Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan | Hari dengan berbesar hatinya YY nak share resipi congo bar yang hanya menggunakan sukatan cawan. Sebenarnya ini adalah pertama kali mencuba resipi congo bar ni. Cis! Baru pertama kali cuba ada hati nak share resipi? Hehe! Tak apalah dak? Lagipun memang sangat mudah dan sedap berbanding kek yang biasa YY buat.Resipi asal YY perolehi daripada +Diana Rashid time dok Google resipi untuk congo bar ni. Terus tergerak hati nak cuba sebab nampak sangat mudah cara penyediannya. Tapi YY tidak 100 peratus mengikut resipi asal. YY olah mengikut bahan yang YY ada di rumah. Klik [resipi asal]
Congo bar versi YY yang sudah siap dibakar |
Bahan-bahan yang diperlukan untuk congo bar adalah:
- 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1 cawan marjerin
- 1 cawan gula perang
- 3 biji telur
- 3 tbsp serbuk coklat
- 1 tsp esen vanila
Untuk bahan tambahan, YY menggunakan coklat chip dan juga coklat masakan.
Sebelum sediakan adunan untuk congo bar ni, pastikan oven dipanaskan mengikut suhu yang bersesuaian. YY gunakan suhu 180C. Pastikan juga loyang sudah disapukan marjerin dan diletakkan kertas kek. Tapi YY hanya menggunakan aluminium foil. Jadilah! Janji senang nak angkat bila dah masak nanti (^_^)
Mula-mula sekali ayakkan tepung naik sendiri bersama dengan serbuk koko. Lepas tu letak di tepi. Pukulkan mentega dan juga gula perang. Masukkan pula telur. Pukul lagi untuk seketika. Campurkan tepung dan serbuk koko yang sudah diayak tadi. Gaul sehingga rata menggunakan senduk kayu. Lepas tu YY campurkan coklat cip.
Lepas tu YY letakkan sebahagian adunan ke dalam loyang yang telah YY sapukan dengan marjerin dan letakkan aluminium foil tadi. YY letakkan pula coklat masakan yang YY telah potong ke atas adunan. Lepas tu YY tutup coklat masakan tu dengan lebihan adunan tadi.
Masukkan dalam oven yang dipanaskan tadi selama 40 ke 50 minit. Masa dan suhu ini berdasarkan jenis oven korang. Lain oven, lain juga suhu dan masa. Kena pandai adjust.
Bila dah masak tu, kena tunggu sejuk. Jangan terus potong. Dengar cerita congo bar ni akan berderai jika dipotong ketika masih panas.
Congo bar versi YY dari bahagian tepi |
Bila dah sejuk tu, bolehlah potong. Serius memang sedap! Tak tipu! YY terus dah terjatuh cinta dengan rasa dia tambahan pula ianya lebih mudah dari segi penyedian. Confirm akan buat lagi! Mungkin YY akan cuba letak bahan tambahan lain pula in the future.
Keadaan rupa congo bar setelah dipotong |
Aisyah sangat suka dengan congo bar ni. Banyak kali juga dia dok berulang makan. Bangun tidur pun cari congo tu dulu. Mungkin sedap pada tekak dia. Tapi Afif tak suka. Dia kata keras terutama di bahagian luar tak macam yang biasa YY buat. Hehe! Memang camtulah rasa congo bar sayang wei!
Agaknya sebab dia rongak kot. Susah nak makan. Hehe!
Aisyah tengah dok syok makan congo bar |
YY sangat galakkan korang cuba buat congo bar ni. +Diana Rashid siap ada business buat benda ni tau. Manalah tahu korang pun boleh buat business juga macam dia. Kalau suruh YY, memang tak lah jawabnya. Untuk makan sendiri aje boleh buat. Hehe!
Rasanya itu ajelah bebelan YY di hujung minggu ni. Take a good care of yourself ye. Semoga ketemu lagi di lain entry. Assalamualaikum
Resepi lain yang harus dicuba
Cara Membuat Donat Simple
Resepi Kek Tok Gajah!
Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Marble Bakar
Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan
Assalam
ReplyDeleteTq. Lovely sharing.
walaikumussalam
Deletetiada masalah. harap bermanfaat =)
Nanti nk try juga la. Tq sis atas resipi.
ReplyDeletetrylah kak
Deletesedang aje tau...pastu sedap =)
Kaknoor ingtkan congo bar ni mcm keras rupa nya mcm kek ke YY boleh try ni sbb resepinya nmpk mcm mudah je kan
ReplyDeletedia ada rasa crunchy macam biskut and lembut cam kek
Deleterupa kejadian saya punya tu memang nampak cam kek sebab tak potong lagi =)
cubalah kak, memang mudah aje..pastu sedap
teringin nak cuba bake congo bars ni..
