Resepi Kari Ayam Mudah
Resepi Kari Ayam Mudah | Sebagai seorang wanita yang bekerjaya, memang kita inginkan semuanya mudah dan cepat. Memasak sebenarnya adalah kerja mudah. Cumanya kita harus pandai manage masa untuk menyediakan sesuatu masakan. Tapi kalau nak lagi mudah, masak dekat kedai ajelah kan. Menurut statistik, orang Malaysia secara purata spends sebanyak RM23.33 sehari di restoran. Tu sehari, kalau setahun? Pandai-pandailah korang darab sendiri ye.Anyway berbalik kepada resipi kari ayam yang mudah tadi. Bahan-bahan yang diperlukan untuk semangkuk kari ayam adalah seperti berikut:
- Enam (6) ketul daging ayam
- Setengah biji kelapa
- Sebungkus serbuk kari daging
- Seinci halia*
- Dua (2) ulas bawang putih*
- Dua (2) biji bawang besar*
- Sebatang serai (diketuk)
- Kulit kayu manis, bunga lawang dan asam keeping secukupnya
- Sebiji kentang
- Sebiji cili merah untuk hiasan
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan yang diperlukan |
Mula-mula sekali korang kisar kesemua bahan yang bertanda *. Lepas tu masukkan bahan yang sudah dikisar tadi ke dalam mangkuk berasingan. Dalam mangkuk yang sama, masukkan juga serai yang sudah diketuk. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan asam keping yang sudah dibasuh bersih. Masukkan sekali serbuk kari. Kalau suka pedas, tambahkan sedikit serbuk cili.
Kacau rata bahan-bahan tadi.
Bahan-bahan yang sudah dikisar |
Bagi mendapatkan santan, YY kebiasaannya menggunakan parutan kelapa. MyChintaHati tak suka rasa masakan dari santan kotak. Tak pure katanya. Malangnya tangan YY ni tak kuat memerah. So untuk mendapatkan santan yang pekat, YY biasanya akan masukkan parutan kelapa tadi ke dalam blender. Lebih mudah mendapatkan santan dengan cara ni. At least bagi YY lah kan (^_^)
Kisar parutan kelapa |
Cara dia mudah aje. Korang hanya perlu masukkan parutan kelapa ke dalam blender. Lepas tu tambah air sampai tenggelam parutan kelapa tadi. Tekan button untuk kisar. Kemudian tapiskan parutan kelapa yang sudah dikisar tadi. Kita akan dapat santan yang pekat walau hanya dengan sekali perahan.
Lepas tu tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar. Bila dah naik bau, masukkan ketulan ayam dan kentang. Kacau rata seketika. Bila nampak ayam tu macam dah layu sikit, baru masukkan santan.
Masukkan ayam dan kentang bila bahan tumisan dah naik bau |
Antara tips nak bagi santan tak pecah minyak adalah dengan memasukkan santan pada saat akhir masakan. Gunakan api yang perlahan dan sentiasa kacau rata. Santan kalau dia pecah minyak, tak cantik rupa dia. Tapi lain orang mungkin lain cara dia. Ini adalah cara yang YY amalkan. YY bab masak menggunakan santan ni boleh dikategori expert dah. Mananya tak, setiap hari makan masak lemak. Hehe!
Jangan lupa masukkan cili merah dan garam tau.
Masukkan santan di saat akhir |
Bila kentang dah empuk, boleh tutup api.
Kari ayam korang sudah sedia untuk dihidangkan. Inilah resepi kari ayam mudah mengikut cara YY. Cara ini tak gunakan banyak bahan dan mengambil masa lebih kurang 40 minit untuk menyiapkan hidangan ini dari mula. Bolehlah cuba.
Kalau rasa tak mudah juga, beli ajelah kat kedai. Lagi mudah. Hehe!
Kari ayam yang sudah siap dihidang |
Rasanya itu ajelah bebelan YY untuk hari ini. Semoga kita berjumpa lagi di lain blog entri. Take a good care of yourself ya. Assalamualaikum (^_^)
Cuba resepi ini juga:
1. Resepi dan Cara Membuat Lemang
2. Resepi Kari Ayam Mudah
3. Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas
4. Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu
salam kak YY maaf lama tak singgah sini
ReplyDeletesalam...tak mengapa lah
Deleteakak pun baru ni kembali aktif
idak tahu selama mana...haha
sedap pulak tengok kari , pepagi singgah ni
ReplyDeletesedap pada tekak akak...
Deletepada tekak yana, tak tahulah kan...hehe
Sekali Tin YY masak terliur tengok kari ayam pagi2 ni tau..
ReplyDeleteSamalah dgn CH ni Tin YY..
Blander jer kelapa parut tu..
Sebab tangan pun tak kuat nak perah..
Sama pulak en suami tu..
Memang suka santan kelapa parut ni..
Sedap sikit masakan tu :)
senang sikit kan kalau blender
Deletekalau perah sendiri, kena buat banyak kali
tak kuat tangan, kalau belender, sekali tu aje...haha
eh sama ke laki kita, boleh jadi geng tu =)
assalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi rabu
walaikumussalam
Deleteterima kasih ye
Hihi.... kalau beli kat kedai tu dah lain cerita YY
ReplyDeleteBukan mudah lagi tapi memang dah tinggal ngap aje:)
haha...betul juga kan
DeleteWah, step by step gitu.
ReplyDeleteMudah dan lazat.
haha...bagi orang senang paham
Deleteterliur tgkk.. sedap :(
ReplyDeletebila orang cakap sedap ni kan
Deletekita rasa cam di awing-awangan plak...haha
Nak tanya ni. Kena letak serai jugak ke
ReplyDeletesetakat ni, tak penah lagi tak letak serai
Deleteso tak tau lah plak rasa dia camne kalau takde serai
Saya ni nak berjinak2 dgn dapur. Itu yg saya tanya.
ReplyDeleteAl maklum bini tak ada
hehe...takpe. try n error
Deletesaya dulu pun gitu juga
dalam banyak resepi kari, yang ni paling senang