Karipapku Menyanyi (^_^)

6:11:00 am Yana Yani 48 Comments

Kejadian yang berlaku ni sebenarnya dah agak lama. Baru ni nak cerita dekat sini.

Sebelum ada anak, aku ni tak berapa rajin nak buat kuih-muih ni. Paling koman pun aku buat cekodok dengan roti goreng sardin aje.

Mujur juga Encik suami tak pandai nak buat special request, apa aku masak dia bedal aje tanpa banyak bicara. Sedap tak sedap belakang cerita. Hehe!

Lagipun dia tak suka pada perubahan. Nak masak jangan lari dari skop biasa aku masak. Tak apalah kan, lagi senang kerja bini dia ni. Tu yang buat aku sayang lebih dekat dia tu. Hehe!

Tapi sejak ada anak-anak especially bila mereka dah pandai nak minta makan itu ini, mula aku rajin dok belek segala buku resipi.

Tak pandai masak pun, buat-buat pandai. Afif pula tiap kali aku masak tu kena pada tekak dia, mulalah dia pun kata,"Mama sedapnya Mama masak. Mana pergilah jual kat pasar"

Yang kata sedap tu, ko aje sayang oi. Orang lain tengok aje dah kembang tekak. Hehe!

First time aku buat karipap, entah rupa apa jadinya. Agak gerun juga rupa dia. Dahlah aku tak pandai nak klim kan dia. Lepas tu time uli guna gelas aje. Memang menakutkanlah rupa dia.

Tak sanggup aku nak letak gambar karipap tu kat sini. Aku bimbang ada orang akan kena sawan sebab dok ketawa terguling-guling tengok karipap aku.

Kali kedua punya aku dah siap standby beli acuan karipap dengan penguli. Gagal sekali bukan maksudnya gagal untuk selama, ye dak? (^_^)

Bersemangat aje aku buat kali ni. Semuanya smooth aje. Tapi the moment aku letak dia dalam kuali, boleh pula dia menyanyi.

Adeh, karipap ni pun satu hal lahTime camni pula dia nak buat perangai.


Bukan satu dua aje pula tu yang menyanyi, ramai! Dah macam koir Kampung Pisang! Bukti perlu dihapuskan! Tak boleh hidang dekat Encik suami rupa gini.

Kang dia kena sawan gelak. Payah.

So aku bedal semua yang menyanyi tu. Tak tinggal satu pun. Siapa suruh dia menyanyikan? Yang mana dok diam, yang macam sopan aje tu, aku biarkan.

Aku hidangkan pada Encik suami dan anak-anak. Lutut macam rasa getar juga, takut diorang tak suka yang rupa sopan tu.

"Mama tak nak makan ke? Sedaplah Mama. Tapi pedas aje" tanya Afif bila dok tengok aku tak makan.

"Tak apalah, Mama cium bau dia aje dah kenyang" jawab aku cover line. Padahal aku dah melantak sikit punya banyak kat dapur tadi.

Nak angkat perut sampai dah tak larat. Kenyang sangat. Hehe!


Aku tengok Encik suami diam aje. Siap berulang makan. Tu tandanya sedap. Kalau dia berbunyi, adalah yang tak kena. So bolehlah aku tarik nafas lega. Hehe!

Walaupun rupa karipap aku agak buruk, tapi rasa dia sedap tau! Inti sedap, kulit dia ranggup. Sebab tu ada pepatah omputih kata, don't judge the book by its cover.

Lepas ni nak buat kuih apalah pula eh? (^_^)

Samseng Facebook - Sistem Trafik Percuma FaceBook!
Rahsia Coklat Buatan Tangan Dengan Kos Minimum
CD Buat Cookies

48 comments:

  1. Ehem... nasib baik si suami tu tak masuk buat spot check! haha.. Kalau dah "customer" senyap tu, kira jadi la tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah kan, mujur juga tak gitu
      kalau idak terbongkar rahsia...hehe

      Delete
    2. haha..tahu xpe. Sendawa besar tak lepas mencekik gtu? haha.. Kelakar la.. xD

      Delete
    3. pandai makan, pandailah simpan khamsi =)
      bila rasa-rasa nak sedawa aje, berlari ke dapur...hehe

      Delete
    4. hahaha..alamak. Smpai camtu sekali.. aduhai :D

      Delete
    5. hehe, fakta tu bukan auta =)

      Delete
  2. KAk Azie mula buat keripop dulu, jenoh jugak la menangis. Tapi kena gigih sebab fikirkan anak ramai nak makan. Nak beli tak berbaloi pula.

    Takpa la mula-mula tak berapa jadi. Practice makes perfect kan? Wpun guna acuan, Kak Azie tetap kelim dgn tangan juga, sebab taknak bagi dia ternganga time goreng. So selamat mencuba lagi dan lagi. Apapun syabas!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bab buat inti buat doh okay lagi kak azie
      nak kelim tu saya tak reti, tangan tak berseni...hehe

      dia ternganga tu pasal apa ye, penuh sangat ke isi dia?
      maklumlah orang baru belajar

      Delete
  3. ada bakat buat karipap dah ni..saya tak pandai uli sangat.buat inti pandai lah..huhu..
    so far kelim karipap memang expert..aiceceh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bab kelim tu, nak menangis rasanya
      payah sungguh rasanya
      lain semua tu expert...hehe
      kita kiranya terbalik =)

