Resepi dan Cara Membuat Lemang

11:10:00 am Yana Yani 27 Comments

Resepi dan Cara Membuat Lemang | Lemang merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu sejak berabad lamanya. Rasanya tak sah Hari Raya tanpa hidangan tradisi ini. So dikesempatan ini YY nak berkongsi resepi dan cara membuat lemang berdasarkan apa yang telah diajar oleh Atuk YY. Sebenarnya kami dah pernah buat sekali kira-kira tiga tahun dulu. Tapi masih kurang mengingati langkahnya. So kali ni kita tulis dalam blog buat rujukan di kemudian hari.

Keistimewaan lemang Atuk adalah penggunaan daun lerek. Daun lerek merupakan daun yang tumbuh liar di hutan. Menurut cerita Atuk, daun lerek digunakan secara meluas satu ketika dulu untuk membungkus makanan. Ini kerana sifat semulajadi daun tersebut yang agak lasak. Malahan rasa lemang yang menggunakan daun lerek lebih wangi dan sedap berbanding daun pisang.

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Inilah daun lerek yang digunakan untuk membuat lemang

Atuk kata proses untuk memasukkan daun lerek ke dalam batang buluh adalah lebih mudah jika dibandingkan dengan daun pisang. Bagi yang kurang mahir, memasukkan daun pisang ke dalam batang buluh adalah proses yang sangat mencabar kerana daun pisang agak mudah koyak. Berbeza sekali dengan laun lerek di mana ianya lebih lasak berbanding daun pisang.

Boleh tengok langkah memasukkan daun lerek yang dilakukan oleh Atuk YY dalam gambar di bawah. Nampak senang dan sememangnya senang (^_^)

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Proses memasukkan daun lerek ke dalam buluh

Resepi yang akan YY kongsikan ini dapat menyediakan lebih kurang 11 batang lemang bersaiz sederhana. Antara bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:

- Tiga (3) kilo beras pulut yang perlu direndam selama dua jam
- Santan daripada enam (6) biji kelapa bersaiz besar. Jangan buang air daripada kelapa kerana ianya perlu digunakan ketika memerah santan kelak.
- Garam secukup rasa.

Atuk YY menasihatkan menggunakan batang buluh yang muda untuk membuat lemang. Ini kerana buluh muda mengandungi lebih banyak kandungan air dan ianya membantu dalam proses memasak lemang.

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Beras pulut yang telah ditoskan

Toskan beras pulut yang telah direndam selama dua jam tadi sebelum dimasukkan ke dalam buluh yang telah diletakkan daun lerek. Masukkan beras pulut sedikit demi sedikit dan jangan masukkan terlalu penuh. Tinggalkan sedikit ruang. Ulangi proses ini sehingga beras pulut habis.

Ketika memasukkan beras pulut ke dalam buluh, lakukan sedikit hentakkan bagi memastikan beras pulut masuk sepenuhnya. Tapi jangan telalu kerap melakukannya kerana ia akan menyebabkan beras pulut menjadi mampat.

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Proses memasukkan beras pulut ke dalam buluh

Air kelapa daripada enam biji kelapa tadi perlu digunakan untuk memerah santan. Tambahkan sedikit sahaja air biasa. Perahan pertama santan adalah paling penting kerana ianya akan melambangkan keenakkan lemang itu kelak. Tapiskan santan dan jangan ambil bahagian bawah santan seperti gambar di bawah. Atuk kata ia akan menyebab lemang berwarna kehitaman.

Masukkan garam ke dalam tapisan santan tadi mengikut citarasa. Tuangkan perahan pertama santan ini ke dalam kesemua 11 batang lemang tadi sedikit demi sedikit. Lakukan perahan santan lagi mengikut keperluan.

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Proses memerah santan dan memasukkan santan ke dalam buluh

Nak masak lemang yang cantik dan masak sepenuhnya memerlukan penjagaan api. Api perlu sederhana dan buluh perlu sentiasa di pusingkan bagi memastikan ianya masak sama rata. Penggunaan api yang sederhana akan menyebabkan tempoh memasak yang agak panjang. Tapi hasil daripada penjagaan api yang sempurna adalah sangat memuaskan. Tak percaya, boleh tengok gambar di bawah.

Resepi dan Cara Membuat Lemang
Lemang yang sudah siap dimasak

Pengalaman kali kedua membuat lemang ini adalah sangat memuaskan hati. Kali ini ianya masak sempurna berbanding sebelumnya. Jelas pengalaman banyak memainkan peranan. Hehe! Next time dah boleh dah buat sendiri berdasarkan pengalaman dan guidelines yang telah Atuk berikan.

Dah cerita pasal lemang ni, so cerita raya akan up tak lama lagi. Tercabar pula rasanya bila ada orang tinggal komen suruh up cerita Raya Puasa masa Raya Haji nanti. Bukan main lagi ye kau +padin no. Kau tunggu! Mau muntah hijau kau baca cerita raya kitorang nanti. Hehe!

