Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

10:09:00 am Yana Yani 58 Comments

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah | Dilema biasa bagi mereka yang berstatus ibu apabila mempunyai anak yang bersekolah adalah membasuh pakaian sekolah yang kebiasaannya agak sukar dibersihkan. Masalah ni kebiasaannya dialami oleh ibu yang mempunyai anak di sekolah rendah.

Dilema yang sama YY alami lebih-lebih lagi YY mempunyai anak lelaki yang belum lagi pandai menjaga kebersihan baju sekolah walau dah berpuluh kali diajar. Hari ni YY nak bagi korang satu tips atau petua tanpa memerlukan korang berbelanja besar untuk membersihkan pakaian sekolah anak-anak korang. Nak tahu dak?

Meh YY cerita.

Afif ni, kebiasaannya pakaian sekolah dia kotor di beberapa bahagian tertentu. Contohnya di bahagian leher yang mungkin disebabkan peluh.

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Bahagian tangan, terumata baju sekolah agama. YY rasa dia lap peluh dia dengan bahagian ini. Sapu tangan dan juga tisu dah ada YY bekalkan. Malangnya masih lagi ada masalah sama.

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Bahagian lutut yang juga baju sekolah agama. Ni mesti dia cara dia main yang most of the times menyebabkan bahagian tu paling kotor.

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Yang terakhir adalah bahagian depan atau belakang baju sekolah. Kebiasaannya ada kesan makanan yang dia makan. Kadang-kala ada juga kesan tapak kasut. Bila ditanya, dia kata dia main lawan-lawan dekat sekolah. Alahai anak!

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Dulu masa mula-mula tengok kesan ni, memang buat YY sakit otak. Rendam dengan peluntur dan sental dengan sabun basuh biasa pun masih gagal hilangkan kotoran tu. Entah macamana YY teringat majikan Abah YY dulu selalu bagi sabun mandi jenama Lux pada Abah disebabkan nature pekerjaan Abah yang sentiasa bergelumbang dengan kekotoran.

Bila YY tanya Mak, dia kata sabun tu boleh hilangkan kotoran pada baju. Kebetulan dekat rumah YY memang menggunakan sabun tu. Tak salah cuba dak?

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Surprisingly memang sabun tu boleh hilangkan kotoran pada baju sekolah Afif tanpa perlu direndam atau disental dengan segala kudrat yang ada.

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

YY hanya gunakan hujung baju sekolah untuk menyental dan hasilnya, fantasticOh ya, tak usah dok beria tenung lantai bilik air YY yang berkulat tu ye. Fokus pada baju tu aje. Sekali lagi diulang, FOKUS PADA BAJU SAHAJA!

This is the only best shot yang YY dapat untuk membuktikan pada korang betapa berkesannya walau hanya dok guna sabun mandi aje (^_^)

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

Nampak dak? Bersihkan?

Tanpa perlu laburkan duit yang banyak pada sabun yang kononnya boleh hilangkan kotoran degil tapi dak hilang pun. Guna sabun mandi yang jauh lebih murah, bersih juga apa!

Tips Membasuh Bersih Pakaian Sekolah

YY tak pasti kalau sabun mandi jenama lain mampu hasilkan kesan yang sama sebab YY hanya mencuba jenama Lux. Siapa yang belum cuba, bolehlah cuba. Insya ALLAH bersih disamping boleh menjimatkan perbelanjaan pada peluntur yang kebiasaan merosakkan baju dan juga benda yang sewaktu dengannya.

