Cara Afif Celebrate Birthday Yang Ketujuh

7:18:00 am Yana Yani 58 Comments

Sejak tahun lepas, Afif dah mula pandai countdown hari menjelang birthday dia. So boleh dikatakan hampir setiap hari dia akan membelek kalendar. Kalau boleh semua orang dia nak beritahu yang birthday dia dah dekat. Dia juga dah maklumkan YY awal-awal cara dia nak celebrate birthday dia yang ketujuh pada tahun ni.

Tahun ni Afif requested YY untuk menyediakan cupcake. Biasanya kalau hari Ahad, YY tak berapa rajin nak bangun pagi. Tapi disebabkan hari tu adalah hari yang cukup istimewa, gigih jugalah YY menyiapkan cupcake seawal pagi. YY bukanlah pro, tapi demi seorang insan bernama anak, benda tak tahu pun, paksa jadi tahu. Hehe!

Tapi level rajin tu sekejab aje. YY sempat buat dua dozen aje sebelum kemalasan datang menyerang. Rasa macam tak sanggup nak tunggu semua cupcake siap. Walau tempoh masak lebih singkat berbanding kek biasa, kerajinan tiada untuk tunggu semua masak, So YY decided masukkan lebihan adunan dalam loyang, pastu kasi bakar! Hehe!

Cara Afif Celebrate Birthday
Kek dan cupcake sempena birthday Afif

Afif pun teruja bila dia tengok ada cupcake dan kek tambahan yang dibuat khusus untuk dia. Padahal punca kejadian kek tambahan tu sebab Mama dia malas nak tunggu semua cupcake masak. Hehe! Disebabkan terlalu excited, dia dah potong dan makan dulu sebahagian kek tanpa YY sempat nak ambil gambar. YY hanya dapat snap ketika cupcake dah tinggal separuh dan kek yang sudah dipotong.

Cara Afif Celebrate Birthday
Birthday boy tengah excited makan kek

Lepas tu dia request dengan Papa dia nak balik kampung sebab nak memancing. "Hari ni hari jadi Afif, mesti Afif dapat ikan banyak" kata dia bila kami dalam perjalanan pulang ke kampung MyChintaHati. Sampai aje, dia terus menuju ke kolam yang mengandungi ikan. Nampak sangat dia dah mula gian memancing.

Disebabkan musim hujan, air di dalam kolam tersebut agak penuh. So YY dan MyChintaHati bergilir memerhatikan Afif. Takut juga kalau dia panjat kolam macam kebiasaannya. Malangkan datang tak berbau, so langkah pencegahan perlu diambil.

Cara Afif Celebrate Birthday Yang Ketujuh
Afif memancing sambil diperhatikan MyChintaHati

Aisyah pula macam sebelum ni, sibuk dengan dunia dia sendiri. Dia hanya akan datang menghampiri apabila Afif menjerit kegirangan apabila ikan berjaya dinaikkan.

Cara Afif Celebrate Birthday Yang Ketujuh
Tengok dia tersengih camni, teringat diri sendiri pula. Hehe!
Cara Afif Celebrate Birthday Yang Ketujuh
Aisyah leka main pistol air

Hari tu pula kebetulan memang agak banyak ikan mampu dinaikkan oleh Afif walau hanya berumpankan roti. Kalau tak silap YY ada empat ekor ikan yang berjaya dinaikkan dengan hasil usaha dia sendiri. Dia yang pasang umpan, dia yang cabut mata kail dari mulut ikan dan dia juga yang lepaskan semula ikan yang ditangkap ke dalam kolam.

Cara Afif Celebrate Birthday Yang Ketujuh
Afif tersenyum girang dengan ikan yang berjaya ditangkap

Tapi ada peristiwa yang agak kelakar terjadi ketika Afif menangkap salah seekor ikan. Mata kail dia secara tak sengaja telah tersangkut dan mengenai mata ikan yang dikail Afif. Afif sangat panik. Dia almost tak tahu nak buat apa selain dari menjerit minta bantuan Papa dia. Dan YY berjaya merakam peristiwa ni. Hehe!


So begitulah cerita cara Afif celebrate birthday dia yang ketujuh. Penuh dengan pelbagai pengalaman yang mungkin satu hari nanti boleh diceritakan pada anak-anak dia.

Buat Afif, Mama dan Papa sentiasa mendoakan yang terbaik buat Afif. Kami terima segala baik dan buruk Afif seadanya. Afiflah permata kami yang sangat berharga dan tiada galang ganti. Keceriaan Afif adalah kebahagian kami. Jadi contoh yang terbaik buat Adik ye sayang. Jangan lupa pada DIA yang SATU. Semoga Afif peroleh kebahagian di dunia dan akhirat. Aamin.

