Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave

9:34:00 am Yana Yani 44 Comments

Resepi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave | Baru-baru ni viral di media sosial resipi kek coklat yang hanya dimasak selama 3 minit menggunakan microwave. Memang brilliant siapa yang dok create resipi ni. YY pun tak terkecuali untuk turut terjebak mencuba resipi yang sememangnya sangat mudah, cepat dan paling penting sedap!

Resipi asal hanya menggunakan Milo. Tapi YY tak berapa gemar sebab rasa coklat tak begitu terasa. So YY olah resipi dengan menambah serbuk koko untuk lebih rasa coklat.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

- 4 tbsp tepung gandum (YY gunakan tepung naik sendiri)
- 4 tbsp gula halus (YY gunakan gula pasir)
- 4 tbsp susu cair (boleh gantikan dengan susu segar)
- 4 tbsp minyak masak (boleh juga gunakan minyak jagung)
- 2 tbsp serbuk koko
- 2 tbsp Milo
- 1 tsp baking powder (tak payah letak kalau guna tepung naik sendiri)
- 1 tsp esen vanila
- 1 biji telur

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Bahan untuk kek coklat 3 minit

Cara nak buat dia senang sangat. Tapi molek kalau korang ayak dulu tepung dan serbuk koko tu. Kalau gunakan baking powder, ayak sekali. Proses ni kalau ikut logik pemikiran YY bertujuan untuk elakkan bahan tersebut jadi berketul time korang kacau dalam bekas nanti. Lagipun ni benda basic buat kek ye. Ayak ajelah! Tak usah banyak soal!

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Patut guna penapis hak lagi halus. Tapi YY malas selongkar stor. Balun ajelah! Hehe!

Kemudian campurkan aje bahan lain serentak. Lagipun YY memang tak rajin nak kacau satu-satu bahan. Memang semua sekali YY masukkan aje dalam satu bekas. Bekas tu pun YY gunakan hak yang boleh masuk dalam microwave, Punyalah malas nak buat macam orang lain.

Tapi kalau korang guna oven, jangan memandai guna bekas plastik macam ni ye.

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Bahan-bahan yang telah dicampur

Lepas tu korang kacau aje dengan garfu sampai semua bahan tu sebati. Tapi kalau guna bekas segi empat tepat macam gambar di atas, susah sikit nak kacau. YY recommend korang guna hak yang jenis bulat, senang sikit nak mengacau.

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Rupa kek sebelum dibakar

Part paling best pakai microwave ni, korang tak payah panaskan dulu macam gunakan oven. Masukkan aje ikut kesuaian masakan dan masa yang dikehendaki. Tapi seperti juga oven, microwave juga mempunyai option berbeza mengikut syarikat pengeluar. Yang pasti kena gunakan atas daripada Defrost.

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Pastikan ianya bukan Defrost

Belum sempat korang dok kemas barang yang korang selongkar nak buat kek tadi, tetiba bunyi TING! Itu menandakan kek korang sudah siap dan boleh dihidangkan. Mula-mula buat dulu, tak berapa yakin yang kek tu boleh siap dalam lebih kurang 15 minit tempoh penyedian. Tapi memang jadi! First time buat terus nampak hasil.

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Geram dok tengok kegebuan dia.

YY suka buat topping sebagai penambah perisa. Lepas tu tabur coklat rice. Perghh! Memang terbaik! Anak-anak YY suka sangat kek ni. YY pun tak ada masalah nak sediakan tiap kali diorang request nak makan kek. Satu bekas tu cukup untuk kami empat beranak makan.

Tapi kebiasaannya hanya Afif dan Aisyah aje yang dok ngadap.

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Punya dia suka, sampai kamera tak pandang

Mama diorang pula sebab dah kerap sangat makan benda gitu maka badan dia seperti dipam. YY terasa macam nak terjun Gunung Everest bila dok tengok badan sendiri lately. Tapi terasa ajelah. Nak daki gunung tu pun mau ambil masa berpuluh tahun, tu pun belum tentu lepas! Hehe!

Bagai pucuk dicita, ulam mendatang bila YY diminta untuk review produk slimming. Tayang sikitlah produk dia sebagai teaser katanya. Hehe!

Resipi Kek Coklat 3 Minit Guna Microwave
Saya nak sihat!

Rasanya sampai di sini ajelah bebelan YY. Till we meet again, Assalamualaikum (^_^)

Resepi lain yang harus dicuba
Cara Membuat Donat Simple
Resepi Kek Tok Gajah!
Resepi Kek Coklat Moist Bakar
Resepi Kek Marble Bakar
Resepi Congo Bar Mengunakan Sukatan Cawan
Resepi Mudah Puding Roti Coklat
Resepi Kek Minyak Menggunakan Sukatan Cawan
Resepi Kek Pisang Menggunakan Sukatan Cawan

44 comments:

  1. mudahkan buat kek tu.. I pun baru pas melahap kek coklat cuti deepa baru2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mudah sangat...dah kemaruk buat =)

      Delete
  2. Anak kakak pun buat YY jgn tak tahu
    Tapi anak kakak buat dalam mug
    Memang jadi - tak sangka kan sebab cepat sangat kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang semua orang dok cuba buat sebab mudah sangat
      even afif pun sibuk nak belajar buat kak =)
      tulah kan...dahlah mudah, cepat pastu sedap plak tu

      Delete
  3. Tq atas perkongsian YY... Tgk model kecil tu yg ralit makan kek, buat aunty pun tak sabar nak cuba... Dah lama tak baking kek... Lagi2 bila balik M;sia ni... nak apa2, hulur jer duit kat kedai... hahaha

    Lagi satu tujuan kita ayak supaya boleh asingkan benda2 yg kita tak nampak dalam tepung, mcm hama atau bubuk tepung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni kira kerap juga kak...boleh kata seminggu mesti ada sekali
      bebudak dah reach umur nak makan aje...
      mama dia pun suka sangat layankan...hehe

      oooo...tu lah yang saya nak cakap tadi. lupa!
      hehe...konon. padahal memang tak tahu!