Kesimpulannya, belum cuba belum tahu (^_^)

Entri berkaitan
Surat Rasmi Tidak Hadir Ke Sekolah
Tips Membeli Kelengkapan Persekolahan
Teknik Menyusun Buku Mengikut Jadual Sekolah

58 comments:

  1. delima ka dilema kak YY?,,hehe.. ke loghat akak lain..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii si Syida ni,..itu yang dipertikaikannya :)

      Delete
    2. hehe...dia noticed aje tu
      takpe...terima kasih juga atas keprihatain dia
      betulkan dah pun =)

      Delete
  2. Replies
    1. dia kalau bab ambik gambo memang suka senyum gitu =)

      Delete
    2. jgn anak sedara I sis..bila nak ambik gambar terus wat muka seposen..senyum pun hilang..hahaha

      Delete
    3. nape? takut kamera ke? anak-anak akak ni antu kamera
      pandang nampak kamera. ada aje aksi diorang =)

      Delete
  3. Wah....menakjubkan. Bolehlah akk cuba lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah kak, memang setakat ni cuba bersih aje

      Delete
  4. wah..sama pulak tempat kotor baju dan seluar afif dengan danial. hehehehe. mesti di cuba petua sis ni tau?

    p/s: rajin beno promote segmen,terbaik lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...budak lelaki kot kak
      p/s - sponsor, kononnya nak tolak promosi...hehe

      Delete
  5. Oo.. ni petua turun temurun ni. Guna sabun wangi untuk sental kotoran degil

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya penah dengar, cuba tak pernah praktikkan
      bile dah ada anak sekolah ni, baru ni lah dok cuba

      Delete
  6. salam singgah. saya pun ada guna jugak sabun mandi. tapi sekarang dah selalu guna pencuci semulajadi ekstrak jagung dan kelapa. memang puas hati. rendam ja sental sikit-sikit ja. terus hilang kotoran :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...tak tahu plak pasal hak lain
      guna mana hak yang ada kat rumah aje...hehe

      Delete
  7. Samalah masalah tu.. baik yg lelaki dgn yg gegurl pun sama je. Baju sekolah mesti je ada slack klu balik sekolah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ye KK? saya tak pasti sebab so far anak teruna aje yang sekolah
      baju dia memang bikin pitam kalau tengok tu =)

      Delete
  8. Eh eh .. tak sangka sabun mandi boleh hilangkan kotoran degil pada baju.. Kira kulit kita ni macam.. ?? Erkk!! Hehe.. Dok la gitu kan? Yang penting, saya pakai sabun Lifebuoy bila mandi.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dulu pun tak tahu gee, baru ni praktikkan...hehe
      jauh ko berfikir tu, hehe
      sabun orang kaya tu...mahal sabun dia =)

      Delete
    2. Ye ke mahal? sy tengok mcm lebih kurang sama je harga kat pasaran dgn harga sabun lain. Aiceh, kaya sangat habaq hang..
      Yg penting selesa kak yana. di samping wangi, saya rasa sabun Lifebuoy ni kesegaran dia berpanjangan.. ^_^

      Delete
    3. mahal ler, kalau dah 3 ketul 4 ke 5 rggt lebih
      baik beli lux aje, baru 3 rggt lebih tuk 4 ketul...
      zaman sekarang kena pikir bab penjimatan...hehe

      ko duta lifebuoy apa ke ni. tetiba seram plak daku...hehe

      Delete
  9. tips menarik..penah jugak buat masa zaman sekolah dulu....datang dari GA syira ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak penah cuba, dah ada anak ni lah baru tiba rajinnya...hehe
      mekacih ye singgah sini

      Delete
  10. Eh.. Good idea ni. Memang nak kena cuba nanti. Tq YY

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan idea saya, ramai dah tahu
      saya ni saja nak share pada yang tak tahu =)
      sama-sama kasih kak fuza

      Delete
  11. Ehem, ehem, Kak Ton dah tahu lamaaaaa dulu, Puan YY ~_^

    Tapi nasib baiklah juga si Abang ni tak lasak. Yang paling tak tahan, nak mengekalkan keputihan suci bersih baju putih sekolah tu. Semputlah celup keluar masuk sabun, nila dan seangkatan dengannya. Nak pitam bila tiba masa mencuci baju sekolah ni.

