18 Cara Mengikat Tali Leher

6:57:00 am Yana Yani 25 Comments

18 Cara Mengikat Tali Leher | Di Eropah pada dekad pertama abad ke-20, tali leher merupakan antara aksesori pakaian yang harus dimiliki oleh lelaki dan kemudiannya ia menular ke seluruh pelusuk dunia. Tali leher kini dipakai oleh hampir segenap lapisan masyarakat di Malaysia sama ada sebagai salah satu bentuk pemakaian formal atau sekadar mahu berfesyen. Di sekolah anak bujang YY misalnya, pelajar lelaki diharuskan memakai tali leher.

Tali leher yang dijual di sekolah memang sudah siap terikat. Malangnya ikatan tali leher tersebut tertanggal disebabkan pelbagai faktor. Nak beli tiap tahun tali leher yang sudah terikat, kategori naya juga. Jadi nak tak nak, YY terpaksa juga belajar cara mengikat tali leher. Hari ini YY nak kongsikan dengan korang semua cara mengikat tali leher berdasarkan sumber yang YY perolehi. Moh kita sama-sama belajar ye.

1) Simpulan empat dalam tangan
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara pertama

2) Simpulan separuh Windsor
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kedua

3)Simpulan penuh Windsor
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara ketiga

4) Simpulan Nicky
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara keempat

5) Bow tie
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kelima

6) Simpulan Kelvin
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara keenam

7) Simpulan Oriental
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara ketujuh

8) Simpulan Pratt
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kelapan

9) Simpulan St Andrew
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kesembilan

10) Simpulan Balthus
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kesepuluh

11) Simpulan Hanover
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kesebelas


12) Simpulan Plattsburgh
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kedua belas

13)Simpulan Grantchester
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara ketiga belas

14)Simpulan Victoria
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara keempat belas

15)Simpulan Cafe
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kelima belas

16)Simpulan tali leher Eldredge
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara keenam belas

17) Simpulan Trinity
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara ketujuh belas


18) Simpulan Christensen
18 Cara Mengikat Tali Leher
Cara kelapan belas

Disebabkan menularnya fesyen bertali leher ini, timbul pula desas desus yang mengatakan ianya haram dipakai oleh mereka yang beragama Islam.

Ustaz Dr Ridzuan Ahmad yang merupakan Ahli Panel MUIS berkata, hukum memakai tali leher ataupun reben di leher adalah harus kerana pakaian sebegitu tidaklah melambangkan unsur agama. Ia sekadar menampakkan ala kebaratan. Menurut beliau lagi, untuk mensabitkan sesuatu itu hukumnya adalah haram memerlukan dalil yang terperinci dan spesifik.

Tambah beliau lagi hukum asal memakai pakaian dalam apa-apa bentuk, warna dan fesyen adalah harus asalkan ianya menutup aurat dan tidak termasuk dalam perkara yang dilarang seperti memakai sutera (bagi lelaki), terlalu nipis atau ketat sehingga menampakkan bentuk badan atau pakaian yang mempunyai lambang atau sinonim dengan agama tertentu seperti salib dan sebagainya.

Itu sahaja yang YY ingin kongsikan berkenaan cara mengikat tali leher ni. At least boleh jadi rujukan bila diperlukan di kemudian hari nanti. Bukan kerja mudah nak mengikat tali leher ni rupanya. Perlukan usaha dan ketekunan yang sangat tinggi. Anyway, bab hukum pula, YY tak akan mengulas sebab ianya bukan kepakaran YY. Perkongsian mengenai hukum di atas adalah berdasarkan sumber yang YY rasakan sahih. Semoga ianya bermanfaat. Till then, Assalamualaikum

Sumber ikatan tali leher: http://bit.ly/2hEwlcG
Sumber hukum memakai tali leher: http://bit.ly/2hIELCU

25 comments:

  1. Rupanya ada banyak cara ikat tali leher. Suami Maznee kerja tak pakai tie. 😂 Memang tak tahu la.
    .
    Mungkin boleh minta dia pakai kat rumah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami saya pun tak pakai mazni
      anak saya aje pakai bila nak ke sekolah

      lain macam bila suh pakai kat rumah tu..haha

      Delete
  2. uii mak, sampai 18 cara nak ikat tie ada rupanya! ain tau cara first ja. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan. saya pun baru tau
      saya tak penah tau cara nak ikat tie...haha

      Delete
  3. banyaknya cara ikat tali leher... saya masa jadi pengawas sekolah menengah dulu ikat tie yang nombor 3 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengawas juga ye akak dulu
      saya dulu pakai baju kurung biasa aje
      tak pakai tali leher
      kalau pakai, naya juga kot sebab tak tau pakai..haha

      Delete
  4. Oooo... banyak cara rupa nyer ikat tie nie... yang kita tau 1 jer... ingatkan itu saja caranya... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...banyak acik idah weh
      saya pun baru tahu..haha

      lama tak nampak acik ida. sihat ke? =)

      Delete
  5. Macam macam cara ikatan tali leher.. nak ingat satu satu memang kena selalu praktice ni. Best pulak tengok step demi step tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah. banyak. saya pun baru tau
      ada macam-macam jenis simpulan
      ada yang susah, ada yang senang
      tapi cam menarik aje kan =)

      Delete
  6. pergh banyaknya sampai 18 cara nak ikat tali leher...ciktom tak pandai ikat tie..kena blaja ni..hehe..

    ps: tq singgah blog ciktom..salam pkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...samalah kita cik tom weh
      saya ni pun share aje
      belum mampu pun ikat hatta yang paling senang tu

      p/s-salam kenal cik tom =)

      Delete
  7. macam-macam rupanya..rasanya seumur hidup tak pernah pakai tie.tapi memang nampak smart

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. samalah kita sal
      akak pun tak penah pakai
      ni nak kena pakaikan pada anak plak
      entah boleh ke idak ni...haha

      Delete
  8. sy tahu 1 cara je.. menarik juga kalau dpt cara lain ni.. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya satu pun tak tahu
      tapi saya pilih yang senang...haha

      Delete
  9. Selalu guna kaedah yang ketiga tu.. kalau boleh buat yang ke-16,
    pasti nampak kelainan.. tp buat masa sekarang xde keperluan pulak
    nak pkai necktie... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam susah aje no 3 tu. saya cuba buat yang no 1 tu pun
      dah rasa macam nak demam...haha
      tapi yang no 16 tu memang nampak menarikkan

      Delete
  10. Dulu masa jadi pengawas sekolah, pakai long sleeve dengan long skirt... baju tuck in... memang kena pakai tie. Tudung pun masuk dalam baju... dapat bayangkan tak? Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bayangkan sebab batch lepas saya pakai gitu
      kena pakai blazer pula kan
      memang dapat bayangkan azabnya...haha
      time saya, pakai baju kurung biru dengan kasut hitam je

      Delete
  11. aida ada tie satu.
    sendiri punyer, bukan mr.asben's.
    tie jabatan utk baju rasmi.
    alhamdulillah da siap bergetah ha ha ha :)
    if not, matilanak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak saya ni punya berzip
      tapi dia tanggal
      tu yang nak kena belajar
      tapi payah juga rupanya weh..haha

      Delete
  12. mujurlah tak perlu ikat tali leher, kalau tak jenuh nak hafal step hehehe

    ReplyDelete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...