      Delete
  4. Uishh mudahnya. Boleh la jadikan salah satu aktiviti masa cuti sekolah nanti.

    Tq YY.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah..memang mudah
      bebila aje boleh buat

      Delete
  5. senang sangat nak buat ye YY...boleh juga cuba buat utk anak nti... TQ sharing resepi ni ye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memangs enang atie
      saya dah banyak kali dok buat sebab bebudak suka
      xde masalah =)

      Delete
  6. dah lama x buat kek..tengok gaya YY share macam senang bebenor

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senanglag sal...afif pun reti buat

      Delete
  7. hahah..sama la kita..kerap sangt buat benda2 gini badan pun makin naik..sekarang ni saya start diet dah..takut aih bila keluar jalan jumpa kawan2 tengok depa pun makin bulat ..kita tengok depa pun seram, sama la macam orang tengok kita.jadi diet la nak tak nak pun..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan diana...saya pun samalah
      badan dah macam anak gajah aje dah...sat lagi jadi mak gajah
      ngeri betul, padahal bukan makan banyak pun
      katanyalah...kalau dah sikit2 ngadap coklat tu
      maunya dak gemuk? hehe
      kata orang jangan makan nasi sebab karbohidrat buat gemuk

      Delete
  8. hmmm aida da byk kali tgk org buat kek microwave ni.
    but x pernah teringin nak buat.
    but but but skang ni, baca YY punya entry ni ~ rasa nak buat mlm karang la.
    sebab nampak sgt moist :) in shaa Allah. if jadik, nanti aida share kat wassap gmbm ekk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh pula gitu ye...hehe
      buatlah aida, memang mudah sangat pun
      anak-anak saya suka sangat makan ni

      Delete
  9. Ada baca gak pasal kek ni kat blog Lieya Latiff hari tu....
    Wah nampaknya bertambah senanglah ibu ibu yg teringin nak mengekek ni hihi.... Tak payah nak tunggu lama depan oven hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...memang senang sangat kek yang ni nak buat
      kalau yang lain tu portion dia banyak
      yang ni sikit, pastu sekali hadap =)

      Delete
  10. Ada juga tbaca tapi mood nak buat belum mari. Hhehe. Nnt kathy refer resipi sis je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bab kek ni memang sentiasa ada mood
      hehe =)

      Delete
  11. belom pernah cuba lagi...nampak sedap

    ReplyDelete
  12. Saya pun dah buat kek coklat ni, YY. Kali pertama buat saya derhaka banyak jugalah... akhirnya kek Milo saya tak manis langsung sebab saya terlupa letak gula castor! Kali kedua buat okeylah, boleh in dengan anak tekak. Tapi yang malasnya, lepas buat saya aje yang dok mengadap. Anak-anak bukan suka pun makan kek ni walaupun mereka peminat tegar Milo dan coklat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat rumah saya, bebudak suka makan kek
      kerap jugalah saya buat kek sebab diorang suka
      anak2 MD memang tak suka kek gamaknya
      kalau dapat ke anak saya, tak pandang kiri kanan dah

      Delete
  13. selalu tgk kengkawan try buat kek nih...sy tgk kt fb pun mcm senang jer nk buat...cuma sy jer yg lom buat..nti nk try jugak lah....tp bila ntah...adehhh...alasannnnnn....hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...nanti kalau RAJIN dah datang, buat ye
      senang aje tu
      sementara MALAS berlegar ni...biarlah dulu =)

      Delete
  14. Pasal masak-memasak kek ke, kuih ke...memang xreti, makan tau le. Tapi kalau masak lauk tu bolehlah sesikit...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...orang lelaki memang gitulah BM
      kecuali kalau yang memang ada minat terhadap benda tu =)

      Delete
  15. akak tak pernah pun cuba buat kek ni lagi...

    ReplyDelete
  16. menarik tu yana.. nak cuba buat juga la nanti.. cepat dan mudah disediakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba buat aiza
      memang mudah sebenarnya
      dalam 15 minit aje purata penyediaan dia

      Delete
  17. wow maknanya menjadi la eh kek video viral tu.. kalo tiga minit siap..
    hari2 bleh makan kek panas2 hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jadi CT
      senang sangat pun nak buat
      tu yang maik beso akak dibuatnya. hehe!

      Delete
  18. alaaaa sedih belum beli microwave

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai oven pun boleh...tapi lambat sikit masak

      Delete
  19. Replies
    1. suhu microwave? microwave ada suhu ke?
      saya punya tak guna suhu
      saya gunakan atas sikit dari defrost
      boleh rujuk gambo dekat atas

      Delete
  20. Assalamualaikum,
    nak try lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam
      try, jangan tak try ;)

      Delete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...