    Saya paling teruk bab kasut sekolah. Memangnya dulu masa sesi petang, mereka kena duduk bersila dalam dewan tunggu loceng berbunyi. Hazab tengok kasut sekolah. Itu yang sehari satu. Sekarang ni kita senyum jerk memanjang. Sepasang kasut pun boleh bertahan seminggu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...kenapa dah tahu dulu
      cakaplah belum tahu! ish! baru nak berlagak pandai ni

      anak saya ni kalau ikut mata kasar, tak lasak
      cuma dia tak reti nak jaga ketrampilan dia
      main belasah aje nak buat apapun, kang kalau tanya
      habis sampai a ke z dia cite. maleh plak nak layan...hehe

      saya gena sabun ni aje, tak bernila apa. janji bersih dah
      bab kasut tak risau. ada abang sado dok buat...hehe
      mychintahati yang nak sental kasut anak dia lepas dok
      tahan dengar bini dia bising bab menyental kasut anak bujang dia
      anak saya belum pandai lagi kak ton
      pagi bersih, tengahari kotor dah...takpe. abang sado ada! =)

      Delete
  12. baju sekolah anak yang putih2 memang saya cuci dengan sabun buku ni..memang beli lux untuk cuci tudung dan baju sekolah anak.cara ni juga buat baju tak kusam kalernya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersih sikit dak diana, tapi kalau sabun basuh hak camni
      tak bersih la. sabun wangi cam magic, hilang!

      Delete
  13. tula bace ket grop kenapa lak jadi delima kak
    bagus tips akk nie..
    hahah nanti baju2 sndiri pon boleh buat
    ayu baru je follow akk sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...salah type dik non
      mana nak tahu, rasa sama aje ejaan dia tu =)

      cubalah, kalau period pun hilang tau =)

      Delete
  14. Kami dulu guna sabun cap kapak je.. Tapi sabun mandi pun berkesan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak penah dengarlah sabun tu cikgu
      ada jual ke kat kedai

      Delete
  15. Memang kena buay jugak ni jenuh sental baju anak yg drjah 1 tu xhilang2 kotornya

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba buat cikgu. memang jadi based pada pengalaman saya
      nak nyental tak tahan kan
      ni tak payah nyental beria, hilang

      Delete
  16. bagus nya ... kita dulu2 guna sabun cak kapak juga... wangi jer :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabun cap kapak tu tak penah dengar lah yang =)

      Delete
  17. betul...sabun wangi cepat hilangkan kotoran..Salam perkenalan dr Sal Kisahpondokkecil.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...
      saya tak cuba memang tak tahulah
      hak yang cuba aje tahu

      Delete
  18. Buat saya teringat memori sekolah menengah la.. saya guna sabun lux buat cuci baju sekolah.. mmg bagus sabun ni.. tak lama lagi kenalah beli utk cuci baju anak pulak ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu zaman sekolah masuk mesin aje
      tak rajin nak menyental. tiba time ada anak sendiri, kena sental
      sebab kotor sangat! tapi pakai sabun ni tak teruk sangatlah, basuh gitu aje

      Delete
  19. Yer setuju YY....mmg mudah hilang tp okje tak limitkan brand belasah jer sabun apa pun.
    Mmg terbukti berkesan. Selalu okje apply kat stain darah period. Lumurkan pas tu biarkan sejehap, mmg senang bersihnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya memang biasa pakai brand ni aje OKje
      tapi betul, memang bersih kan?
      tak payah beli sabin mahal, jimat duit! =)

      Delete
  20. Bagus betul tips YY ni. Sabun LUX je...tak perlu pening2 dan sakit dada menyental kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan kak, guna aje sabun mandi tu
      tak payah tambah kos tuk sabun atau peluntur
      jimat banyak dah =)

      Delete
  21. sabun ni juga elok utk cuci darah / minyak pada kain tapi kena biarkan sabun tu kering kat kain dulu / meresap pastu barulah cuci ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal bab biar kering, baru i dengar
      biasa main letak aje
      tak rajinlah vee...hehe

      Delete
  22. terbaiklah tip ni.. leh cuba jugak

    ReplyDelete
  23. wah bagus perkongsian ni yana,bolehlah akak gunakan juga nanti

    ReplyDelete
  24. Waa....akak dah lama x guna sabun lux. Tu jenama paling terkenal zaman 80/90-an dulu.

    ReplyDelete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...