58 comments:

  1. Selamat ulang tahun afif..moga jadi anak soleh..dan membesar dengan cerdas n cergas..amin

    ReplyDelete
  2. Yy terima kasih tau sudi nak hulurkan bantuan dekat blog kak yan..terharu sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tak ada masalah
      saya tak buat apa pun...tapi kalau nak saya tolong
      tak ada masalah...saya boleh sahaja membantu yang mana mampu

      Delete
  3. Happy Belated Birthday Afif..
    Enjoy Afif celebrate besday dia ye...
    Boleh pulak minta nak memancing ye..
    Tu kolam utk pelihara ikan ye YY..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak hayati
      dia memang seronok sangat...hehe
      tulah, dia dah kemaruk dengan memancing
      so birthday pun request nak memancing

      ye kak, memang ada banyak ikan talapia dalam tu

      Delete
  4. besdey boy yg bijak nie...dah tau mcm mane nak sambut...alhamdulilah anak yana ni tak byk songeh...mintak kek yg simple, pastu mintak balik kampung...bagus afif....ye laa setengah budak ni request adiah jek dah berjela2..... tapi afif tak....bagus yana, pandai didik anak....

    sori aunty lambat wish....anyway, happy belated besdei afif...moga menjadi anak yg bijak dan soleh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji dia happy lieya...tu aje yang penting
      semua budak sama lieya, dia pun sama juga asalnya
      cumanya saya explain apa yang saya dan mychintahati mampu buat
      nak buat cam orang lain, tak mampu
      buat apa yang kami mampu...tu pun asalnya nak bawa i-city
      tapi sebab cuaca tak izinkan...bawa dia mancing aje =)

      apapun terima kasih ye lieya

      Delete
  5. hepi belated birthday Afif..simple je cara dia sambut birthday..yang penting dapat spend time ngan family dan buat benda dia suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sal
      simple...tapi memorable =)
      dia seronok, akak dan suami pun bahagia =)

      Delete
  6. Happy belated birthday to Afif...
    For sure that was a special birthday treat to him :)
    Good job mama and papa :)

    Nak tergelak aunty tgk video tu...
    Bukan main cemas lg dia...
    Lepas tu datang pula si Aisyah huru harakan keadaan...
    Boleh pula mama tahan gelak sambil rakam video :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak nor
      hehe...i hope so. dia pun tak berhenti bercerita pasal
      dapat menghabiskan masa dengan memancing =)

      tulah...naik penat saya gelak tengok respond dia
      panik betul sebab dia tak tahu apa dia nak buat
      dia rasa kesian sangat pada ikan tu...hehe

      Delete
  7. Happy birthday Afif.... tersenyum tengok gelagat dia yang panik kerisauan tu.... pengalaman yang berharga buat Afif , Kak Yani :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih auni =)
      tulah...panik sangat sebab ikan tu sangkut
      hopefully begitulah =)

      Delete
  8. Happy birthday Afif. Moga jadi anak soleh. :)

    Datang sini dari blog kak Aiza, dan terus follow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ana. aaminn
      terima kasih juga kerana menyinggah dan follow ye =)

      Delete
  9. salam perkenalan YY. singgah dari blog miss aiza..
    seronok afif dapat celebrate birthday dengan cara dia sendiri...
    itu yg dia minat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan anim
      terima kasih sudi singgah..sangat terharu
      tulah...pada saya tu yang penting
      semoga ianya mampu kekal dalam ingatan dia =)

      Delete
  10. birthday boy.. happy birthday... kelakar pulak tgk gelagat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...terima kasih ye syida
      aksi spontan ketika panik..hehe

      Delete
  11. happy belated birthday untuk afif.. semoga membesar jadi anak yang soleh..

    sedap nampak kek yang yana buat tu.. comel pula tu..

    afif dan memancing tak dapat dipisahkan.. nampak panik afif bila mata ikan tersangkut mata kail..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih aiza. aaminn. itulah harapan kami suami isteri
      haha...nak kata sedap tu segan pula. tapi bolehlah dimakan =)
      lately memang tak boleh dipisahkan. dah macam kemaruk pun ye =)

      Delete
  12. a real celebration ni YY.
    sungguh bermakna...
    simple... dgn kek homemade. gi mancing... terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully aida
      lagipun semua tu atas permintaan dia
      memang nampak dia seronok hari tu

      Delete
  13. happy belated busdy utk Alif ya
    semoga membesar menjdi anak soleh
    wah suka pancing ke sama lah dgn maktok ni teesngt lah suka cuma msa je tkde

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...afif nama dia kak noor.
      apapun terima kasih ye...aaminn
      yeke? wah! boleh geng dengan afif ni

      Delete
  14. budak budak suka explore barang yang baru..bagus untuk mereka belajar tentang kehidupan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. saya tak nafikan tentang itu
      daripada ngadap gajet...bior aje dia beuat benda gini =)