ReplyDeletecubalah cik karmila
Deletemudah aje pun =)
Kan best kalau asal search resepi tepung menepung ni guna sukat cawan je... comfirm Auni rajin nak membakar je... malas kekadang ... asyik bantat je kekdahnya bila ikut kilo ke gram ke...
ReplyDeleteHaha ! Thanks Kak Yani kongsi resepi... Thanks jugak pada Kak Diana.... nampak sedap sangat si kecik tu makan yeee...
tulah kan auni
Deleteakak pun suka cara camni, mudah sikit nak buat
kalau pakai gram bagai tu, susah sikit nak nyukat =)
memang sedap pun pada tekak akak
you should try =)
Menggoda sungguh congo bar tu..kalau sukatan cawan tu lagi senang kan YY?..
ReplyDeletebetul. kalau sukatan cawan lagi mudah
Deletehehe...orang bukan expert buat...jadilah
buat makan sendiri
macam sedap je...congo bar ini..
ReplyDeletesedap...lebih kurang cam brownies
Deletesalam kak YY, yana pernah buat congo bars ni masa nak raya ritu, tapi keras, terus drop semanagt nak buat, tapi insyaAllah akan buat lagi terima kasih share resepi
ReplyDeletewalaikumussalam
Deleteyeke? akak ni baru first time buat
tapi confirm buat lagi sebab sedap sangat rasanya pada tekak akak
waaa...rajinnyer YY.....mesti sedap nihh....bau smpai kt rumah sy nihhh....hahahhaahhaha
ReplyDeletehehe...nilah kerja saya kalau bosan
Deletekalau deanna dekat, saya memang dah bagi kat deanna
saya ni suka buat aje, makannya idak juga
rasa kalau sendiri buat tu, tak sedap aje...hehe
mmg sis nak cuba nanti . cuti sekolah ni dok melayan anak buah buat kek memanjang . la ni mrk sibuk minta kek keju ... huhuhuuu
ReplyDeletesaya pun sama vee
Deleteselalu sangat dok buat kek ni, bebudak request
saya pun suka juga buat
kek keju camne? share resipi please =)
wauuu gebuuu naik congo bars dia...hihihi...
ReplyDeletesedapnyaa
hehe...letak self raising flour
Deleterupa gitulah jadinya...hehe
eh mana tahu sedap? tapi memang sedap...hehe
wah...sedapnyerr teringin nak buat tapi tak pernah try lagi
ReplyDeletecubalah kak...senang aje tau =)
DeleteSaya rasa memang confirmedlah saya pernah baca kalau Diana yang share resepi congo bar ni tapi dengan penuh confidentnya saya nak beri tahu memang saya tak pernah buat jugalah lepas baca. Saya ni bila tengok apa-apa resepi, masa tengah baca aje terliur. Take note bukan main. Siap senarai nak beli barang tapi hampagas ajelah...memang tak sampai ke akhirnya keterujaan saya tu.
ReplyDeleteSaya ingat congo bar tu bar lah, tetiba rupa macam kek pulak. Ni pun saya tak pastilah nak buat ke tidak sebab tau ajelah YY, selain alasan yang biasa saya guna pakai, anak-anak saya tak minat kek macam ni. Depa pun agaknya tahu Mommy mereka ni memang versi main tunjuk aje, pemalas di dapur. Hahaha!
kalau saya pula memang suka mencuba walaupun saya tak makan
Deletebila saya cuba tu habis, seronok tak hingat!
confirm akan buat lagi dan lagi!
memang suka buat kudapan camni berbanding masak lauk. hehe!
dia memang sepatutnya jadi bar
tapi saya ni tak ada acuan untuk bar...ada hak bulat aje
makanya, jadilah dia seperti kek sedangkan rasa dia bukan cam kek
dia ada rasa cam biskut sebab crispy terutama bahagian atas dan bawah
pastu agak soft seperti kek di bahagian tengah
tapi pada saya lebih sedap berbanding kek yang saya biasa buat
pastu pun lebih senang =)
Bab masak memasak ni...memang minta maaf le. Hanya boleh join Aisyah jer...hehe
ReplyDeleteboleh join suami saya juga ni...hehe
Deletemudah sgt rupanya...
ReplyDeletememang mudah sangat lya
Deletebelum pernah makan congo bar ni..nampak macam kek coklat
ReplyDeleteni sebab tak de acuan yang sesuai...hehe
Deleterasa dia kombinasi biskut dan kek
sedap pada saya
wow sedap nyer nampak gambo!
ReplyDeleteaida tak pernah makan congo bar lagi.
member opis ada jual. but lom pernah try :)
saya baru ni tau pasal congo bar
Deletesaje menggatal cuba...pastu jadi pula
memang favorite lepas tu =)
DAh lama teringin nak buat congo bar ni. Dok peram resipi jer lah. Buatnya ntah bila. Nak kena buat jugak nih.
ReplyDeletebuat lah fiza
Deletesenang aje sebenarnya daripada buat kek
saya entah berapa kali buat dah ni
bebudak suka sangat =)