      Delete
  4. Replies
    1. MKL ni bercakap macam dia pula yang rasa...hehe

      Delete
  5. rupa tak penting.. rasa tue yg penting yana.. =D

    ReplyDelete
  6. Hai, Yana...
    Karipapnya menyanyi... hehe
    xpe2, yang penting sedapp... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah kak
      kata orang buat karipap ni inti dia
      sedap inti, sedap semuanya
      katanyalah =)

      Delete
  7. lupa nak bagi tahu.. souvenir utk Top Commentator farah dah pos yer.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? excited ni
      mekacih ye farah =)

      Delete
  8. ahahaha..karipap menyanyi..akak ingatkan buat karipap sambil menyayi tadi..bagusss bukti perlu dihapuskan sebelum suami menjadi juri master chef..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah pasalnya kak
      bukti perlu dihapuskan...hehe

      Delete
  9. burp.. sib baik tak sendawa sambil tersandar kekenyangan.. masih boleh berlakon lagi.. hehehe.. terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah pasalnya tau
      kalau idak kantoi aje...hehe

      Delete
  10. hahaahah adoi..tegelak2 lieya ...ingatkan ape yg karipap menyanyi tu....rupenye karipap terubukak tepuungnye yeak....jenuh laa menggorengkan yana...minyak masuk byk..... berlinang minyak dlm karipap yg terbukak tu.....sbb tu org kelim kan tepi2 tu...lieya mmg tak reti kelim2 ni....jgn kate kelim..buat karipap pun menggigil kot..sedangkan acuan ade 2-3 bijik pelbagai saiz...tak paham nape beli sah2 jadi tukun haahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasalnya lieya, tengah menggoreng tu
      dia terbuka, geram betul rasanya
      sib baik sedap...hehe
      saya pun tak pandai nak kelim langsung
      tapi sebab suka, ku gagahkan diri juga membuatnya =)

      Delete
  11. hahahaha
    better lepas nih buat lagi karipap sampai akhirnya dah tak berbunyi
    tu kira dah jadi master of karipap dah kalau sampai tahap tu
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah cadangnya hans
      nak kena practise lagi, tapi ada juga perasaan
      takut karipap tu berkoir dalam kuali lagi
      naya wei...hehe

      Delete
  12. feveret kathy karipap ni sis..suka makan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka sangat karipap kak wei
      test masak, dia menyanyi pula dalam kuali...hehe

      Delete
  13. Bunda pun lama jugaklah baru nak ejen nak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya anggap ni sebagai typo error =)

      Delete
  14. Bunda pun lama jugaklah ambil masa nak pandai klim karipap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan bunda, semuanya perlukan usaha
      yes, saya akan usaha lagi

      Delete
  15. Hehee... bulan puasa ni bukan perut je yg pandai menyanyi.. karipap pun pandai sebelum masuk ke perut. Terbuka selera nak bersahur jap lagi tengok karipap tu Yana... :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tulah pasal en khir
      dia menyanyi dalam kuali...hehe
      siap tubuhkan pasukan koir lagi...hehe

      Delete
  16. sekarang x de istilah tak pandai buat . yg ada cuma malas . asalkan rajin google resepi , insha Allah jadi wpun tak cukup sifat . yg ptg cuba . sapa nak marah kan ... betul yana , yg ptg sedap !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...betul tu, memang kena practice
      tak pandai tu hanya alasan kan vee
      tapi kira menjadi juga walau rupa dia cacat =)

      Delete
  17. kelim tu cupul sangat yana oii... mana nyer dia tak menyanyi... hehehe... tapi kalau cik abe dah senyap jer tu kira ok la tue.. pass...
    idah pandai kelim... tapi tak pernah buat karipap sendiri... bleh??? hehehehe... selalu tolong emak jerr... nak buat doh dan inti tu rasa macam banyak keje jer... baik beli lagi senang dan cepat... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai acuan tu idah, tak pandailah kelim sendiri
      tu pasal jadi lagu gamaknya =)
      tapi pada saya senang juga nak buat karipap ni
      kelim aje tak reti...hehe
      tapi tak apa, practice makes perfect! =)

      Delete
  18. Hahahaha karipap menyanyi yea... kelakar lak baca... tak pe yana... practice make perfect!... dlm gmbr nampak sedap je karipap tu.... terliur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...yeke, dalam kuali dia menyanyi =)
      suami saya tak kata sedap, tapi dia makan bertambah
      tandanya sedaplah tu...hehe

      Delete
  19. Replies
    1. yeke? in term of look kurang sikit kot

      Delete
  20. En suami simpati tu nak mengomen sebab kesian penat isteri buat karipap kat dapur. Nasib baik tak semuanya menyanyi riang. Kalau lagu tu, memang kenyanglah tukang buat karipap.

    Btw, gelakkan orang memang tak ingat dunia. Kena sawan tak leh tutup mulut nanti baru tau :) Saya ni terus terang ajelah cakap, tak pernah sekali pun buat karipap tau. Selagi takda request kat rumah, tak mahulah menonjolkan kekurangan diri. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...yang first time buat dulu sikit punya besar dia gelak tau
      sib baik rasa dia sedap, cover sikitlah dengan rupa buruk tu...hehe

      hehe...saya ni jenis selagi tak jadi selagi tu lah nak buat
      lantaklah orang nak kata apa pun
      janji saya puas ati...hehe

      Delete
  21. Akak Jm x suka sgt mkn karipap yg d jual rupa bentuk cantik bila gigit inti dalang kosong lah masin lah biar x cantik like yana buat yg penting sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...yeke JM?
      saya ni main bedal aje buat
      janji dimakan =)

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...