Rasanya cukuplah sampai di sini bebelan YY untuk hari ini. Semoga kita bertemu lagi di lain entri. Assalamualaikum (^_^)

Cuba resepi ini juga:
1. Resepi dan Cara Membuat Lemang
2. Resepi Kari Ayam Mudah
3. Resepi Asam Pedas Ayam Mudah dan Ringkas
4. Resepi Ikan Kerisi Masak Taucu

27 comments:

  1. penting ni..generasi muda macam kita (muda ke?) memang tak pandai buat lemang ni..thanks share kak YY! Saya selagi duduk KL ni memang takdelah masak lemang ni..tunggu raya kat kampung nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh muda! muda lagi kita ni...haha
      tulah kan, nasib ada atuk tolong ajar
      ni kalau buat sendiri, tak tahu jadi apa..hehe

      Delete
  2. betul tu..bab jaga api paling penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. lemang part paling mencabar adalah jaga api
      sedap tak sedap lemang bergantung pada si penjaga api..haha

      Delete
  3. Ohh FIL akak guna daun pisang jer YY..
    Macam best lah pulak guna daun lerek ni ye..
    Senang nak masukan dalam buluh tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai guna daun pisang sebab senang dapat
      daun lerek ni kena masuk hutan cari
      dia kuat sikit kalau bandingkan dengan daun pisang
      tu yang senang masukkan dalam buluh tu

      Delete
  4. Wahh bestnya buat lemang sendiri.. kita raya ni lemang makan yg beli je hehee.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat tapi puas hati tau
      pastu kos buat sendiri dengan beli, banyak beza
      jimat banyak. tapi tulah, penat

      Delete
  5. Teringat masa menyertai kem perkhemahan..
    semasa jungle trekking, kami memasak megi + telur dalam buluh yang diisi dengan daun lerek niih.. heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti best kan sebab pengalaman tu susah dapat
      daun lerek ni pun saya jumpa kt kampung je
      tu pun puas nk ingat nama lerek tu ;)

      Delete
  6. Macam tu rupanya nak masak lemang. Famili saya memang tak pernah buat lemang sebab bukan tradisi keluarga, bila ada pakcik saya yang kahwin dengan orang Perak balik ke kampung, barulah saya dapat merasa makan lemang tu. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni klau balik pahang je merasa
      kalau beraya kat selangor tak merasalah
      seronok tau faarihin buat lemang
      penat tu memanglah, tak nafikan
      tapi pengalan tu, priceless =)

      Delete
  7. bestnyaaa kak YY , dapat rasa pengalaman tengok lemang di buat dan dimasak ...nadia tak ada rumah kampung , jadi tak tahu bila nak dapat pengalaman tue...hihihi , pengalaman buat ketupat dann masak ketupat je pernah =) ... nway tq for sharing this kak =) ... nak bca jugak cerita Raya Akak YY .

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah biasa yunk tengok atuk buat lemang
      dari kecik lagi, tapi baru ni nak belajar
      manalah tahu lepas ni buat sendiri pulak kan
      ketupat akak faillah!
      9 thn akak cuba belajar, tak pandai-pandai =)

      Delete
  8. Betul ke senang aje nak masak lemang ni? Saya baca macam tak senang jerk! Tapi saya biasalah, memang semua pun saya bantai kata susah siap-siap dulu ^_^

    Oh, saya pun pernah dapat komen macam ni suruh up entri raya lepas raya haji nanti. Hahaha!

    ReplyDelete
  9. Thank you sebab kongsikan cara buat lemang daun lerek ni. Saya dokumentasikan cara buat lemang ini ke dalam buku cerita kanak-kanak .
    Moga ianya memberi buat generasi akan datang.
    Terima kasih Yana Yani.

    ReplyDelete
  10. Pakai daun ni...xyah belah pon lemang bile dah masak....blh tarik keluar jer...blh panggil lemang tarik

    ReplyDelete
  11. Dau lerek susah nk cari...nk try gak guna lerek...asik daun pisang je...

    ReplyDelete
  12. salam.. kalau untuk 10 btg lemang..agaknya berapa kilo santan guna.. nk beli sntan siap terus je.. 1st ni nk try buat

    ReplyDelete

PERHATIAN:

Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang ditinggalkan. Setiap komen yang ditinggalkan adalah pandangan peribadi anda sebagai pembaca dan tidak menggambarkan pendirian penulis.

Penulis mempunyai HAK untuk tidak menyiarkan sebarang komen yang berunsur PENGIKLANAN, RACISM, LUCAH atau yang sewaktu dengannya.

Dengan membaca dan meninggalkan komen, penulis menganggap anda sudah MEMAHAMI kesemua yang tercatat di dalam PENAFIAN

Untuk sebarang cadangan atau pertanyaan, klik HUBUNGI SAYA

✿ Yana Yani ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...