Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan

9:16:00 am Yana Yani 36 Comments

Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan | Hari dengan berbesar hatinya YY nak share resipi congo bar yang hanya menggunakan sukatan cawan. Sebenarnya ini adalah pertama kali mencuba resipi congo bar ni. Cis! Baru pertama kali cuba ada hati nak share resipi? Hehe! Tak apalah dak? Lagipun memang sangat mudah dan sedap berbanding kek yang biasa YY buat.

Resipi asal YY perolehi daripada +Diana Rashid time dok Google resipi untuk congo bar ni. Terus tergerak hati nak cuba sebab nampak sangat mudah cara penyediannya. Tapi YY tidak 100 peratus mengikut resipi asal. YY olah mengikut bahan yang YY ada di rumah. Klik [resipi asal]

Resipi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Congo bar versi YY yang sudah siap dibakar

Bahan-bahan yang diperlukan untuk congo bar adalah:

- 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1 cawan marjerin
- 1 cawan gula perang
- 3 biji telur
- 3 tbsp serbuk coklat
- 1 tsp esen vanila

Untuk bahan tambahan, YY menggunakan coklat chip dan juga coklat masakan.

Sebelum sediakan adunan untuk congo bar ni, pastikan oven dipanaskan mengikut suhu yang bersesuaian. YY gunakan suhu 180C. Pastikan juga loyang sudah disapukan marjerin dan diletakkan kertas kek. Tapi YY hanya menggunakan aluminium foil. Jadilah! Janji senang nak angkat bila dah masak nanti (^_^)

Mula-mula sekali ayakkan tepung naik sendiri bersama dengan serbuk koko. Lepas tu letak di tepi. Pukulkan mentega dan juga gula perang. Masukkan pula telur. Pukul lagi untuk seketika. Campurkan tepung dan serbuk koko yang sudah diayak tadi. Gaul sehingga rata menggunakan senduk kayu. Lepas tu YY campurkan coklat cip.

Lepas tu YY letakkan sebahagian adunan ke dalam loyang yang telah YY sapukan dengan marjerin dan letakkan aluminium foil tadi. YY letakkan pula coklat masakan yang YY telah potong ke atas adunan. Lepas tu YY tutup coklat masakan tu dengan lebihan adunan tadi.

Masukkan dalam oven yang dipanaskan tadi selama 40 ke 50 minit. Masa dan suhu ini berdasarkan jenis oven korang. Lain oven, lain juga suhu dan masa. Kena pandai adjust.

Bila dah masak tu, kena tunggu sejuk. Jangan terus potong. Dengar cerita congo bar ni akan berderai jika dipotong ketika masih panas.

Resipi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Congo bar versi YY dari bahagian tepi

Bila dah sejuk tu, bolehlah potong. Serius memang sedap! Tak tipu! YY terus dah terjatuh cinta dengan rasa dia tambahan pula ianya lebih mudah dari segi penyedian. Confirm akan buat lagi! Mungkin YY akan cuba letak bahan tambahan lain pula in the future.

Resipi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Keadaan rupa congo bar setelah dipotong

Aisyah sangat suka dengan congo bar ni. Banyak kali juga dia dok berulang makan. Bangun tidur pun cari congo tu dulu. Mungkin sedap pada tekak dia. Tapi Afif tak suka. Dia kata keras terutama di bahagian luar tak macam yang biasa YY buat. Hehe! Memang camtulah rasa congo bar sayang wei!

Agaknya sebab dia rongak kot. Susah nak makan. Hehe!

Resipi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Aisyah tengah dok syok makan congo bar

YY sangat galakkan korang cuba buat congo bar ni. +Diana Rashid siap ada business buat benda ni tau. Manalah tahu korang pun boleh buat business juga macam dia. Kalau suruh YY, memang tak lah jawabnya. Untuk makan sendiri aje boleh buat. Hehe!

Rasanya itu ajelah bebelan YY di hujung minggu ni. Take a good care of yourself ye. Semoga ketemu lagi di lain entry. Assalamualaikum

Resepi lain yang harus dicuba
Cara Membuat Donat Simple
Resepi Kek Tok Gajah!
Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Marble Bakar
Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan

36 comments:

  1. Replies
    1. walaikumussalam
      tiada masalah. harap bermanfaat =)

      Delete
  2. Nanti nk try juga la. Tq sis atas resipi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trylah kak
      sedang aje tau...pastu sedap =)

      Delete
  3. Kaknoor ingtkan congo bar ni mcm keras rupa nya mcm kek ke YY boleh try ni sbb resepinya nmpk mcm mudah je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ada rasa crunchy macam biskut and lembut cam kek
      rupa kejadian saya punya tu memang nampak cam kek sebab tak potong lagi =)
      cubalah kak, memang mudah aje..pastu sedap

      Delete
  4. teringin nak cuba bake congo bars ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah cik karmila
      mudah aje pun =)

      Delete
  5. Kan best kalau asal search resepi tepung menepung ni guna sukat cawan je... comfirm Auni rajin nak membakar je... malas kekadang ... asyik bantat je kekdahnya bila ikut kilo ke gram ke...

