek2 dengan pisau 3 sudut hingga kebawah cermat2...jadi macam kelopak bunga...pahtu baru dipotong bulat2...
Lagi senang...kalu buat sekeping2...memang sampai habis majlis pun tak siap2 sayur campur....haha..
samalah kite bunda, saya pun suka juga
Deletependek kata, apa aje pasal sayur ni, saya bedal aje =)
tulah masalah dengan orang tak berapa pandai masak ni bunda
lagipun time tu dah potong siap bulat lepas tu baru rasa cam nak buat bunga
tu yang berjam-jam juga nak buat. terlebih pandai =)
Tapi kalau nak senang lagi kan...pelagi untuk makan anak beranak jer....potong slice serong2 ..jgn nipis sangat, pahtu potong panjang2....
ReplyDeleteLagi cepat masak...boleh jer masuk sekali ngn sayur lain dalam satu masa....cantik juga bila dah bercampur, lagi pun lobak tak perlu layu sangat...biar sedang2, rangup lagi sedap...
kalau sendiri masak memang buat gitu bunda
Deletehak potong bunga ni baru first time buat
plak tu time benda tengah banyak, pandai sangat kan =)
anyway terima kasih tuk tips tu, sangat appreciate bunda
Wooooowww......mcm best je.....lama dah tak makan sayur cqmpur
ReplyDeletememang best =)
DeleteArghhh... surrender dululah! Tak nak jawab soalan terakhir tu.. .Kang jawab kang ada pulak yang kecil hati terus minta admit ke ICU, minta perhatian katanya.... Kah3x....
ReplyDeleteSaya pun sama juga. Selalu masak exclusive untuk ahli keluarga saya yang kecil ni aje. Kalau kakak saya datang rumah saya tengah masak, memang berdukacita nestapa nak menghidang. Kalau boleh, nak masak lama-lama sampailah kakak kata nak balik. Punyalah takut nak bagi kakak rasa. Sebabnya- member tu tukang masak expert. Sejak 10 tahun dah memasak katanya....
Ni kira sedap sangatlah tu walaupun chef bilang tak rasa pun masa memasak. Eleh, cakap bukan main...Mehlah bagi sikit nak tau betul ke sedap. Eh, kalau bagi pun bukan saya makan. Tapi ada udangkan? I kutip udang semualah.....
eleh, tinggal jawab aje nak surrender
Deletejawab ajelah boleh...sedap! kan senang =)
samalah saya pun. biasa masak untuk keluarga sendiri aje
so bila kena masak untuk orang lain terasa azab
cam tak sedap sangat rasanya. rasa malu nak bagi orang makan
tapi biasanya saya hidang juga
tak penah bagi tetamu balik tak jemah walau sikit pun
saya masih beginner, belum mampu challenge si expert =)
sungguh, memang saya tak rasa. saya tengok habis dah
tak tahulah kot diroang lapo sangat! hehe
tulah, awak bukan sayur pun kan...
ambil balance sayalah, saya tak makan udnag...hehe
wis sedap
ReplyDeleteyeke? biasa orang letak sotong or udang aje
ReplyDeleteboleh cuba lain kali ni
Saya juga penggemar sayur. Paling suka makan sayur yang jenis mentah sebagai ulam macam kubis, kangkung & kalau buat steambot, memang sayurlah yg saya bedal. Nak cuba jual? Bulan puasa kan dah dekat, try test power kak Yana. Hehe >.<
ReplyDeletesamalah kita gee...akak pun suka juga makan raw
Deletekalau makan ulam tu rasa dah heaven sangat, cicah sambal belacan
seriously tak pandang kiri kanan dah!
hehe...belum ada keberanianlah
bagi makan free pun dah ketar lutut, lagi nak jual
ICU gamaknya...hehe
Sayur2 mcm tu sedap juga klu makan ratah.. best.. saya pun suka juga.. :D
ReplyDeletekan KK...memang sedap sayur masak campur ni =)
Deletemabeles...
ReplyDeletehehe
Deleteterbaik !!!
ReplyDeleteaida x pernah lagi masak cendawan shitake tu.
will one day.
apapun, tahniah YY ye sebab sukses projek masa sayur campur :)
saya kadang-kadang aje sebab cendawan tu mahal...hehe
Deletemalu pula aida cakap gitu, tersenyum sipu saya dibuatnya =)
wah..dah terror masak sayur campur tu,bolehlah akak terjah rumah yana makan tengah hari satu hari nanti hehehe... mesti sedap nih,kata tak pandai masak itu siap bagi petua macammana nak lembutkan cendawan tu..haaa akak pun taktau nak buat tau..
ReplyDeletebelumlah terror lagi kak. tapi kalau untuk akak, saya sanggup! =)
Deletetapi serious kak, memang saya rasa saya masak tak sedap
kalau orang lain masak tulah yang saya rasa sedap
tu yang rasa malu nak bagi orang lain rasa apa saya masak
petua tu saya google! hehe
tu yang share juga kat sini kot ada yang tak tahu juga..hehe
akak lagi hebat dari saya! tengok pun tahu =)
Wah..alia sama mcm aisyah. Suka makan sayur terutamanya karot. Wah..mesti sedap sayur tu sis. Confirm.
ReplyDeletemana tahu sedap ni, rasa pun idak lagi...hehe
Deletesame to me...dalam meal mesti ada sayur or ulam jika x de rasa mkn nasi x puas!!!
ReplyDeleteahaahah....kalau kena masak rendang terus mau masuk ICU eh..dahsyat sgt tu
ahahah lawak..itu lah belum coba belum tau...mmg sedaplah tu...tgk pun dah tahu
kan JM, rasa lain tekak kan
Deletemesti cari juga sayur walau apapun =)
tak reti masak rendanglah JM =)
mesti sedap sayur campur y YY buat tu.. lg2 sayur2 kalerful lg mbangkitkan selera
ReplyDeletehehe...mana tau lya
Deletekadang rupanya aje cantik, rasa idak pun =)
Hahahaa kemain tau yana ni... tapi ok jugak kalau dibuat bisnes... boleh la buat side income... tapi mmg nlpk menarik n sedap sayur campur yana tu...
ReplyDeletehehe...tetiba rasa macam hebat kak =)
Deletenampak menarik sebab ada macam-macam warna tu
cuba rasa, mau demam dibuatnya...hehe
Haha. Rasa macam nk tergelak lak entry ni.
ReplyDeletesebab sy pun pernah rasa benda sama.
nak nangis rasa bila kena masak utk org lain.
biasa masak utk family sndiri je.
kang tak pasal2 org sakit perut ke apa
kan ana? susah sungguh rasanya nak masak untuk orang
Deletekeluarga sendiri okay lagi...tapi orang lain
perasan dia tu cam semacam tau...
mujur habis juga, kira sedaplah kan? hehe