      Delete
  15. Happy birthday Afif..
    Seronok memancing ye:)
    Penyayang juga Afif ni YY - walau sekadar ikan tapi dah gelabah dibuatnya
    Adik yg tak faham lagi dok keluarkan dari bekas pulak.. alahai anak...anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak zakie
      seronok sangat tu gayanya sampai kelam kabut...hehe
      dari kecik dok ajo suh ada rasa sayang kat binatang
      mungkin sebab tu dia panik sangat
      yang si adik tu konon niat nak menolong...aleh2 kena marah...hehe

      Delete
  16. epi belated besday afif....nmpk kegirangan diwajah dia bila mkn kek tuhhh....mesti bangga dia ada kek.....heheheh....sonok tgk anak2 mmbesar depan mata kan....sy yg tgk ni pun leh senyum girang...pe tah lagi kalau ibu sndiri yg tgk kan heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih deanna =)
      alhamdulillah deanna, rezeki dan nikmat ALLAH berikan pada saya dan suami
      seriously tak sangka especially dengan keadaan kesihatan saya
      moga boleh tengok kebahagian sampai dia ada anak sendiri. aaminn

      Delete
  17. Hepy Bezday Afif......moga makbul semua doa doa mama tu.
    Seronoklahkan dpt realisasikan impian bezday boy buat kek. Sure puas tu.

    Namanya pun budak lelaki.... excitedlah dia dpt pergi memancing tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih OKje...aaminn
      alhamdulillah, saya pun diberikan kesihatan yang elok time tu
      memang rasa puas sangat sebab dapat tunaikan permintaan dia
      hehe...mungkinlah kot. dia ni pun sebab dah terjebak
      kalau tak, tak kenal juga mancing bagai ni =)

      Delete
  18. wah request nak balik kampung mancing ikan.. memang rare permintaan afif.. ok la tu kan dari dia minta di luar kemampuan kang kita pulak rasa bersalah tak dapat tunaikan. Lala ni tak pandai request lagi.. tak tau la dah pandai request esok apa dia nak minta

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah suria
      mungkin sebab dia dah besar pun satu hal
      dia request benda pun yang dia suka buat
      aisy pun belum pandai lagi...ni rabu ni birthday dia
      tak tahu nak camne lagi =)

      Delete
  19. Kagumla dengan permintaan anak bujang YY ni. Jarang saya jumpa budak seusia afif yang minta nk memancing.. bestnya ye. Takla asik nak bertab atau ipad je..

    Selamat ulang tahun ke 7 buat afif.. moga sihat dan membesar jadi anak yang membahagiakan mama dan papa y..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya memang tak bagi anak-anak saya main benda tu
      kalau main pun sabtu dan ahad aje. itu pun hanya selama 1 jam
      sebab tu dia pun dah terbiasa buat outdoor aktiviti
      lagipun saya perhati afif ni mampu seronokkan diri sendiri walau tanpa kawan

      terima kaish cikgu. aaminn. mudah-mudahan. itulah harapan kami suami isteri

      Delete
  20. Happy belated birthday, Afif. Moga afif membesar menjadi anak yang pintar, taat dan jadi kebanggaan ibu ayah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak farrah
      aaminn...mudah-mudahan. itu juga harapan kami suami isteri

      Delete
  21. Baru dapat tengok video afif...huhu...afif takut papa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...asyik dok ulang benda tu aje kan

      Delete
  22. Happy belated birthday dear afif. Aunty kathy lmbat wish sbb br dpt bw.

    ReplyDelete
  23. Happy birthday affif...sebaya dgn anak akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih =)
      yeke kak? boboi ke gegirl? hehe

      Delete
  24. pandainya afif memancing, boleh bagi acik sikit ikan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...dia minat kak
      tangkap pun lepas tu lepaskan balik =)

      Delete
  25. Happy belated 7th birthday, Afif. Semoga menjadi anak yang soleh, mendengar kata dan sentiasa menceriakan hati papa dan mama ya, sayang! Jadi abang yang baik untuk adik yang comel tu ya ^_^

    Kalau kita tengok anak-anak gembira, hati kita pun tercalit rasa gembira juga. Kalau boleh, kita nak buat apa sahaja yang boleh mendatangkan senyuman di muka anak-anak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaminn! terima kasih MD
      itulah harapan saya sebagai Mama kepada budak bujang sorang ni =)

      itu sudah pasti MD
      benda sikit pun kalau ianya mampu meriangkan anak-anak
      pasti kita pun terasa happy sangat kan

      Delete
  26. Oh... Afif dah dapat Birthday cake rupanya sebelum celebrate dgn Tok Aki dia... Bukan main seronok Afif memancing! Ikan ape tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sebenarnya dia celebrate dulu sebab birthday aki awal sehari daripada dia
      besoknya baru saya buatkan kek untuk fia

      dia memang suka memancing BM wei
      kali ini memang pasti ikan talapia! hehe

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...