    Haha ! Thanks Kak Yani kongsi resepi... Thanks jugak pada Kak Diana.... nampak sedap sangat si kecik tu makan yeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan auni
      akak pun suka cara camni, mudah sikit nak buat
      kalau pakai gram bagai tu, susah sikit nak nyukat =)

      memang sedap pun pada tekak akak
      you should try =)

      Delete
  6. Menggoda sungguh congo bar tu..kalau sukatan cawan tu lagi senang kan YY?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau sukatan cawan lagi mudah
      hehe...orang bukan expert buat...jadilah
      buat makan sendiri

      Delete
  7. macam sedap je...congo bar ini..

    ReplyDelete
  8. salam kak YY, yana pernah buat congo bars ni masa nak raya ritu, tapi keras, terus drop semanagt nak buat, tapi insyaAllah akan buat lagi terima kasih share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam
      yeke? akak ni baru first time buat
      tapi confirm buat lagi sebab sedap sangat rasanya pada tekak akak

      Delete
  9. waaa...rajinnyer YY.....mesti sedap nihh....bau smpai kt rumah sy nihhh....hahahhaahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...nilah kerja saya kalau bosan
      kalau deanna dekat, saya memang dah bagi kat deanna
      saya ni suka buat aje, makannya idak juga
      rasa kalau sendiri buat tu, tak sedap aje...hehe

      Delete
  10. mmg sis nak cuba nanti . cuti sekolah ni dok melayan anak buah buat kek memanjang . la ni mrk sibuk minta kek keju ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama vee
      selalu sangat dok buat kek ni, bebudak request
      saya pun suka juga buat
      kek keju camne? share resipi please =)

      Delete
  11. wauuu gebuuu naik congo bars dia...hihihi...
    sedapnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...letak self raising flour
      rupa gitulah jadinya...hehe
      eh mana tahu sedap? tapi memang sedap...hehe

      Delete
  12. wah...sedapnyerr teringin nak buat tapi tak pernah try lagi

    ReplyDelete
  13. Saya rasa memang confirmedlah saya pernah baca kalau Diana yang share resepi congo bar ni tapi dengan penuh confidentnya saya nak beri tahu memang saya tak pernah buat jugalah lepas baca. Saya ni bila tengok apa-apa resepi, masa tengah baca aje terliur. Take note bukan main. Siap senarai nak beli barang tapi hampagas ajelah...memang tak sampai ke akhirnya keterujaan saya tu.

    Saya ingat congo bar tu bar lah, tetiba rupa macam kek pulak. Ni pun saya tak pastilah nak buat ke tidak sebab tau ajelah YY, selain alasan yang biasa saya guna pakai, anak-anak saya tak minat kek macam ni. Depa pun agaknya tahu Mommy mereka ni memang versi main tunjuk aje, pemalas di dapur. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya pula memang suka mencuba walaupun saya tak makan
      bila saya cuba tu habis, seronok tak hingat!
      confirm akan buat lagi dan lagi!
      memang suka buat kudapan camni berbanding masak lauk. hehe!

      dia memang sepatutnya jadi bar
      tapi saya ni tak ada acuan untuk bar...ada hak bulat aje
      makanya, jadilah dia seperti kek sedangkan rasa dia bukan cam kek
      dia ada rasa cam biskut sebab crispy terutama bahagian atas dan bawah
      pastu agak soft seperti kek di bahagian tengah
      tapi pada saya lebih sedap berbanding kek yang saya biasa buat
      pastu pun lebih senang =)

      Delete
  14. Bab masak memasak ni...memang minta maaf le. Hanya boleh join Aisyah jer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh join suami saya juga ni...hehe

      Delete
  15. belum pernah makan congo bar ni..nampak macam kek coklat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sebab tak de acuan yang sesuai...hehe
      rasa dia kombinasi biskut dan kek
      sedap pada saya

      Delete
  16. wow sedap nyer nampak gambo!
    aida tak pernah makan congo bar lagi.
    member opis ada jual. but lom pernah try :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru ni tau pasal congo bar
      saje menggatal cuba...pastu jadi pula
      memang favorite lepas tu =)

      Delete
  17. DAh lama teringin nak buat congo bar ni. Dok peram resipi jer lah. Buatnya ntah bila. Nak kena buat jugak nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat lah fiza
      senang aje sebenarnya daripada buat kek
      saya entah berapa kali buat dah ni
      bebudak suka sangat =)

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...