Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas
Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas | Selain dari Mak YY, YY banyak juga belajar memasak dari Mak Mentua YY. Orang tua ni kalau kita tunjuk minat nak belajar, lagi seronok dia. Segala macam ilmu dia akan perturunkan nanti. Fakta tu tau! Haha! Antara resepi yang YY belajar adalah cara masak asam pedas ayam dengan mudah dan ringkas. Sebelum ni YY rasa nak masak asam pedas macam leceh sangat. Tapi dengan resepi yang Mak Mentua YY ajar ni, memang sangat mudah dan ringkas.Bahan-bahan yang diperlukan pun senang aje nak dapatkan.
Bahan-bahan untuk resepi ayam asam pedas mudah |
Bahan-bahan yang perlukan adalah
- Tiga ketul daging ayam
- Sebatang serai diketuk
- Daun kesum
- Satu kiub tom yam
- Satu sudu kecil asam jawa Xtra
- Sebiji kentang (optional)
Bahan untuk dikisar
- Segenggam cili kering
- Dua biji bawang besar
- Tiga ulas bawang putih
- Satu inci halia
Please take note yang semua bahan yang disenaraikan di atas adalah untuk semangkuk asam pedas sahaja. Ia juga bergantung kepada cara korang sendiri adjust resepi. Nak depend sepenuhnya pada resepi pun tak boleh juga juga. Kalau kita treat as guideline, insya ALLAH menjadi. Yang penting, practise makes perfect
Rebus cili kering |
Mula-mula sekali korang belah atau potong cili kering. Tak kisah mana-mana cara yang korang nak buat, janji keluar biji dia. Masukkan air ke dalam periuk sampai tenggelam cili kering tu. Lepas tu biar aje atas api. YY biasanya rebus cili kering dengan api besar bagi dia cepat lembut. Tapi kalau buat camtu, air melimpah ruah. Ada petua suruh letak sudip kayu atas mulut periuk bagi air dia tak melimpah ruah. Contohnya macam gambar di atas. Menjadi tau!
Lepas tu korang kisarkan cili kering yang dah direbus dan ditos bersama dengan bawang merah, bawang putih dan halia. Bahan yang dah dikisar tu, korang masukkan aje dalam periuk panas bersama dengan serai yang dah diketuk. Tak payah letak minyak ye. Kiranya takde istilah menumis dalam resepi ni.
Ayam asam pedas dah sedia dimakan |
Biarkan aje sekejab. Dah menggelegak, masukkan ayam dan kentang. Kcau rata, lepas tu biarkan lagi kejab. Agak macam dah layu ayam tu, tambah air. Air ni ikut korang nak letak banyak mana. Nak pekat, kurang air. Nak cair, lebihkan air. Gitu aje. Lepas tu masukkan daun kesum dengan kiub tom yam. Garam jangan lupa masukkan ye. Kang rasa payau pula asam pedas korang. Kacau sekejab, time ni bau dia, perghhh! Bikin perut memberontak korang tau! Takpe, korang sabar jab. Bila kentang dah empuk, kira dah masaklah korang punya ayam asam pedas tu.
Nak makan asam pedas ni ada petua tau. Petua dia, makan masa dia dah sejuk. Time tu dah serap rasa. Orang tua katalah kan. Kalau nak ikut, ikutlah. Tapi kalau korang tanya YY, YY bedal aje. Perut dah lapar. Apa kira serap rasa ke dak. Janji dapat makan. Sedap ke tak belakang cerita. Yang pasti kalau sendiri masak, kepuasan dia lain macam. Haha!
So begitulah cara YY masak ayam asam pedas. Setakat ni, memang ni resepi paling mudah dan ringkas. Kalau korang rasa tak mudah juga, tak tahulah YY nak kata apa.
Cuba resepi ini juga:
1. Resepi dan Cara Membuat Lemang
2. Resepi Kari Ayam Mudah
3. Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas
4. Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu
Ohh... YY guna kuib tomyam utk asam pedas ye
ReplyDeleteResepi baru buat kakak ni:)
saya belajar dengan mak mentua saya kak
Deletememang camnilah cara dia masak
cuma dia masak lagi sedap dari saya...haha
Bole try ni.. Selalu kalau asam pedas kite buat ikan je, ayam x pernah lagi
ReplyDeletesaya kalau masak asam pedas ikan, tak sedap
Deletesuka masak asam pedas ayam aje
lagipun mudah sikit...haha
a,ah erkk tak prnah masuk kan kuib tom yam klu msk asam pedas, bolh try ni.. resepi baru
ReplyDeleteresepi mak mentua saya
Deletetapi memanag sedap tau, at least pada tekak saya
cubalah nanti =)
sedap tu
ReplyDeleteconfirm sedap! =)
Deletesatu lg nak kongsi.
ReplyDeleteasam pedas ni kalau dah semalaman bertambah sedap!
ye! betul tu
Deletelagi serap segala rasa =)
nyum !! saya kalau dah jemu masak yang biasa2.. memang asam pedas kan aje ayam nye.. hee~
ReplyDeletesaya paling kerap masak asam pedas ayam
Deletesebab paling mudah selain tom yam...haha
tak tahu plak ada asam pedas ayam..
ReplyDeleteKerja Dari Rumah dengan iLancee
saya pun baru tahu lepas kawin
Deleteselama ni tak penah tahu..haha
Dulu-dulu masa tak berapa tahu nak masak, selalu aje buat asam pedas ayam ni tau. Yang saya tak reti masa tu nak buat ikan masak asam pedas. Punyalahkan...
ReplyDeleteTapi betul YY, tak pernah lagi guna kiub tomyam. Lain kali kalau datang lagi alzheimer tak tahu nak masak apa, saya buat nilah. Katanya senang bangatkan. Nak ngaku tak senang, takut kena kecam pulak. Hahaha!
saya ni dah kawin dengan mychintahati baru tahu
Deletesaya tak tahu pula kewujudan ayam masak asam peda ni sebenarnya
tapi sekarang, memang ni paling kerap masak
sebab senang, tinggal campak aje semua...haha
tapi memang sennaglah MD. cuba try test tengok! haha
nyumnyum sedapnya...unik juga ni resepinya.
ReplyDeletecuba, jangan tak cuba kalau nak tau keunikkannya =)
DeleteOhhhh .....gayanya mcm masak asam pedas pun ada, mcm masak tomyam pun ada ye YY. Lebur gitu ajelah semuanya ye. Bagus ni untuk orang orang yg berangan aje nak diet mcm hakak, kurang kolestrol tak de minyak hihi...
ReplyDeleteni confirm asam pedas, cuma letak kiub tomyam
Deletetujuan dia just nak bagi rasa macam masam sikit tu
tapi memang ok lah pada tekak saya
cubalah, memang kurang minyak
jangan lupa buang kulit ayam ye..haha
REsepi yang menyihatkan ni..
ReplyDeleteBelom pernah buat lagi resepi macam ni.
Nak try buat la..
haha...cuba tau
Deletejangan tak cuba, saya boleh kata seminggu mesti ada sekali
sihat tu tak piker sangat, piker senang aje...haha
febret lya ni.. tp y lya msk versi lain,xde msuk rencah tomyam tu.. nnti nk try versi YY lak..
ReplyDeletesaya suka masak ni sebab mudah je...haha
Deleteni tau nak buat pun sebab mak mentua ajar
nanti cuba tau
kecur lak air liur tngok ayam masak asam pedas nih, memang lainlah resepinya dari yang akak biasa buat lain kali boleh try resepi yana pulak
ReplyDelete